Sardines op de barbecue
Sardines op de barbecue
Sardines op de barbecue
Sardines op de barbecue
Ingrediënten
4 personen
Olijfolie
0,3 l
Olijfolie
Look
2 teentjes
Look
1 bolletje
Citroenen
2
Bladpeterselie
0,5 bosjes
Cayennepeper
1 snuifje
Grof zout
1 snuifje
Sardines
12
Ciabatta brood
1
Rozemarijn
Peper
Zout
Benodigdheden
Een vijzel, een visgrill met scharnier of een barbecuetang
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De marinade
0,3 l olijfolie, 2 teentjes Look, 2 citroenen, 0,5 bosjes bladpeterselie, 1 snuifje cayennepeper, 1 snuifje grof zout
1
Zet een ruime mengschaal op je werkvlak. Pel de look, zet er even het mes in en plet de teentjes tot pulp. Doe de pulp in de schaal.
2
Pers de citroenen en doe het sap bij de look. (Het citroenzuur zal de vis al voor een stuk koud garen.)
3
Kneus de kardamompeultjes en haal er de zaadjes uit. Doe de zwarte zaadjes in de vijzel. Wrijf ze tot poeder en voeg ze bij het citroensap.
4
Voeg ten slotte voorzichtig een snuifje cayennepeper toe, een snuifje grof zout en de olijfolie.
5
Spoel de peterselie en hak de blaadjes fijn. Roer de kruiden door de marinade.
De sardines
12 sardines
6
Voor je aan de slag gaat met de marinade, moeten de verse sardines grondig schoongemaakt worden. Je kan eventueel de hulp inroepen van je visboer maar eigenlijk kan je dat ook makkelijk zelf doen.
7
Maak de sardines een voor een schoon onder koud stromend water.
8
Wrijf met een beetje kracht de schubben van het visvel. Wrijf zorgvuldig en tegen de schubben in, dus van de staart richting kop.
9
Ten slotte moeten ook de ingewanden verwijderd worden. Maak (met een mesje of met je vinger) een insnijding in de buik van de vis en trek de ingewanden eruit. Spoel de buikholte schoon onder de kraan.
10
Leg de sardines in een schaal en schenk er de marinade over. Dek de schaal af met een vel vershoudfolie.
11
Laat de visjes 30 tot 40 minuten rusten in de koelkast. Je kan ondertussen de barbecue al aansteken.
TIPIn authentieke gegrilde sardines zitten heel fijne graatjes, die je probleemloos mee kan opeten. Wil je die graatjes vermijden, werk dan met filets van sardines.
De lookbroodjes
1 ciabatta brood, 1 bolletje Look, olijfolie, rozemarijn, peper, zout
12
Snij de ciabatta overlangs in twee.
13
Snij ook de bol(len) look overlangs in twee.
14
Wrijf de broodhelften in met de verse look.
15
Wrijf ook enkele takjes verse rozemarijn over het brood. Hier en daar mag er een blaadje achterblijven.
16
Druppel gelijkmatig wat olijfolie over het brood.
17
Strooi naar smaak een beetje peper en zout op de broodjes.
Afwerking
18
Haal de sardines uit de marinade en dep ze af. Hou de marinade bij.
19
Olie het grillrooster even in.
20
Knel de sardines in een scharnierende (vis)grill. Heb je dat niet, leg ze dan rechtstreeks op het barbecuerooster en draai ze voorzichtig om met een barbecuetang. Grill de visjes kort en krachtig gedurende 2 tot 4 minuten aan elke zijde (de duurtijd verschilt afhankelijk van de grootte).
21
Rooster ook het lookbrood goudbruin op de hete barbecue.
22
Leg de gegrilde visjes op een bord en schep er enkele lepels van de marinade over. Serveer de sardines met stukken gegrild lookbrood.
De marinade
0,3 l olijfolie, 2 teentjes Look, 2 citroenen, 0,5 bosjes bladpeterselie, 1 snuifje cayennepeper, 1 snuifje grof zout
1
Zet een ruime mengschaal op je werkvlak. Pel de look, zet er even het mes in en plet de teentjes tot pulp. Doe de pulp in de schaal.
2
Pers de citroenen en doe het sap bij de look. (Het citroenzuur zal de vis al voor een stuk koud garen.)
3
Kneus de kardamompeultjes en haal er de zaadjes uit. Doe de zwarte zaadjes in de vijzel. Wrijf ze tot poeder en voeg ze bij het citroensap.
4
Voeg ten slotte voorzichtig een snuifje cayennepeper toe, een snuifje grof zout en de olijfolie.
5
Spoel de peterselie en hak de blaadjes fijn. Roer de kruiden door de marinade.
De sardines
12 sardines
6
Voor je aan de slag gaat met de marinade, moeten de verse sardines grondig schoongemaakt worden. Je kan eventueel de hulp inroepen van je visboer maar eigenlijk kan je dat ook makkelijk zelf doen.
7
Maak de sardines een voor een schoon onder koud stromend water.
8
Wrijf met een beetje kracht de schubben van het visvel. Wrijf zorgvuldig en tegen de schubben in, dus van de staart richting kop.
9
Ten slotte moeten ook de ingewanden verwijderd worden. Maak (met een mesje of met je vinger) een insnijding in de buik van de vis en trek de ingewanden eruit. Spoel de buikholte schoon onder de kraan.
10
Leg de sardines in een schaal en schenk er de marinade over. Dek de schaal af met een vel vershoudfolie.
11
Laat de visjes 30 tot 40 minuten rusten in de koelkast. Je kan ondertussen de barbecue al aansteken.
TIPIn authentieke gegrilde sardines zitten heel fijne graatjes, die je probleemloos mee kan opeten. Wil je die graatjes vermijden, werk dan met filets van sardines.
De lookbroodjes
1 ciabatta brood, 1 bolletje Look, olijfolie, rozemarijn, peper, zout
12
Snij de ciabatta overlangs in twee.
13
Snij ook de bol(len) look overlangs in twee.
14
Wrijf de broodhelften in met de verse look.
15
Wrijf ook enkele takjes verse rozemarijn over het brood. Hier en daar mag er een blaadje achterblijven.
16
Druppel gelijkmatig wat olijfolie over het brood.
17
Strooi naar smaak een beetje peper en zout op de broodjes.
Afwerking
18
Haal de sardines uit de marinade en dep ze af. Hou de marinade bij.
19
Olie het grillrooster even in.
20
Knel de sardines in een scharnierende (vis)grill. Heb je dat niet, leg ze dan rechtstreeks op het barbecuerooster en draai ze voorzichtig om met een barbecuetang. Grill de visjes kort en krachtig gedurende 2 tot 4 minuten aan elke zijde (de duurtijd verschilt afhankelijk van de grootte).
21
Rooster ook het lookbrood goudbruin op de hete barbecue.
22
Leg de gegrilde visjes op een bord en schep er enkele lepels van de marinade over. Serveer de sardines met stukken gegrild lookbrood.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
50m
Ingrediënten
Olijfolie
0,3 l
Olijfolie
Look
2 teentjes
Look
1 bolletje
Citroenen
2
Bladpeterselie
0,5 bosjes
Cayennepeper
1 snuifje
Grof zout
1 snuifje
Sardines
12
Ciabatta brood
1
Rozemarijn
Peper
Zout
Sardines op de barbecue
Sardines zijn ideaal om te grillen op de barbecue, en bovendien erg budgetvriendelijk. Zet het tuinhek maar al open, want wedden dat je buren toevallig eens langskomen zodra je de gemarineerde visjes op de barbecue gelegd hebt? Zeker met een paar verse lookbroodjes erbij.Instructies
De marinade
0,3 l olijfolie, 2 teentjes Look, 2 citroenen, 0,5 bosjes bladpeterselie, 1 snuifje cayennepeper, 1 snuifje grof zout
1
Zet een ruime mengschaal op je werkvlak. Pel de look, zet er even het mes in en plet de teentjes tot pulp. Doe de pulp in de schaal.
2
Pers de citroenen en doe het sap bij de look. (Het citroenzuur zal de vis al voor een stuk koud garen.)
3
Kneus de kardamompeultjes en haal er de zaadjes uit. Doe de zwarte zaadjes in de vijzel. Wrijf ze tot poeder en voeg ze bij het citroensap.
4
Voeg ten slotte voorzichtig een snuifje cayennepeper toe, een snuifje grof zout en de olijfolie.
5
Spoel de peterselie en hak de blaadjes fijn. Roer de kruiden door de marinade.
De sardines
12 sardines
6
Voor je aan de slag gaat met de marinade, moeten de verse sardines grondig schoongemaakt worden. Je kan eventueel de hulp inroepen van je visboer maar eigenlijk kan je dat ook makkelijk zelf doen.
7
Maak de sardines een voor een schoon onder koud stromend water.
8
Wrijf met een beetje kracht de schubben van het visvel. Wrijf zorgvuldig en tegen de schubben in, dus van de staart richting kop.
9
Ten slotte moeten ook de ingewanden verwijderd worden. Maak (met een mesje of met je vinger) een insnijding in de buik van de vis en trek de ingewanden eruit. Spoel de buikholte schoon onder de kraan.
10
Leg de sardines in een schaal en schenk er de marinade over. Dek de schaal af met een vel vershoudfolie.
11
Laat de visjes 30 tot 40 minuten rusten in de koelkast. Je kan ondertussen de barbecue al aansteken.
TIPIn authentieke gegrilde sardines zitten heel fijne graatjes, die je probleemloos mee kan opeten. Wil je die graatjes vermijden, werk dan met filets van sardines.
De lookbroodjes
1 ciabatta brood, 1 bolletje Look, olijfolie, rozemarijn, peper, zout
12
Snij de ciabatta overlangs in twee.
13
Snij ook de bol(len) look overlangs in twee.
14
Wrijf de broodhelften in met de verse look.
15
Wrijf ook enkele takjes verse rozemarijn over het brood. Hier en daar mag er een blaadje achterblijven.
16
Druppel gelijkmatig wat olijfolie over het brood.
17
Strooi naar smaak een beetje peper en zout op de broodjes.
Afwerking
18
Haal de sardines uit de marinade en dep ze af. Hou de marinade bij.
19
Olie het grillrooster even in.
20
Knel de sardines in een scharnierende (vis)grill. Heb je dat niet, leg ze dan rechtstreeks op het barbecuerooster en draai ze voorzichtig om met een barbecuetang. Grill de visjes kort en krachtig gedurende 2 tot 4 minuten aan elke zijde (de duurtijd verschilt afhankelijk van de grootte).
21
Rooster ook het lookbrood goudbruin op de hete barbecue.
22
Leg de gegrilde visjes op een bord en schep er enkele lepels van de marinade over. Serveer de sardines met stukken gegrild lookbrood.