Cacciucco alla livornese
Cacciucco alla livornese
Cacciucco alla livornese
Cacciucco alla livornese
Ingrediënten
4 personen
Scampi
20
Mosselen
1.000 g
Tijm
Witte wijn
0,3 l
Zwarte peper
Rode mulén de graten
300 g
Ajuinendikke
2
Wortels
3
Look
6 teentjes
Selder
4 stengels
Steranijs
2
Laurierblaadjes
Chiliflakes
1 snuifje
Xeresazijn
1 scheutje
Water
2 l
Zout
Zuurdesembrood
8 sneetjes
Pijlinktvissen
300 g
Zeeduivel
300 g
Bladpeterselie
Tomatenpuree1 blikje
Tomatenblokjes2 blikken
Benodigdheden
Zeef
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Vissoep
20 scampi, 1.000 g mosselen
1
Pel de scampi’s en houd de pantsers apart. Spoel de mosselen en laat ze uitlekken.
tijm, 0,3 l witte wijn, zwarte peper
2
Laat de olie heet worden in een pot en doe de mosselen erbij. Kruid ze met peper, voeg er de tijm aan toe en giet de witte wijn erbij. Zet een deksel op de pot en laat de mosselen garen.
TIPZet het vuur onder de mosselen uit zodra de mosselen opengaan.
3
Pluk de mosselen en houd ze apart voor de afwerking.
300 g rode mul
4
Spoel de graten van de rode mul onder stromend water.
5
Verhit olijfolie in een grote pot en bak de pantsers van de scampi’s en de graten en de koppen van de vis.
2 ajuinen, 3 Wortels, 2 teentjes Look
6
Pel de uien en de look, snijd ze grof en voeg ze toe. Spoel de wortelen, snijd ze grof en voeg ze toe.
4 stengels selder, 2 Steranijs, laurierblaadjes, 1 snuifje chiliflakes
7
Spoel de selder, snijd hem in grote stukken en voeg hem toe. Laat alles even bakken en voeg er de tijm, de laurier, de steranijs en wat chiliflakes aan toe.
tomatenpuree, tomatenblokjes
8
Schep de tomatenpuree erbij, laat even meebakken en blus met de tomatenblokjes en het water.
Giet de jus van de mosselen door een zeef bij de pantsers en graten, en breng de soep aan de kook.
1 scheutje xeresazijn, 2 l Water, zout
9
Voeg azijn, water en een snuif zout toe. Mix de soep in de blender en zeef ze.
Lookbroodjes en afwerking
10
Zet de oven op grillstand.
4 teentjes Look, 8 sneetjes Zuurdesembrood
11
Snijd het brood in plakken, sprenkel er wat olijfolie over, wrijf de plakken in met verse look en rooster het brood in de oven.
300 g pijlinktvissen, 300 g zeeduivel
12
Snijd de zeeduivel en de inktvis in kleinere stukken. Verwijder graatjes waar nodig. Bak de zeeduivel en de inktvis in een ruime pan met olijfolie en boter.
zout, zwarte peper
13
Verhit olie en boter in een grote pan. Bak de zeeduivel en de inktvis in de vetstof.
Laat als laatste de stukken rode mul kort meebakken en kruid alles met peper en zout.
bladpeterselie
14
Leg een plak geroosterd brood in een diep bord en schep er wat mosselen en wat gebakken vis bij. Giet er een flinke lepel vissoep over en werk af met enkele blaadjes peterselie en een scheutje fijne olijfolie.
Vissoep
20 scampi, 1.000 g mosselen
1
Pel de scampi’s en houd de pantsers apart. Spoel de mosselen en laat ze uitlekken.
tijm, 0,3 l witte wijn, zwarte peper
2
Laat de olie heet worden in een pot en doe de mosselen erbij. Kruid ze met peper, voeg er de tijm aan toe en giet de witte wijn erbij. Zet een deksel op de pot en laat de mosselen garen.
TIPZet het vuur onder de mosselen uit zodra de mosselen opengaan.
3
Pluk de mosselen en houd ze apart voor de afwerking.
300 g rode mul
4
Spoel de graten van de rode mul onder stromend water.
5
Verhit olijfolie in een grote pot en bak de pantsers van de scampi’s en de graten en de koppen van de vis.
2 ajuinen, 3 Wortels, 2 teentjes Look
6
Pel de uien en de look, snijd ze grof en voeg ze toe. Spoel de wortelen, snijd ze grof en voeg ze toe.
4 stengels selder, 2 Steranijs, laurierblaadjes, 1 snuifje chiliflakes
7
Spoel de selder, snijd hem in grote stukken en voeg hem toe. Laat alles even bakken en voeg er de tijm, de laurier, de steranijs en wat chiliflakes aan toe.
tomatenpuree, tomatenblokjes
8
Schep de tomatenpuree erbij, laat even meebakken en blus met de tomatenblokjes en het water.
Giet de jus van de mosselen door een zeef bij de pantsers en graten, en breng de soep aan de kook.
1 scheutje xeresazijn, 2 l Water, zout
9
Voeg azijn, water en een snuif zout toe. Mix de soep in de blender en zeef ze.
Lookbroodjes en afwerking
10
Zet de oven op grillstand.
4 teentjes Look, 8 sneetjes Zuurdesembrood
11
Snijd het brood in plakken, sprenkel er wat olijfolie over, wrijf de plakken in met verse look en rooster het brood in de oven.
300 g pijlinktvissen, 300 g zeeduivel
12
Snijd de zeeduivel en de inktvis in kleinere stukken. Verwijder graatjes waar nodig. Bak de zeeduivel en de inktvis in een ruime pan met olijfolie en boter.
zout, zwarte peper
13
Verhit olie en boter in een grote pan. Bak de zeeduivel en de inktvis in de vetstof.
Laat als laatste de stukken rode mul kort meebakken en kruid alles met peper en zout.
bladpeterselie
14
Leg een plak geroosterd brood in een diep bord en schep er wat mosselen en wat gebakken vis bij. Giet er een flinke lepel vissoep over en werk af met enkele blaadjes peterselie en een scheutje fijne olijfolie.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
40m
Ingrediënten
Scampi
20
Mosselen
1.000 g
Tijm
Witte wijn
0,3 l
Zwarte peper
Rode mulén de graten
300 g
Ajuinendikke
2
Wortels
3
Look
6 teentjes
Selder
4 stengels
Steranijs
2
Laurierblaadjes
Chiliflakes
1 snuifje
Xeresazijn
1 scheutje
Water
2 l
Zout
Zuurdesembrood
8 sneetjes
Pijlinktvissen
300 g
Zeeduivel
300 g
Bladpeterselie
Tomatenpuree1 blikje
Tomatenblokjes2 blikken
Cacciucco alla livornese
De vraag van deze week brengt ons in Toscane, in de kuststad Livorno om precies te zijn. Jeroen maakt zijn eigen versie van de lokale vissoep 'cacciucco alla livornese'. Anders gezegd: een heerlijke Toscaanse vissoep tjokvol - hoe kan het ook anders - verse vis!Instructies
Vissoep
20 scampi, 1.000 g mosselen
1
Pel de scampi’s en houd de pantsers apart. Spoel de mosselen en laat ze uitlekken.
tijm, 0,3 l witte wijn, zwarte peper
2
Laat de olie heet worden in een pot en doe de mosselen erbij. Kruid ze met peper, voeg er de tijm aan toe en giet de witte wijn erbij. Zet een deksel op de pot en laat de mosselen garen.
TIPZet het vuur onder de mosselen uit zodra de mosselen opengaan.
3
Pluk de mosselen en houd ze apart voor de afwerking.
300 g rode mul
4
Spoel de graten van de rode mul onder stromend water.
5
Verhit olijfolie in een grote pot en bak de pantsers van de scampi’s en de graten en de koppen van de vis.
2 ajuinen, 3 Wortels, 2 teentjes Look
6
Pel de uien en de look, snijd ze grof en voeg ze toe. Spoel de wortelen, snijd ze grof en voeg ze toe.
4 stengels selder, 2 Steranijs, laurierblaadjes, 1 snuifje chiliflakes
7
Spoel de selder, snijd hem in grote stukken en voeg hem toe. Laat alles even bakken en voeg er de tijm, de laurier, de steranijs en wat chiliflakes aan toe.
tomatenpuree, tomatenblokjes
8
Schep de tomatenpuree erbij, laat even meebakken en blus met de tomatenblokjes en het water.
Giet de jus van de mosselen door een zeef bij de pantsers en graten, en breng de soep aan de kook.
1 scheutje xeresazijn, 2 l Water, zout
9
Voeg azijn, water en een snuif zout toe. Mix de soep in de blender en zeef ze.
Lookbroodjes en afwerking
10
Zet de oven op grillstand.
4 teentjes Look, 8 sneetjes Zuurdesembrood
11
Snijd het brood in plakken, sprenkel er wat olijfolie over, wrijf de plakken in met verse look en rooster het brood in de oven.
300 g pijlinktvissen, 300 g zeeduivel
12
Snijd de zeeduivel en de inktvis in kleinere stukken. Verwijder graatjes waar nodig. Bak de zeeduivel en de inktvis in een ruime pan met olijfolie en boter.
zout, zwarte peper
13
Verhit olie en boter in een grote pan. Bak de zeeduivel en de inktvis in de vetstof.
Laat als laatste de stukken rode mul kort meebakken en kruid alles met peper en zout.
bladpeterselie
14
Leg een plak geroosterd brood in een diep bord en schep er wat mosselen en wat gebakken vis bij. Giet er een flinke lepel vissoep over en werk af met enkele blaadjes peterselie en een scheutje fijne olijfolie.