dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Gemakkelijke tomatensoep ‘all’ arrabiata’  met lookbroodjes (thumbnail)Gemakkelijke tomatensoep ‘all’ arrabiata’  met lookbroodjes

Gemakkelijke tomatensoep ‘all’ arrabiata’ met lookbroodjes

1u
13
-
3.8K
Recepten

Gemakkelijke tomatensoep ‘all’ arrabiata’ met lookbroodjes

Jeroen maakt de gemakkelijkste tomatensoep van de wereld en serveert er krokante broodjes bij, bestreken met zelfgemaakte lookboter. Voor de soep gebruikt hij tomaten uit blik. Mocht je de kans zien om bij de Italiaan enkele blikken San Marzano-tomaten te kopen, aarzel dan niet. Ze hebben de perfecte smaak voor een rijkelijke tomatensoep.In de ingrediëntenlijst staat nergens boter vermeld, en dat heeft een goeie reden. Jeroen laat zien hoe je op basis van een bus volle room zelf boter kan karnen. Het is een koud kunstje en de verse lookboter zal eens zo goed smaken.
Gemakkelijke tomatensoep ‘all’ arrabiata’  met lookbroodjes (thumbnail)Gemakkelijke tomatensoep ‘all’ arrabiata’  met lookbroodjes

Gemakkelijke tomatensoep ‘all’ arrabiata’ met lookbroodjes

1u
13
-
3.8K
Recepten

Gemakkelijke tomatensoep ‘all’ arrabiata’ met lookbroodjes

Jeroen maakt de gemakkelijkste tomatensoep van de wereld en serveert er krokante broodjes bij, bestreken met zelfgemaakte lookboter. Voor de soep gebruikt hij tomaten uit blik. Mocht je de kans zien om bij de Italiaan enkele blikken San Marzano-tomaten te kopen, aarzel dan niet. Ze hebben de perfecte smaak voor een rijkelijke tomatensoep.In de ingrediëntenlijst staat nergens boter vermeld, en dat heeft een goeie reden. Jeroen laat zien hoe je op basis van een bus volle room zelf boter kan karnen. Het is een koud kunstje en de verse lookboter zal eens zo goed smaken.
Type gerechtSoep
Totale tijd1u
Ingrediënten13
Beoordeling-
Aantal likes3.8K

Ingrediënten

4 personen
Look
2 bolletje
Olijfolie
2 scheutjes
Olijfolie
Sjalotten
2
Chilipeper
1
Tomaat
1 kg
Laurier
2 blaadje
Tijm
2 takjes
Zout
2 snuifjes
Suiker
1 el
Room
1 l
Peper
Stokbrood
1
Basilicum

Benodigdheden

Keukenrobot, vellen aluminiumfolie, een eindje keukentouw, een keukenmachine met klopper, een neteldoek ongeparfumeerd gewassen

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Voorbereiding

2 bolletje Look, 1 scheutje olijfolie
1
Verwarm de oven voor tot 180°C.
2
Snij de droge top van elke bol look, zodat je de malse tenen aan de oppervlakte ziet verschijnen. Pak elke bol in in een vel aluminiumfolie. Schenk er een scheut olijfolie over, alvorens je de folie sluit.
3
Leg de verzilverde bollen in de oven en laat ze confijten. Reken hiervoor minstens een half uur. Grote bollen look kunnen tot 1 uur nodig hebben. De looktenen worden dan botermals en zoet van smaak.(Het resultaat is onvergelijkbaar met het scherpe, indringende aroma van rauwe look.

De soep

2 Sjalotten, 1 scheutje olijfolie, 1 chilipeper, 1 kg tomaat, 2 blaadje laurier, 2 takjes tijm, 1 snuifje zout, 1 el suiker
4
Pel de sjalotten, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in lange slierten.
5
Verhit een stoofpot op een matig vuur. Schenk er een scheut olijfolie in en stoof de stukjes sjalot in de hete olie. Roer af en toe.
6
Snij de rode chilipeper overlangs in twee en verwijder de hete pitjes. Hak de halve pepers zo fijn mogelijk. (Straks wordt de soep niet gemixt.)
7
Doe stukjes chilipeper in de pot, roer en zet het vuur zachter.
8
Open de blikken met gepelde tomaten. Zet er even je mes in, zodat de vruchten wat verkleind worden. Giet de gehakte (Italiaanse) tomaten in de pot met sjalot en chilipeper en roer.
9
Spoel de blikjes uit met een scheutje water, dat vervolgens ook in de soep belandt.
10
Voeg blaadjes laurier toe en takjes tijm. Bind het groen eventueel tot een kruidentuil met behulp van wat keukentouw.
11
Voeg een snuif zout toe en laat de tomatensoep 30 tot 40 minuten pruttelen op een zacht vuur.
12
Proef en beslis of je de zure tomatensmaak wat in balans wil brengen met een lepeltje suiker.

De broodjes met lookboter

1 l Room, 1 snuifje zout, peper, 1 stokbrood, olijfolie, basilicum
13
Schenk de volle room in de mengkom van de keukenmachine, plaats de klopper en laat de machine draaien.
14
Blijf kloppen tot de volle room schift in vlokken boter en een soort melkwei. Kloppen kan tot 20 minuten duren en je merkt meteen wanneer de room in een wip verandert in boter en wei.
15
Neem een neteldoek en drapeer deze over een schaal. Schep en giet de vlokken boter en de wei erin en wring het vocht uit het doek. Wat overblijft is een flinke klont verse boter.
16
Haal de gekonfijte look uit de oven en druk de malse lookpulp eruit met behulp van een vork of kleine spatel. Hou de oven op temperatuur om de broodjes te roosteren.
17
Meng de zachte pulp met de boter. Proef en kruid de boter met een snuif zout en wat peper van de molen. Naar wens kan je ook een klein scheutje vers citroensap toevoegen.
18
Snij het stokbrood in stukken van zo’n 10 centimeter. Snij de porties brood overlangs in twee en besprenkel het broodkruim met een beetje olijfolie.
19
Rooster de broodjes in de hete oven van 180°C.
20
Smeer op elk getoast broodje een laagje van de zachte lookboter en schuif ze nog kort in de oven tot de boter smelt.
21
Spoel de takjes basilicum en pluk de blaadjes los.
22
Serveer de tomatensoep in kommen. Druppel er een likje fijne olijfolie in en strooi er blaadjes basilicum over. Presenteer de warme lookbroodjes op een schaal.
23
TIP: Bewaar de rest van de lookboter in porties. Verpak de boter in vershoudfolie en vries ze in. Ze smaakt heerlijk bij allerhande bereidingen.
1
Verwarm de oven voor tot 180°C.
2
Snij de droge top van elke bol look, zodat je de malse tenen aan de oppervlakte ziet verschijnen. Pak elke bol in in een vel aluminiumfolie. Schenk er een scheut olijfolie over, alvorens je de folie sluit.

Instructies

Voorbereiding

2 bolletje Look, 1 scheutje olijfolie
1
Verwarm de oven voor tot 180°C.
2
Snij de droge top van elke bol look, zodat je de malse tenen aan de oppervlakte ziet verschijnen. Pak elke bol in in een vel aluminiumfolie. Schenk er een scheut olijfolie over, alvorens je de folie sluit.
3
Leg de verzilverde bollen in de oven en laat ze confijten. Reken hiervoor minstens een half uur. Grote bollen look kunnen tot 1 uur nodig hebben. De looktenen worden dan botermals en zoet van smaak.(Het resultaat is onvergelijkbaar met het scherpe, indringende aroma van rauwe look.

De soep

2 Sjalotten, 1 scheutje olijfolie, 1 chilipeper, 1 kg tomaat, 2 blaadje laurier, 2 takjes tijm, 1 snuifje zout, 1 el suiker
4
Pel de sjalotten, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in lange slierten.
5
Verhit een stoofpot op een matig vuur. Schenk er een scheut olijfolie in en stoof de stukjes sjalot in de hete olie. Roer af en toe.
6
Snij de rode chilipeper overlangs in twee en verwijder de hete pitjes. Hak de halve pepers zo fijn mogelijk. (Straks wordt de soep niet gemixt.)
7
Doe stukjes chilipeper in de pot, roer en zet het vuur zachter.
8
Open de blikken met gepelde tomaten. Zet er even je mes in, zodat de vruchten wat verkleind worden. Giet de gehakte (Italiaanse) tomaten in de pot met sjalot en chilipeper en roer.
9
Spoel de blikjes uit met een scheutje water, dat vervolgens ook in de soep belandt.
10
Voeg blaadjes laurier toe en takjes tijm. Bind het groen eventueel tot een kruidentuil met behulp van wat keukentouw.
11
Voeg een snuif zout toe en laat de tomatensoep 30 tot 40 minuten pruttelen op een zacht vuur.
12
Proef en beslis of je de zure tomatensmaak wat in balans wil brengen met een lepeltje suiker.

De broodjes met lookboter

1 l Room, 1 snuifje zout, peper, 1 stokbrood, olijfolie, basilicum
13
Schenk de volle room in de mengkom van de keukenmachine, plaats de klopper en laat de machine draaien.
14
Blijf kloppen tot de volle room schift in vlokken boter en een soort melkwei. Kloppen kan tot 20 minuten duren en je merkt meteen wanneer de room in een wip verandert in boter en wei.
15
Neem een neteldoek en drapeer deze over een schaal. Schep en giet de vlokken boter en de wei erin en wring het vocht uit het doek. Wat overblijft is een flinke klont verse boter.
16
Haal de gekonfijte look uit de oven en druk de malse lookpulp eruit met behulp van een vork of kleine spatel. Hou de oven op temperatuur om de broodjes te roosteren.
17
Meng de zachte pulp met de boter. Proef en kruid de boter met een snuif zout en wat peper van de molen. Naar wens kan je ook een klein scheutje vers citroensap toevoegen.
18
Snij het stokbrood in stukken van zo’n 10 centimeter. Snij de porties brood overlangs in twee en besprenkel het broodkruim met een beetje olijfolie.
19
Rooster de broodjes in de hete oven van 180°C.
20
Smeer op elk getoast broodje een laagje van de zachte lookboter en schuif ze nog kort in de oven tot de boter smelt.
21
Spoel de takjes basilicum en pluk de blaadjes los.
22
Serveer de tomatensoep in kommen. Druppel er een likje fijne olijfolie in en strooi er blaadjes basilicum over. Presenteer de warme lookbroodjes op een schaal.
23
TIP: Bewaar de rest van de lookboter in porties. Verpak de boter in vershoudfolie en vries ze in. Ze smaakt heerlijk bij allerhande bereidingen.
1
Verwarm de oven voor tot 180°C.
2
Snij de droge top van elke bol look, zodat je de malse tenen aan de oppervlakte ziet verschijnen. Pak elke bol in in een vel aluminiumfolie. Schenk er een scheut olijfolie over, alvorens je de folie sluit.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Gemakkelijke tomatensoep ‘all’ arrabiata’  met lookbroodjes (thumbnail)Gemakkelijke tomatensoep ‘all’ arrabiata’  met lookbroodjes
4 personen
1u
Ingrediënten
Look
2 bolletje
Olijfolie
2 scheutjes
Olijfolie
Sjalotten
2
Chilipeper
1
Tomaat
1 kg
Laurier
2 blaadje
Tijm
2 takjes
Zout
2 snuifjes
Suiker
1 el
Room
1 l
Peper
Stokbrood
1
Basilicum

Gemakkelijke tomatensoep ‘all’ arrabiata’ met lookbroodjes

Jeroen maakt de gemakkelijkste tomatensoep van de wereld en serveert er krokante broodjes bij, bestreken met zelfgemaakte lookboter. Voor de soep gebruikt hij tomaten uit blik. Mocht je de kans zien om bij de Italiaan enkele blikken San Marzano-tomaten te kopen, aarzel dan niet. Ze hebben de perfecte smaak voor een rijkelijke tomatensoep.In de ingrediëntenlijst staat nergens boter vermeld, en dat heeft een goeie reden. Jeroen laat zien hoe je op basis van een bus volle room zelf boter kan karnen. Het is een koud kunstje en de verse lookboter zal eens zo goed smaken.
Instructies

Voorbereiding

2 bolletje Look, 1 scheutje olijfolie
1
Verwarm de oven voor tot 180°C.
2
Snij de droge top van elke bol look, zodat je de malse tenen aan de oppervlakte ziet verschijnen. Pak elke bol in in een vel aluminiumfolie. Schenk er een scheut olijfolie over, alvorens je de folie sluit.
3
Leg de verzilverde bollen in de oven en laat ze confijten. Reken hiervoor minstens een half uur. Grote bollen look kunnen tot 1 uur nodig hebben. De looktenen worden dan botermals en zoet van smaak.(Het resultaat is onvergelijkbaar met het scherpe, indringende aroma van rauwe look.

De soep

2 Sjalotten, 1 scheutje olijfolie, 1 chilipeper, 1 kg tomaat, 2 blaadje laurier, 2 takjes tijm, 1 snuifje zout, 1 el suiker
4
Pel de sjalotten, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in lange slierten.
5
Verhit een stoofpot op een matig vuur. Schenk er een scheut olijfolie in en stoof de stukjes sjalot in de hete olie. Roer af en toe.
6
Snij de rode chilipeper overlangs in twee en verwijder de hete pitjes. Hak de halve pepers zo fijn mogelijk. (Straks wordt de soep niet gemixt.)
7
Doe stukjes chilipeper in de pot, roer en zet het vuur zachter.
8
Open de blikken met gepelde tomaten. Zet er even je mes in, zodat de vruchten wat verkleind worden. Giet de gehakte (Italiaanse) tomaten in de pot met sjalot en chilipeper en roer.
9
Spoel de blikjes uit met een scheutje water, dat vervolgens ook in de soep belandt.
10
Voeg blaadjes laurier toe en takjes tijm. Bind het groen eventueel tot een kruidentuil met behulp van wat keukentouw.
11
Voeg een snuif zout toe en laat de tomatensoep 30 tot 40 minuten pruttelen op een zacht vuur.
12
Proef en beslis of je de zure tomatensmaak wat in balans wil brengen met een lepeltje suiker.

De broodjes met lookboter

1 l Room, 1 snuifje zout, peper, 1 stokbrood, olijfolie, basilicum
13
Schenk de volle room in de mengkom van de keukenmachine, plaats de klopper en laat de machine draaien.
14
Blijf kloppen tot de volle room schift in vlokken boter en een soort melkwei. Kloppen kan tot 20 minuten duren en je merkt meteen wanneer de room in een wip verandert in boter en wei.
15
Neem een neteldoek en drapeer deze over een schaal. Schep en giet de vlokken boter en de wei erin en wring het vocht uit het doek. Wat overblijft is een flinke klont verse boter.
16
Haal de gekonfijte look uit de oven en druk de malse lookpulp eruit met behulp van een vork of kleine spatel. Hou de oven op temperatuur om de broodjes te roosteren.
17
Meng de zachte pulp met de boter. Proef en kruid de boter met een snuif zout en wat peper van de molen. Naar wens kan je ook een klein scheutje vers citroensap toevoegen.
18
Snij het stokbrood in stukken van zo’n 10 centimeter. Snij de porties brood overlangs in twee en besprenkel het broodkruim met een beetje olijfolie.
19
Rooster de broodjes in de hete oven van 180°C.
20
Smeer op elk getoast broodje een laagje van de zachte lookboter en schuif ze nog kort in de oven tot de boter smelt.
21
Spoel de takjes basilicum en pluk de blaadjes los.
22
Serveer de tomatensoep in kommen. Druppel er een likje fijne olijfolie in en strooi er blaadjes basilicum over. Presenteer de warme lookbroodjes op een schaal.
23
TIP: Bewaar de rest van de lookboter in porties. Verpak de boter in vershoudfolie en vries ze in. Ze smaakt heerlijk bij allerhande bereidingen.