dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Vleeskroketje van konijn en een salade met pruimen (thumbnail)Vleeskroketje van konijn en een salade met pruimen

Vleeskroketje van konijn en een salade met pruimen

1u 30m
28
-
2.3K
Recepten

Vleeskroketje van konijn en een salade met pruimen

Konijn met pruimen is een echte Dagelijkse kost-klassieker. Daarom doen we er eens graag iets anders mee. Jeroen maakt bitterballen van konijnenvlees en geeft er een frisse salade van gedroogde pruimen bij. Met nog een lekker Belgisch biertje erbij creëer je het perfecte voorgerecht.
Vleeskroketje van konijn en een salade met pruimen (thumbnail)Vleeskroketje van konijn en een salade met pruimen

Vleeskroketje van konijn en een salade met pruimen

1u 30m
28
-
2.3K
Recepten

Vleeskroketje van konijn en een salade met pruimen

Konijn met pruimen is een echte Dagelijkse kost-klassieker. Daarom doen we er eens graag iets anders mee. Jeroen maakt bitterballen van konijnenvlees en geeft er een frisse salade van gedroogde pruimen bij. Met nog een lekker Belgisch biertje erbij creëer je het perfecte voorgerecht.
Type gerechtVoorgerecht
Totale tijd1u 30m
Ingrediënten28
Beoordeling-
Aantal likes2.3K

Ingrediënten

4 personen
Water
3 l
Tijm
5 takjes
Rozemarijn
2 takjes
Laurier
4 blaadjes
Kruidnagels
2
Prei
1 stengel
Selder
1 stengel
Wortels
2
Ajuinen
2
Look
1 bol
Peper
Zout
Konijnenbouten
3
Gelatine
2 blaadjes
Boter
50 g
Bloem
120 g
Bouillon
0,2 l
Graanmosterd
1 tl
Luikse stroop
1 tl
Oxo
1 scheutje
Ei
1
Olijfolie
Paneermeel
50 g
Waterkers
1 bosje
Kervel
1 bosje
Gedroogde pruimen
5
Sjalotten
0,5
Walnotenolie

Benodigdheden

Een keukenmachine met k vormig hulpstuk, een garde, vershoudfolie, een ovenschaal, een friteuse met arachideolie, waterkoker

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

De konijnenbouillon

3 l Water, 5 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn, 4 blaadjes laurier, 2 kruidnagels
1
Giet het water in een soepketel en breng aan de kook op een matig vuur. Doe er de laurier, de tijm, de rozemarijn en de kruidnagels bij.
1 stengel prei, 1 stengel selder, 2 Wortels, 2 ajuinen, 1 bol Look
2
Was alle groenten grondig zodat aarde of zand verdwijnen. Snijd de prei, de wortels, de selder en de uien grof. Snijd een bol knoflook middendoor.
peper, zout
3
Doe de groenten in de ketel met kokend water. Kruid met gemalen peper en zout.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
3 konijnenbouten
4
Leg ook de konijnenbouten in de ketel. Zet het deksel erop en laat alles zo’n 45 minuten sudderen.
5
Haal de konijnenbouten uit de bouillon. Pluk het vlees er voorzichtig af en doe het in de mengkom van de keukenmachine. Laat even draaien.

De vulling

2 blaadjes gelatine
6
Week de blaadjes gelatine in een beker met koud water.
50 g boter, 70 g bloem
7
Maak een roux. Smelt de boter in een kookpot op een matig vuur. Schep de bloem bij de bruisende boter en roer met de garde.
8
Laat het mengsel al roerend ‘opdrogen’ tot je een heerlijke biscuitgeur ruikt.
0,2 l Bouillon
9
Doe de aangegeven hoeveelheid van de konijnenbouillon in een beker. Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en los ze op in de bouillon.
10
Giet de bouillon bij de roux en roer tot een stevige velouté.
1 tl graanmosterd, 1 tl Luikse stroop
11
Voeg de graanmosterd en de Luikse siroop toe. Roer goed met de garde.
peper, 1 scheutje Oxo
12
Kruid met peper en zout. Breng verder op smaak met een klein scheutje Oxo.
13
Schep het konijnenvlees bij de velouté en meng alles onder elkaar.
14
Stort de kroketvulling in een ovenschaal en dek af met vershoudfolie. Bewaar in de koelkast.

De vleeskroketten

1 ei, olijfolie
15
Breek het ei en klop los met een scheutje olijfolie.
50 g bloem, 50 g paneermeel
16
Neem drie schaaltjes waarin je afzonderlijk het broodkruim, de bloem en het losgeklopte ei doet.
17
Haal de kroketvulling van konijn uit de koelkast, snijd het in stukken en rol er kroketten van.
18
Wentel elke kroket eerst door de bloem. Rol de bebloemde kroketten vervolgens door het losgeklopte ei. Zorg ervoor dat het volledige oppervlak van elke kroket een laagje eiwit krijgt.
19
Rol de kroketten vervolgens door het paneermeel.
20
Verhit het frietvet (arachideolie) tot 180 °C.
21
Bak de kroketten goudbruin in de friteuse.

De salade

1 bosje Waterkers, 1 bosje kervel
22
Spoel de waterkers en de kervel. Hou de waterkers niet onder een krachtige waterstraal, want dit is een fragiel plantje. Spoel ze eerder voorzichtig in ruim water.
5 gedroogde pruimen
23
Snijd de gedroogde pruimen in kleine stukjes.
0,5 Sjalotten
24
Pel en snipper de sjalot in fijne reepjes.
Walnotenolie
25
Doe de stukjes pruim en de sjalot bij de salade. Besprenkel met een scheut walnotenolie. Kruid met peper en zout.

Afwerken en serveren

26
Serveer de vleeskroketjes van konijn met de pruimensalade.
1
Giet het water in een soepketel en breng aan de kook op een matig vuur. Doe er de laurier, de tijm, de rozemarijn en de kruidnagels bij.
2
Was alle groenten grondig zodat aarde of zand verdwijnen. Snijd de prei, de wortels, de selder en de uien grof. Snijd een bol knoflook middendoor.

Instructies

De konijnenbouillon

3 l Water, 5 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn, 4 blaadjes laurier, 2 kruidnagels
1
Giet het water in een soepketel en breng aan de kook op een matig vuur. Doe er de laurier, de tijm, de rozemarijn en de kruidnagels bij.
1 stengel prei, 1 stengel selder, 2 Wortels, 2 ajuinen, 1 bol Look
2
Was alle groenten grondig zodat aarde of zand verdwijnen. Snijd de prei, de wortels, de selder en de uien grof. Snijd een bol knoflook middendoor.
peper, zout
3
Doe de groenten in de ketel met kokend water. Kruid met gemalen peper en zout.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
3 konijnenbouten
4
Leg ook de konijnenbouten in de ketel. Zet het deksel erop en laat alles zo’n 45 minuten sudderen.
5
Haal de konijnenbouten uit de bouillon. Pluk het vlees er voorzichtig af en doe het in de mengkom van de keukenmachine. Laat even draaien.

De vulling

2 blaadjes gelatine
6
Week de blaadjes gelatine in een beker met koud water.
50 g boter, 70 g bloem
7
Maak een roux. Smelt de boter in een kookpot op een matig vuur. Schep de bloem bij de bruisende boter en roer met de garde.
8
Laat het mengsel al roerend ‘opdrogen’ tot je een heerlijke biscuitgeur ruikt.
0,2 l Bouillon
9
Doe de aangegeven hoeveelheid van de konijnenbouillon in een beker. Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en los ze op in de bouillon.
10
Giet de bouillon bij de roux en roer tot een stevige velouté.
1 tl graanmosterd, 1 tl Luikse stroop
11
Voeg de graanmosterd en de Luikse siroop toe. Roer goed met de garde.
peper, 1 scheutje Oxo
12
Kruid met peper en zout. Breng verder op smaak met een klein scheutje Oxo.
13
Schep het konijnenvlees bij de velouté en meng alles onder elkaar.
14
Stort de kroketvulling in een ovenschaal en dek af met vershoudfolie. Bewaar in de koelkast.

De vleeskroketten

1 ei, olijfolie
15
Breek het ei en klop los met een scheutje olijfolie.
50 g bloem, 50 g paneermeel
16
Neem drie schaaltjes waarin je afzonderlijk het broodkruim, de bloem en het losgeklopte ei doet.
17
Haal de kroketvulling van konijn uit de koelkast, snijd het in stukken en rol er kroketten van.
18
Wentel elke kroket eerst door de bloem. Rol de bebloemde kroketten vervolgens door het losgeklopte ei. Zorg ervoor dat het volledige oppervlak van elke kroket een laagje eiwit krijgt.
19
Rol de kroketten vervolgens door het paneermeel.
20
Verhit het frietvet (arachideolie) tot 180 °C.
21
Bak de kroketten goudbruin in de friteuse.

De salade

1 bosje Waterkers, 1 bosje kervel
22
Spoel de waterkers en de kervel. Hou de waterkers niet onder een krachtige waterstraal, want dit is een fragiel plantje. Spoel ze eerder voorzichtig in ruim water.
5 gedroogde pruimen
23
Snijd de gedroogde pruimen in kleine stukjes.
0,5 Sjalotten
24
Pel en snipper de sjalot in fijne reepjes.
Walnotenolie
25
Doe de stukjes pruim en de sjalot bij de salade. Besprenkel met een scheut walnotenolie. Kruid met peper en zout.

Afwerken en serveren

26
Serveer de vleeskroketjes van konijn met de pruimensalade.
1
Giet het water in een soepketel en breng aan de kook op een matig vuur. Doe er de laurier, de tijm, de rozemarijn en de kruidnagels bij.
2
Was alle groenten grondig zodat aarde of zand verdwijnen. Snijd de prei, de wortels, de selder en de uien grof. Snijd een bol knoflook middendoor.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Vleeskroketje van konijn en een salade met pruimen (thumbnail)Vleeskroketje van konijn en een salade met pruimen
4 personen
1u 30m
Ingrediënten
Water
3 l
Tijm
5 takjes
Rozemarijn
2 takjes
Laurier
4 blaadjes
Kruidnagels
2
Prei
1 stengel
Selder
1 stengel
Wortels
2
Ajuinen
2
Look
1 bol
Peper
Zout
Konijnenbouten
3
Gelatine
2 blaadjes
Boter
50 g
Bloem
120 g
Bouillon
0,2 l
Graanmosterd
1 tl
Luikse stroop
1 tl
Oxo
1 scheutje
Ei
1
Olijfolie
Paneermeel
50 g
Waterkers
1 bosje
Kervel
1 bosje
Gedroogde pruimen
5
Sjalotten
0,5
Walnotenolie

Vleeskroketje van konijn en een salade met pruimen

Konijn met pruimen is een echte Dagelijkse kost-klassieker. Daarom doen we er eens graag iets anders mee. Jeroen maakt bitterballen van konijnenvlees en geeft er een frisse salade van gedroogde pruimen bij. Met nog een lekker Belgisch biertje erbij creëer je het perfecte voorgerecht.
Instructies

De konijnenbouillon

3 l Water, 5 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn, 4 blaadjes laurier, 2 kruidnagels
1
Giet het water in een soepketel en breng aan de kook op een matig vuur. Doe er de laurier, de tijm, de rozemarijn en de kruidnagels bij.
1 stengel prei, 1 stengel selder, 2 Wortels, 2 ajuinen, 1 bol Look
2
Was alle groenten grondig zodat aarde of zand verdwijnen. Snijd de prei, de wortels, de selder en de uien grof. Snijd een bol knoflook middendoor.
peper, zout
3
Doe de groenten in de ketel met kokend water. Kruid met gemalen peper en zout.
3 konijnenbouten
4
Leg ook de konijnenbouten in de ketel. Zet het deksel erop en laat alles zo’n 45 minuten sudderen.
5
Haal de konijnenbouten uit de bouillon. Pluk het vlees er voorzichtig af en doe het in de mengkom van de keukenmachine. Laat even draaien.

De vulling

2 blaadjes gelatine
6
Week de blaadjes gelatine in een beker met koud water.
50 g boter, 70 g bloem
7
Maak een roux. Smelt de boter in een kookpot op een matig vuur. Schep de bloem bij de bruisende boter en roer met de garde.
8
Laat het mengsel al roerend ‘opdrogen’ tot je een heerlijke biscuitgeur ruikt.
0,2 l Bouillon
9
Doe de aangegeven hoeveelheid van de konijnenbouillon in een beker. Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en los ze op in de bouillon.
10
Giet de bouillon bij de roux en roer tot een stevige velouté.
1 tl graanmosterd, 1 tl Luikse stroop
11
Voeg de graanmosterd en de Luikse siroop toe. Roer goed met de garde.
peper, 1 scheutje Oxo
12
Kruid met peper en zout. Breng verder op smaak met een klein scheutje Oxo.
13
Schep het konijnenvlees bij de velouté en meng alles onder elkaar.
14
Stort de kroketvulling in een ovenschaal en dek af met vershoudfolie. Bewaar in de koelkast.

De vleeskroketten

1 ei, olijfolie
15
Breek het ei en klop los met een scheutje olijfolie.
50 g bloem, 50 g paneermeel
16
Neem drie schaaltjes waarin je afzonderlijk het broodkruim, de bloem en het losgeklopte ei doet.
17
Haal de kroketvulling van konijn uit de koelkast, snijd het in stukken en rol er kroketten van.
18
Wentel elke kroket eerst door de bloem. Rol de bebloemde kroketten vervolgens door het losgeklopte ei. Zorg ervoor dat het volledige oppervlak van elke kroket een laagje eiwit krijgt.
19
Rol de kroketten vervolgens door het paneermeel.
20
Verhit het frietvet (arachideolie) tot 180 °C.
21
Bak de kroketten goudbruin in de friteuse.

De salade

1 bosje Waterkers, 1 bosje kervel
22
Spoel de waterkers en de kervel. Hou de waterkers niet onder een krachtige waterstraal, want dit is een fragiel plantje. Spoel ze eerder voorzichtig in ruim water.
5 gedroogde pruimen
23
Snijd de gedroogde pruimen in kleine stukjes.
0,5 Sjalotten
24
Pel en snipper de sjalot in fijne reepjes.
Walnotenolie
25
Doe de stukjes pruim en de sjalot bij de salade. Besprenkel met een scheut walnotenolie. Kruid met peper en zout.

Afwerken en serveren

26
Serveer de vleeskroketjes van konijn met de pruimensalade.