Profiteroles met ijs en chocoladesaus
Profiteroles met ijs en chocoladesaus
Profiteroles met ijs en chocoladesaus
Profiteroles met ijs en chocoladesaus
Ingrediënten
4 personen
Boter
100 g
Boter
1 klontje
Bloem
180 g
Water
0,35 l
Vanillestokje
1
Zout
1 snuifje
Eieren
5
Donkere chocolade
200 g
Suiker
100 g
Vanille-ijs
0,5 liter
Benodigdheden
Een plastic spuitzak, een keukenweegschaal, een ijsschepper, een gekarteld mes
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De soesjes
100 g boter, 180 g bloem, 0,25 l Water, 1 vanillestokje, 1 snuifje zout
1
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig, zodat je dessert zeker slaagt.
2
Zet een kookpot op een matig vuur en giet het water in de pot. Voeg er de boter bij en de zaadjes uit de vanillestok. Snij de vanillestok overlangs door en schraap met een mespuntje de zaadjes uit de beide helften van de peul.
3
Laat de boter smelten en giet dan de bloem in de pot. Zet het vuur op een laag pitje en meng alle ingrediënten met een houten lepel, tot ze samenklitten tot een deegje.
5 eieren
4
Haal de pot van het vuur en voeg nu de eieren één voor één toe. Meng tussendoor krachtig tot elk ei in het beslag verwerkt is. Dit vraagt een beetje inspanning! Om je een idee te geven: het beslag moet de dikte hebben van stopverf.
5
Voeg een snuifje zout toe, meng goed en vul de spuitzak met het soezenbeslag.
6
Verwarm de oven voor op 180°C. Hou de ovenplaat aan de kant.
7
Bedek de ovenplaat met een vel bakpapier of een siliconenmatje.
8
Knip het tipje van de spuitzak en spuit egale toefjes beslag op de bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de porties beslag, want het volume zal tijdens het bakken verdubbelen. Kies voor porties die half het volume hebben van de inhoud van je ijsschepper. Gebruik een aardappelmesje om na elke spuitbeweging het deeg los te snijden van de spuitzak. Zo kan je heel netjes werken.
9
Bak de soesjes gedurende 25 minuten in een oven van 180°C, en laat ze nadien even afkoelen. Tip: Je kan de soesjes al een dag eerder bakken. Bewaar ze in een afgesloten doos. Wanneer je wil serveren, verstuif dan wat water over de bolletjes en zet ze nog heel even in een warme oven.
De chocoladesaus
200 g donkere chocolade, 100 g suiker, 1 klontje boter, 0,1 l Water
10
Zet een steelpannetje op het vuur en doe het water en de suiker erin. Breng het mengsel aan de kook zodat er een bleke suikersiroop ontstaat.
11
Breek de chocolade in stukken en smelt ze in de siroop. Roer voortdurend met een garde, tot je een glanzende saus krijgt.
12
Meng ten slotte een klontje koude boter door de saus.
De afwerking
0,5 liter vanille-ijs
13
Snij de gebakken soesjes middendoor. Gebruik hiervoor een gekarteld mes (een broodmes).
14
Leg op elk half soesje een bolletje vanilleijs. Plaats er de hoedjes op, en serveer de profiteroles met een flinke lepel warme chocoladesaus.
De soesjes
100 g boter, 180 g bloem, 0,25 l Water, 1 vanillestokje, 1 snuifje zout
1
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig, zodat je dessert zeker slaagt.
2
Zet een kookpot op een matig vuur en giet het water in de pot. Voeg er de boter bij en de zaadjes uit de vanillestok. Snij de vanillestok overlangs door en schraap met een mespuntje de zaadjes uit de beide helften van de peul.
3
Laat de boter smelten en giet dan de bloem in de pot. Zet het vuur op een laag pitje en meng alle ingrediënten met een houten lepel, tot ze samenklitten tot een deegje.
5 eieren
4
Haal de pot van het vuur en voeg nu de eieren één voor één toe. Meng tussendoor krachtig tot elk ei in het beslag verwerkt is. Dit vraagt een beetje inspanning! Om je een idee te geven: het beslag moet de dikte hebben van stopverf.
5
Voeg een snuifje zout toe, meng goed en vul de spuitzak met het soezenbeslag.
6
Verwarm de oven voor op 180°C. Hou de ovenplaat aan de kant.
7
Bedek de ovenplaat met een vel bakpapier of een siliconenmatje.
8
Knip het tipje van de spuitzak en spuit egale toefjes beslag op de bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de porties beslag, want het volume zal tijdens het bakken verdubbelen. Kies voor porties die half het volume hebben van de inhoud van je ijsschepper. Gebruik een aardappelmesje om na elke spuitbeweging het deeg los te snijden van de spuitzak. Zo kan je heel netjes werken.
9
Bak de soesjes gedurende 25 minuten in een oven van 180°C, en laat ze nadien even afkoelen. Tip: Je kan de soesjes al een dag eerder bakken. Bewaar ze in een afgesloten doos. Wanneer je wil serveren, verstuif dan wat water over de bolletjes en zet ze nog heel even in een warme oven.
De chocoladesaus
200 g donkere chocolade, 100 g suiker, 1 klontje boter, 0,1 l Water
10
Zet een steelpannetje op het vuur en doe het water en de suiker erin. Breng het mengsel aan de kook zodat er een bleke suikersiroop ontstaat.
11
Breek de chocolade in stukken en smelt ze in de siroop. Roer voortdurend met een garde, tot je een glanzende saus krijgt.
12
Meng ten slotte een klontje koude boter door de saus.
De afwerking
0,5 liter vanille-ijs
13
Snij de gebakken soesjes middendoor. Gebruik hiervoor een gekarteld mes (een broodmes).
14
Leg op elk half soesje een bolletje vanilleijs. Plaats er de hoedjes op, en serveer de profiteroles met een flinke lepel warme chocoladesaus.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u
Ingrediënten
Boter
100 g
Boter
1 klontje
Bloem
180 g
Water
0,35 l
Vanillestokje
1
Zout
1 snuifje
Eieren
5
Donkere chocolade
200 g
Suiker
100 g
Vanille-ijs
0,5 liter
Profiteroles met ijs en chocoladesaus
Vrijdag maakt Jeroen het dessert klaar van zijn grote kerstmenu, een echte golden oldie. Helemaal niet moeilijk om te maken, al vereist het wel een paar stevige forsballen. Succes ermee... en een smakelijk kerstfeest!Tips voor een geslaagd resultaat: Gebruik klassieke patisseriebloem en bv. geen 'vloeiende bloem'. Gebruik echte ongezouten melkerijboter en geen (plantaardige) margarine (zoals Solo, Alpro, Bertolli, Bratella...) Zet de pot van het vuur wanneer je de eieren onder het beslag roert. Dat moet heel grondig gebeuren en dus vraagt het wat inspanning. De oven moet voorverwarmd zijn voor het bakken. Jeroen gebruikt een heteluchtoven.Instructies
De soesjes
100 g boter, 180 g bloem, 0,25 l Water, 1 vanillestokje, 1 snuifje zout
1
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig, zodat je dessert zeker slaagt.
2
Zet een kookpot op een matig vuur en giet het water in de pot. Voeg er de boter bij en de zaadjes uit de vanillestok. Snij de vanillestok overlangs door en schraap met een mespuntje de zaadjes uit de beide helften van de peul.
3
Laat de boter smelten en giet dan de bloem in de pot. Zet het vuur op een laag pitje en meng alle ingrediënten met een houten lepel, tot ze samenklitten tot een deegje.
5 eieren
4
Haal de pot van het vuur en voeg nu de eieren één voor één toe. Meng tussendoor krachtig tot elk ei in het beslag verwerkt is. Dit vraagt een beetje inspanning! Om je een idee te geven: het beslag moet de dikte hebben van stopverf.
5
Voeg een snuifje zout toe, meng goed en vul de spuitzak met het soezenbeslag.
6
Verwarm de oven voor op 180°C. Hou de ovenplaat aan de kant.
7
Bedek de ovenplaat met een vel bakpapier of een siliconenmatje.
8
Knip het tipje van de spuitzak en spuit egale toefjes beslag op de bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de porties beslag, want het volume zal tijdens het bakken verdubbelen. Kies voor porties die half het volume hebben van de inhoud van je ijsschepper. Gebruik een aardappelmesje om na elke spuitbeweging het deeg los te snijden van de spuitzak. Zo kan je heel netjes werken.
9
Bak de soesjes gedurende 25 minuten in een oven van 180°C, en laat ze nadien even afkoelen. Tip: Je kan de soesjes al een dag eerder bakken. Bewaar ze in een afgesloten doos. Wanneer je wil serveren, verstuif dan wat water over de bolletjes en zet ze nog heel even in een warme oven.
De chocoladesaus
200 g donkere chocolade, 100 g suiker, 1 klontje boter, 0,1 l Water
10
Zet een steelpannetje op het vuur en doe het water en de suiker erin. Breng het mengsel aan de kook zodat er een bleke suikersiroop ontstaat.
11
Breek de chocolade in stukken en smelt ze in de siroop. Roer voortdurend met een garde, tot je een glanzende saus krijgt.
12
Meng ten slotte een klontje koude boter door de saus.
De afwerking
0,5 liter vanille-ijs
13
Snij de gebakken soesjes middendoor. Gebruik hiervoor een gekarteld mes (een broodmes).
14
Leg op elk half soesje een bolletje vanilleijs. Plaats er de hoedjes op, en serveer de profiteroles met een flinke lepel warme chocoladesaus.