Gevulde groenten
Gevulde groenten
Gevulde groenten
Gevulde groenten
Ingrediënten
4 personen
Courgettegroot
1
Tomatengroot
2
Rode paprika
1
Sjalottendik
1
Olijfolie
3 scheutjes
Olijvenonpit
10
Zongedroogde tomaten
40 g
Gemengd gehakt
300 g
Basilicum
Parmezaanse kaas
40 g
Provençaalse kruiden
1 snuifje
Peper
Paneermeel
30 g
Ajuin
1
Rijstlos
400 g
Waterof bouillon naar keuze
0,8 l
Zout
Ei
1
Benodigdheden
Een prikvork of een dunschiller voor de paprika, een parisiennelepel om bolletjes te scheppen, een kaasrasp
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De groenten voorbereiden
1 courgette, 2 tomaten, 1 rode paprika
1
Spoel de groenten schoon.
TIP•Voorzie 1 gevulde paprika of twee tomaten en/of gevulde stukken courgette per persoon
2
Steek de paprika op een prikvork en blaker de schil zwart boven een stevig gasvuur. Wie niet op gas kookt, kan een gasbrandertje gebruiken of de paprika schillen met een dunschiller. Laat de zwartgeblakerde paprika even afkoelen en schraap de kruimelige zwarte schil er zorgvuldig af. Spoel de paprika tenslotte even onder stromend water.
3
Verwijder het topje en het steelstukje van de courgette en snij de groente vervolgens in gelijke stukken van zo’n 5 cm lang.
4
Gebruik een parisiennelepel (om bolletjes te halen uit aardappelen) om de stronkjes courgette uit te hollen. Verander ze in een soort van potje, en hou het vruchtvlees bij. Let erop dat je niet te dicht tegen de randen en de bodem schept, zodat het ‘potje’ van courgette stevig blijft.
5
Breng wat water aan de kook om de tomaten te ontvellen.
6
Leg ook de uitgeholde stukken courgette 2 minuten in het kokende water en dompel ze vervolgens onder in ijskoud water. Laat de groente nadien uitlekken.
7
Pel de tomaten en snij het hoedje eraf. Snij ook de hoed van de paprika en laat het steeltje erop staan. Hou deze hoedjes bij. Snij de onderzijde van de paprika wat bij, zodat de groente stabiel staat.
8
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en hol ook de tomaten uit.
9
Schik alle uitgeholde groenten én de hoedjes in een ovenschaal.
De gehaktvulling
1 Sjalotten
10
Pel de sjalot, snij ze middendoor en snipper ze zeer fijn.
1 scheutje olijfolie
11
Verhit een scheutje olijfolie in een kleine pan en stoof de sjalotsnippers glazig.
12
Hak het vruchtvlees van de courgette fijn en laat dit meestoven met de stukjes sjalot. Roer af en toe eens in de pan. Giet de gestoofde groentjes na een paar minuten in een mengschaal.
10 olijven, 40 g Zongedroogde tomaten, 300 g gemengd gehakt
13
Hak de olijven en de zongedroogde tomaten fijn. Doe ze in de mengschaal, samen met het gehakt.
basilicum
14
Spoel de basilicum, rol de blaadjes op tot een soort van ‘sigaar’ en snipper ze fijn. Voeg het kruid toe aan het gehaktmengsel.
40 g Parmezaanse kaas, 1 snuifje Provençaalse kruiden, peper
15
Rasp de Parmezaanse kaas erbij. Voeg een beetje peper van de molen toe en een snuifje Provencaalse kruiden.
1 ei
16
Was je handen en kneed het gehakt en alle smaakmakers tot een egaal mengsel. Voeg vervolgens het ei toe en meng verder.
30 g paneermeel
17
Voeg wat paneermeel toe en kneed tot je een zacht vleesmengsel hebt. (Het moet niet zo stevig zijn als het mengsel dat nodig is om er balletjes van te rollen.)
De afwerking
18
Vul de groenten met het gehaktmengsel. Laat de vleesvulling tot boven de rand komen.
1 scheutje olijfolie
19
Verwarm de oven voor op 180°C. Zet de hoedjes op de gevulde groenten en plaats de paprika in een apart ovenschaaltje. (De paprika is groter en bevat meer vulling. De gaartijd duurt langer.) Sprenkel een straaltje olijfolie over de gevulde groenten.
20
Plaats eerst de paprika in de oven.
21
15 minuten later mogen de andere groenten erbij. De gaartijd voor een gevulde paprika is ongeveer 40 minuten. De gaartijd voor de gevulde tomaten en courgettes bedraagt zo’n 25 minuten.
22
Serveer iedereen z’n favoriete gevulde groente(n), samen met een schep rijst. Wie behoefte heeft aan saus kan er een eenvoudige tomatensaus bij lepelen.
De rijst
1 ajuin, 1 scheutje olijfolie
23
Pel de ui en snipper hem zeer fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur.
24
Stoof de uisnippers kort in de hete olie. Laat de stukjes niet kleuren.
400 g rijst
25
Giet de rijst in de pot en roer. Laat de rijst kort meebakken.
0,8 l Water
26
Schenk de bouillon (of het water) bij de rijst. Doe dit volgens de verhouding 1/3 rijst en 2/3 vocht. Zet het deksel op de pot.
TIPVoor extra aroma kan je een blaadje laurier laten meegaren
27
Laat de rijst garen op een zacht vuur tot de korrels al het vocht hebben opgeslorpt. Controleer het resultaat regelmatig en voeg indien nodig een beetje extra bouillon of water toe.
TIPVoor extra smeuïge rijst kan je een klontje boter in de rijst laten smelten
peper, zout
28
Roer en kruid de rijst met wat peper van de molen en een snuifje zout.
Voor wie er saus bij wil
29
Voor het recept van een tomatensaus klik je hier.
1
Spoel de groenten schoon.
2
Steek de paprika op een prikvork en blaker de schil zwart boven een stevig gasvuur. Wie niet op gas kookt, kan een gasbrandertje gebruiken of de paprika schillen met een dunschiller. Laat de zwartgeblakerde paprika even afkoelen en schraap de kruimelige zwarte schil er zorgvuldig af. Spoel de paprika tenslotte even onder stromend water.
De groenten voorbereiden
1 courgette, 2 tomaten, 1 rode paprika
1
Spoel de groenten schoon.
TIP•Voorzie 1 gevulde paprika of twee tomaten en/of gevulde stukken courgette per persoon
2
Steek de paprika op een prikvork en blaker de schil zwart boven een stevig gasvuur. Wie niet op gas kookt, kan een gasbrandertje gebruiken of de paprika schillen met een dunschiller. Laat de zwartgeblakerde paprika even afkoelen en schraap de kruimelige zwarte schil er zorgvuldig af. Spoel de paprika tenslotte even onder stromend water.
3
Verwijder het topje en het steelstukje van de courgette en snij de groente vervolgens in gelijke stukken van zo’n 5 cm lang.
4
Gebruik een parisiennelepel (om bolletjes te halen uit aardappelen) om de stronkjes courgette uit te hollen. Verander ze in een soort van potje, en hou het vruchtvlees bij. Let erop dat je niet te dicht tegen de randen en de bodem schept, zodat het ‘potje’ van courgette stevig blijft.
5
Breng wat water aan de kook om de tomaten te ontvellen.
6
Leg ook de uitgeholde stukken courgette 2 minuten in het kokende water en dompel ze vervolgens onder in ijskoud water. Laat de groente nadien uitlekken.
7
Pel de tomaten en snij het hoedje eraf. Snij ook de hoed van de paprika en laat het steeltje erop staan. Hou deze hoedjes bij. Snij de onderzijde van de paprika wat bij, zodat de groente stabiel staat.
8
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en hol ook de tomaten uit.
9
Schik alle uitgeholde groenten én de hoedjes in een ovenschaal.
De gehaktvulling
1 Sjalotten
10
Pel de sjalot, snij ze middendoor en snipper ze zeer fijn.
1 scheutje olijfolie
11
Verhit een scheutje olijfolie in een kleine pan en stoof de sjalotsnippers glazig.
12
Hak het vruchtvlees van de courgette fijn en laat dit meestoven met de stukjes sjalot. Roer af en toe eens in de pan. Giet de gestoofde groentjes na een paar minuten in een mengschaal.
10 olijven, 40 g Zongedroogde tomaten, 300 g gemengd gehakt
13
Hak de olijven en de zongedroogde tomaten fijn. Doe ze in de mengschaal, samen met het gehakt.
basilicum
14
Spoel de basilicum, rol de blaadjes op tot een soort van ‘sigaar’ en snipper ze fijn. Voeg het kruid toe aan het gehaktmengsel.
40 g Parmezaanse kaas, 1 snuifje Provençaalse kruiden, peper
15
Rasp de Parmezaanse kaas erbij. Voeg een beetje peper van de molen toe en een snuifje Provencaalse kruiden.
1 ei
16
Was je handen en kneed het gehakt en alle smaakmakers tot een egaal mengsel. Voeg vervolgens het ei toe en meng verder.
30 g paneermeel
17
Voeg wat paneermeel toe en kneed tot je een zacht vleesmengsel hebt. (Het moet niet zo stevig zijn als het mengsel dat nodig is om er balletjes van te rollen.)
De afwerking
18
Vul de groenten met het gehaktmengsel. Laat de vleesvulling tot boven de rand komen.
1 scheutje olijfolie
19
Verwarm de oven voor op 180°C. Zet de hoedjes op de gevulde groenten en plaats de paprika in een apart ovenschaaltje. (De paprika is groter en bevat meer vulling. De gaartijd duurt langer.) Sprenkel een straaltje olijfolie over de gevulde groenten.
20
Plaats eerst de paprika in de oven.
21
15 minuten later mogen de andere groenten erbij. De gaartijd voor een gevulde paprika is ongeveer 40 minuten. De gaartijd voor de gevulde tomaten en courgettes bedraagt zo’n 25 minuten.
22
Serveer iedereen z’n favoriete gevulde groente(n), samen met een schep rijst. Wie behoefte heeft aan saus kan er een eenvoudige tomatensaus bij lepelen.
De rijst
1 ajuin, 1 scheutje olijfolie
23
Pel de ui en snipper hem zeer fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur.
24
Stoof de uisnippers kort in de hete olie. Laat de stukjes niet kleuren.
400 g rijst
25
Giet de rijst in de pot en roer. Laat de rijst kort meebakken.
0,8 l Water
26
Schenk de bouillon (of het water) bij de rijst. Doe dit volgens de verhouding 1/3 rijst en 2/3 vocht. Zet het deksel op de pot.
TIPVoor extra aroma kan je een blaadje laurier laten meegaren
27
Laat de rijst garen op een zacht vuur tot de korrels al het vocht hebben opgeslorpt. Controleer het resultaat regelmatig en voeg indien nodig een beetje extra bouillon of water toe.
TIPVoor extra smeuïge rijst kan je een klontje boter in de rijst laten smelten
peper, zout
28
Roer en kruid de rijst met wat peper van de molen en een snuifje zout.
Voor wie er saus bij wil
29
Voor het recept van een tomatensaus klik je hier.
1
Spoel de groenten schoon.
2
Steek de paprika op een prikvork en blaker de schil zwart boven een stevig gasvuur. Wie niet op gas kookt, kan een gasbrandertje gebruiken of de paprika schillen met een dunschiller. Laat de zwartgeblakerde paprika even afkoelen en schraap de kruimelige zwarte schil er zorgvuldig af. Spoel de paprika tenslotte even onder stromend water.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 15m
Ingrediënten
Courgettegroot
1
Tomatengroot
2
Rode paprika
1
Sjalottendik
1
Olijfolie
3 scheutjes
Olijvenonpit
10
Zongedroogde tomaten
40 g
Gemengd gehakt
300 g
Basilicum
Parmezaanse kaas
40 g
Provençaalse kruiden
1 snuifje
Peper
Paneermeel
30 g
Ajuin
1
Rijstlos
400 g
Waterof bouillon naar keuze
0,8 l
Zout
Ei
1
Gevulde groenten
De alom bekende ‘tomate farcie’ krijgt familiebezoek. Je vult drie soorten groenten met een smakelijk gehaktmengsel. Iedereen kan er z’n favoriete groente uitkiezen. Serveer de gevulde groenten met rijst of een aardappelbereiding. Wie er saus bij wil, kan bv. een eenvoudige tomatensaus klaarmaken.Instructies
De groenten voorbereiden
1 courgette, 2 tomaten, 1 rode paprika
1
Spoel de groenten schoon.
TIP•Voorzie 1 gevulde paprika of twee tomaten en/of gevulde stukken courgette per persoon
2
Steek de paprika op een prikvork en blaker de schil zwart boven een stevig gasvuur. Wie niet op gas kookt, kan een gasbrandertje gebruiken of de paprika schillen met een dunschiller. Laat de zwartgeblakerde paprika even afkoelen en schraap de kruimelige zwarte schil er zorgvuldig af. Spoel de paprika tenslotte even onder stromend water.
3
Verwijder het topje en het steelstukje van de courgette en snij de groente vervolgens in gelijke stukken van zo’n 5 cm lang.
4
Gebruik een parisiennelepel (om bolletjes te halen uit aardappelen) om de stronkjes courgette uit te hollen. Verander ze in een soort van potje, en hou het vruchtvlees bij. Let erop dat je niet te dicht tegen de randen en de bodem schept, zodat het ‘potje’ van courgette stevig blijft.
5
Breng wat water aan de kook om de tomaten te ontvellen.
6
Leg ook de uitgeholde stukken courgette 2 minuten in het kokende water en dompel ze vervolgens onder in ijskoud water. Laat de groente nadien uitlekken.
7
Pel de tomaten en snij het hoedje eraf. Snij ook de hoed van de paprika en laat het steeltje erop staan. Hou deze hoedjes bij. Snij de onderzijde van de paprika wat bij, zodat de groente stabiel staat.
8
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en hol ook de tomaten uit.
9
Schik alle uitgeholde groenten én de hoedjes in een ovenschaal.
De gehaktvulling
1 Sjalotten
10
Pel de sjalot, snij ze middendoor en snipper ze zeer fijn.
1 scheutje olijfolie
11
Verhit een scheutje olijfolie in een kleine pan en stoof de sjalotsnippers glazig.
12
Hak het vruchtvlees van de courgette fijn en laat dit meestoven met de stukjes sjalot. Roer af en toe eens in de pan. Giet de gestoofde groentjes na een paar minuten in een mengschaal.
10 olijven, 40 g Zongedroogde tomaten, 300 g gemengd gehakt
13
Hak de olijven en de zongedroogde tomaten fijn. Doe ze in de mengschaal, samen met het gehakt.
basilicum
14
Spoel de basilicum, rol de blaadjes op tot een soort van ‘sigaar’ en snipper ze fijn. Voeg het kruid toe aan het gehaktmengsel.
40 g Parmezaanse kaas, 1 snuifje Provençaalse kruiden, peper
15
Rasp de Parmezaanse kaas erbij. Voeg een beetje peper van de molen toe en een snuifje Provencaalse kruiden.
1 ei
16
Was je handen en kneed het gehakt en alle smaakmakers tot een egaal mengsel. Voeg vervolgens het ei toe en meng verder.
30 g paneermeel
17
Voeg wat paneermeel toe en kneed tot je een zacht vleesmengsel hebt. (Het moet niet zo stevig zijn als het mengsel dat nodig is om er balletjes van te rollen.)
De afwerking
18
Vul de groenten met het gehaktmengsel. Laat de vleesvulling tot boven de rand komen.
1 scheutje olijfolie
19
Verwarm de oven voor op 180°C. Zet de hoedjes op de gevulde groenten en plaats de paprika in een apart ovenschaaltje. (De paprika is groter en bevat meer vulling. De gaartijd duurt langer.) Sprenkel een straaltje olijfolie over de gevulde groenten.
20
Plaats eerst de paprika in de oven.
21
15 minuten later mogen de andere groenten erbij. De gaartijd voor een gevulde paprika is ongeveer 40 minuten. De gaartijd voor de gevulde tomaten en courgettes bedraagt zo’n 25 minuten.
22
Serveer iedereen z’n favoriete gevulde groente(n), samen met een schep rijst. Wie behoefte heeft aan saus kan er een eenvoudige tomatensaus bij lepelen.
De rijst
1 ajuin, 1 scheutje olijfolie
23
Pel de ui en snipper hem zeer fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur.
24
Stoof de uisnippers kort in de hete olie. Laat de stukjes niet kleuren.
400 g rijst
25
Giet de rijst in de pot en roer. Laat de rijst kort meebakken.
0,8 l Water
26
Schenk de bouillon (of het water) bij de rijst. Doe dit volgens de verhouding 1/3 rijst en 2/3 vocht. Zet het deksel op de pot.
TIPVoor extra aroma kan je een blaadje laurier laten meegaren
27
Laat de rijst garen op een zacht vuur tot de korrels al het vocht hebben opgeslorpt. Controleer het resultaat regelmatig en voeg indien nodig een beetje extra bouillon of water toe.
TIPVoor extra smeuïge rijst kan je een klontje boter in de rijst laten smelten
peper, zout
28
Roer en kruid de rijst met wat peper van de molen en een snuifje zout.
Voor wie er saus bij wil
29
Voor het recept van een tomatensaus klik je hier.