Gepocheerde abrikozen met crème chiboust en pain à la Grèque
Gepocheerde abrikozen met crème chiboust en pain à la Grèque
Gepocheerde abrikozen met crème chiboust en pain à la Grèque
Gepocheerde abrikozen met crème chiboust en pain à la Grèque
Ingrediënten
4 personen
Citroengras
1
Limoenblaadjes
Witte suiker
350 g
Steranijs
1
Vanillestokken
2
Kaneelstokje
1
Water
1 l
Water
1 scheutje
Abrikozen
8
Melk
2 dl
Eieren
2
Vanillepoeder
25 g
Pain à la grèque
200 g
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Gepocheerde abrikozen
1 Citroengras, limoenblaadjes, 250 g witte suiker, 1 Steranijs, 1 vanillestok, 1 kaneelstokje, 1 l Water
1
Doe de citroengrasstengel en limoenblaadjes in een steelpan. Daarbij komen de suiker, steranijs, kaneelstok, vanillestok en water. Laat het mengsel opkoken tot een siroop en laat het tot slot wat afkoelen, het moet nog heet zijn maar mag niet meer koken.
8 abrikozen
2
Snijd de abrikozen in twee, ontpit de vruchten en doe ze in een kom. Giet de hete (niet meer kokende) siroop over de abrikozen. Wanneer de siroop afgekoeld is, kan de kom in de koelkast gezet worden. Als het geheel afgekoeld is, kan je ervoor kiezen om de abrikozen te pellen of niet.
Crème chiboust
2 dl melk, 1 vanillestok
3
Doe de melk in een steelpannetje en verwarm op het vuur samen met de zaadjes van de vanillestok.
2 eieren, 50 g witte suiker, 25 g vanillepoeder
4
Doe twee eigelen in een mengkom en houd van één ei ook het eiwit bij in een andere kom. Klop eerst de eigelen los en voeg nadien de suiker toe. Klop het geheel verder op tot ruban, dit wil zeggen dat de suiker volledig opgenomen is door het eigeel en het geheel er dus ook wat bleker zal uitzien. Doe er tot slot het vanillepoeder bij en een klein beetje van de warme melk en vanille en klop verder los.
5
Doe nu de het mengsel bij de rest van de melk en zorg ervoor dat beide delen goed binden, al roerend op het vuur. Doe het geheel in een kom wanneer het de consistentie van een pudding begint te krijgen. Doe er plasticfolie over en laat het rusten in de koelkast.
50 g witte suiker, 1 scheutje Water
6
Verwarm de suiker met een scheutje water tot suikersiroop, let op dat de siroop niet begint te kleuren
7
Klop het eiwit op en giet de suikersiroop op het eiwit. Klop tot het geheel volledig is afgekoeld.
8
Doe de afgekoelde pudding in een mengkom en klop los. Meng er vervolgens met een spatel het eiwit onder.
200 g pain à la Grèque
9
Serveren: schep de crème chiboust op een bord, leg er abrikozen bij en werk af met verkruimelde pain à la Grèque.
1
Doe de citroengrasstengel en limoenblaadjes in een steelpan. Daarbij komen de suiker, steranijs, kaneelstok, vanillestok en water. Laat het mengsel opkoken tot een siroop en laat het tot slot wat afkoelen, het moet nog heet zijn maar mag niet meer koken.
2
Snijd de abrikozen in twee, ontpit de vruchten en doe ze in een kom. Giet de hete (niet meer kokende) siroop over de abrikozen. Wanneer de siroop afgekoeld is, kan de kom in de koelkast gezet worden. Als het geheel afgekoeld is, kan je ervoor kiezen om de abrikozen te pellen of niet.
Gepocheerde abrikozen
1 Citroengras, limoenblaadjes, 250 g witte suiker, 1 Steranijs, 1 vanillestok, 1 kaneelstokje, 1 l Water
1
Doe de citroengrasstengel en limoenblaadjes in een steelpan. Daarbij komen de suiker, steranijs, kaneelstok, vanillestok en water. Laat het mengsel opkoken tot een siroop en laat het tot slot wat afkoelen, het moet nog heet zijn maar mag niet meer koken.
8 abrikozen
2
Snijd de abrikozen in twee, ontpit de vruchten en doe ze in een kom. Giet de hete (niet meer kokende) siroop over de abrikozen. Wanneer de siroop afgekoeld is, kan de kom in de koelkast gezet worden. Als het geheel afgekoeld is, kan je ervoor kiezen om de abrikozen te pellen of niet.
Crème chiboust
2 dl melk, 1 vanillestok
3
Doe de melk in een steelpannetje en verwarm op het vuur samen met de zaadjes van de vanillestok.
2 eieren, 50 g witte suiker, 25 g vanillepoeder
4
Doe twee eigelen in een mengkom en houd van één ei ook het eiwit bij in een andere kom. Klop eerst de eigelen los en voeg nadien de suiker toe. Klop het geheel verder op tot ruban, dit wil zeggen dat de suiker volledig opgenomen is door het eigeel en het geheel er dus ook wat bleker zal uitzien. Doe er tot slot het vanillepoeder bij en een klein beetje van de warme melk en vanille en klop verder los.
5
Doe nu de het mengsel bij de rest van de melk en zorg ervoor dat beide delen goed binden, al roerend op het vuur. Doe het geheel in een kom wanneer het de consistentie van een pudding begint te krijgen. Doe er plasticfolie over en laat het rusten in de koelkast.
50 g witte suiker, 1 scheutje Water
6
Verwarm de suiker met een scheutje water tot suikersiroop, let op dat de siroop niet begint te kleuren
7
Klop het eiwit op en giet de suikersiroop op het eiwit. Klop tot het geheel volledig is afgekoeld.
8
Doe de afgekoelde pudding in een mengkom en klop los. Meng er vervolgens met een spatel het eiwit onder.
200 g pain à la Grèque
9
Serveren: schep de crème chiboust op een bord, leg er abrikozen bij en werk af met verkruimelde pain à la Grèque.
1
Doe de citroengrasstengel en limoenblaadjes in een steelpan. Daarbij komen de suiker, steranijs, kaneelstok, vanillestok en water. Laat het mengsel opkoken tot een siroop en laat het tot slot wat afkoelen, het moet nog heet zijn maar mag niet meer koken.
2
Snijd de abrikozen in twee, ontpit de vruchten en doe ze in een kom. Giet de hete (niet meer kokende) siroop over de abrikozen. Wanneer de siroop afgekoeld is, kan de kom in de koelkast gezet worden. Als het geheel afgekoeld is, kan je ervoor kiezen om de abrikozen te pellen of niet.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u
Ingrediënten
Citroengras
1
Limoenblaadjes
Witte suiker
350 g
Steranijs
1
Vanillestokken
2
Kaneelstokje
1
Water
1 l
Water
1 scheutje
Abrikozen
8
Melk
2 dl
Eieren
2
Vanillepoeder
25 g
Pain à la grèque
200 g
Gepocheerde abrikozen met crème chiboust en pain à la Grèque
Dit dessertje maken is makkelijker dan het uit te spreken. Lekker gemarineerde abrikozen worden vergezeld van een crème chiboust. Dit is een vanillepudding gemengd met wat meringue zodat het resultaat een luchtige crème patissière wordt. Daarbij komt verkruimelde ‘pain à la Grèque’ en laat de naam u niet op het verkeerde been zetten, het komt wel degelijk uit België, uit Brussel meer bepaald. Het is een knapperige koek met kaneel en grove suiker, die de geestelijken vroeger uitdeelden aan de daklozen bij de Wolvengracht. ‘Bruud van de gracht’ op zijn Brussels.Instructies
Gepocheerde abrikozen
1 Citroengras, limoenblaadjes, 250 g witte suiker, 1 Steranijs, 1 vanillestok, 1 kaneelstokje, 1 l Water
1
Doe de citroengrasstengel en limoenblaadjes in een steelpan. Daarbij komen de suiker, steranijs, kaneelstok, vanillestok en water. Laat het mengsel opkoken tot een siroop en laat het tot slot wat afkoelen, het moet nog heet zijn maar mag niet meer koken.
8 abrikozen
2
Snijd de abrikozen in twee, ontpit de vruchten en doe ze in een kom. Giet de hete (niet meer kokende) siroop over de abrikozen. Wanneer de siroop afgekoeld is, kan de kom in de koelkast gezet worden. Als het geheel afgekoeld is, kan je ervoor kiezen om de abrikozen te pellen of niet.
Crème chiboust
2 dl melk, 1 vanillestok
3
Doe de melk in een steelpannetje en verwarm op het vuur samen met de zaadjes van de vanillestok.
2 eieren, 50 g witte suiker, 25 g vanillepoeder
4
Doe twee eigelen in een mengkom en houd van één ei ook het eiwit bij in een andere kom. Klop eerst de eigelen los en voeg nadien de suiker toe. Klop het geheel verder op tot ruban, dit wil zeggen dat de suiker volledig opgenomen is door het eigeel en het geheel er dus ook wat bleker zal uitzien. Doe er tot slot het vanillepoeder bij en een klein beetje van de warme melk en vanille en klop verder los.
5
Doe nu de het mengsel bij de rest van de melk en zorg ervoor dat beide delen goed binden, al roerend op het vuur. Doe het geheel in een kom wanneer het de consistentie van een pudding begint te krijgen. Doe er plasticfolie over en laat het rusten in de koelkast.
50 g witte suiker, 1 scheutje Water
6
Verwarm de suiker met een scheutje water tot suikersiroop, let op dat de siroop niet begint te kleuren
7
Klop het eiwit op en giet de suikersiroop op het eiwit. Klop tot het geheel volledig is afgekoeld.
8
Doe de afgekoelde pudding in een mengkom en klop los. Meng er vervolgens met een spatel het eiwit onder.
200 g pain à la Grèque
9
Serveren: schep de crème chiboust op een bord, leg er abrikozen bij en werk af met verkruimelde pain à la Grèque.