Steak Madeira met gebakken aardappelen en waterkers
Steak Madeira met gebakken aardappelen en waterkers
Ingrediënten
4 personen
Biefstuk
600 g
Aardappelen
800 g
Peper
Zout
Olijfolie
Look
2 teentjes
Tijm
Rozemarijn
Boter
Champignons
250 g
Sjalotten
1
Tomaten
2
Tomatenpuree
40 g
Madeira
1 scheutje
Bruine fond
0,5 l
Dragon
Waterkers
1 bakje
Rode wijnazijn
Benodigdheden
Aluminiumfolie, waterkoker
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
600 g biefstuk
1
Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
De pommes Anna
2
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
800 g aardappelen
3
Was de aardappelen grondig en snijd ze in plakken.
peper, zout, olijfolie
4
Schik de aardappelen in een ovenschaal. Kruid met peper en zout. Schenk er olijfolie over.
1 teentje Look, tijm, rozemarijn
5
Kneus en pel de knoflook. Snijd de teen niet te fijn en doe de stukjes bij de aardappelen. Rits de blaadjes van de tijm en de rozemarijn en snipper ze fijn. Schep de aardappelen, look en kruiden goed door elkaar.
TIPJe kan ook gedroogde tijm en rozemarijn gebruiken.
6
Zet 30 minuten in de voorverwarmde oven.
De steak Madeira
7
Kruid de steak met peper en zout.
boter
8
Smelt een klont boter in een pan. Korst het vlees aan beide kanten enkele minuten aan. Als de boter te bruin wordt, voeg je een klontje koude boter toe.
9
Verpak de steaks in aluminiumfolie en draai ze om. Laat ze rusten. Giet de vleesjus niet weg.
250 g champignons, boter
10
Borstel de champignons schoon en snijd ze in vier. Smelt een verse klont boter in de pan en bak de champignons.
1 Sjalotten, 1 teentje Look
11
Pel en snipper de sjalot. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen fijn en plet met een mes. Doe de sjalot en de knoflookpulp bij de champignons.
2 tomaten
12
Snijd een kruisje in de bovenkant van de tomaten. Dompel ze in kokend water en pel ze. Snijd ze in vier en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
40 g Tomatenpuree, 1 scheutje madeira, 0,5 l bruine fond
13
Doe de tomatenpuree bij de champignons en laat even meebakken. Blus met de madeira en laat droogkoken. Voeg er de bruine fond aan toe. Een recept om zelf bruine fond te maken vind je hier.
peper, zout
14
Kruid de saus met peper en zout.
dragon
15
Rits de blaadjes van de dragon en snipper ze fijn.
16
Doe de tomatenblokjes en de dragon bij de saus.
17
Giet de jus die uit het vlees gekomen is bij de saus.
De salade
1 bakje Waterkers
18
Was de waterkers en laat uitlekken in een vergiet.
olijfolie, Rode wijnazijn
19
Breng de salade op smaak met olijfolie en rode wijnazijn.
Afwerken en serveren
20
Snijd het vlees in dikke plakken. Serveer de steak met de pommes Anna, de madeirasaus en de salade.
600 g biefstuk
1
Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
De pommes Anna
2
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
800 g aardappelen
3
Was de aardappelen grondig en snijd ze in plakken.
peper, zout, olijfolie
4
Schik de aardappelen in een ovenschaal. Kruid met peper en zout. Schenk er olijfolie over.
1 teentje Look, tijm, rozemarijn
5
Kneus en pel de knoflook. Snijd de teen niet te fijn en doe de stukjes bij de aardappelen. Rits de blaadjes van de tijm en de rozemarijn en snipper ze fijn. Schep de aardappelen, look en kruiden goed door elkaar.
TIPJe kan ook gedroogde tijm en rozemarijn gebruiken.
6
Zet 30 minuten in de voorverwarmde oven.
De steak Madeira
7
Kruid de steak met peper en zout.
boter
8
Smelt een klont boter in een pan. Korst het vlees aan beide kanten enkele minuten aan. Als de boter te bruin wordt, voeg je een klontje koude boter toe.
9
Verpak de steaks in aluminiumfolie en draai ze om. Laat ze rusten. Giet de vleesjus niet weg.
250 g champignons, boter
10
Borstel de champignons schoon en snijd ze in vier. Smelt een verse klont boter in de pan en bak de champignons.
1 Sjalotten, 1 teentje Look
11
Pel en snipper de sjalot. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen fijn en plet met een mes. Doe de sjalot en de knoflookpulp bij de champignons.
2 tomaten
12
Snijd een kruisje in de bovenkant van de tomaten. Dompel ze in kokend water en pel ze. Snijd ze in vier en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
40 g Tomatenpuree, 1 scheutje madeira, 0,5 l bruine fond
13
Doe de tomatenpuree bij de champignons en laat even meebakken. Blus met de madeira en laat droogkoken. Voeg er de bruine fond aan toe. Een recept om zelf bruine fond te maken vind je hier.
peper, zout
14
Kruid de saus met peper en zout.
dragon
15
Rits de blaadjes van de dragon en snipper ze fijn.
16
Doe de tomatenblokjes en de dragon bij de saus.
17
Giet de jus die uit het vlees gekomen is bij de saus.
De salade
1 bakje Waterkers
18
Was de waterkers en laat uitlekken in een vergiet.
olijfolie, Rode wijnazijn
19
Breng de salade op smaak met olijfolie en rode wijnazijn.
Afwerken en serveren
20
Snijd het vlees in dikke plakken. Serveer de steak met de pommes Anna, de madeirasaus en de salade.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
50m
Ingrediënten
Biefstuk
600 g
Aardappelen
800 g
Peper
Zout
Olijfolie
Look
2 teentjes
Tijm
Rozemarijn
Boter
Champignons
250 g
Sjalotten
1
Tomaten
2
Tomatenpuree
40 g
Madeira
1 scheutje
Bruine fond
0,5 l
Dragon
Waterkers
1 bakje
Rode wijnazijn
Steak Madeira met gebakken aardappelen en waterkers
Voor dit gerecht gebruik je het liefst wit-blauw Belgisch rundvlees, vlees met heel weinig binnenvet waardoor het een heel specifieke smaak heeft. Er horen speciale aardappelen, een waterkerssalade en een fluwelen madeirasaus bij.Instructies
600 g biefstuk
1
Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
De pommes Anna
2
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
800 g aardappelen
3
Was de aardappelen grondig en snijd ze in plakken.
peper, zout, olijfolie
4
Schik de aardappelen in een ovenschaal. Kruid met peper en zout. Schenk er olijfolie over.
1 teentje Look, tijm, rozemarijn
5
Kneus en pel de knoflook. Snijd de teen niet te fijn en doe de stukjes bij de aardappelen. Rits de blaadjes van de tijm en de rozemarijn en snipper ze fijn. Schep de aardappelen, look en kruiden goed door elkaar.
TIPJe kan ook gedroogde tijm en rozemarijn gebruiken.
6
Zet 30 minuten in de voorverwarmde oven.
De steak Madeira
7
Kruid de steak met peper en zout.
boter
8
Smelt een klont boter in een pan. Korst het vlees aan beide kanten enkele minuten aan. Als de boter te bruin wordt, voeg je een klontje koude boter toe.
9
Verpak de steaks in aluminiumfolie en draai ze om. Laat ze rusten. Giet de vleesjus niet weg.
250 g champignons, boter
10
Borstel de champignons schoon en snijd ze in vier. Smelt een verse klont boter in de pan en bak de champignons.
1 Sjalotten, 1 teentje Look
11
Pel en snipper de sjalot. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen fijn en plet met een mes. Doe de sjalot en de knoflookpulp bij de champignons.
2 tomaten
12
Snijd een kruisje in de bovenkant van de tomaten. Dompel ze in kokend water en pel ze. Snijd ze in vier en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
40 g Tomatenpuree, 1 scheutje madeira, 0,5 l bruine fond
13
Doe de tomatenpuree bij de champignons en laat even meebakken. Blus met de madeira en laat droogkoken. Voeg er de bruine fond aan toe. Een recept om zelf bruine fond te maken vind je hier.
peper, zout
14
Kruid de saus met peper en zout.
dragon
15
Rits de blaadjes van de dragon en snipper ze fijn.
16
Doe de tomatenblokjes en de dragon bij de saus.
17
Giet de jus die uit het vlees gekomen is bij de saus.
De salade
1 bakje Waterkers
18
Was de waterkers en laat uitlekken in een vergiet.
olijfolie, Rode wijnazijn
19
Breng de salade op smaak met olijfolie en rode wijnazijn.
Afwerken en serveren
20
Snijd het vlees in dikke plakken. Serveer de steak met de pommes Anna, de madeirasaus en de salade.