Instructies

4 personen

De konijnenbouillon

3 l Water, 5 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn, 4 blaadjes laurier, 2 kruidnagels
1

Giet het water in een soepketel en breng aan de kook op een matig vuur. Doe er de laurier, de tijm, de rozemarijn en de kruidnagels bij.

1 stengel prei, 1 stengel selder, 2 Wortels, 2 ajuinen, 1 bol Look
2

Was alle groenten grondig zodat aarde of zand verdwijnen. Snijd de prei, de wortels, de selder en de uien grof. Snijd een bol knoflook middendoor.

peper, zout
3

Doe de groenten in de ketel met kokend water. Kruid met gemalen peper en zout.

3 konijnenbouten
4

Leg ook de konijnenbouten in de ketel. Zet het deksel erop en laat alles zo’n 45 minuten sudderen.

5

Haal de konijnenbouten uit de bouillon. Pluk het vlees er voorzichtig af en doe het in de mengkom van de keukenmachine. Laat even draaien.

De vulling

2 blaadjes gelatine
6

Week de blaadjes gelatine in een beker met koud water.

50 g boter, 70 g bloem
7

Maak een roux. Smelt de boter in een kookpot op een matig vuur. Schep de bloem bij de bruisende boter en roer met de garde.

8

Laat het mengsel al roerend ‘opdrogen’ tot je een heerlijke biscuitgeur ruikt.

0,2 l Bouillon
9

Doe de aangegeven hoeveelheid van de konijnenbouillon in een beker. Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en los ze op in de bouillon.

10

Giet de bouillon bij de roux en roer tot een stevige velouté.

1 tl graanmosterd, 1 tl Luikse stroop
11

Voeg de graanmosterd en de Luikse siroop toe. Roer goed met de garde.

peper, 1 scheutje Oxo
12

Kruid met peper en zout. Breng verder op smaak met een klein scheutje Oxo.

13

Schep het konijnenvlees bij de velouté en meng alles onder elkaar.

14

Stort de kroketvulling in een ovenschaal en dek af met vershoudfolie. Bewaar in de koelkast.

De vleeskroketten

1 ei, olijfolie
15

Breek het ei en klop los met een scheutje olijfolie.

50 g bloem, 50 g paneermeel
16

Neem drie schaaltjes waarin je afzonderlijk het broodkruim, de bloem en het losgeklopte ei doet.

17

Haal de kroketvulling van konijn uit de koelkast, snijd het in stukken en rol er kroketten van.

18

Wentel elke kroket eerst door de bloem. Rol de bebloemde kroketten vervolgens door het losgeklopte ei. Zorg ervoor dat het volledige oppervlak van elke kroket een laagje eiwit krijgt.

19

Rol de kroketten vervolgens door het paneermeel.

20

Verhit het frietvet (arachideolie) tot 180 °C.

21

Bak de kroketten goudbruin in de friteuse.

De salade

1 bosje Waterkers, 1 bosje kervel
22

Spoel de waterkers en de kervel. Hou de waterkers niet onder een krachtige waterstraal, want dit is een fragiel plantje. Spoel ze eerder voorzichtig in ruim water.

5 gedroogde pruimen
23

Snijd de gedroogde pruimen in kleine stukjes.

0,5 Sjalotten
24

Pel en snipper de sjalot in fijne reepjes.

Walnotenolie
25

Doe de stukjes pruim en de sjalot bij de salade. Besprenkel met een scheut walnotenolie. Kruid met peper en zout.

Afwerken en serveren

26

Serveer de vleeskroketjes van konijn met de pruimensalade.