dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Bolussen (thumbnail)Bolussen

Bolussen

1u
8
-
3.5K
Recepten

Bolussen

Een bolus is een zoet bladerdeeggebakje dat populair is bij onze noorderburen. Aan een vel bladerdeeg, een suikermengsel en geweekte rozijnen heb je genoeg om je gasten een kleine, maar bijzonder smakelijke, caloriebom voor te zetten. ’t Is een kwestie van genieten met mate.Met dit recept krijg je 6 bolussen.
Bolussen (thumbnail)Bolussen

Bolussen

1u
8
-
3.5K
Recepten

Bolussen

Een bolus is een zoet bladerdeeggebakje dat populair is bij onze noorderburen. Aan een vel bladerdeeg, een suikermengsel en geweekte rozijnen heb je genoeg om je gasten een kleine, maar bijzonder smakelijke, caloriebom voor te zetten. ’t Is een kwestie van genieten met mate.Met dit recept krijg je 6 bolussen.
Type gerechtDessert
Totale tijd1u
Ingrediënten8
Beoordeling-
Aantal likes3.5K

Ingrediënten

4 personen
Bladerdeeg
1 vel
Bruine suiker
90 g
Rietsuiker
80 g
Rozijnen
60 g
Boter
1 klontje
Rum
1 scheutje
Bloem
1
Eidooier
1

Benodigdheden

Ramequins ronde potjes van aluminiumfolie of ramaquins van aardewerk, een keukenpenseel

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Bereiding

1 vel bladerdeeg, 90 g bruine suiker, 80 g rietsuiker, 60 g rozijnen, 1 klontje boter, 1 scheutje rum, 1 bloem, 1 eidooier
1
Doe de rozijnen in een schaaltje en schenk er een scheut (bruine) rum over. Laat de rozijnen een half uurtje wellen in de rum. Voor wie niet van rum houdt of de gebakjes voor kinderen wil bereiden: laat de rozijnen wellen in water.
2
Weeg de nodige hoeveelheid van de twee soorten suiker, en doe ze samen in een mengpot.
3
Scheid het ei. Doe de dooier in een schaaltje en voeg een piepklein scheutje water toe. Klop de dooier en het scheutje water los met een garde. Het eiwit gebruik je niet.
4
Smelt een klont boter in een pannetje op een zacht vuur. Laat de boter niet te heet worden.
5
Bepoeder je werkoppervlak eventueel met een beetje bloem.
6
Rol het vel bladerdeeg uit en strijk het hele oppervlak in met de losgeklopte eigeel. Gebruik hiervoor een keukenpenseel.
7
Strooi een flinke laag van de suikermengeling bovenop het laagje eigeel. Verdeel de suiker evenredig over het oppervlak van het vel deeg.
8
Laat de rozijnen uitlekken en verdeel ze over de lap bladerdeeg met suiker.
9
Rol de caloriebom strak op. Strijk een laagje van de losgeklopte dooier over de rol.
10
Verwarm de oven voor op 160°C.
11
Gebruik je keukenpenseel om de potjes van aluminiumfolie in te boteren. Strijk een laagje over de volledige binnenzijde.
12
Strooi wat van de (rest van de) suikermengeling in het eerste potje. Kantel het potje totdat er een dun laagje suiker over de hele binnenzijde kleeft. Giet de overschot van de suiker in het tweede potje en ga zo verder tot alle ramequins van een laagje zoet voorzien zijn.
13
Snij de bolusrol in ‘plakken’ van zo’n 4 centimeter lang.
14
Leg zo’n dik stukje rol in elk potje. Druk het gevulde deeg lichtjes aan.
15
Plaats de potjes in de oven van 160°C en bak ze gedurende 30 tot 35 minuten.
1
Doe de rozijnen in een schaaltje en schenk er een scheut (bruine) rum over. Laat de rozijnen een half uurtje wellen in de rum. Voor wie niet van rum houdt of de gebakjes voor kinderen wil bereiden: laat de rozijnen wellen in water.
2
Weeg de nodige hoeveelheid van de twee soorten suiker, en doe ze samen in een mengpot.

Instructies

Bereiding

1 vel bladerdeeg, 90 g bruine suiker, 80 g rietsuiker, 60 g rozijnen, 1 klontje boter, 1 scheutje rum, 1 bloem, 1 eidooier
1
Doe de rozijnen in een schaaltje en schenk er een scheut (bruine) rum over. Laat de rozijnen een half uurtje wellen in de rum. Voor wie niet van rum houdt of de gebakjes voor kinderen wil bereiden: laat de rozijnen wellen in water.
2
Weeg de nodige hoeveelheid van de twee soorten suiker, en doe ze samen in een mengpot.
3
Scheid het ei. Doe de dooier in een schaaltje en voeg een piepklein scheutje water toe. Klop de dooier en het scheutje water los met een garde. Het eiwit gebruik je niet.
4
Smelt een klont boter in een pannetje op een zacht vuur. Laat de boter niet te heet worden.
5
Bepoeder je werkoppervlak eventueel met een beetje bloem.
6
Rol het vel bladerdeeg uit en strijk het hele oppervlak in met de losgeklopte eigeel. Gebruik hiervoor een keukenpenseel.
7
Strooi een flinke laag van de suikermengeling bovenop het laagje eigeel. Verdeel de suiker evenredig over het oppervlak van het vel deeg.
8
Laat de rozijnen uitlekken en verdeel ze over de lap bladerdeeg met suiker.
9
Rol de caloriebom strak op. Strijk een laagje van de losgeklopte dooier over de rol.
10
Verwarm de oven voor op 160°C.
11
Gebruik je keukenpenseel om de potjes van aluminiumfolie in te boteren. Strijk een laagje over de volledige binnenzijde.
12
Strooi wat van de (rest van de) suikermengeling in het eerste potje. Kantel het potje totdat er een dun laagje suiker over de hele binnenzijde kleeft. Giet de overschot van de suiker in het tweede potje en ga zo verder tot alle ramequins van een laagje zoet voorzien zijn.
13
Snij de bolusrol in ‘plakken’ van zo’n 4 centimeter lang.
14
Leg zo’n dik stukje rol in elk potje. Druk het gevulde deeg lichtjes aan.
15
Plaats de potjes in de oven van 160°C en bak ze gedurende 30 tot 35 minuten.
1
Doe de rozijnen in een schaaltje en schenk er een scheut (bruine) rum over. Laat de rozijnen een half uurtje wellen in de rum. Voor wie niet van rum houdt of de gebakjes voor kinderen wil bereiden: laat de rozijnen wellen in water.
2
Weeg de nodige hoeveelheid van de twee soorten suiker, en doe ze samen in een mengpot.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Bolussen (thumbnail)Bolussen
4 personen
1u
Ingrediënten
Bladerdeeg
1 vel
Bruine suiker
90 g
Rietsuiker
80 g
Rozijnen
60 g
Boter
1 klontje
Rum
1 scheutje
Bloem
1
Eidooier
1

Bolussen

Een bolus is een zoet bladerdeeggebakje dat populair is bij onze noorderburen. Aan een vel bladerdeeg, een suikermengsel en geweekte rozijnen heb je genoeg om je gasten een kleine, maar bijzonder smakelijke, caloriebom voor te zetten. ’t Is een kwestie van genieten met mate.Met dit recept krijg je 6 bolussen.
Instructies

Bereiding

1 vel bladerdeeg, 90 g bruine suiker, 80 g rietsuiker, 60 g rozijnen, 1 klontje boter, 1 scheutje rum, 1 bloem, 1 eidooier
1
Doe de rozijnen in een schaaltje en schenk er een scheut (bruine) rum over. Laat de rozijnen een half uurtje wellen in de rum. Voor wie niet van rum houdt of de gebakjes voor kinderen wil bereiden: laat de rozijnen wellen in water.
2
Weeg de nodige hoeveelheid van de twee soorten suiker, en doe ze samen in een mengpot.
3
Scheid het ei. Doe de dooier in een schaaltje en voeg een piepklein scheutje water toe. Klop de dooier en het scheutje water los met een garde. Het eiwit gebruik je niet.
4
Smelt een klont boter in een pannetje op een zacht vuur. Laat de boter niet te heet worden.
5
Bepoeder je werkoppervlak eventueel met een beetje bloem.
6
Rol het vel bladerdeeg uit en strijk het hele oppervlak in met de losgeklopte eigeel. Gebruik hiervoor een keukenpenseel.
7
Strooi een flinke laag van de suikermengeling bovenop het laagje eigeel. Verdeel de suiker evenredig over het oppervlak van het vel deeg.
8
Laat de rozijnen uitlekken en verdeel ze over de lap bladerdeeg met suiker.
9
Rol de caloriebom strak op. Strijk een laagje van de losgeklopte dooier over de rol.
10
Verwarm de oven voor op 160°C.
11
Gebruik je keukenpenseel om de potjes van aluminiumfolie in te boteren. Strijk een laagje over de volledige binnenzijde.
12
Strooi wat van de (rest van de) suikermengeling in het eerste potje. Kantel het potje totdat er een dun laagje suiker over de hele binnenzijde kleeft. Giet de overschot van de suiker in het tweede potje en ga zo verder tot alle ramequins van een laagje zoet voorzien zijn.
13
Snij de bolusrol in ‘plakken’ van zo’n 4 centimeter lang.
14
Leg zo’n dik stukje rol in elk potje. Druk het gevulde deeg lichtjes aan.
15
Plaats de potjes in de oven van 160°C en bak ze gedurende 30 tot 35 minuten.