Plat spéciale met kroketten en waterkers
Plat spéciale met kroketten en waterkers
Plat spéciale met kroketten en waterkers
Plat spéciale met kroketten en waterkers
Ingrediënten
4 personen
Varkenstong
1.000 g
Selder
2 stengels
Wortels
2
Ajuinen
3
Look
6 teentjes
Tijm
Laurierblaadjes
4
Kruidnagels
Zwarte peperbollenGekneusde
1 tl
Gemengd gehakt
300 g
Eieren
3
Paneermeel
30 g
Zwarte peper
Zout
Parijse champignons
500 g
Boter
60 g
Bloem
60 g
Tomatenpuree
70 g
Bouillon
1,5 l
Madeira
1 scheutje
Kroket
1 zak
Augurken
4 el
Waterkers
1 bosje
Grof zout
Benodigdheden
Grote gietijzeren stoofpot, keukenmachine, garde, zeef
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voorbereiding varkenstong
1.000 g varkenstong
1
Spoel de varkenstongen even in koud water en doe ze in een grote stoofpot.
2 stengels selder, 2 Wortels, 1 ajuin, 4 teentjes Look
2
Snijd de selder, de ui en de wortelen grof. Pel de look. Doe alles mee in de pot.
3
Giet er water bij tot de groenten en varkenstongen onder staan. Breng het geheel op een zacht vuur aan de kook.
tijm, 4 laurierblaadjes, kruidnagels, 1 tl Zwarte peperbollen
4
Voeg de kruiden toe. Laat minstens een uur zachtjes koken, tot de varkenstongen gaar en zacht zijn.
Plat spéciale
5
Verwarm de friteuse voor tot 180 °C.
300 g gemengd gehakt, 1 ei, 30 g paneermeel, zwarte peper, zout
6
Doe het gehakt, ei en paneermeel in de kom van de keukenmachine, kruid met peper en zout en meng het geheel.
7
Breng een pot gezouten water aan de kook, rol balletjes van het gehakt en kook ze kort.
TIPAls de balletjes komen bovendrijven, zijn ze gaar.
2 ajuinen, 2 teentjes Look
8
Pel de uien en snijd ze in blokjes. Stoof ze aan in boter. Pel en snijd de look fijn, en voeg toe.
500 g Parijse champignons
9
Snijd de champignons in twee of in vier en stoof ze mee aan.
2 eieren
10
Giet intussen de balletjes af en hou ze even apart. Breng in dezelfde pot vers water aan de kook en kook de eitjes (bijna) hard in 8 minuten.
11
Haal de varkenstongen uit de bouillon en hou even apart.
60 g boter, 60 g bloem, 70 g Tomatenpuree
12
Smelt de boter voor de roux en voeg de bloem toe. Schep de tomatenpuree erbij en roer alles goed onder elkaar.
1,5 l Bouillon, zout, zwarte peper
13
Meet de bouillon af en giet hem door een zeefje bij de getomateerde roux. Breng de saus al roerend aan de kook. Kruid met peper en zout.
TIPDe rest van de bouillon kan je invriezen en gebruiken voor een andere bereiding.
14
Giet de eieren af wanneer ze gaar zijn. Leg ze eventueel in een kom met koud water.
15
Pel de varkenstong en snijd het vlees in grote stukken.
16
Schep de balletjes, de champignons met ui en de stukken varkenstong bij de ingedikte saus en breng het geheel opnieuw aan de kook.
1 scheutje madeira
17
Werk de saus af met een scheut madeira.
1 zak kroket
18
Bak de kroketten goudbruin.
4 el augurken, 1 bosje Waterkers
19
Kuis en was de waterkers en laat hem even uitlekken. Snijd de augurken fijn.
grof zout
20
Pel de eieren en snijd ze in kwartjes. Strooi er grof zout over.
21
Serveer de plat spéciale met de kroketten, enkele partjes ei, een paar plukjes waterkers en wat fijngesneden augurk.
Voorbereiding varkenstong
1.000 g varkenstong
1
Spoel de varkenstongen even in koud water en doe ze in een grote stoofpot.
2 stengels selder, 2 Wortels, 1 ajuin, 4 teentjes Look
2
Snijd de selder, de ui en de wortelen grof. Pel de look. Doe alles mee in de pot.
3
Giet er water bij tot de groenten en varkenstongen onder staan. Breng het geheel op een zacht vuur aan de kook.
tijm, 4 laurierblaadjes, kruidnagels, 1 tl Zwarte peperbollen
4
Voeg de kruiden toe. Laat minstens een uur zachtjes koken, tot de varkenstongen gaar en zacht zijn.
Plat spéciale
5
Verwarm de friteuse voor tot 180 °C.
300 g gemengd gehakt, 1 ei, 30 g paneermeel, zwarte peper, zout
6
Doe het gehakt, ei en paneermeel in de kom van de keukenmachine, kruid met peper en zout en meng het geheel.
7
Breng een pot gezouten water aan de kook, rol balletjes van het gehakt en kook ze kort.
TIPAls de balletjes komen bovendrijven, zijn ze gaar.
2 ajuinen, 2 teentjes Look
8
Pel de uien en snijd ze in blokjes. Stoof ze aan in boter. Pel en snijd de look fijn, en voeg toe.
500 g Parijse champignons
9
Snijd de champignons in twee of in vier en stoof ze mee aan.
2 eieren
10
Giet intussen de balletjes af en hou ze even apart. Breng in dezelfde pot vers water aan de kook en kook de eitjes (bijna) hard in 8 minuten.
11
Haal de varkenstongen uit de bouillon en hou even apart.
60 g boter, 60 g bloem, 70 g Tomatenpuree
12
Smelt de boter voor de roux en voeg de bloem toe. Schep de tomatenpuree erbij en roer alles goed onder elkaar.
1,5 l Bouillon, zout, zwarte peper
13
Meet de bouillon af en giet hem door een zeefje bij de getomateerde roux. Breng de saus al roerend aan de kook. Kruid met peper en zout.
TIPDe rest van de bouillon kan je invriezen en gebruiken voor een andere bereiding.
14
Giet de eieren af wanneer ze gaar zijn. Leg ze eventueel in een kom met koud water.
15
Pel de varkenstong en snijd het vlees in grote stukken.
16
Schep de balletjes, de champignons met ui en de stukken varkenstong bij de ingedikte saus en breng het geheel opnieuw aan de kook.
1 scheutje madeira
17
Werk de saus af met een scheut madeira.
1 zak kroket
18
Bak de kroketten goudbruin.
4 el augurken, 1 bosje Waterkers
19
Kuis en was de waterkers en laat hem even uitlekken. Snijd de augurken fijn.
grof zout
20
Pel de eieren en snijd ze in kwartjes. Strooi er grof zout over.
21
Serveer de plat spéciale met de kroketten, enkele partjes ei, een paar plukjes waterkers en wat fijngesneden augurk.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 10m
Ingrediënten
Varkenstong
1.000 g
Selder
2 stengels
Wortels
2
Ajuinen
3
Look
6 teentjes
Tijm
Laurierblaadjes
4
Kruidnagels
Zwarte peperbollenGekneusde
1 tl
Gemengd gehakt
300 g
Eieren
3
Paneermeel
30 g
Zwarte peper
Zout
Parijse champignons
500 g
Boter
60 g
Bloem
60 g
Tomatenpuree
70 g
Bouillon
1,5 l
Madeira
1 scheutje
Kroket
1 zak
Augurken
4 el
Waterkers
1 bosje
Grof zout
Plat spéciale met kroketten en waterkers
Dat is nu nog eens echt eten! Plat spéciale is een traditionele bereiding van varkenstong in tomatensaus met madeira. Een gastronomische gouwe ouwe die zijn oorsprong vindt in het Pajottenland. Jeroen serveert de plat met lekker veel kroketten, om duimen en vingers bij af te likken!Liever verse kroketten? Bekijk hier Jeroen zijn recept.Instructies
Voorbereiding varkenstong
1.000 g varkenstong
1
Spoel de varkenstongen even in koud water en doe ze in een grote stoofpot.
2 stengels selder, 2 Wortels, 1 ajuin, 4 teentjes Look
2
Snijd de selder, de ui en de wortelen grof. Pel de look. Doe alles mee in de pot.
3
Giet er water bij tot de groenten en varkenstongen onder staan. Breng het geheel op een zacht vuur aan de kook.
tijm, 4 laurierblaadjes, kruidnagels, 1 tl Zwarte peperbollen
4
Voeg de kruiden toe. Laat minstens een uur zachtjes koken, tot de varkenstongen gaar en zacht zijn.
Plat spéciale
5
Verwarm de friteuse voor tot 180 °C.
300 g gemengd gehakt, 1 ei, 30 g paneermeel, zwarte peper, zout
6
Doe het gehakt, ei en paneermeel in de kom van de keukenmachine, kruid met peper en zout en meng het geheel.
7
Breng een pot gezouten water aan de kook, rol balletjes van het gehakt en kook ze kort.
TIPAls de balletjes komen bovendrijven, zijn ze gaar.
2 ajuinen, 2 teentjes Look
8
Pel de uien en snijd ze in blokjes. Stoof ze aan in boter. Pel en snijd de look fijn, en voeg toe.
500 g Parijse champignons
9
Snijd de champignons in twee of in vier en stoof ze mee aan.
2 eieren
10
Giet intussen de balletjes af en hou ze even apart. Breng in dezelfde pot vers water aan de kook en kook de eitjes (bijna) hard in 8 minuten.
11
Haal de varkenstongen uit de bouillon en hou even apart.
60 g boter, 60 g bloem, 70 g Tomatenpuree
12
Smelt de boter voor de roux en voeg de bloem toe. Schep de tomatenpuree erbij en roer alles goed onder elkaar.
1,5 l Bouillon, zout, zwarte peper
13
Meet de bouillon af en giet hem door een zeefje bij de getomateerde roux. Breng de saus al roerend aan de kook. Kruid met peper en zout.
TIPDe rest van de bouillon kan je invriezen en gebruiken voor een andere bereiding.
14
Giet de eieren af wanneer ze gaar zijn. Leg ze eventueel in een kom met koud water.
15
Pel de varkenstong en snijd het vlees in grote stukken.
16
Schep de balletjes, de champignons met ui en de stukken varkenstong bij de ingedikte saus en breng het geheel opnieuw aan de kook.
1 scheutje madeira
17
Werk de saus af met een scheut madeira.
1 zak kroket
18
Bak de kroketten goudbruin.
4 el augurken, 1 bosje Waterkers
19
Kuis en was de waterkers en laat hem even uitlekken. Snijd de augurken fijn.
grof zout
20
Pel de eieren en snijd ze in kwartjes. Strooi er grof zout over.
21
Serveer de plat spéciale met de kroketten, enkele partjes ei, een paar plukjes waterkers en wat fijngesneden augurk.