Baked Alaska met pistache en kersen
Baked Alaska met pistache en kersen
Baked Alaska met pistache en kersen
Baked Alaska met pistache en kersen
Ingrediënten
4 personen
Kersen
400 g
Kersen likeur
2 scheutjes
Pistachenoten
100 g
Olijfolie
1 scheutje
Quatre quarts cake
1
Kersenconfituur
4 el
Pistache-ijs
1 l
Witte suiker
2 el
Witte suiker
150 g
Citroenen
0,5
Eieren
3
Kirsch
0,05 l
Benodigdheden
Bunsenbrander
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
400 g kersen, 1 scheutje kersen likeur, 100 g pistachenoten
1
Ontpit de verse kersen. Snijd de kersen in stukken, doe ze in een kommetje en laat wat weken met een scheutje kersenlikeur. Vervolgens kan je ook de pistachenootjes fijn snijden.
1 scheutje olijfolie
2
Neem een metalen kom met mooie ronde vorm en smeer ze in met olijfolie. Leg er vervolgens plasticfolie in zodat de hele kom bedekt is. Zorg ervoor dat er nog plasticfolie over de rand van de kom hangt om het geheel straks ook te kunnen afsluiten met de folie.
1 quatre quarts cake, 4 el kersenconfituur
3
Snijd de cake in lange, dunne plakken en smeer er een dun laagje kersenconfituur op. Leg de plakjes in de kom tot deze volledig bedekt is. Overlap tussen de plakken cake mogen. Gebruik nog niet alle plakken cake, straks moeten we ook de bovenkant nog kunnen bedekken met cake.
1 l pistache-ijs
4
Doe het pistache-ijs in een mengkom en plet het. Doe de fijngesneden pistachenootjes erbij en een deel van de kersen. Meng het goed onder elkaar zodat de kersen mooi verdeeld zijn. Doe het geheel vervolgens in de metalen kom op de cake.
TIPNeem het ijs op voorhand al uit de diepvries, ongeveer een vijftal minuutjes. Dat maakt het makkelijker om het ijs te pletten en het bewerkbaar te maken.
5
Bedek de bovenkant van de metalen kom opnieuw zoals daarnet, met cake en een dun laagje kersenconfituur, tot alles mooi bedekt is. Plooi de plasticfolie toe en laat afkoelen in de diepvriezer voor ongeveer twee uur.
TIPProbeer dit zo snel mogelijk te doen. Wanneer ijs smelt en je het nadien terug invriest, krijg je waterkristallen en dat heeft geen fijne structuur in de mond. Het ijs zal vanzelfsprekend wat smelten, maar probeer dit toch te beperken.
2 el witte suiker, 1 scheutje kersen likeur, 0,5 citroenen
6
Doe de andere helft van de kersen in een pannetje met de suiker, het sap van de citroen en een goede scheut kersenlikeur. Laat het geheel op een zacht vuurtje garen tot een coulis.
3 eieren, 150 g witte suiker
7
Doe de eiwitten in een mengkom en klop ze op. Weeg de suiker af en doe ze lepel per lepel bij de eiwitten.
8
Haal de cake uit de diepvries en ontvorm op een bord. Strijk volledig in met het eiwit en brand het eiwit met een bunsenbrander.
0,05 l kirsch
9
Verwarm de kirsch in een pannetje en steek het in brand. Giet de geflambeerde kirsch over de cake.
1
Ontpit de verse kersen. Snijd de kersen in stukken, doe ze in een kommetje en laat wat weken met een scheutje kersenlikeur. Vervolgens kan je ook de pistachenootjes fijn snijden.
2
Neem een metalen kom met mooie ronde vorm en smeer ze in met olijfolie. Leg er vervolgens plasticfolie in zodat de hele kom bedekt is. Zorg ervoor dat er nog plasticfolie over de rand van de kom hangt om het geheel straks ook te kunnen afsluiten met de folie.
400 g kersen, 1 scheutje kersen likeur, 100 g pistachenoten
1
Ontpit de verse kersen. Snijd de kersen in stukken, doe ze in een kommetje en laat wat weken met een scheutje kersenlikeur. Vervolgens kan je ook de pistachenootjes fijn snijden.
1 scheutje olijfolie
2
Neem een metalen kom met mooie ronde vorm en smeer ze in met olijfolie. Leg er vervolgens plasticfolie in zodat de hele kom bedekt is. Zorg ervoor dat er nog plasticfolie over de rand van de kom hangt om het geheel straks ook te kunnen afsluiten met de folie.
1 quatre quarts cake, 4 el kersenconfituur
3
Snijd de cake in lange, dunne plakken en smeer er een dun laagje kersenconfituur op. Leg de plakjes in de kom tot deze volledig bedekt is. Overlap tussen de plakken cake mogen. Gebruik nog niet alle plakken cake, straks moeten we ook de bovenkant nog kunnen bedekken met cake.
1 l pistache-ijs
4
Doe het pistache-ijs in een mengkom en plet het. Doe de fijngesneden pistachenootjes erbij en een deel van de kersen. Meng het goed onder elkaar zodat de kersen mooi verdeeld zijn. Doe het geheel vervolgens in de metalen kom op de cake.
TIPNeem het ijs op voorhand al uit de diepvries, ongeveer een vijftal minuutjes. Dat maakt het makkelijker om het ijs te pletten en het bewerkbaar te maken.
5
Bedek de bovenkant van de metalen kom opnieuw zoals daarnet, met cake en een dun laagje kersenconfituur, tot alles mooi bedekt is. Plooi de plasticfolie toe en laat afkoelen in de diepvriezer voor ongeveer twee uur.
TIPProbeer dit zo snel mogelijk te doen. Wanneer ijs smelt en je het nadien terug invriest, krijg je waterkristallen en dat heeft geen fijne structuur in de mond. Het ijs zal vanzelfsprekend wat smelten, maar probeer dit toch te beperken.
2 el witte suiker, 1 scheutje kersen likeur, 0,5 citroenen
6
Doe de andere helft van de kersen in een pannetje met de suiker, het sap van de citroen en een goede scheut kersenlikeur. Laat het geheel op een zacht vuurtje garen tot een coulis.
3 eieren, 150 g witte suiker
7
Doe de eiwitten in een mengkom en klop ze op. Weeg de suiker af en doe ze lepel per lepel bij de eiwitten.
8
Haal de cake uit de diepvries en ontvorm op een bord. Strijk volledig in met het eiwit en brand het eiwit met een bunsenbrander.
0,05 l kirsch
9
Verwarm de kirsch in een pannetje en steek het in brand. Giet de geflambeerde kirsch over de cake.
1
Ontpit de verse kersen. Snijd de kersen in stukken, doe ze in een kommetje en laat wat weken met een scheutje kersenlikeur. Vervolgens kan je ook de pistachenootjes fijn snijden.
2
Neem een metalen kom met mooie ronde vorm en smeer ze in met olijfolie. Leg er vervolgens plasticfolie in zodat de hele kom bedekt is. Zorg ervoor dat er nog plasticfolie over de rand van de kom hangt om het geheel straks ook te kunnen afsluiten met de folie.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
40m
Ingrediënten
Kersen
400 g
Kersen likeur
2 scheutjes
Pistachenoten
100 g
Olijfolie
1 scheutje
Quatre quarts cake
1
Kersenconfituur
4 el
Pistache-ijs
1 l
Witte suiker
2 el
Witte suiker
150 g
Citroenen
0,5
Eieren
3
Kirsch
0,05 l
Baked Alaska met pistache en kersen
Baked Alaska of een ‘omelette sibérienne’ is een ijsgerecht dat vaak als dessert wordt gegeten. De opbouw is altijd dezelfde: een bolle vorm met langs de buitenkant een laag van simpele quatre-quart cake, gevuld met heerlijk ijs waarvan je de smaak zelf kiest. In dit recept verwerken we kersen en als ijs kiezen we voor pistache. Het geheel wordt afgewerkt met een heerlijke gebrande meringue en voor het extra showelement, en ook voor de smaak, flamberen we nog met kirsch. Makkelijk om te maken en je zult gegarandeerd scoren bij je gasten!Instructies
400 g kersen, 1 scheutje kersen likeur, 100 g pistachenoten
1
Ontpit de verse kersen. Snijd de kersen in stukken, doe ze in een kommetje en laat wat weken met een scheutje kersenlikeur. Vervolgens kan je ook de pistachenootjes fijn snijden.
1 scheutje olijfolie
2
Neem een metalen kom met mooie ronde vorm en smeer ze in met olijfolie. Leg er vervolgens plasticfolie in zodat de hele kom bedekt is. Zorg ervoor dat er nog plasticfolie over de rand van de kom hangt om het geheel straks ook te kunnen afsluiten met de folie.
1 quatre quarts cake, 4 el kersenconfituur
3
Snijd de cake in lange, dunne plakken en smeer er een dun laagje kersenconfituur op. Leg de plakjes in de kom tot deze volledig bedekt is. Overlap tussen de plakken cake mogen. Gebruik nog niet alle plakken cake, straks moeten we ook de bovenkant nog kunnen bedekken met cake.
1 l pistache-ijs
4
Doe het pistache-ijs in een mengkom en plet het. Doe de fijngesneden pistachenootjes erbij en een deel van de kersen. Meng het goed onder elkaar zodat de kersen mooi verdeeld zijn. Doe het geheel vervolgens in de metalen kom op de cake.
TIPNeem het ijs op voorhand al uit de diepvries, ongeveer een vijftal minuutjes. Dat maakt het makkelijker om het ijs te pletten en het bewerkbaar te maken.
5
Bedek de bovenkant van de metalen kom opnieuw zoals daarnet, met cake en een dun laagje kersenconfituur, tot alles mooi bedekt is. Plooi de plasticfolie toe en laat afkoelen in de diepvriezer voor ongeveer twee uur.
TIPProbeer dit zo snel mogelijk te doen. Wanneer ijs smelt en je het nadien terug invriest, krijg je waterkristallen en dat heeft geen fijne structuur in de mond. Het ijs zal vanzelfsprekend wat smelten, maar probeer dit toch te beperken.
2 el witte suiker, 1 scheutje kersen likeur, 0,5 citroenen
6
Doe de andere helft van de kersen in een pannetje met de suiker, het sap van de citroen en een goede scheut kersenlikeur. Laat het geheel op een zacht vuurtje garen tot een coulis.
3 eieren, 150 g witte suiker
7
Doe de eiwitten in een mengkom en klop ze op. Weeg de suiker af en doe ze lepel per lepel bij de eiwitten.
8
Haal de cake uit de diepvries en ontvorm op een bord. Strijk volledig in met het eiwit en brand het eiwit met een bunsenbrander.
0,05 l kirsch
9
Verwarm de kirsch in een pannetje en steek het in brand. Giet de geflambeerde kirsch over de cake.