Tartaar van maatjes met Libanees brood
Tartaar van maatjes met Libanees brood
Tartaar van maatjes met Libanees brood
Tartaar van maatjes met Libanees brood
Ingrediënten
4 personen
Water
180 ml
Gist
25 g
Olijfolie
50 ml
Olijfolie
Bloem
380 g
Kristalsuiker
1 snuifje
Zout
Komijnpoeder
1 snuifje
Za'atar
1 snuifje
Haringfilets
400 g
Peper
Limoen
1
Sjalotten
0,5
Komkommers
0,5
Appels
0,5
Koriander
Griekse yoghurt
100 g
Tuinkers
Benodigdheden
Een maatbeker, vershoudfolie, een keukenmachine met deeghaak, bakpapier
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Het Libanees platbrood
180 ml Water, 25 g gist, 50 ml olijfolie
1
Los de gist op in lauw water en voeg de olijfolie toe. Meng alles met een garde.
380 g bloem, 1 snuifje kristalsuiker, zout, 1 snuifje komijnpoeder
2
Weeg de bloem af en voeg een snuifje suiker en een snuifje zout toe. Kruid met wat komijnpoeder. Doe alles in de mengkom van de keukenmachine.
3
Voeg het gist-olijfoliemengsel toe aan de droge ingrediënten en laat de machine 10 minuten kneden tot het deeg begint te ‘bollen’.
olijfolie, 1 snuifje Za'atar
4
Vet een kom in met wat olijfolie en leg de bol deeg erin. Strooi er wat za’atar over en dek af met een vel vershoudfolie. Laat het deeg minstens 1 uur rijzen totdat het in volume verdubbeld is.
5
Verwarm de oven voor op 200°C.
6
Haal het gerezen deeg uit de kom en kneed het enkele minuten. Maak 4 kleine bolletjes van het deeg en duw ze plat met je handen tot flatbreads.
olijfolie
7
Leg de flatbreads op een vel bakpapier op een ovenplaat en druppel er wat olijfolie over. Bak de platte broodjes gedurende 10 à 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C tot ze goudbruin zien
De appel-komkommersalsa en haringtartaar
400 g haringfilets
8
Snijd de haringmaatjes eerst in reepjes en vervolgens in kleine blokjes om er tartaar van te maken. Doe ze in een kom.
olijfolie, peper, 0,25 limoenen
9
Breng de haringtartaar op smaak met een scheutje olijfolie, wat peper en een beetje limoensap.
0,5 Sjalotten
10
Snipper voor de salsa de sjalot fijn en snijd in brunoise.
0,5 komkommers
11
Snijd de komkommer in dunne plakjes maar stop wanneer je de zaadjes begint te zien. Gooi de buitenste plakjes die enkel uit schil bestaan telkens weg. Snijd de komkommerplakjes vervolgens in brunoise.
0,5 appels
12
Snijd ook de appel in dunne plakjes en laat ook hier de buitenste plakjes die enkel uit schil bestaan weg. Snijd de appelplakjes in brunoise.
koriander
13
Snipper de koriander fijn.
0,25 limoenen, olijfolie, zout, peper
14
Meng de stukjes komkommer, appel en koriander onder elkaar in een kom. Voeg een scheutje olijfolie, het limoensap en wat peper en zout toe.
0,5 limoenen, 100 g Griekse yoghurt, peper, zout
15
Maak een dressing door de yoghurt, het limoensap, een snuifje peper en een snuifje zout te mengen.
tuinkers
16
Breek het krokante platbrood in grove stukken zodat je er toastjes mee kan maken. Leg op elk stukje Libanees brood een flinke lepel haringtartaar. Schep er wat appel-komkommersalsa bovenop en werk af met de yoghurtdressing en enkele pluksels tuinkers. Smakelijk!
Het Libanees platbrood
180 ml Water, 25 g gist, 50 ml olijfolie
1
Los de gist op in lauw water en voeg de olijfolie toe. Meng alles met een garde.
380 g bloem, 1 snuifje kristalsuiker, zout, 1 snuifje komijnpoeder
2
Weeg de bloem af en voeg een snuifje suiker en een snuifje zout toe. Kruid met wat komijnpoeder. Doe alles in de mengkom van de keukenmachine.
3
Voeg het gist-olijfoliemengsel toe aan de droge ingrediënten en laat de machine 10 minuten kneden tot het deeg begint te ‘bollen’.
olijfolie, 1 snuifje Za'atar
4
Vet een kom in met wat olijfolie en leg de bol deeg erin. Strooi er wat za’atar over en dek af met een vel vershoudfolie. Laat het deeg minstens 1 uur rijzen totdat het in volume verdubbeld is.
5
Verwarm de oven voor op 200°C.
6
Haal het gerezen deeg uit de kom en kneed het enkele minuten. Maak 4 kleine bolletjes van het deeg en duw ze plat met je handen tot flatbreads.
olijfolie
7
Leg de flatbreads op een vel bakpapier op een ovenplaat en druppel er wat olijfolie over. Bak de platte broodjes gedurende 10 à 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C tot ze goudbruin zien
De appel-komkommersalsa en haringtartaar
400 g haringfilets
8
Snijd de haringmaatjes eerst in reepjes en vervolgens in kleine blokjes om er tartaar van te maken. Doe ze in een kom.
olijfolie, peper, 0,25 limoenen
9
Breng de haringtartaar op smaak met een scheutje olijfolie, wat peper en een beetje limoensap.
0,5 Sjalotten
10
Snipper voor de salsa de sjalot fijn en snijd in brunoise.
0,5 komkommers
11
Snijd de komkommer in dunne plakjes maar stop wanneer je de zaadjes begint te zien. Gooi de buitenste plakjes die enkel uit schil bestaan telkens weg. Snijd de komkommerplakjes vervolgens in brunoise.
0,5 appels
12
Snijd ook de appel in dunne plakjes en laat ook hier de buitenste plakjes die enkel uit schil bestaan weg. Snijd de appelplakjes in brunoise.
koriander
13
Snipper de koriander fijn.
0,25 limoenen, olijfolie, zout, peper
14
Meng de stukjes komkommer, appel en koriander onder elkaar in een kom. Voeg een scheutje olijfolie, het limoensap en wat peper en zout toe.
0,5 limoenen, 100 g Griekse yoghurt, peper, zout
15
Maak een dressing door de yoghurt, het limoensap, een snuifje peper en een snuifje zout te mengen.
tuinkers
16
Breek het krokante platbrood in grove stukken zodat je er toastjes mee kan maken. Leg op elk stukje Libanees brood een flinke lepel haringtartaar. Schep er wat appel-komkommersalsa bovenop en werk af met de yoghurtdressing en enkele pluksels tuinkers. Smakelijk!
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
45m
Ingrediënten
Water
180 ml
Gist
25 g
Olijfolie
50 ml
Olijfolie
Bloem
380 g
Kristalsuiker
1 snuifje
Zout
Komijnpoeder
1 snuifje
Za'atar
1 snuifje
Haringfilets
400 g
Peper
Limoen
1
Sjalotten
0,5
Komkommers
0,5
Appels
0,5
Koriander
Griekse yoghurt
100 g
Tuinkers
Tartaar van maatjes met Libanees brood
Jeroen bakt geen zoete maar wel Libanese broodjes, meer bepaald platbrood of ‘flatbread’. Hij breekt het krokant gebakken brood in stukken en creëert er een hapje van met tartaar van jonge haring en een appel-komkommersalsa. Het resultaat? Een originele appetizer geïnspireerd op het Midden-Oosten!Instructies
Het Libanees platbrood
180 ml Water, 25 g gist, 50 ml olijfolie
1
Los de gist op in lauw water en voeg de olijfolie toe. Meng alles met een garde.
380 g bloem, 1 snuifje kristalsuiker, zout, 1 snuifje komijnpoeder
2
Weeg de bloem af en voeg een snuifje suiker en een snuifje zout toe. Kruid met wat komijnpoeder. Doe alles in de mengkom van de keukenmachine.
3
Voeg het gist-olijfoliemengsel toe aan de droge ingrediënten en laat de machine 10 minuten kneden tot het deeg begint te ‘bollen’.
olijfolie, 1 snuifje Za'atar
4
Vet een kom in met wat olijfolie en leg de bol deeg erin. Strooi er wat za’atar over en dek af met een vel vershoudfolie. Laat het deeg minstens 1 uur rijzen totdat het in volume verdubbeld is.
5
Verwarm de oven voor op 200°C.
6
Haal het gerezen deeg uit de kom en kneed het enkele minuten. Maak 4 kleine bolletjes van het deeg en duw ze plat met je handen tot flatbreads.
olijfolie
7
Leg de flatbreads op een vel bakpapier op een ovenplaat en druppel er wat olijfolie over. Bak de platte broodjes gedurende 10 à 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C tot ze goudbruin zien
De appel-komkommersalsa en haringtartaar
400 g haringfilets
8
Snijd de haringmaatjes eerst in reepjes en vervolgens in kleine blokjes om er tartaar van te maken. Doe ze in een kom.
olijfolie, peper, 0,25 limoenen
9
Breng de haringtartaar op smaak met een scheutje olijfolie, wat peper en een beetje limoensap.
0,5 Sjalotten
10
Snipper voor de salsa de sjalot fijn en snijd in brunoise.
0,5 komkommers
11
Snijd de komkommer in dunne plakjes maar stop wanneer je de zaadjes begint te zien. Gooi de buitenste plakjes die enkel uit schil bestaan telkens weg. Snijd de komkommerplakjes vervolgens in brunoise.
0,5 appels
12
Snijd ook de appel in dunne plakjes en laat ook hier de buitenste plakjes die enkel uit schil bestaan weg. Snijd de appelplakjes in brunoise.
koriander
13
Snipper de koriander fijn.
0,25 limoenen, olijfolie, zout, peper
14
Meng de stukjes komkommer, appel en koriander onder elkaar in een kom. Voeg een scheutje olijfolie, het limoensap en wat peper en zout toe.
0,5 limoenen, 100 g Griekse yoghurt, peper, zout
15
Maak een dressing door de yoghurt, het limoensap, een snuifje peper en een snuifje zout te mengen.
tuinkers
16
Breek het krokante platbrood in grove stukken zodat je er toastjes mee kan maken. Leg op elk stukje Libanees brood een flinke lepel haringtartaar. Schep er wat appel-komkommersalsa bovenop en werk af met de yoghurtdressing en enkele pluksels tuinkers. Smakelijk!