4/4 cake gevuld met speculaas en een ganache van chocolade
4/4 cake gevuld met speculaas en een ganache van chocolade
4/4 cake gevuld met speculaas en een ganache van chocolade
4/4 cake gevuld met speculaas en een ganache van chocolade
Ingrediënten
4 personen
Eieren
250 g
Vanillestok
1
Boter
300 g
Kristalsuiker
200 g
Vanillesuiker
50 g
Bloem
250 g
Chocolade
200 g
Room
0,1 l
Speculaas
100 g
Speculaaspasta
200 g
Zelfrijzende bloem
250 g
Benodigdheden
Een cakevorm van 24 cm lang en 11 cm hoog, een keukenmachine met k vormig hulpstuk
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De cake
1
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
1 vanillestok
2
Snijd de vanillestok in de lengte open. Schraap er de zaadjes uit met een scherp mes.
250 g boter, 200 g kristalsuiker, 50 g vanillesuiker
3
Meng de zachte boter in de keukenmachine glad met de suiker, de vanillesuiker en de vanillezaadjes.
TIPJe kunt gemakkelijk zelf vanillesuiker maken door lege peulen in een pot met suiker te stoppen. Na een tijd neemt de suiker de vanillesmaak over.
250 g eieren
4
Klop er de eieren een voor een door.
TIPDe naam ‘vier vierden’ komt van de ingrediënten: 1/4 boter, 1/4 suiker, 1/4 bloem en 1/4 eieren. In principe gebruik je 4 eieren voor 250 g van de andere ingrediënten. Maar er zijn grote en kleine eieren. Daarom kun je ze beter afwegen.
250 g bloem
5
Voeg er lepel per lepel de zelfrijzende bloem aan toe. Meng tot een glad beslag.
6
Beboter een cakevorm en bestuif met bloem.
7
Giet het beslag in de vorm.
8
Bak de cake 60 minuten in de voorverwarmde oven.
9
Controleer de gaarheid met een prikvork of satéstokje. Haal de cake uit de oven. Laat even afkoelen.
10
Haal de cake uit de vorm en laat helemaal afkoelen op een rooster.
De ganache
200 g Chocolade
11
Breek de chocolade in stukjes.
50 g boter, 0,1 l Room
12
Verwarm de room met de boter in een steelpannetje.
13
Giet de room met boter over de chocolade en meng tot een glad mengsel.
De afwerking
14
Snijd de cake recht af. Leg hem met de bovenkant naar beneden en snijd hem overlangs in twee met een gekarteld mes.
100 g speculaas
15
Stamp de speculaas fijn in een vijzel.
200 g speculaaspasta
16
Bestrijk een snijkant van de cake dik met speculaaspasta. Strooi er verkruimelde speculaas over.
17
Leg er de andere cakehelft op.
18
Zet de cake op een rooster en giet er de warme ganache over. Werk af met de rest van de verkruimelde speculaas.
TIPAls de ganache hard geworden is, kun je hem weer zacht maken boven een kom met heet water.
19
Laat de cake opstijven. De chocoladelaag moet hard zijn.
De cake
1
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
1 vanillestok
2
Snijd de vanillestok in de lengte open. Schraap er de zaadjes uit met een scherp mes.
250 g boter, 200 g kristalsuiker, 50 g vanillesuiker
3
Meng de zachte boter in de keukenmachine glad met de suiker, de vanillesuiker en de vanillezaadjes.
TIPJe kunt gemakkelijk zelf vanillesuiker maken door lege peulen in een pot met suiker te stoppen. Na een tijd neemt de suiker de vanillesmaak over.
250 g eieren
4
Klop er de eieren een voor een door.
TIPDe naam ‘vier vierden’ komt van de ingrediënten: 1/4 boter, 1/4 suiker, 1/4 bloem en 1/4 eieren. In principe gebruik je 4 eieren voor 250 g van de andere ingrediënten. Maar er zijn grote en kleine eieren. Daarom kun je ze beter afwegen.
250 g bloem
5
Voeg er lepel per lepel de zelfrijzende bloem aan toe. Meng tot een glad beslag.
6
Beboter een cakevorm en bestuif met bloem.
7
Giet het beslag in de vorm.
8
Bak de cake 60 minuten in de voorverwarmde oven.
9
Controleer de gaarheid met een prikvork of satéstokje. Haal de cake uit de oven. Laat even afkoelen.
10
Haal de cake uit de vorm en laat helemaal afkoelen op een rooster.
De ganache
200 g Chocolade
11
Breek de chocolade in stukjes.
50 g boter, 0,1 l Room
12
Verwarm de room met de boter in een steelpannetje.
13
Giet de room met boter over de chocolade en meng tot een glad mengsel.
De afwerking
14
Snijd de cake recht af. Leg hem met de bovenkant naar beneden en snijd hem overlangs in twee met een gekarteld mes.
100 g speculaas
15
Stamp de speculaas fijn in een vijzel.
200 g speculaaspasta
16
Bestrijk een snijkant van de cake dik met speculaaspasta. Strooi er verkruimelde speculaas over.
17
Leg er de andere cakehelft op.
18
Zet de cake op een rooster en giet er de warme ganache over. Werk af met de rest van de verkruimelde speculaas.
TIPAls de ganache hard geworden is, kun je hem weer zacht maken boven een kom met heet water.
19
Laat de cake opstijven. De chocoladelaag moet hard zijn.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
25m
Ingrediënten
Eieren
250 g
Vanillestok
1
Boter
300 g
Kristalsuiker
200 g
Vanillesuiker
50 g
Bloem
250 g
Chocolade
200 g
Room
0,1 l
Speculaas
100 g
Speculaaspasta
200 g
Zelfrijzende bloem
250 g
4/4 cake gevuld met speculaas en een ganache van chocolade
Een eenvoudige 4/4 cake wordt heel feestelijk en bijzonder als je hem afwerkt met chocoladeglazuur, speculaaspasta en verkruimelde speculaaskoekjes.Instructies
De cake
1
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
1 vanillestok
2
Snijd de vanillestok in de lengte open. Schraap er de zaadjes uit met een scherp mes.
250 g boter, 200 g kristalsuiker, 50 g vanillesuiker
3
Meng de zachte boter in de keukenmachine glad met de suiker, de vanillesuiker en de vanillezaadjes.
TIPJe kunt gemakkelijk zelf vanillesuiker maken door lege peulen in een pot met suiker te stoppen. Na een tijd neemt de suiker de vanillesmaak over.
250 g eieren
4
Klop er de eieren een voor een door.
TIPDe naam ‘vier vierden’ komt van de ingrediënten: 1/4 boter, 1/4 suiker, 1/4 bloem en 1/4 eieren. In principe gebruik je 4 eieren voor 250 g van de andere ingrediënten. Maar er zijn grote en kleine eieren. Daarom kun je ze beter afwegen.
250 g bloem
5
Voeg er lepel per lepel de zelfrijzende bloem aan toe. Meng tot een glad beslag.
6
Beboter een cakevorm en bestuif met bloem.
7
Giet het beslag in de vorm.
8
Bak de cake 60 minuten in de voorverwarmde oven.
9
Controleer de gaarheid met een prikvork of satéstokje. Haal de cake uit de oven. Laat even afkoelen.
10
Haal de cake uit de vorm en laat helemaal afkoelen op een rooster.
De ganache
200 g Chocolade
11
Breek de chocolade in stukjes.
50 g boter, 0,1 l Room
12
Verwarm de room met de boter in een steelpannetje.
13
Giet de room met boter over de chocolade en meng tot een glad mengsel.
De afwerking
14
Snijd de cake recht af. Leg hem met de bovenkant naar beneden en snijd hem overlangs in twee met een gekarteld mes.
100 g speculaas
15
Stamp de speculaas fijn in een vijzel.
200 g speculaaspasta
16
Bestrijk een snijkant van de cake dik met speculaaspasta. Strooi er verkruimelde speculaas over.
17
Leg er de andere cakehelft op.
18
Zet de cake op een rooster en giet er de warme ganache over. Werk af met de rest van de verkruimelde speculaas.
TIPAls de ganache hard geworden is, kun je hem weer zacht maken boven een kom met heet water.
19
Laat de cake opstijven. De chocoladelaag moet hard zijn.