Gevulde gehaktballetjes met Flandrien kaas in stoofvleessaus
Gevulde gehaktballetjes met Flandrien kaas in stoofvleessaus
Gevulde gehaktballetjes met Flandrien kaas in stoofvleessaus
Gevulde gehaktballetjes met Flandrien kaas in stoofvleessaus
Ingrediënten
4 personen
Aardappelenvoorgekookt, loskokend
800 g
Kropsla
0,5
Sjalotten
1
Azijn
1 een flinke scheut
Azijn
1 scheutje
Gehakt
600 g
Ajuinen
3
Peterselie
Eierdooier
1
Paneermeel
60 g
Peper
Zout
Boter
2 klont
Belegen kaas(Flandrien)
200 g
Look
1 teentje
Bloem
2 el
Bruine suiker
2 el
Mosterd
1 el
Tafelbier(bruin)
0,4 l
Tijm
Laurier
2 blaadje
Smaakverfijner
1 scheutje
Arachideolie
1 scheutje
Slaolie
1 scheutje
Benodigdheden
Keukenmachine
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voorbereiding
800 g aardappelen
1
Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.
0,5 kropsla
2
Kuis en was de kropsla en laat hem uitlekken.
3
Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en laat ze afkoelen in de koelkast.
1 Sjalotten, 1 een flinke scheut azijn
4
Pel de sjalot voor de sla, snijd hem in ringen en doe de ringen in een kom met eenscheut azijn. Laat de sjalot even marineren.
Gehaktballetjes
600 g gehakt
5
Doe het gehakt in de kom van de keukenmachine.
1 ajuin
6
Pel de ui, snipper ze fijn en voeg ze rauw toe aan het gehakt.
peterselie, 1 eierdooier, 60 g paneermeel
7
Snipper de peterselie fijn en voeg hem toe. Voeg er het paneermeel en de dooier aan toe.
peper, zout
8
Kruid eventueel nog bij met peper en zout en laat de machine draaien tot je eenstevig mengsel hebt.
1 klont boter
9
Laat een klont boter smelten in een grote pan.
200 g belegen kaas
10
Snijd de kaas in blokjes.
11
Rol balletjes van het gehakt, duw ze plat in je handpalm, leg een blokje kaas in hetmidden van het gehakt en vorm er weer een balletje van zodat de kaas in hetmidden zit.
12
Kleur de balletjes in de bruisende boter goudbruin.
Saus
13
Schep de gebakken balletjes uit de pan en hou ze even apart.
2 ajuinen, 1 teentje Look
14
Snijd de uien fijn en stoof ze aan in dezelfde pan. Laat de uien een beetje kleuren. Snijd de lookfijn en laat hem meebakken.
2 el bloem
15
Voeg de bloem toe aan de uien en laat even meebakken.
2 el bruine suiker, 1 el mosterd, 0,4 l tafelbier, tijm, 2 blaadje laurier
16
Strooi er de bruine suiker over en lepel de mosterd erbij. Giet het donkere tafelbiererbij en voeg de tijm en laurier toe.
17
Roer alles goed door elkaar en breng de saus aan de kook.
peper, zout, 1 scheutje azijn, 1 scheutje smaakverfijner
18
Kruid de saus met peper en zout, en werk af met een flinke scheut azijn ensmaakverfijner.
1 scheutje arachideolie, 1 klont boter
19
Laat in een andere pan een klont boter smelten en voeg er een scheut arachideolieaan toe.
20
Bak de aardappelen in de pan met de olie en de boter goudbruin en krokant.
Afwerking
21
Schep de gebakken balletjes weer in de saus en laat ze nog even verder garen.
22
Haal de tijm en de laurier eruit.
1 scheutje slaolie
23
Scheur de sla in stukken, voeg een scheut slaolie, een snuif zout en wat peper toeen meng alles onder de gemarineerde sjalot.
24
Schep wat sla op een bord, lepel er enkele gehaktballetjes met een goede portiesaus bij en serveer met de gebakken aardappelen.
Voorbereiding
800 g aardappelen
1
Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.
0,5 kropsla
2
Kuis en was de kropsla en laat hem uitlekken.
3
Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en laat ze afkoelen in de koelkast.
1 Sjalotten, 1 een flinke scheut azijn
4
Pel de sjalot voor de sla, snijd hem in ringen en doe de ringen in een kom met eenscheut azijn. Laat de sjalot even marineren.
Gehaktballetjes
600 g gehakt
5
Doe het gehakt in de kom van de keukenmachine.
1 ajuin
6
Pel de ui, snipper ze fijn en voeg ze rauw toe aan het gehakt.
peterselie, 1 eierdooier, 60 g paneermeel
7
Snipper de peterselie fijn en voeg hem toe. Voeg er het paneermeel en de dooier aan toe.
peper, zout
8
Kruid eventueel nog bij met peper en zout en laat de machine draaien tot je eenstevig mengsel hebt.
1 klont boter
9
Laat een klont boter smelten in een grote pan.
200 g belegen kaas
10
Snijd de kaas in blokjes.
11
Rol balletjes van het gehakt, duw ze plat in je handpalm, leg een blokje kaas in hetmidden van het gehakt en vorm er weer een balletje van zodat de kaas in hetmidden zit.
12
Kleur de balletjes in de bruisende boter goudbruin.
Saus
13
Schep de gebakken balletjes uit de pan en hou ze even apart.
2 ajuinen, 1 teentje Look
14
Snijd de uien fijn en stoof ze aan in dezelfde pan. Laat de uien een beetje kleuren. Snijd de lookfijn en laat hem meebakken.
2 el bloem
15
Voeg de bloem toe aan de uien en laat even meebakken.
2 el bruine suiker, 1 el mosterd, 0,4 l tafelbier, tijm, 2 blaadje laurier
16
Strooi er de bruine suiker over en lepel de mosterd erbij. Giet het donkere tafelbiererbij en voeg de tijm en laurier toe.
17
Roer alles goed door elkaar en breng de saus aan de kook.
peper, zout, 1 scheutje azijn, 1 scheutje smaakverfijner
18
Kruid de saus met peper en zout, en werk af met een flinke scheut azijn ensmaakverfijner.
1 scheutje arachideolie, 1 klont boter
19
Laat in een andere pan een klont boter smelten en voeg er een scheut arachideolieaan toe.
20
Bak de aardappelen in de pan met de olie en de boter goudbruin en krokant.
Afwerking
21
Schep de gebakken balletjes weer in de saus en laat ze nog even verder garen.
22
Haal de tijm en de laurier eruit.
1 scheutje slaolie
23
Scheur de sla in stukken, voeg een scheut slaolie, een snuif zout en wat peper toeen meng alles onder de gemarineerde sjalot.
24
Schep wat sla op een bord, lepel er enkele gehaktballetjes met een goede portiesaus bij en serveer met de gebakken aardappelen.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u
Ingrediënten
Aardappelenvoorgekookt, loskokend
800 g
Kropsla
0,5
Sjalotten
1
Azijn
1 een flinke scheut
Azijn
1 scheutje
Gehakt
600 g
Ajuinen
3
Peterselie
Eierdooier
1
Paneermeel
60 g
Peper
Zout
Boter
2 klont
Belegen kaas(Flandrien)
200 g
Look
1 teentje
Bloem
2 el
Bruine suiker
2 el
Mosterd
1 el
Tafelbier(bruin)
0,4 l
Tijm
Laurier
2 blaadje
Smaakverfijner
1 scheutje
Arachideolie
1 scheutje
Slaolie
1 scheutje
Gevulde gehaktballetjes met Flandrien kaas in stoofvleessaus
Gehaktballetjes gevuld met Belgische kaas, geserveerd in een zachte 'stoofvleessaus'. Dit voelt voor Jeroen aan als een echt familierecept. Serveer er krokante aardappelen en kropsla bij. Zo maak je met een handvol simpele ingrediënten een echte topmaaltijd.Instructies
Voorbereiding
800 g aardappelen
1
Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.
0,5 kropsla
2
Kuis en was de kropsla en laat hem uitlekken.
3
Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en laat ze afkoelen in de koelkast.
1 Sjalotten, 1 een flinke scheut azijn
4
Pel de sjalot voor de sla, snijd hem in ringen en doe de ringen in een kom met eenscheut azijn. Laat de sjalot even marineren.
Gehaktballetjes
600 g gehakt
5
Doe het gehakt in de kom van de keukenmachine.
1 ajuin
6
Pel de ui, snipper ze fijn en voeg ze rauw toe aan het gehakt.
peterselie, 1 eierdooier, 60 g paneermeel
7
Snipper de peterselie fijn en voeg hem toe. Voeg er het paneermeel en de dooier aan toe.
peper, zout
8
Kruid eventueel nog bij met peper en zout en laat de machine draaien tot je eenstevig mengsel hebt.
1 klont boter
9
Laat een klont boter smelten in een grote pan.
200 g belegen kaas
10
Snijd de kaas in blokjes.
11
Rol balletjes van het gehakt, duw ze plat in je handpalm, leg een blokje kaas in hetmidden van het gehakt en vorm er weer een balletje van zodat de kaas in hetmidden zit.
12
Kleur de balletjes in de bruisende boter goudbruin.
Saus
13
Schep de gebakken balletjes uit de pan en hou ze even apart.
2 ajuinen, 1 teentje Look
14
Snijd de uien fijn en stoof ze aan in dezelfde pan. Laat de uien een beetje kleuren. Snijd de lookfijn en laat hem meebakken.
2 el bloem
15
Voeg de bloem toe aan de uien en laat even meebakken.
2 el bruine suiker, 1 el mosterd, 0,4 l tafelbier, tijm, 2 blaadje laurier
16
Strooi er de bruine suiker over en lepel de mosterd erbij. Giet het donkere tafelbiererbij en voeg de tijm en laurier toe.
17
Roer alles goed door elkaar en breng de saus aan de kook.
peper, zout, 1 scheutje azijn, 1 scheutje smaakverfijner
18
Kruid de saus met peper en zout, en werk af met een flinke scheut azijn ensmaakverfijner.
1 scheutje arachideolie, 1 klont boter
19
Laat in een andere pan een klont boter smelten en voeg er een scheut arachideolieaan toe.
20
Bak de aardappelen in de pan met de olie en de boter goudbruin en krokant.
Afwerking
21
Schep de gebakken balletjes weer in de saus en laat ze nog even verder garen.
22
Haal de tijm en de laurier eruit.
1 scheutje slaolie
23
Scheur de sla in stukken, voeg een scheut slaolie, een snuif zout en wat peper toeen meng alles onder de gemarineerde sjalot.
24
Schep wat sla op een bord, lepel er enkele gehaktballetjes met een goede portiesaus bij en serveer met de gebakken aardappelen.