Apenbrood met kaneel, karamel en pecannoten
Apenbrood met kaneel, karamel en pecannoten
Apenbrood met kaneel, karamel en pecannoten
Apenbrood met kaneel, karamel en pecannoten
Ingrediënten
4 personen
Verse gist
25 g
Melk
300 ml
Zelfrijzende bloem
625 g
Kristalsuiker
430 g
Ei
1
Zout
Boter
205 g
Boter
Kaneelpoeder
1 el
Water
1 scheutje
Room
1 scheutje
Pecannoten
100 g
Benodigdheden
Bakvorm tulband, keukenpenseel, keukenmachine
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voorbereiding (het apenbrooddeeg)
25 g verse gist, 300 ml melk
1
Verwarm de melk tot hij lauwwarm is en los de gist erin op.
TIPGebruik je instant gist? Gebruik dan slechts de helft van de aangegeven hoeveelheid gist.
625 g Zelfrijzende bloem, 50 g kristalsuiker, 1 ei, zout
2
Meng de zelfrijzende bloem, de suiker en het ei in de keukenmachine. Giet de lauwe melk met gist in een straaltje erbij terwijl de machine verder draait, gevolgd door een snuif zout.
85 g boter
3
Voeg de zachte boter in blokjes toe. Laat de machine op de laagste stand nog 15 minuten draaien.
4
Haal het deeg uit de kom van de keukenmachine. Strooi een beetje bloem in de kom (om een plakboel te voorkomen) en leg de deegbol er terug in. Dek het apenbrooddeeg af met folie of een schone handdoek en laat 2 uur rijzen op een warme plaats.
Apenbrood
5
Verwarm de oven voor tot 175 °C (boven- en onderwarmte).
120 g boter
6
Smelt de boter in een steelpan. Giet de gesmolten boter daarna in een kommetje. Vet de tulbandvorm in met boter.
TIPGebruik de lege verpakking van de boter om je bakvorm in te vetten.
250 g kristalsuiker, 1 el kaneelpoeder
7
Meng de kristalsuiker en het kaneelpoeder in een tweede kom.
8
Haal de folie of handdoek van de keukenmachine. Als alles goed ging, is het deeg flink gerezen. Vorm bolletjes van het deeg ter grootte van een ei en haal ze kort door de gesmolten boter, en daarna door het suiker-kaneelmengsel. Schik de bolletjes naast elkaar in de tulbandvorm. Laat het briochedeeg nog 20 minuten rijzen in de bakvorm.
9
Bak het apenbrood af in de voorverwarmde oven op 175 °C gedurende 45 minuten. Laat 5 à 10 minuten afkoelen en het daarna pas uit de vorm.
Blonde karamel
130 g kristalsuiker, 1 scheutje Water
10
Doe kristalsuiker en water in een pan. Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat het water verdampen. De suiker zal beginnen smelten.
TIPVeeg de druppeltjes langs de rand van de pan weg met een keukenpenseel. De druppeltjes kunnen namelijk verbranden.
boter, 1 scheutje Room, zout
11
Als de karamel begint de verkleuren, neem je een garde en roer je de boter door de karamel. Voeg ook een scheutje room en een snuifje zout toe. Giet de karamel over het apenbrood.
100 g pecannoten
12
Snijd de pecannoten grof en strooi ze over de karamel.
Voorbereiding (het apenbrooddeeg)
25 g verse gist, 300 ml melk
1
Verwarm de melk tot hij lauwwarm is en los de gist erin op.
TIPGebruik je instant gist? Gebruik dan slechts de helft van de aangegeven hoeveelheid gist.
625 g Zelfrijzende bloem, 50 g kristalsuiker, 1 ei, zout
2
Meng de zelfrijzende bloem, de suiker en het ei in de keukenmachine. Giet de lauwe melk met gist in een straaltje erbij terwijl de machine verder draait, gevolgd door een snuif zout.
85 g boter
3
Voeg de zachte boter in blokjes toe. Laat de machine op de laagste stand nog 15 minuten draaien.
4
Haal het deeg uit de kom van de keukenmachine. Strooi een beetje bloem in de kom (om een plakboel te voorkomen) en leg de deegbol er terug in. Dek het apenbrooddeeg af met folie of een schone handdoek en laat 2 uur rijzen op een warme plaats.
Apenbrood
5
Verwarm de oven voor tot 175 °C (boven- en onderwarmte).
120 g boter
6
Smelt de boter in een steelpan. Giet de gesmolten boter daarna in een kommetje. Vet de tulbandvorm in met boter.
TIPGebruik de lege verpakking van de boter om je bakvorm in te vetten.
250 g kristalsuiker, 1 el kaneelpoeder
7
Meng de kristalsuiker en het kaneelpoeder in een tweede kom.
8
Haal de folie of handdoek van de keukenmachine. Als alles goed ging, is het deeg flink gerezen. Vorm bolletjes van het deeg ter grootte van een ei en haal ze kort door de gesmolten boter, en daarna door het suiker-kaneelmengsel. Schik de bolletjes naast elkaar in de tulbandvorm. Laat het briochedeeg nog 20 minuten rijzen in de bakvorm.
9
Bak het apenbrood af in de voorverwarmde oven op 175 °C gedurende 45 minuten. Laat 5 à 10 minuten afkoelen en het daarna pas uit de vorm.
Blonde karamel
130 g kristalsuiker, 1 scheutje Water
10
Doe kristalsuiker en water in een pan. Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat het water verdampen. De suiker zal beginnen smelten.
TIPVeeg de druppeltjes langs de rand van de pan weg met een keukenpenseel. De druppeltjes kunnen namelijk verbranden.
boter, 1 scheutje Room, zout
11
Als de karamel begint de verkleuren, neem je een garde en roer je de boter door de karamel. Voeg ook een scheutje room en een snuifje zout toe. Giet de karamel over het apenbrood.
100 g pecannoten
12
Snijd de pecannoten grof en strooi ze over de karamel.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 25m
Ingrediënten
Verse gist
25 g
Melk
300 ml
Zelfrijzende bloem
625 g
Kristalsuiker
430 g
Ei
1
Zout
Boter
205 g
Boter
Kaneelpoeder
1 el
Water
1 scheutje
Room
1 scheutje
Pecannoten
100 g
Apenbrood met kaneel, karamel en pecannoten
Apenbrood of monkey bread is wat je krijgt als je bolletjes briochedeeg door gesmolten boter, bruine suiker en kaneel haalt en afbakt in een tulbandvorm. Of simpeler gezegd: pure magie in de keuken! Jeroen werkt dit zoete gebak af met een topping van karamel en pecannoten.Instructies
Voorbereiding (het apenbrooddeeg)
25 g verse gist, 300 ml melk
1
Verwarm de melk tot hij lauwwarm is en los de gist erin op.
TIPGebruik je instant gist? Gebruik dan slechts de helft van de aangegeven hoeveelheid gist.
625 g Zelfrijzende bloem, 50 g kristalsuiker, 1 ei, zout
2
Meng de zelfrijzende bloem, de suiker en het ei in de keukenmachine. Giet de lauwe melk met gist in een straaltje erbij terwijl de machine verder draait, gevolgd door een snuif zout.
85 g boter
3
Voeg de zachte boter in blokjes toe. Laat de machine op de laagste stand nog 15 minuten draaien.
4
Haal het deeg uit de kom van de keukenmachine. Strooi een beetje bloem in de kom (om een plakboel te voorkomen) en leg de deegbol er terug in. Dek het apenbrooddeeg af met folie of een schone handdoek en laat 2 uur rijzen op een warme plaats.
Apenbrood
5
Verwarm de oven voor tot 175 °C (boven- en onderwarmte).
120 g boter
6
Smelt de boter in een steelpan. Giet de gesmolten boter daarna in een kommetje. Vet de tulbandvorm in met boter.
TIPGebruik de lege verpakking van de boter om je bakvorm in te vetten.
250 g kristalsuiker, 1 el kaneelpoeder
7
Meng de kristalsuiker en het kaneelpoeder in een tweede kom.
8
Haal de folie of handdoek van de keukenmachine. Als alles goed ging, is het deeg flink gerezen. Vorm bolletjes van het deeg ter grootte van een ei en haal ze kort door de gesmolten boter, en daarna door het suiker-kaneelmengsel. Schik de bolletjes naast elkaar in de tulbandvorm. Laat het briochedeeg nog 20 minuten rijzen in de bakvorm.
9
Bak het apenbrood af in de voorverwarmde oven op 175 °C gedurende 45 minuten. Laat 5 à 10 minuten afkoelen en het daarna pas uit de vorm.
Blonde karamel
130 g kristalsuiker, 1 scheutje Water
10
Doe kristalsuiker en water in een pan. Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat het water verdampen. De suiker zal beginnen smelten.
TIPVeeg de druppeltjes langs de rand van de pan weg met een keukenpenseel. De druppeltjes kunnen namelijk verbranden.
boter, 1 scheutje Room, zout
11
Als de karamel begint de verkleuren, neem je een garde en roer je de boter door de karamel. Voeg ook een scheutje room en een snuifje zout toe. Giet de karamel over het apenbrood.
100 g pecannoten
12
Snijd de pecannoten grof en strooi ze over de karamel.