dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Vegetarisch stoofvlees (thumbnail)Vegetarisch stoofvlees

Vegetarisch stoofvlees

2u 20m
20
-
2.1K
Recepten

Vegetarisch stoofvlees

Jeroen maakt een vegetarische versie van de favoriete Vlaamse klassieker: stoofvlees met gekookte aardappelen en witloofsla. Hij vervangt het vlees door seitan. Dat zijn gluten die gekneed worden zoals een brood en waaruit het zetmeel en de zemelen verwijderd worden. Dan wordt het gemarineerd in onder andere soja waardoor het veel smaak krijgt.
Vegetarisch stoofvlees (thumbnail)Vegetarisch stoofvlees

Vegetarisch stoofvlees

2u 20m
20
-
2.1K
Recepten

Vegetarisch stoofvlees

Jeroen maakt een vegetarische versie van de favoriete Vlaamse klassieker: stoofvlees met gekookte aardappelen en witloofsla. Hij vervangt het vlees door seitan. Dat zijn gluten die gekneed worden zoals een brood en waaruit het zetmeel en de zemelen verwijderd worden. Dan wordt het gemarineerd in onder andere soja waardoor het veel smaak krijgt.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd2u 20m
Ingrediënten20
Beoordeling-
Aantal likes2.1K

Ingrediënten

4 personen
Klein volkoren tijgerbrood - €0,99 (thumbnail)Klein volkoren tijgerbrood - €0,99
Klein volkoren tijgerbrood - €0,99brood
2 sneetjes
Seitan
800 g
Parijse champignons
250 g
Wortel
1
Uien
2
Look
1 teentje
Bruin bier
3 fles
Perensiroop
2 el
Mosterd
Boter
Kruidnagels
2
Rozemarijn
Tijm
Laurier
1
Peper
Zout
Aardappelen
1.000 g
Witloof
3
Mayonaise
2 el
Azijn
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Het stoofvlees

800 g seitan, 250 g Parijse champignons, 1 Wortel, 2 uien, 1 teentje Look, 3 fles bruin bier, 2 el perensiroop, 2 sneetjes Klein volkoren tijgerbrood - €0,99, mosterd, boter, 2 kruidnagels, rozemarijn, tijm, 1 laurier, peper, zout
1
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
2
Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Hak hem fijn en plet met een mes. Schil de wortel en snijd hem in kleine stukjes (brunoise). Borstel de champignons schoon en snijd ze in vier.
3
Smelt een klontje boter in een kookpot en stoof de uien met de knoflook. Doe er de wortelbrunoise bij en laat even meestoven. Voeg er de champignons aan toe.
4
Snijd of scheur de seitan in blokjes. Smelt een klont boter in een pan en bak de seitanblokjes portie per portie rondom aan.
TIP Seitan is gemarineerd en heeft voldoende smaak.
5
Doe de gebakken seitan bij de rest van de groenten.
6
Giet het bier in de kookpot en doe er de perensiroop bij.
7
Smeer mosterd op het brood en leg de boterhammen met de mosterdkant naar beneden in de pot. Zij zorgen voor de binding van de saus. Kruid met peper, zout en kruidnagels.
TIPDe seitan is gemarineerd in soja en die is van nature zout. Wees dus voorzichtig met het zouten.
8
Bind de rozemarijn, tijm en laurier samen tot een bouquet garni en leg het in de pot. Zet een deksel op de pot.
9
Laat het stoofvlees 1,5 uur garen in de voorverwarmde oven.

De garnituur

1.000 g aardappelen, 3 witloof, 2 el mayonaise, azijn, zout, peper
10
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet af.
11
Maak het witloof schoon en verwijder de harde kern. Snipper de stronken fijn en meng met mayonaise, zout, peper en een likje azijn.

Afwerken en serveren

12
Serveer het stoofvlees met witloofsla en gekookte aardappelen.
1
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
2
Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Hak hem fijn en plet met een mes. Schil de wortel en snijd hem in kleine stukjes (brunoise). Borstel de champignons schoon en snijd ze in vier.

Instructies

Het stoofvlees

800 g seitan, 250 g Parijse champignons, 1 Wortel, 2 uien, 1 teentje Look, 3 fles bruin bier, 2 el perensiroop, 2 sneetjes Klein volkoren tijgerbrood - €0,99, mosterd, boter, 2 kruidnagels, rozemarijn, tijm, 1 laurier, peper, zout
1
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
2
Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Hak hem fijn en plet met een mes. Schil de wortel en snijd hem in kleine stukjes (brunoise). Borstel de champignons schoon en snijd ze in vier.
3
Smelt een klontje boter in een kookpot en stoof de uien met de knoflook. Doe er de wortelbrunoise bij en laat even meestoven. Voeg er de champignons aan toe.
4
Snijd of scheur de seitan in blokjes. Smelt een klont boter in een pan en bak de seitanblokjes portie per portie rondom aan.
TIP Seitan is gemarineerd en heeft voldoende smaak.
5
Doe de gebakken seitan bij de rest van de groenten.
6
Giet het bier in de kookpot en doe er de perensiroop bij.
7
Smeer mosterd op het brood en leg de boterhammen met de mosterdkant naar beneden in de pot. Zij zorgen voor de binding van de saus. Kruid met peper, zout en kruidnagels.
TIPDe seitan is gemarineerd in soja en die is van nature zout. Wees dus voorzichtig met het zouten.
8
Bind de rozemarijn, tijm en laurier samen tot een bouquet garni en leg het in de pot. Zet een deksel op de pot.
9
Laat het stoofvlees 1,5 uur garen in de voorverwarmde oven.

De garnituur

1.000 g aardappelen, 3 witloof, 2 el mayonaise, azijn, zout, peper
10
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet af.
11
Maak het witloof schoon en verwijder de harde kern. Snipper de stronken fijn en meng met mayonaise, zout, peper en een likje azijn.

Afwerken en serveren

12
Serveer het stoofvlees met witloofsla en gekookte aardappelen.
1
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
2
Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Hak hem fijn en plet met een mes. Schil de wortel en snijd hem in kleine stukjes (brunoise). Borstel de champignons schoon en snijd ze in vier.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Vegetarisch stoofvlees (thumbnail)Vegetarisch stoofvlees
4 personen
2u 20m
Ingrediënten
Seitan
800 g
Parijse champignons
250 g
Wortel
1
Uien
2
Look
1 teentje
Bruin bier
3 fles
Perensiroop
2 el
Klein volkoren tijgerbrood - €0,99 (thumbnail)Klein volkoren tijgerbrood - €0,99
Klein volkoren tijgerbrood - €0,99brood
2 sneetjes
Mosterd
Boter
Kruidnagels
2
Rozemarijn
Tijm
Laurier
1
Peper
Zout
Aardappelen
1.000 g
Witloof
3
Mayonaise
2 el
Azijn

Vegetarisch stoofvlees

Jeroen maakt een vegetarische versie van de favoriete Vlaamse klassieker: stoofvlees met gekookte aardappelen en witloofsla. Hij vervangt het vlees door seitan. Dat zijn gluten die gekneed worden zoals een brood en waaruit het zetmeel en de zemelen verwijderd worden. Dan wordt het gemarineerd in onder andere soja waardoor het veel smaak krijgt.
Instructies

Het stoofvlees

800 g seitan, 250 g Parijse champignons, 1 Wortel, 2 uien, 1 teentje Look, 3 fles bruin bier, 2 el perensiroop, 2 sneetjes Klein volkoren tijgerbrood - €0,99, mosterd, boter, 2 kruidnagels, rozemarijn, tijm, 1 laurier, peper, zout
1
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
2
Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Hak hem fijn en plet met een mes. Schil de wortel en snijd hem in kleine stukjes (brunoise). Borstel de champignons schoon en snijd ze in vier.
3
Smelt een klontje boter in een kookpot en stoof de uien met de knoflook. Doe er de wortelbrunoise bij en laat even meestoven. Voeg er de champignons aan toe.
4
Snijd of scheur de seitan in blokjes. Smelt een klont boter in een pan en bak de seitanblokjes portie per portie rondom aan.
TIP Seitan is gemarineerd en heeft voldoende smaak.
5
Doe de gebakken seitan bij de rest van de groenten.
6
Giet het bier in de kookpot en doe er de perensiroop bij.
7
Smeer mosterd op het brood en leg de boterhammen met de mosterdkant naar beneden in de pot. Zij zorgen voor de binding van de saus. Kruid met peper, zout en kruidnagels.
TIPDe seitan is gemarineerd in soja en die is van nature zout. Wees dus voorzichtig met het zouten.
8
Bind de rozemarijn, tijm en laurier samen tot een bouquet garni en leg het in de pot. Zet een deksel op de pot.
9
Laat het stoofvlees 1,5 uur garen in de voorverwarmde oven.

De garnituur

1.000 g aardappelen, 3 witloof, 2 el mayonaise, azijn, zout, peper
10
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet af.
11
Maak het witloof schoon en verwijder de harde kern. Snipper de stronken fijn en meng met mayonaise, zout, peper en een likje azijn.

Afwerken en serveren

12
Serveer het stoofvlees met witloofsla en gekookte aardappelen.