Rog met prei, puree en dijonaise
Rog met prei, puree en dijonaise
Rog met prei, puree en dijonaise
Rog met prei, puree en dijonaise
Ingrediënten
4 personen
Aardappelen
800 g
Rogvleugels
1.000 g
Peper
Zout
Boter
150 g
Tijm
Prei
2 stengels
Witte wijn
1 scheutje
Eierdooiers
4
Citroenenvoor sap
0,5
Scherpe mosterd
2 tl
Melk
1 scheutje
Benodigdheden
Ovenschaal, garde, pollepel, pureestamper
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De vis, de puree en de prei
1
Warm de oven voor op 180 °C.
800 g aardappelen
2
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar in gezouten water. Giet af.
1.000 g rogvleugels, peper, zout, boter, tijm
3
Kruid de vis met peper en zout langs beide kanten. Boter de vis daarna in met wat zachte boter. Voeg de verse tijm toe. Leg de vis in een met boter ingevette ovenschaal. Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 180 graden tot de vis gaar is.
2 stengels prei
4
Snijd de prei in stukjes en spoel daarna in koud water.
boter
5
Smelt boter in een grote kookpot. Stoof de prei aan en zet een deksel op de pot. Draai het vuur lager en laat verder stoven.
De dijonaise
150 g boter
6
Smelt de boter in een pot op een zacht vuur. Voor dit gerecht heb je geklaarde boter nodig. Dat wil zeggen dat de witte melkbestanddelen uit de gesmolten boter verwijderd moeten worden. Zodra de boter gesmolten is, zullen de melkresten komen bovendrijven. Schep ze voorzichtig weg met een kleine pollepel of een eetlepel. Je kan de boter ook door een zeefje gieten.
1 scheutje witte wijn, 3 eierdooiers
7
Doe voor de saus alle dooiers in een steelpan (nog niet op het vuur) en voeg er de witte wijn aan toe. Klop de saus luchtig met een garde. Zet de pan vervolgens op het vuur en klop verder tot de dooiers beginnen te stollen.
8
Haal de pan van het vuur eens de saus de goede dikte heeft en roer er vervolgens de koude geklaarde boter onder. De saus zal nu binden.
0,5 citroenen, 2 tl scherpe mosterd, peper, zout
9
Breng de saus op smaak met peper, zout, het sap van een halve citroen en de mosterd. Houd de saus nog even warm.
Afwerken
1 eierdooier, 1 scheutje melk, boter, peper, zout
10
Voeg de dooier, boter en melk bij de aardappelen en stamp tot een smeuïge puree. Kruid met peper en zout.
11
Dresseer een stuk rog op een bord en schep er een flinke lepel puree bij. Leg er wat gestoofde prei bij en werk af met de luchtige mosterdsaus.
De vis, de puree en de prei
1
Warm de oven voor op 180 °C.
800 g aardappelen
2
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar in gezouten water. Giet af.
1.000 g rogvleugels, peper, zout, boter, tijm
3
Kruid de vis met peper en zout langs beide kanten. Boter de vis daarna in met wat zachte boter. Voeg de verse tijm toe. Leg de vis in een met boter ingevette ovenschaal. Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 180 graden tot de vis gaar is.
2 stengels prei
4
Snijd de prei in stukjes en spoel daarna in koud water.
boter
5
Smelt boter in een grote kookpot. Stoof de prei aan en zet een deksel op de pot. Draai het vuur lager en laat verder stoven.
De dijonaise
150 g boter
6
Smelt de boter in een pot op een zacht vuur. Voor dit gerecht heb je geklaarde boter nodig. Dat wil zeggen dat de witte melkbestanddelen uit de gesmolten boter verwijderd moeten worden. Zodra de boter gesmolten is, zullen de melkresten komen bovendrijven. Schep ze voorzichtig weg met een kleine pollepel of een eetlepel. Je kan de boter ook door een zeefje gieten.
1 scheutje witte wijn, 3 eierdooiers
7
Doe voor de saus alle dooiers in een steelpan (nog niet op het vuur) en voeg er de witte wijn aan toe. Klop de saus luchtig met een garde. Zet de pan vervolgens op het vuur en klop verder tot de dooiers beginnen te stollen.
8
Haal de pan van het vuur eens de saus de goede dikte heeft en roer er vervolgens de koude geklaarde boter onder. De saus zal nu binden.
0,5 citroenen, 2 tl scherpe mosterd, peper, zout
9
Breng de saus op smaak met peper, zout, het sap van een halve citroen en de mosterd. Houd de saus nog even warm.
Afwerken
1 eierdooier, 1 scheutje melk, boter, peper, zout
10
Voeg de dooier, boter en melk bij de aardappelen en stamp tot een smeuïge puree. Kruid met peper en zout.
11
Dresseer een stuk rog op een bord en schep er een flinke lepel puree bij. Leg er wat gestoofde prei bij en werk af met de luchtige mosterdsaus.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
35m
Ingrediënten
Aardappelen
800 g
Rogvleugels
1.000 g
Peper
Zout
Boter
150 g
Tijm
Prei
2 stengels
Witte wijn
1 scheutje
Eierdooiers
4
Citroenenvoor sap
0,5
Scherpe mosterd
2 tl
Melk
1 scheutje
Rog met prei, puree en dijonaise
Dit is nog eens Dagelijkse kost pur sang! Een heerlijk stuk geroosterde vis uit de Noordzee, smeuïge puree, gestoofde prei en de volle smaak van dijonaise.Instructies
De vis, de puree en de prei
1
Warm de oven voor op 180 °C.
800 g aardappelen
2
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar in gezouten water. Giet af.
1.000 g rogvleugels, peper, zout, boter, tijm
3
Kruid de vis met peper en zout langs beide kanten. Boter de vis daarna in met wat zachte boter. Voeg de verse tijm toe. Leg de vis in een met boter ingevette ovenschaal. Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 180 graden tot de vis gaar is.
2 stengels prei
4
Snijd de prei in stukjes en spoel daarna in koud water.
boter
5
Smelt boter in een grote kookpot. Stoof de prei aan en zet een deksel op de pot. Draai het vuur lager en laat verder stoven.
De dijonaise
150 g boter
6
Smelt de boter in een pot op een zacht vuur. Voor dit gerecht heb je geklaarde boter nodig. Dat wil zeggen dat de witte melkbestanddelen uit de gesmolten boter verwijderd moeten worden. Zodra de boter gesmolten is, zullen de melkresten komen bovendrijven. Schep ze voorzichtig weg met een kleine pollepel of een eetlepel. Je kan de boter ook door een zeefje gieten.
1 scheutje witte wijn, 3 eierdooiers
7
Doe voor de saus alle dooiers in een steelpan (nog niet op het vuur) en voeg er de witte wijn aan toe. Klop de saus luchtig met een garde. Zet de pan vervolgens op het vuur en klop verder tot de dooiers beginnen te stollen.
8
Haal de pan van het vuur eens de saus de goede dikte heeft en roer er vervolgens de koude geklaarde boter onder. De saus zal nu binden.
0,5 citroenen, 2 tl scherpe mosterd, peper, zout
9
Breng de saus op smaak met peper, zout, het sap van een halve citroen en de mosterd. Houd de saus nog even warm.
Afwerken
1 eierdooier, 1 scheutje melk, boter, peper, zout
10
Voeg de dooier, boter en melk bij de aardappelen en stamp tot een smeuïge puree. Kruid met peper en zout.
11
Dresseer een stuk rog op een bord en schep er een flinke lepel puree bij. Leg er wat gestoofde prei bij en werk af met de luchtige mosterdsaus.