Frisse groentesalade met gerookte kip, feta en pasta
Frisse groentesalade met gerookte kip, feta en pasta
Frisse groentesalade met gerookte kip, feta en pasta
Frisse groentesalade met gerookte kip, feta en pasta
Ingrediënten
4 personen
Olijfolie
3 el
Kipfilet
1
Fetaop basis van geiten- of schapenmelk
300 g
Pastaschelpenbv pipe rigate
250 g
Trostomatenof tomaten naar keuze
200 g
Komkommer
1
Kropsla
1
Rode ui
1
Artisjokhartenhalve, gegrild, op olie
6
Peper
Zout
Witte wijnazijn
4 el
Walnotenolie
3 el
Honing
2 el
Mosterd
1 el
Walnoten
80 g
Eieren
3
Benodigdheden
Een xxl mengkom
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Bereiding
1
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg een snuif zout toe en vervolgens de pasta. Kook de pasta beetgaar in de tijd die de verpakking vermeldt, minus één minuut.
2
Spoel de pasta nadien onder koud water, zodat het garen stopt en de pasta volledig afkoelt. Laat ze goed uitlekken.
3 eieren
3
Kook de eieren hard. Leg ze daarvoor 10 minuten lang in het borreldende water. Laat de eieren nadien afkoelen in koud water.
4
Pel de rode ui en snipper hem zo fijn mogelijk. Zo proef je straks geen grote stukken rauwe ui in de salade.
5
Spoel de komkommer en snij hem overlangs in kwarten. Schillen is overbodig. Snij de waterige zaadlijsten weg en snij het vruchtvlees in kleine blokjes.
6
Spoel de kleine trostomaten en snij het taaie steelstukje uit het vruchtvlees. Verdeel de tomaten in kwartjes.
7
Verzamel de gegrilde (halve) artisjokharten, opgelegd op olie. Snij ze in grove stukken.
8
Snij de Griekse feta in kleine dobbelstenen.
9
De gerookte kipfilet snij je eerst in plakjes van een halve centimeter breed. Snij in de lengte en pluk het kippenwit daarna los, tot je onregelmatige strips kippenvlees krijgt.
10
Verzamel de stukjes hagelwitte kaas, de reepjes kipfilet, de stukjes tomaat, rode ui en komkommer, én de versneden artisjokharten in een ruime mengschaal.
11
Pluk de buitenste bladeren van de kropsla, die gebruik je hier niet. (Ze zijn ideaal om er bv. slasoep van te maken.)
12
Pluk de rest van de blaadjes los en spoel ze schoon in ruim water. Laat de knapperige sla nadien goed uitlekken.
13
Snij de slabladeren in grove stukken. Gebruik een scherp koksmes, zodat je de sla niet kneust, en doe de sla in de mengschaal.
14
Pel de afgekoelde eieren en snij ze in grove stukken. Strooi ze in de mengkom.
15
Schep er tenslotte de pasta over. Kruid de sla met een beetje peper van de molen en wat zout.
De vinaigrette
16
Meng de witte wijnazijn en de honing. Schep er de scherpe mosterd bij en roer met de garde.
17
Voeg de notenolie en de (fijne) olijfolie in delen toe. Blijf roeren met de garde tot je een gebonden vinaigrette krijgt. TIP: Als de binding niet goed lukt, schenk er dan een piepklein scheutje water bij en roer met de garde.
18
Kruid het slasausje met een snuifje zout en wat peper van de molen.
19
Proef de vinaigrette. Maak ze zoeter of zuurder naar persoonlijke smaak. Gebruik in dat geval wat extra honing of azijn.
Afwerking
20
Voeg de vinaigrette pas toe, vlak voor je de salade wil serveren. Zo ziet het resultaat er niet verlept uit.
21
Schep (een deel van) het sausje over de salade en meng alles voorzichtig.
22
Verbrokkel de walnoten en strooi ze over de grote kom gezond.
Bereiding
1
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg een snuif zout toe en vervolgens de pasta. Kook de pasta beetgaar in de tijd die de verpakking vermeldt, minus één minuut.
2
Spoel de pasta nadien onder koud water, zodat het garen stopt en de pasta volledig afkoelt. Laat ze goed uitlekken.
3 eieren
3
Kook de eieren hard. Leg ze daarvoor 10 minuten lang in het borreldende water. Laat de eieren nadien afkoelen in koud water.
4
Pel de rode ui en snipper hem zo fijn mogelijk. Zo proef je straks geen grote stukken rauwe ui in de salade.
5
Spoel de komkommer en snij hem overlangs in kwarten. Schillen is overbodig. Snij de waterige zaadlijsten weg en snij het vruchtvlees in kleine blokjes.
6
Spoel de kleine trostomaten en snij het taaie steelstukje uit het vruchtvlees. Verdeel de tomaten in kwartjes.
7
Verzamel de gegrilde (halve) artisjokharten, opgelegd op olie. Snij ze in grove stukken.
8
Snij de Griekse feta in kleine dobbelstenen.
9
De gerookte kipfilet snij je eerst in plakjes van een halve centimeter breed. Snij in de lengte en pluk het kippenwit daarna los, tot je onregelmatige strips kippenvlees krijgt.
10
Verzamel de stukjes hagelwitte kaas, de reepjes kipfilet, de stukjes tomaat, rode ui en komkommer, én de versneden artisjokharten in een ruime mengschaal.
11
Pluk de buitenste bladeren van de kropsla, die gebruik je hier niet. (Ze zijn ideaal om er bv. slasoep van te maken.)
12
Pluk de rest van de blaadjes los en spoel ze schoon in ruim water. Laat de knapperige sla nadien goed uitlekken.
13
Snij de slabladeren in grove stukken. Gebruik een scherp koksmes, zodat je de sla niet kneust, en doe de sla in de mengschaal.
14
Pel de afgekoelde eieren en snij ze in grove stukken. Strooi ze in de mengkom.
15
Schep er tenslotte de pasta over. Kruid de sla met een beetje peper van de molen en wat zout.
De vinaigrette
16
Meng de witte wijnazijn en de honing. Schep er de scherpe mosterd bij en roer met de garde.
17
Voeg de notenolie en de (fijne) olijfolie in delen toe. Blijf roeren met de garde tot je een gebonden vinaigrette krijgt. TIP: Als de binding niet goed lukt, schenk er dan een piepklein scheutje water bij en roer met de garde.
18
Kruid het slasausje met een snuifje zout en wat peper van de molen.
19
Proef de vinaigrette. Maak ze zoeter of zuurder naar persoonlijke smaak. Gebruik in dat geval wat extra honing of azijn.
Afwerking
20
Voeg de vinaigrette pas toe, vlak voor je de salade wil serveren. Zo ziet het resultaat er niet verlept uit.
21
Schep (een deel van) het sausje over de salade en meng alles voorzichtig.
22
Verbrokkel de walnoten en strooi ze over de grote kom gezond.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
40m
Ingrediënten
Olijfolie
3 el
Kipfilet
1
Fetaop basis van geiten- of schapenmelk
300 g
Pastaschelpenbv pipe rigate
250 g
Trostomatenof tomaten naar keuze
200 g
Komkommer
1
Kropsla
1
Rode ui
1
Artisjokhartenhalve, gegrild, op olie
6
Peper
Zout
Witte wijnazijn
4 el
Walnotenolie
3 el
Honing
2 el
Mosterd
1 el
Walnoten
80 g
Eieren
3
Frisse groentesalade met gerookte kip, feta en pasta
Deze groentesalade is niet alleen kleurrijk. Het gerecht is minstens zo rijk aan smaken. Met een vinaigrette erbij lepelt deze mix van groenten, pasta, ei en magere kip vlotjes naar binnen. Jeroen koos voor gerookte kipfilet, die het gerecht wat extra karakter geeft. Je kan uiteraard ook stukjes gepocheerde of gebakken kipfilet gebruiken. De walnoten geven elke hap een beetje crunch.Instructies
Bereiding
1
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg een snuif zout toe en vervolgens de pasta. Kook de pasta beetgaar in de tijd die de verpakking vermeldt, minus één minuut.
2
Spoel de pasta nadien onder koud water, zodat het garen stopt en de pasta volledig afkoelt. Laat ze goed uitlekken.
3 eieren
3
Kook de eieren hard. Leg ze daarvoor 10 minuten lang in het borreldende water. Laat de eieren nadien afkoelen in koud water.
4
Pel de rode ui en snipper hem zo fijn mogelijk. Zo proef je straks geen grote stukken rauwe ui in de salade.
5
Spoel de komkommer en snij hem overlangs in kwarten. Schillen is overbodig. Snij de waterige zaadlijsten weg en snij het vruchtvlees in kleine blokjes.
6
Spoel de kleine trostomaten en snij het taaie steelstukje uit het vruchtvlees. Verdeel de tomaten in kwartjes.
7
Verzamel de gegrilde (halve) artisjokharten, opgelegd op olie. Snij ze in grove stukken.
8
Snij de Griekse feta in kleine dobbelstenen.
9
De gerookte kipfilet snij je eerst in plakjes van een halve centimeter breed. Snij in de lengte en pluk het kippenwit daarna los, tot je onregelmatige strips kippenvlees krijgt.
10
Verzamel de stukjes hagelwitte kaas, de reepjes kipfilet, de stukjes tomaat, rode ui en komkommer, én de versneden artisjokharten in een ruime mengschaal.
11
Pluk de buitenste bladeren van de kropsla, die gebruik je hier niet. (Ze zijn ideaal om er bv. slasoep van te maken.)
12
Pluk de rest van de blaadjes los en spoel ze schoon in ruim water. Laat de knapperige sla nadien goed uitlekken.
13
Snij de slabladeren in grove stukken. Gebruik een scherp koksmes, zodat je de sla niet kneust, en doe de sla in de mengschaal.
14
Pel de afgekoelde eieren en snij ze in grove stukken. Strooi ze in de mengkom.
15
Schep er tenslotte de pasta over. Kruid de sla met een beetje peper van de molen en wat zout.
De vinaigrette
16
Meng de witte wijnazijn en de honing. Schep er de scherpe mosterd bij en roer met de garde.
17
Voeg de notenolie en de (fijne) olijfolie in delen toe. Blijf roeren met de garde tot je een gebonden vinaigrette krijgt. TIP: Als de binding niet goed lukt, schenk er dan een piepklein scheutje water bij en roer met de garde.
18
Kruid het slasausje met een snuifje zout en wat peper van de molen.
19
Proef de vinaigrette. Maak ze zoeter of zuurder naar persoonlijke smaak. Gebruik in dat geval wat extra honing of azijn.
Afwerking
20
Voeg de vinaigrette pas toe, vlak voor je de salade wil serveren. Zo ziet het resultaat er niet verlept uit.
21
Schep (een deel van) het sausje over de salade en meng alles voorzichtig.
22
Verbrokkel de walnoten en strooi ze over de grote kom gezond.