dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Tempura van kip met een Japanse dressing (thumbnail)Tempura van kip met een Japanse dressing

Tempura van kip met een Japanse dressing

35m
15
-
4.2K
Recepten

Tempura van kip met een Japanse dressing

Jeroen maakt een typisch Japans gerecht. Met tempuradeeg kan je vlees en groenten voorzien van een dun en krokant korstje. Jeroen wentelt stukjes kipfilet in het Japans beslag en die ‘crispy’ stukjes gevogelte serveert hij met de gepaste salade met dressing. Zorg er wel voor dat je ijsblokjes in huis hebt!De Japanse keuken is een dikke aanrader en dit recept is ideaal om eens kennis te maken met de goeie smaak van de Oosterse eilandbewoners.
Tempura van kip met een Japanse dressing (thumbnail)Tempura van kip met een Japanse dressing

Tempura van kip met een Japanse dressing

35m
15
-
4.2K
Recepten

Tempura van kip met een Japanse dressing

Jeroen maakt een typisch Japans gerecht. Met tempuradeeg kan je vlees en groenten voorzien van een dun en krokant korstje. Jeroen wentelt stukjes kipfilet in het Japans beslag en die ‘crispy’ stukjes gevogelte serveert hij met de gepaste salade met dressing. Zorg er wel voor dat je ijsblokjes in huis hebt!De Japanse keuken is een dikke aanrader en dit recept is ideaal om eens kennis te maken met de goeie smaak van de Oosterse eilandbewoners.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd35m
Ingrediënten15
Beoordeling-
Aantal likes4.2K

Ingrediënten

4 personen
Daikon
0,33
Lente-ui
1 bosje
Ijsblokjes
400 g
Gember
30 g
Sojasaus
6 el
Wasabi
Rijstazijn
2 el
Sesamolie
1 scheutje
Kippenborsten
2
Bloem
250 g
Maïszetmeel
1 el
Water
2 dl
Peper
Zout
Wakame
100 g

Benodigdheden

Een klassieke of chinese mandoline, een fijne rasp, een keukenweegschaal, een friteuse

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

De salade van oosterse groenten

0,33 Daikon, 1 bosje lente-ui, 250 g ijsblokjes
1
Spoel het stuk daikon en schaaf de groente in de lengte in flinterdunne plakjes. Gebruik hiervoor een mandoline of een degelijke dunschiller.
2
Verzamel de dunne plakjes daikon en schik er enkele bovenop elkaar. Gebruik een scherp mes om de witte lapjes radijs in lange en millimeterdunne reepjes te snijden.
3
Doe ijsblokjes in een schaal, en schenk er koud water bij. Leg er de reepjes daikon in. Het vrieskoude water zal ze fris en knapperig maken.
TIPGebruik de rest van de daikon bv. geraspt in een salade. Ook in een Japanse misosoep smaken de sliertjes radijs heerlijk.
4
Spoel de lenteuitjes, en snij het wortelstuk het donkerste loof weg. Verwijder het buitenste blad van elk uitje en verdeel elke lente-ui in 2 tot 3 gelijke stukken. Snij deze eerst overlangs in twee en vervolgens in lange flinterdunne repen.
5
Doe ook de sliertjes lente-ui in de kom met ijswater en meng ze met de daikon. Zet de fijne groenten even opzij.

De Japanse dressing

30 g gember, 6 el sojasaus, wasabi, 2 el rijstazijn, 1 scheutje sesamolie
6
Neem een mengschaaltje. Schil het stukje gember en rasp de knol tot pulp met een fijne rasp.
7
Schenk er de lichte (maar zoute) sojasaus bij en voeg een toefje wasabi toe. Meng alles en proef of er voldoende pit in zit.
8
Voeg de rijstazijn toe (of gebruik ‘bij gebrek aan’ wat natuurazijn).
9
Druppel er een voorzichtig scheutje sesamolie bij en roer de vinaigrette.

De kip in tempura

2 kippenborsten, 250 g bloem, 1 el maïszetmeel, 2 dl Water, 150 g ijsblokjes, peper, zout
10
Maak de kippenborsten schoon: Snij eventuele randjes vet of stukjes kraakbeen weg.
11
Snij de magere kip in hapklare stukken van maximaal 1,5 tot 2 centimeter dik. Let erop dat alle stukjes kip min of meer even groot zijn. Dan zijn ze na een bakbeurt tegelijk voldoende gaar.
12
Verhit de olie in de friteuse tot 180°C.
13
Meng de juiste hoeveelheden bloem en maiszetmeel in een ruime mengschaal.
14
Voeg de ijsblokjes toe en schenk er het (koud) water bij. Meng alles met de garde tot een lopend en helderwit beslag. Voeg indien nodig een beetje extra water toe.
15
Kruid het tempurabeslag met een snuif zout en peper van de molen.
16
Leg de stukken kipfilet in het tempurabeslag en roer tot ze volledig omhuld zijn met een laagje beslag.

Afwerken en serveren

100 g Wakame
17
Schep de fijne daikon en lenteui uit het ijskoude water. Knijp de groentjes voorzichtig uit, zodat ze niet waterig zijn. Meng het bereide slaatje met wakame erdoorheen.
18
Lepel de stukjes kip één voor één in het hete frietvet. Druppel - tijdens het bakken – wat van het dunne beslag over het bakkende stukken kip. Zo krijgt het kippenvlees en extra krokante korst.
19
Let op: Bak geen te grote hoeveelheden kip in één beurt. Kijk goed uit dat je geen ijsblokjes in het hete frietvet dropt. Dat levert een gevaarlijk spatconcert op!
20
Bak de stukken kip krokant in de olie. Het vlees moet gaar zijn, het laagje tempuradeeg blijft bleek, zoals het hoort. Wachten op een goudbruine kleur is dus zinloos.
21
Laat de stukken hete gebakken kip even uitlekken op een vel keukenpapier.
22
Verdeel de salade met daikon, lenteui en wakame over de borden en schik er stukjes krokant gebakken kip bovenop.
23
Serveer de Japanse sojadressing als dipsaus. Schenk ze in individuele potjes.
24
Wie een beetje avontuurlijk is kan het gerecht verorberen met eetstokjes.
1
Spoel het stuk daikon en schaaf de groente in de lengte in flinterdunne plakjes. Gebruik hiervoor een mandoline of een degelijke dunschiller.
2
Verzamel de dunne plakjes daikon en schik er enkele bovenop elkaar. Gebruik een scherp mes om de witte lapjes radijs in lange en millimeterdunne reepjes te snijden.

Instructies

De salade van oosterse groenten

0,33 Daikon, 1 bosje lente-ui, 250 g ijsblokjes
1
Spoel het stuk daikon en schaaf de groente in de lengte in flinterdunne plakjes. Gebruik hiervoor een mandoline of een degelijke dunschiller.
2
Verzamel de dunne plakjes daikon en schik er enkele bovenop elkaar. Gebruik een scherp mes om de witte lapjes radijs in lange en millimeterdunne reepjes te snijden.
3
Doe ijsblokjes in een schaal, en schenk er koud water bij. Leg er de reepjes daikon in. Het vrieskoude water zal ze fris en knapperig maken.
TIPGebruik de rest van de daikon bv. geraspt in een salade. Ook in een Japanse misosoep smaken de sliertjes radijs heerlijk.
4
Spoel de lenteuitjes, en snij het wortelstuk het donkerste loof weg. Verwijder het buitenste blad van elk uitje en verdeel elke lente-ui in 2 tot 3 gelijke stukken. Snij deze eerst overlangs in twee en vervolgens in lange flinterdunne repen.
5
Doe ook de sliertjes lente-ui in de kom met ijswater en meng ze met de daikon. Zet de fijne groenten even opzij.

De Japanse dressing

30 g gember, 6 el sojasaus, wasabi, 2 el rijstazijn, 1 scheutje sesamolie
6
Neem een mengschaaltje. Schil het stukje gember en rasp de knol tot pulp met een fijne rasp.
7
Schenk er de lichte (maar zoute) sojasaus bij en voeg een toefje wasabi toe. Meng alles en proef of er voldoende pit in zit.
8
Voeg de rijstazijn toe (of gebruik ‘bij gebrek aan’ wat natuurazijn).
9
Druppel er een voorzichtig scheutje sesamolie bij en roer de vinaigrette.

De kip in tempura

2 kippenborsten, 250 g bloem, 1 el maïszetmeel, 2 dl Water, 150 g ijsblokjes, peper, zout
10
Maak de kippenborsten schoon: Snij eventuele randjes vet of stukjes kraakbeen weg.
11
Snij de magere kip in hapklare stukken van maximaal 1,5 tot 2 centimeter dik. Let erop dat alle stukjes kip min of meer even groot zijn. Dan zijn ze na een bakbeurt tegelijk voldoende gaar.
12
Verhit de olie in de friteuse tot 180°C.
13
Meng de juiste hoeveelheden bloem en maiszetmeel in een ruime mengschaal.
14
Voeg de ijsblokjes toe en schenk er het (koud) water bij. Meng alles met de garde tot een lopend en helderwit beslag. Voeg indien nodig een beetje extra water toe.
15
Kruid het tempurabeslag met een snuif zout en peper van de molen.
16
Leg de stukken kipfilet in het tempurabeslag en roer tot ze volledig omhuld zijn met een laagje beslag.

Afwerken en serveren

100 g Wakame
17
Schep de fijne daikon en lenteui uit het ijskoude water. Knijp de groentjes voorzichtig uit, zodat ze niet waterig zijn. Meng het bereide slaatje met wakame erdoorheen.
18
Lepel de stukjes kip één voor één in het hete frietvet. Druppel - tijdens het bakken – wat van het dunne beslag over het bakkende stukken kip. Zo krijgt het kippenvlees en extra krokante korst.
19
Let op: Bak geen te grote hoeveelheden kip in één beurt. Kijk goed uit dat je geen ijsblokjes in het hete frietvet dropt. Dat levert een gevaarlijk spatconcert op!
20
Bak de stukken kip krokant in de olie. Het vlees moet gaar zijn, het laagje tempuradeeg blijft bleek, zoals het hoort. Wachten op een goudbruine kleur is dus zinloos.
21
Laat de stukken hete gebakken kip even uitlekken op een vel keukenpapier.
22
Verdeel de salade met daikon, lenteui en wakame over de borden en schik er stukjes krokant gebakken kip bovenop.
23
Serveer de Japanse sojadressing als dipsaus. Schenk ze in individuele potjes.
24
Wie een beetje avontuurlijk is kan het gerecht verorberen met eetstokjes.
1
Spoel het stuk daikon en schaaf de groente in de lengte in flinterdunne plakjes. Gebruik hiervoor een mandoline of een degelijke dunschiller.
2
Verzamel de dunne plakjes daikon en schik er enkele bovenop elkaar. Gebruik een scherp mes om de witte lapjes radijs in lange en millimeterdunne reepjes te snijden.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Tempura van kip met een Japanse dressing (thumbnail)Tempura van kip met een Japanse dressing
4 personen
35m
Ingrediënten
Daikon
0,33
Lente-ui
1 bosje
Ijsblokjes
400 g
Gember
30 g
Sojasaus
6 el
Wasabi
Rijstazijn
2 el
Sesamolie
1 scheutje
Kippenborsten
2
Bloem
250 g
Maïszetmeel
1 el
Water
2 dl
Peper
Zout
Wakame
100 g

Tempura van kip met een Japanse dressing

Jeroen maakt een typisch Japans gerecht. Met tempuradeeg kan je vlees en groenten voorzien van een dun en krokant korstje. Jeroen wentelt stukjes kipfilet in het Japans beslag en die ‘crispy’ stukjes gevogelte serveert hij met de gepaste salade met dressing. Zorg er wel voor dat je ijsblokjes in huis hebt!De Japanse keuken is een dikke aanrader en dit recept is ideaal om eens kennis te maken met de goeie smaak van de Oosterse eilandbewoners.
Instructies

De salade van oosterse groenten

0,33 Daikon, 1 bosje lente-ui, 250 g ijsblokjes
1
Spoel het stuk daikon en schaaf de groente in de lengte in flinterdunne plakjes. Gebruik hiervoor een mandoline of een degelijke dunschiller.
2
Verzamel de dunne plakjes daikon en schik er enkele bovenop elkaar. Gebruik een scherp mes om de witte lapjes radijs in lange en millimeterdunne reepjes te snijden.
3
Doe ijsblokjes in een schaal, en schenk er koud water bij. Leg er de reepjes daikon in. Het vrieskoude water zal ze fris en knapperig maken.
TIPGebruik de rest van de daikon bv. geraspt in een salade. Ook in een Japanse misosoep smaken de sliertjes radijs heerlijk.
4
Spoel de lenteuitjes, en snij het wortelstuk het donkerste loof weg. Verwijder het buitenste blad van elk uitje en verdeel elke lente-ui in 2 tot 3 gelijke stukken. Snij deze eerst overlangs in twee en vervolgens in lange flinterdunne repen.
5
Doe ook de sliertjes lente-ui in de kom met ijswater en meng ze met de daikon. Zet de fijne groenten even opzij.

De Japanse dressing

30 g gember, 6 el sojasaus, wasabi, 2 el rijstazijn, 1 scheutje sesamolie
6
Neem een mengschaaltje. Schil het stukje gember en rasp de knol tot pulp met een fijne rasp.
7
Schenk er de lichte (maar zoute) sojasaus bij en voeg een toefje wasabi toe. Meng alles en proef of er voldoende pit in zit.
8
Voeg de rijstazijn toe (of gebruik ‘bij gebrek aan’ wat natuurazijn).
9
Druppel er een voorzichtig scheutje sesamolie bij en roer de vinaigrette.

De kip in tempura

2 kippenborsten, 250 g bloem, 1 el maïszetmeel, 2 dl Water, 150 g ijsblokjes, peper, zout
10
Maak de kippenborsten schoon: Snij eventuele randjes vet of stukjes kraakbeen weg.
11
Snij de magere kip in hapklare stukken van maximaal 1,5 tot 2 centimeter dik. Let erop dat alle stukjes kip min of meer even groot zijn. Dan zijn ze na een bakbeurt tegelijk voldoende gaar.
12
Verhit de olie in de friteuse tot 180°C.
13
Meng de juiste hoeveelheden bloem en maiszetmeel in een ruime mengschaal.
14
Voeg de ijsblokjes toe en schenk er het (koud) water bij. Meng alles met de garde tot een lopend en helderwit beslag. Voeg indien nodig een beetje extra water toe.
15
Kruid het tempurabeslag met een snuif zout en peper van de molen.
16
Leg de stukken kipfilet in het tempurabeslag en roer tot ze volledig omhuld zijn met een laagje beslag.

Afwerken en serveren

100 g Wakame
17
Schep de fijne daikon en lenteui uit het ijskoude water. Knijp de groentjes voorzichtig uit, zodat ze niet waterig zijn. Meng het bereide slaatje met wakame erdoorheen.
18
Lepel de stukjes kip één voor één in het hete frietvet. Druppel - tijdens het bakken – wat van het dunne beslag over het bakkende stukken kip. Zo krijgt het kippenvlees en extra krokante korst.
19
Let op: Bak geen te grote hoeveelheden kip in één beurt. Kijk goed uit dat je geen ijsblokjes in het hete frietvet dropt. Dat levert een gevaarlijk spatconcert op!
20
Bak de stukken kip krokant in de olie. Het vlees moet gaar zijn, het laagje tempuradeeg blijft bleek, zoals het hoort. Wachten op een goudbruine kleur is dus zinloos.
21
Laat de stukken hete gebakken kip even uitlekken op een vel keukenpapier.
22
Verdeel de salade met daikon, lenteui en wakame over de borden en schik er stukjes krokant gebakken kip bovenop.
23
Serveer de Japanse sojadressing als dipsaus. Schenk ze in individuele potjes.
24
Wie een beetje avontuurlijk is kan het gerecht verorberen met eetstokjes.