Steak Stroganoff met kroketten en een salade
Steak Stroganoff met kroketten en een salade
Steak Stroganoff met kroketten en een salade
Steak Stroganoff met kroketten en een salade
Ingrediënten
4 personen
Biefstuk
800 g
Parijse champignons
250 g
Rode paprika's
3
Sjalotten
3
Look
1 teentje
Bruine fond
0,4 l
Wodka
0,1 l
Room
0,1 l
Boter
Tijm
4 takjes
Laurier
4 blaadje
Paprikapoeder
Cayennepeper
Romeinse sla
1
Bieslook
0,5 bosjes
Dragonazijn
Olijfolie
Peper
Zout
Kroketten
16
Grof zout
Benodigdheden
Een ovenschaal, een friteuse, aluminiumfolie
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De steak
800 g biefstuk, 250 g Parijse champignons, 3 rode paprika's, 2 Sjalotten, 1 teentje Look, 0,4 l bruine fond, 0,1 l wodka, 0,1 l Room, boter, 4 takjes tijm, 4 blaadje laurier, paprikapoeder, cayennepeper
1
Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
2
Verwarm de oven voor op 180 °C.
3
Zet een ovenschaal in de oven zodat ze kan voorverwarmen.
4
Verwarm de bruine fond. Je kan ook zelf bruine fond klaarmaken.
5
Kruid het vlees met peper en zout.
6
Pel en snipper de sjalotten. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn. Schil de paprika’s en snijd ze in blokjes.
7
Borstel de champignons schoon en snijd ze in vier.
8
Smelt een klont boter in een pan en schroei het vlees rondom dicht. Zorg dat de boter niet verbrandt. Doe er eventueel wat verse boter bij als dat toch dreigt te gebeuren.
9
Leg het vlees in de voorverwarmde ovenschaal en laat 10 minuten verder garen in de voorverwarmde oven.
10
Bak de champignons in de pan waarin het vlees gebakken is.
11
Doe de sjalotten en de knoflook in de pan als de champignons gebakken zijn.
TIPBak eerst de champignons en doe er dan pas de sjalotten en de knoflook bij. Anders gaan de champignons stoven in plaats van bakken.
12
Doe de paprikablokjes in de pan en kruid met tijm, laurier, paprikapoeder en cayennepeper. Laat de paprika gaar worden.
13
Giet de wodka over de groenten en flambeer.
14
Blus met de warme bruine fond. Doe er de room bij en laat op een laag vuur inkoken.
15
Haal het vlees uit de oven, draai het om en verpak in aluminiumfolie. Laat 10 minuten rusten zodat de sappen zich opnieuw kunnen verdelen.
Salade
1 Romeinse sla, 1 Sjalotten, 0,5 bosjes Bieslook, dragonazijn, olijfolie, peper, zout
16
Maak de sla schoon, spoel hem in koud water en laat uitlekken.
17
Pel en halveer de sjalot. Snijd hem in halve ringen. Doe de sjalot bij de sla.
18
Snipper de bieslook fijn en doe bij de sla.
19
Doe een scheutje dragonazijn en een likje olijfolie bij de sla. Kruid met peper en zout.
Afwerken en serveren
16 kroketten, grof zout
20
Verwarm de friteuse.
21
Bak de kroketten in de friteuse. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
22
Snijd het vlees in zo dun mogelijke plakken.
23
Strooi wat grof zout over het vlees.
24
Serveer het vlees met de saus, kroketten en het slaatje.
De steak
800 g biefstuk, 250 g Parijse champignons, 3 rode paprika's, 2 Sjalotten, 1 teentje Look, 0,4 l bruine fond, 0,1 l wodka, 0,1 l Room, boter, 4 takjes tijm, 4 blaadje laurier, paprikapoeder, cayennepeper
1
Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
2
Verwarm de oven voor op 180 °C.
3
Zet een ovenschaal in de oven zodat ze kan voorverwarmen.
4
Verwarm de bruine fond. Je kan ook zelf bruine fond klaarmaken.
5
Kruid het vlees met peper en zout.
6
Pel en snipper de sjalotten. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn. Schil de paprika’s en snijd ze in blokjes.
7
Borstel de champignons schoon en snijd ze in vier.
8
Smelt een klont boter in een pan en schroei het vlees rondom dicht. Zorg dat de boter niet verbrandt. Doe er eventueel wat verse boter bij als dat toch dreigt te gebeuren.
9
Leg het vlees in de voorverwarmde ovenschaal en laat 10 minuten verder garen in de voorverwarmde oven.
10
Bak de champignons in de pan waarin het vlees gebakken is.
11
Doe de sjalotten en de knoflook in de pan als de champignons gebakken zijn.
TIPBak eerst de champignons en doe er dan pas de sjalotten en de knoflook bij. Anders gaan de champignons stoven in plaats van bakken.
12
Doe de paprikablokjes in de pan en kruid met tijm, laurier, paprikapoeder en cayennepeper. Laat de paprika gaar worden.
13
Giet de wodka over de groenten en flambeer.
14
Blus met de warme bruine fond. Doe er de room bij en laat op een laag vuur inkoken.
15
Haal het vlees uit de oven, draai het om en verpak in aluminiumfolie. Laat 10 minuten rusten zodat de sappen zich opnieuw kunnen verdelen.
Salade
1 Romeinse sla, 1 Sjalotten, 0,5 bosjes Bieslook, dragonazijn, olijfolie, peper, zout
16
Maak de sla schoon, spoel hem in koud water en laat uitlekken.
17
Pel en halveer de sjalot. Snijd hem in halve ringen. Doe de sjalot bij de sla.
18
Snipper de bieslook fijn en doe bij de sla.
19
Doe een scheutje dragonazijn en een likje olijfolie bij de sla. Kruid met peper en zout.
Afwerken en serveren
16 kroketten, grof zout
20
Verwarm de friteuse.
21
Bak de kroketten in de friteuse. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
22
Snijd het vlees in zo dun mogelijke plakken.
23
Strooi wat grof zout over het vlees.
24
Serveer het vlees met de saus, kroketten en het slaatje.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u
Ingrediënten
Biefstuk
800 g
Parijse champignons
250 g
Rode paprika's
3
Sjalotten
3
Look
1 teentje
Bruine fond
0,4 l
Wodka
0,1 l
Room
0,1 l
Boter
Tijm
4 takjes
Laurier
4 blaadje
Paprikapoeder
Cayennepeper
Romeinse sla
1
Bieslook
0,5 bosjes
Dragonazijn
Olijfolie
Peper
Zout
Kroketten
16
Grof zout
Steak Stroganoff met kroketten en een salade
Het eerste recept voor boeuf Stroganoff stond al in 1871 in Elena Molokhovet’s kookboek ‘Een geschenk voor jonge huisvrouwen’. Russische immigranten verspreidden het recept over de hele wereld en intussen bestaan er talloze variaties op het origineel. Jeroen gebruikt het zenuwstuk uit de schouder (de ‘paleron’) voor dit recept. Dat is geen duur maar wel een bijzonder smaakvol stuk rundvlees. Hij maakt er een saus bij van wodka, bruine fond en room en serveert het met kroketten en een groene salade.Instructies
De steak
800 g biefstuk, 250 g Parijse champignons, 3 rode paprika's, 2 Sjalotten, 1 teentje Look, 0,4 l bruine fond, 0,1 l wodka, 0,1 l Room, boter, 4 takjes tijm, 4 blaadje laurier, paprikapoeder, cayennepeper
1
Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
2
Verwarm de oven voor op 180 °C.
3
Zet een ovenschaal in de oven zodat ze kan voorverwarmen.
4
Verwarm de bruine fond. Je kan ook zelf bruine fond klaarmaken.
5
Kruid het vlees met peper en zout.
6
Pel en snipper de sjalotten. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn. Schil de paprika’s en snijd ze in blokjes.
7
Borstel de champignons schoon en snijd ze in vier.
8
Smelt een klont boter in een pan en schroei het vlees rondom dicht. Zorg dat de boter niet verbrandt. Doe er eventueel wat verse boter bij als dat toch dreigt te gebeuren.
9
Leg het vlees in de voorverwarmde ovenschaal en laat 10 minuten verder garen in de voorverwarmde oven.
10
Bak de champignons in de pan waarin het vlees gebakken is.
11
Doe de sjalotten en de knoflook in de pan als de champignons gebakken zijn.
TIPBak eerst de champignons en doe er dan pas de sjalotten en de knoflook bij. Anders gaan de champignons stoven in plaats van bakken.
12
Doe de paprikablokjes in de pan en kruid met tijm, laurier, paprikapoeder en cayennepeper. Laat de paprika gaar worden.
13
Giet de wodka over de groenten en flambeer.
14
Blus met de warme bruine fond. Doe er de room bij en laat op een laag vuur inkoken.
15
Haal het vlees uit de oven, draai het om en verpak in aluminiumfolie. Laat 10 minuten rusten zodat de sappen zich opnieuw kunnen verdelen.
Salade
1 Romeinse sla, 1 Sjalotten, 0,5 bosjes Bieslook, dragonazijn, olijfolie, peper, zout
16
Maak de sla schoon, spoel hem in koud water en laat uitlekken.
17
Pel en halveer de sjalot. Snijd hem in halve ringen. Doe de sjalot bij de sla.
18
Snipper de bieslook fijn en doe bij de sla.
19
Doe een scheutje dragonazijn en een likje olijfolie bij de sla. Kruid met peper en zout.
Afwerken en serveren
16 kroketten, grof zout
20
Verwarm de friteuse.
21
Bak de kroketten in de friteuse. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
22
Snijd het vlees in zo dun mogelijke plakken.
23
Strooi wat grof zout over het vlees.
24
Serveer het vlees met de saus, kroketten en het slaatje.