dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Mexicaanse rijst met varkensblokjes en koude salsa (thumbnail)Mexicaanse rijst met varkensblokjes en koude salsa

Mexicaanse rijst met varkensblokjes en koude salsa

1u 30m
0
-
3.3K
Recepten

Mexicaanse rijst met varkensblokjes en koude salsa

De Mexicaanse keuken is vaak een gepeperde kwestie, maar je bepaalt uiteraard zelf hoe ‘hot’ je jouw maaltijd maakt. In dit gerecht spelen varkensblokjes en zacht-zoete paprika’s en milde salsa een hoofdrol. Ook de combinatie van rijst met zwarte bonen kennen ze goed in het land van de sombrero.
Mexicaanse rijst met varkensblokjes en koude salsa (thumbnail)Mexicaanse rijst met varkensblokjes en koude salsa

Mexicaanse rijst met varkensblokjes en koude salsa

1u 30m
0
-
3.3K
Recepten

Mexicaanse rijst met varkensblokjes en koude salsa

De Mexicaanse keuken is vaak een gepeperde kwestie, maar je bepaalt uiteraard zelf hoe ‘hot’ je jouw maaltijd maakt. In dit gerecht spelen varkensblokjes en zacht-zoete paprika’s en milde salsa een hoofdrol. Ook de combinatie van rijst met zwarte bonen kennen ze goed in het land van de sombrero.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd1u 30m
Ingrediënten0
Beoordeling-
Aantal likes3.3K

Ingrediënten

4 personen
Olijfolie
1 scheutje
Varkensvleesbv. stuk schouder
600 g
Rode uien
2
Look
2 teentjes
Rode paprika's
3
Rode chilipeperklein, naar smaak
1
Salsamild, nacho-saus
300 g
Komijnpoeder
1 tl
Gerookt paprikapoeder
1 tl
Peper
Zout
Rijst
350 g
Zwarte bonenin blik
400 g
Water
0,7 l
Avocado
1
Limoenen
0,5
Koriander

Benodigdheden

Een dunschiller

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

De stoofpot

1
Snij het varkensvlees in dobbelstenen van ongeveer 3 bij 3 centimeter.
2
Schenk een scheut olijfolie in een stoofpot of een ruime diepe pan. Verhit de vetstof op een matig vuur en geef de varkensblokjes een korte bakbeurt.
3
Het vlees heeft enkel wat kleur nodig, want straks kan het verder garen. Leg de blokjes niet op mekaar tijdens het kleuren. Laat de blokjes vlees een paar minuten onaangeroerd in de pan liggen, zodat ze kunnen korsten. Roer dus niet meteen! Strooi wel een beetje peper van de molen en een snuifje zout over het varkensvlees.
4
Schep het gekleurde vlees na enkele minuten uit de pan en zet het opzij.
5
Pel en halveer tussendoor de ui. Snij de rode ui in vrij grove stukjes.
6
Schil de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en bleke vliesjes. Snij de vruchten in grove stukjes.
7
Snipper de kleine chilipeper in zo klein mogelijke stukjes. Beslis naar persoonlijke smaak hoeveel chilipeper je gebruikt.
8
Pel de look, snij de tenen eerst fijn en plet ze vervolgens tot pulp.
9
Zet de pan waarin je het vlees kleurde terug op een matig vuur. Stoof er de stukjes rode ui, paprika en chilipeper in. Voeg de lookpulp toe en roer regelmatig even.
10
Geef de groentesaus nu een beetje karakter. Voeg een ferme snuif mild (gerookt) paprikapoeder toe en bijna evenveel komijnpoeder, en roer.
11
Schep er nu de milde salsa in. Vul het bokaaltje nadien met water, en giet dat ook in de pan.
12
Schep de varkensblokjes in de Mexicaans geïnspireerde saus. Plaats het deksel op de pan of pot en laat de bereiding 30 minuten pruttelen op een zacht vuur. Bereid intussen de rijst en de koude salsa.

De rijst

13
Verhit een scheutje olijfolie in een tweede pot. Daarin gaar je de rijst.
14
Snipper de rode ui zeer fijn en stoof de stukjes in de pot. Voeg na een paar minuten de rijst toe.
15
Giet dubbel zoveel vocht bij de rijst. Werk volgens de verhouding: 1/3 rijst en 2/3 vocht. Gebruik water of kies bouillon.
16
Plaats het deksel op de pot en gaar de rijst op een matig tot zacht vuur. Zodra al het vocht is geabsorbeerd, is de rijst zo goed als gaar.
17
Open het blik zwarte bonen, giet het vocht eruit en doe de bonen in de pot met rijst. Roer en kruid de bereiding naar smaak met een beetje zout en/of peper.

De koude salsa

18
Snipper het restje rode ui in zo fijn mogelijke stukjes. Hoe kleiner hoe beter.
19
Snij de rijpe avocado in kwarten en verwijder de grote pit. Trek er de schil af en snij het vruchtvlees in blokjes van max. 1 centimeter breed.
20
Schil een rode paprika met een dunschiller, verwijder de zaadlijst en de bleke vliesjes die in de vrucht zitten. Snij de paprika eerst in kwarten, vervolgens in dunne repen en tenslotte in zeer kleine blokjes. (brunoise)
21
Spoel wat koriander, pluk de blaadjes los en snipper het smakelijke kruid zo fijn mogelijk.
22
Doe alle ingrediënten in een mengschaal, voeg wat peper van de molen toe en een beetje (grof) zout. Pers er een scheutje vers limoensap bij en roer.

Het serveren

23
Schep een portie rijst met bonen op de borden, vervolgens komt het vlees met saus erbij, en tenslotte een schep van de frisse salsa om het gerecht extra boeiend te maken.
1
Snij het varkensvlees in dobbelstenen van ongeveer 3 bij 3 centimeter.
2
Schenk een scheut olijfolie in een stoofpot of een ruime diepe pan. Verhit de vetstof op een matig vuur en geef de varkensblokjes een korte bakbeurt.

Instructies

De stoofpot

1
Snij het varkensvlees in dobbelstenen van ongeveer 3 bij 3 centimeter.
2
Schenk een scheut olijfolie in een stoofpot of een ruime diepe pan. Verhit de vetstof op een matig vuur en geef de varkensblokjes een korte bakbeurt.
3
Het vlees heeft enkel wat kleur nodig, want straks kan het verder garen. Leg de blokjes niet op mekaar tijdens het kleuren. Laat de blokjes vlees een paar minuten onaangeroerd in de pan liggen, zodat ze kunnen korsten. Roer dus niet meteen! Strooi wel een beetje peper van de molen en een snuifje zout over het varkensvlees.
4
Schep het gekleurde vlees na enkele minuten uit de pan en zet het opzij.
5
Pel en halveer tussendoor de ui. Snij de rode ui in vrij grove stukjes.
6
Schil de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en bleke vliesjes. Snij de vruchten in grove stukjes.
7
Snipper de kleine chilipeper in zo klein mogelijke stukjes. Beslis naar persoonlijke smaak hoeveel chilipeper je gebruikt.
8
Pel de look, snij de tenen eerst fijn en plet ze vervolgens tot pulp.
9
Zet de pan waarin je het vlees kleurde terug op een matig vuur. Stoof er de stukjes rode ui, paprika en chilipeper in. Voeg de lookpulp toe en roer regelmatig even.
10
Geef de groentesaus nu een beetje karakter. Voeg een ferme snuif mild (gerookt) paprikapoeder toe en bijna evenveel komijnpoeder, en roer.
11
Schep er nu de milde salsa in. Vul het bokaaltje nadien met water, en giet dat ook in de pan.
12
Schep de varkensblokjes in de Mexicaans geïnspireerde saus. Plaats het deksel op de pan of pot en laat de bereiding 30 minuten pruttelen op een zacht vuur. Bereid intussen de rijst en de koude salsa.

De rijst

13
Verhit een scheutje olijfolie in een tweede pot. Daarin gaar je de rijst.
14
Snipper de rode ui zeer fijn en stoof de stukjes in de pot. Voeg na een paar minuten de rijst toe.
15
Giet dubbel zoveel vocht bij de rijst. Werk volgens de verhouding: 1/3 rijst en 2/3 vocht. Gebruik water of kies bouillon.
16
Plaats het deksel op de pot en gaar de rijst op een matig tot zacht vuur. Zodra al het vocht is geabsorbeerd, is de rijst zo goed als gaar.
17
Open het blik zwarte bonen, giet het vocht eruit en doe de bonen in de pot met rijst. Roer en kruid de bereiding naar smaak met een beetje zout en/of peper.

De koude salsa

18
Snipper het restje rode ui in zo fijn mogelijke stukjes. Hoe kleiner hoe beter.
19
Snij de rijpe avocado in kwarten en verwijder de grote pit. Trek er de schil af en snij het vruchtvlees in blokjes van max. 1 centimeter breed.
20
Schil een rode paprika met een dunschiller, verwijder de zaadlijst en de bleke vliesjes die in de vrucht zitten. Snij de paprika eerst in kwarten, vervolgens in dunne repen en tenslotte in zeer kleine blokjes. (brunoise)
21
Spoel wat koriander, pluk de blaadjes los en snipper het smakelijke kruid zo fijn mogelijk.
22
Doe alle ingrediënten in een mengschaal, voeg wat peper van de molen toe en een beetje (grof) zout. Pers er een scheutje vers limoensap bij en roer.

Het serveren

23
Schep een portie rijst met bonen op de borden, vervolgens komt het vlees met saus erbij, en tenslotte een schep van de frisse salsa om het gerecht extra boeiend te maken.
1
Snij het varkensvlees in dobbelstenen van ongeveer 3 bij 3 centimeter.
2
Schenk een scheut olijfolie in een stoofpot of een ruime diepe pan. Verhit de vetstof op een matig vuur en geef de varkensblokjes een korte bakbeurt.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Mexicaanse rijst met varkensblokjes en koude salsa (thumbnail)Mexicaanse rijst met varkensblokjes en koude salsa
4 personen
1u 30m
Ingrediënten
Olijfolie
1 scheutje
Varkensvleesbv. stuk schouder
600 g
Rode uien
2
Look
2 teentjes
Rode paprika's
3
Rode chilipeperklein, naar smaak
1
Salsamild, nacho-saus
300 g
Komijnpoeder
1 tl
Gerookt paprikapoeder
1 tl
Peper
Zout
Rijst
350 g
Zwarte bonenin blik
400 g
Water
0,7 l
Avocado
1
Limoenen
0,5
Koriander

Mexicaanse rijst met varkensblokjes en koude salsa

De Mexicaanse keuken is vaak een gepeperde kwestie, maar je bepaalt uiteraard zelf hoe ‘hot’ je jouw maaltijd maakt. In dit gerecht spelen varkensblokjes en zacht-zoete paprika’s en milde salsa een hoofdrol. Ook de combinatie van rijst met zwarte bonen kennen ze goed in het land van de sombrero.
Instructies

De stoofpot

1
Snij het varkensvlees in dobbelstenen van ongeveer 3 bij 3 centimeter.
2
Schenk een scheut olijfolie in een stoofpot of een ruime diepe pan. Verhit de vetstof op een matig vuur en geef de varkensblokjes een korte bakbeurt.
3
Het vlees heeft enkel wat kleur nodig, want straks kan het verder garen. Leg de blokjes niet op mekaar tijdens het kleuren. Laat de blokjes vlees een paar minuten onaangeroerd in de pan liggen, zodat ze kunnen korsten. Roer dus niet meteen! Strooi wel een beetje peper van de molen en een snuifje zout over het varkensvlees.
4
Schep het gekleurde vlees na enkele minuten uit de pan en zet het opzij.
5
Pel en halveer tussendoor de ui. Snij de rode ui in vrij grove stukjes.
6
Schil de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en bleke vliesjes. Snij de vruchten in grove stukjes.
7
Snipper de kleine chilipeper in zo klein mogelijke stukjes. Beslis naar persoonlijke smaak hoeveel chilipeper je gebruikt.
8
Pel de look, snij de tenen eerst fijn en plet ze vervolgens tot pulp.
9
Zet de pan waarin je het vlees kleurde terug op een matig vuur. Stoof er de stukjes rode ui, paprika en chilipeper in. Voeg de lookpulp toe en roer regelmatig even.
10
Geef de groentesaus nu een beetje karakter. Voeg een ferme snuif mild (gerookt) paprikapoeder toe en bijna evenveel komijnpoeder, en roer.
11
Schep er nu de milde salsa in. Vul het bokaaltje nadien met water, en giet dat ook in de pan.
12
Schep de varkensblokjes in de Mexicaans geïnspireerde saus. Plaats het deksel op de pan of pot en laat de bereiding 30 minuten pruttelen op een zacht vuur. Bereid intussen de rijst en de koude salsa.

De rijst

13
Verhit een scheutje olijfolie in een tweede pot. Daarin gaar je de rijst.
14
Snipper de rode ui zeer fijn en stoof de stukjes in de pot. Voeg na een paar minuten de rijst toe.
15
Giet dubbel zoveel vocht bij de rijst. Werk volgens de verhouding: 1/3 rijst en 2/3 vocht. Gebruik water of kies bouillon.
16
Plaats het deksel op de pot en gaar de rijst op een matig tot zacht vuur. Zodra al het vocht is geabsorbeerd, is de rijst zo goed als gaar.
17
Open het blik zwarte bonen, giet het vocht eruit en doe de bonen in de pot met rijst. Roer en kruid de bereiding naar smaak met een beetje zout en/of peper.

De koude salsa

18
Snipper het restje rode ui in zo fijn mogelijke stukjes. Hoe kleiner hoe beter.
19
Snij de rijpe avocado in kwarten en verwijder de grote pit. Trek er de schil af en snij het vruchtvlees in blokjes van max. 1 centimeter breed.
20
Schil een rode paprika met een dunschiller, verwijder de zaadlijst en de bleke vliesjes die in de vrucht zitten. Snij de paprika eerst in kwarten, vervolgens in dunne repen en tenslotte in zeer kleine blokjes. (brunoise)
21
Spoel wat koriander, pluk de blaadjes los en snipper het smakelijke kruid zo fijn mogelijk.
22
Doe alle ingrediënten in een mengschaal, voeg wat peper van de molen toe en een beetje (grof) zout. Pers er een scheutje vers limoensap bij en roer.

Het serveren

23
Schep een portie rijst met bonen op de borden, vervolgens komt het vlees met saus erbij, en tenslotte een schep van de frisse salsa om het gerecht extra boeiend te maken.