dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Pladijs met geplette aardappelen en postelein (thumbnail)Pladijs met geplette aardappelen en postelein

Pladijs met geplette aardappelen en postelein

1u
0
-
3.9K
Recepten

Pladijs met geplette aardappelen en postelein

Pladijs is een smakelijke platvis die gerust eens vaker op de tafel mag komen. Het visvlees is stevig en smakelijk. Ook postelein verdient eens wat speciale aandacht. De nostalgische groente smaakt pittig en een beetje zuur. Het bladgroen bevat veel gezonde bestanddelen en het wordt best kort na aankoop verwerkt. Mocht je niet meteen postelein op de kop kunnen tikken, vervang de groente dan door bijvoorbeeld waterkers.
Pladijs met geplette aardappelen en postelein (thumbnail)Pladijs met geplette aardappelen en postelein

Pladijs met geplette aardappelen en postelein

1u
0
-
3.9K
Recepten

Pladijs met geplette aardappelen en postelein

Pladijs is een smakelijke platvis die gerust eens vaker op de tafel mag komen. Het visvlees is stevig en smakelijk. Ook postelein verdient eens wat speciale aandacht. De nostalgische groente smaakt pittig en een beetje zuur. Het bladgroen bevat veel gezonde bestanddelen en het wordt best kort na aankoop verwerkt. Mocht je niet meteen postelein op de kop kunnen tikken, vervang de groente dan door bijvoorbeeld waterkers.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd1u
Ingrediënten0
Beoordeling-
Aantal likes3.9K

Ingrediënten

4 personen
Vastkokende aardappelenbv. Ratte du Touquet
1.000 g
Postelein
200 g
Sjalotten
2
Zure room
150 g
Olijfolie
1 scheutje
Olijfolie
0,05 l
Peper
Zout
Azijn
1 scheutje
Mosterd
1 el
Kervel
0,25 bosjes
Bieslook
0,25 bosjes
Dragon
0,25 bosjes
Peterselie
0,25 bosjes
Pladijzenfilet, op het vel
8 stuk
Boter

Benodigdheden

Een aardappelstamper een ruime braadpan voor de pladijsfilets, een flexibel fileermes voor wie zelf de pladijs fileert

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

De geplette aardappelen en postelein

1
Spoel de kleine aardappelen schoon en kook ze in de schil. Voeg een snuifje zout toe aan het water.
2
Spoel de postelein voorzichtig in ruim water. Laat de bladgroente nadien uitlekken.
3
Opmerking: Wie geen postelein vindt kan de bladgroente vervangen door bv. waterkers.
4
Schil de gare aardappelen. Dat vraagt een beetje werk, maar door ze te koken in de schil win je aan smaak.
5
Pel de sjalotten en snipper ze fijn.
6
Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Stoof daarin de stukjes sjalot tot ze glazig zijn. Roer regelmatig.
7
Snij de geschilde aardappelen in brede schijfjes en doe ze in de pot met sjalot.
8
Druk de aardappelstamper enkele keren in de pot. Overdrijf niet, zodat er nog stukjes aardappel in de bereiding zitten. Maak er geen puree van.
9
Schep de zure room bij de geplette aardappelen en roer.
10
Meng de postelein onder de warme geplette aardappelen en proef. De groente zal vanzelf een beetje garen.
11
Kruid de aardappelbereiding met wat peper van de molen en een beetje zout.

De vinaigrette

12
Neem een mengschaal en doe er een scheut natuurazijn in, en wat scherpe mosterd.
13
Roer met een garde en schenk er rustig de olijfolie bij. Blijf roeren tot je een licht gebonden vinaigrette krijgt.
14
Voeg een beetje peper en een snuifje zout toe.
15
Spoel de verzameling tuinkruiden schoon: bieslook, dragon, peterselie en kervel. Snipper de kruiden zeer fijn.
16
Meng kort voor het serveren de groene snippers door de vinaigrette. Bereid de vinaigrette niet te lang op voorhand, zodat de kruiden fris blijven.

De vis bakken

17
Smelt een flinke klont boter in een ruime braadpan, op een matig vuur.
18
Kruid de visfilets met een beetje peper en zout.
19
Bak de pladijsfilets eerst op de velkant. Draai ze na ongeveer drie minuten om. Bak de vis nog 2 minuten en serveer.

Serveren

20
Serveer op het bord van elke hongerige medemens een schep geplette aardappelen met postelein en leg er een portie gebakken pladijs bovenop. Lepel er wat van de vinaigrette met tuinkruiden bij.
1
Spoel de kleine aardappelen schoon en kook ze in de schil. Voeg een snuifje zout toe aan het water.
2
Spoel de postelein voorzichtig in ruim water. Laat de bladgroente nadien uitlekken.

Instructies

De geplette aardappelen en postelein

1
Spoel de kleine aardappelen schoon en kook ze in de schil. Voeg een snuifje zout toe aan het water.
2
Spoel de postelein voorzichtig in ruim water. Laat de bladgroente nadien uitlekken.
3
Opmerking: Wie geen postelein vindt kan de bladgroente vervangen door bv. waterkers.
4
Schil de gare aardappelen. Dat vraagt een beetje werk, maar door ze te koken in de schil win je aan smaak.
5
Pel de sjalotten en snipper ze fijn.
6
Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Stoof daarin de stukjes sjalot tot ze glazig zijn. Roer regelmatig.
7
Snij de geschilde aardappelen in brede schijfjes en doe ze in de pot met sjalot.
8
Druk de aardappelstamper enkele keren in de pot. Overdrijf niet, zodat er nog stukjes aardappel in de bereiding zitten. Maak er geen puree van.
9
Schep de zure room bij de geplette aardappelen en roer.
10
Meng de postelein onder de warme geplette aardappelen en proef. De groente zal vanzelf een beetje garen.
11
Kruid de aardappelbereiding met wat peper van de molen en een beetje zout.

De vinaigrette

12
Neem een mengschaal en doe er een scheut natuurazijn in, en wat scherpe mosterd.
13
Roer met een garde en schenk er rustig de olijfolie bij. Blijf roeren tot je een licht gebonden vinaigrette krijgt.
14
Voeg een beetje peper en een snuifje zout toe.
15
Spoel de verzameling tuinkruiden schoon: bieslook, dragon, peterselie en kervel. Snipper de kruiden zeer fijn.
16
Meng kort voor het serveren de groene snippers door de vinaigrette. Bereid de vinaigrette niet te lang op voorhand, zodat de kruiden fris blijven.

De vis bakken

17
Smelt een flinke klont boter in een ruime braadpan, op een matig vuur.
18
Kruid de visfilets met een beetje peper en zout.
19
Bak de pladijsfilets eerst op de velkant. Draai ze na ongeveer drie minuten om. Bak de vis nog 2 minuten en serveer.

Serveren

20
Serveer op het bord van elke hongerige medemens een schep geplette aardappelen met postelein en leg er een portie gebakken pladijs bovenop. Lepel er wat van de vinaigrette met tuinkruiden bij.
1
Spoel de kleine aardappelen schoon en kook ze in de schil. Voeg een snuifje zout toe aan het water.
2
Spoel de postelein voorzichtig in ruim water. Laat de bladgroente nadien uitlekken.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Pladijs met geplette aardappelen en postelein (thumbnail)Pladijs met geplette aardappelen en postelein
4 personen
1u
Ingrediënten
Vastkokende aardappelenbv. Ratte du Touquet
1.000 g
Postelein
200 g
Sjalotten
2
Zure room
150 g
Olijfolie
1 scheutje
Olijfolie
0,05 l
Peper
Zout
Azijn
1 scheutje
Mosterd
1 el
Kervel
0,25 bosjes
Bieslook
0,25 bosjes
Dragon
0,25 bosjes
Peterselie
0,25 bosjes
Pladijzenfilet, op het vel
8 stuk
Boter

Pladijs met geplette aardappelen en postelein

Pladijs is een smakelijke platvis die gerust eens vaker op de tafel mag komen. Het visvlees is stevig en smakelijk. Ook postelein verdient eens wat speciale aandacht. De nostalgische groente smaakt pittig en een beetje zuur. Het bladgroen bevat veel gezonde bestanddelen en het wordt best kort na aankoop verwerkt. Mocht je niet meteen postelein op de kop kunnen tikken, vervang de groente dan door bijvoorbeeld waterkers.
Instructies

De geplette aardappelen en postelein

1
Spoel de kleine aardappelen schoon en kook ze in de schil. Voeg een snuifje zout toe aan het water.
2
Spoel de postelein voorzichtig in ruim water. Laat de bladgroente nadien uitlekken.
3
Opmerking: Wie geen postelein vindt kan de bladgroente vervangen door bv. waterkers.
4
Schil de gare aardappelen. Dat vraagt een beetje werk, maar door ze te koken in de schil win je aan smaak.
5
Pel de sjalotten en snipper ze fijn.
6
Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Stoof daarin de stukjes sjalot tot ze glazig zijn. Roer regelmatig.
7
Snij de geschilde aardappelen in brede schijfjes en doe ze in de pot met sjalot.
8
Druk de aardappelstamper enkele keren in de pot. Overdrijf niet, zodat er nog stukjes aardappel in de bereiding zitten. Maak er geen puree van.
9
Schep de zure room bij de geplette aardappelen en roer.
10
Meng de postelein onder de warme geplette aardappelen en proef. De groente zal vanzelf een beetje garen.
11
Kruid de aardappelbereiding met wat peper van de molen en een beetje zout.

De vinaigrette

12
Neem een mengschaal en doe er een scheut natuurazijn in, en wat scherpe mosterd.
13
Roer met een garde en schenk er rustig de olijfolie bij. Blijf roeren tot je een licht gebonden vinaigrette krijgt.
14
Voeg een beetje peper en een snuifje zout toe.
15
Spoel de verzameling tuinkruiden schoon: bieslook, dragon, peterselie en kervel. Snipper de kruiden zeer fijn.
16
Meng kort voor het serveren de groene snippers door de vinaigrette. Bereid de vinaigrette niet te lang op voorhand, zodat de kruiden fris blijven.

De vis bakken

17
Smelt een flinke klont boter in een ruime braadpan, op een matig vuur.
18
Kruid de visfilets met een beetje peper en zout.
19
Bak de pladijsfilets eerst op de velkant. Draai ze na ongeveer drie minuten om. Bak de vis nog 2 minuten en serveer.

Serveren

20
Serveer op het bord van elke hongerige medemens een schep geplette aardappelen met postelein en leg er een portie gebakken pladijs bovenop. Lepel er wat van de vinaigrette met tuinkruiden bij.