dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Witloofsalade met blauwe kaas (thumbnail)Witloofsalade met blauwe kaas

Witloofsalade met blauwe kaas

40m
18
-
1.8K
Recepten

Witloofsalade met blauwe kaas

Witloof wordt ook wel ‘het witte goud’ of ‘onze Brabantse trots’ genoemd. Het werd ‘uitgevonden’ door Belgische telers in een kelder in Schaarbeek en heeft intussen de hele wereld veroverd. Geheel terecht, want je kunt er alle kanten mee uit. In deze maaltijdsalade combineert Jeroen witloof met twee familieleden: roodlof en radicchio. Sinaasappel, granaatappel en een dressing van blauwe kaas maken het af.
Witloofsalade met blauwe kaas (thumbnail)Witloofsalade met blauwe kaas

Witloofsalade met blauwe kaas

40m
18
-
1.8K
Recepten

Witloofsalade met blauwe kaas

Witloof wordt ook wel ‘het witte goud’ of ‘onze Brabantse trots’ genoemd. Het werd ‘uitgevonden’ door Belgische telers in een kelder in Schaarbeek en heeft intussen de hele wereld veroverd. Geheel terecht, want je kunt er alle kanten mee uit. In deze maaltijdsalade combineert Jeroen witloof met twee familieleden: roodlof en radicchio. Sinaasappel, granaatappel en een dressing van blauwe kaas maken het af.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd40m
Ingrediënten18
Beoordeling-
Aantal likes1.8K

Ingrediënten

4 personen
Brood
5 sneetjes
Blauwe kaas
200 g
Water
0,1 l
Mosterd
2 tl
Frambozenazijn
2 el
Olijfolie
5 el
Olijfolie
1 scheutje
Walnotenolie
2 el
Zure room
1 el
Peper
Zout
Witloof
2 stronk
Roodlof
2 stronk
Roodlof
1
Granaatappel
1
Sinaasappelen
2
Waterkers
2 bosjes
Walnoten
50 g
Pijnboompitten
50 g
Boter
1 klontje

Benodigdheden

Staafmixer, garde keukenpapier, waterkoker

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

De dressing

200 g blauwe kaas, 0,1 l Water, 2 tl mosterd, 2 el frambozenazijn, 5 el olijfolie, 2 el Walnotenolie, 1 el Zure room, peper, zout
1
Snijd de korst van de kaas. Houd een stukje kaas apart voor de afwerking. Snijd de rest in stukken en giet er kokend water over zodat de kaas smelt. Plet met een vork tot de kaas volledig opgelost is. Je kunt ook een staafmixer gebruiken.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
2
Doe mosterd, frambozenazijn, olijfolie en walnotenolie bij de kaas en meng met een garde. Breng op smaak met peper, zout en een eetlepel zure room.

De salade

2 stronk witloof, 2 stronk Roodlof, 1 Roodlof, 1 granaatappel, 2 sinaasappelen, 2 bosjes Waterkers, 5 sneetjes brood, 50 g Walnoten, 50 g pijnboompitten, 1 klontje boter, 1 scheutje olijfolie
3
Breek de steeltjes van de waterkers en spoel ze in ruim water. Laat ze uitlekken in een vergiet.
4
Snijd de granaatappel doormidden en haal er de pitjes uit. Tik met een houten lepel (of de stamper van een vijzel) op de buitenkant van de granaatappel en vang de pitjes op in een kom.
5
Schil de sinaasappels volgens de ‘à vif’ snijtechniek. Snijd de boven- en onderkant van de sinaasappels en snijd dan de oranje schil en de buitenste vliezen weg met een scherp mes. Snijd de sinaasappelpartjes tussen de vliezen uit. Vang het sap op en doe sap en partjes bij de granaatappelpitten.
6
Verdeel de radicchio in stukken en spoel. Laat uitlekken in een vergiet.
7
Verwijder eventueel de minder mooie buitenste bladeren van het witloof en het roodlof en snijd ze overlangs in twee. Trek de blaadjes los.
8
Rooster de walnoten en de pijnboompitten in een pan met een scheutje olijfolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
9
Snijd het brood in blokjes. Smelt een klont boter met een scheut olijfolie in een pan en bak de croutons krokant. Laat ze uitlekken op een vel keukenpapier.
TIPJeroen gebruikt het liefst roggebrood dat een beetje zuur smaakt.
10
Doe de waterkers in een grote kom. Leg er de radicchio en de blaadjes witlof en roodlof bij. Schep de granaatappelpitten en de sinaasappelpartjes bij de salade. Strooi er de noten en de croutons over. Verkruimel een blokje blauwe kaas over de salade en werk af met de dressing.
1
Snijd de korst van de kaas. Houd een stukje kaas apart voor de afwerking. Snijd de rest in stukken en giet er kokend water over zodat de kaas smelt. Plet met een vork tot de kaas volledig opgelost is. Je kunt ook een staafmixer gebruiken.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
2
Doe mosterd, frambozenazijn, olijfolie en walnotenolie bij de kaas en meng met een garde. Breng op smaak met peper, zout en een eetlepel zure room.

Instructies

De dressing

200 g blauwe kaas, 0,1 l Water, 2 tl mosterd, 2 el frambozenazijn, 5 el olijfolie, 2 el Walnotenolie, 1 el Zure room, peper, zout
1
Snijd de korst van de kaas. Houd een stukje kaas apart voor de afwerking. Snijd de rest in stukken en giet er kokend water over zodat de kaas smelt. Plet met een vork tot de kaas volledig opgelost is. Je kunt ook een staafmixer gebruiken.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
2
Doe mosterd, frambozenazijn, olijfolie en walnotenolie bij de kaas en meng met een garde. Breng op smaak met peper, zout en een eetlepel zure room.

De salade

2 stronk witloof, 2 stronk Roodlof, 1 Roodlof, 1 granaatappel, 2 sinaasappelen, 2 bosjes Waterkers, 5 sneetjes brood, 50 g Walnoten, 50 g pijnboompitten, 1 klontje boter, 1 scheutje olijfolie
3
Breek de steeltjes van de waterkers en spoel ze in ruim water. Laat ze uitlekken in een vergiet.
4
Snijd de granaatappel doormidden en haal er de pitjes uit. Tik met een houten lepel (of de stamper van een vijzel) op de buitenkant van de granaatappel en vang de pitjes op in een kom.
5
Schil de sinaasappels volgens de ‘à vif’ snijtechniek. Snijd de boven- en onderkant van de sinaasappels en snijd dan de oranje schil en de buitenste vliezen weg met een scherp mes. Snijd de sinaasappelpartjes tussen de vliezen uit. Vang het sap op en doe sap en partjes bij de granaatappelpitten.
6
Verdeel de radicchio in stukken en spoel. Laat uitlekken in een vergiet.
7
Verwijder eventueel de minder mooie buitenste bladeren van het witloof en het roodlof en snijd ze overlangs in twee. Trek de blaadjes los.
8
Rooster de walnoten en de pijnboompitten in een pan met een scheutje olijfolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
9
Snijd het brood in blokjes. Smelt een klont boter met een scheut olijfolie in een pan en bak de croutons krokant. Laat ze uitlekken op een vel keukenpapier.
TIPJeroen gebruikt het liefst roggebrood dat een beetje zuur smaakt.
10
Doe de waterkers in een grote kom. Leg er de radicchio en de blaadjes witlof en roodlof bij. Schep de granaatappelpitten en de sinaasappelpartjes bij de salade. Strooi er de noten en de croutons over. Verkruimel een blokje blauwe kaas over de salade en werk af met de dressing.
1
Snijd de korst van de kaas. Houd een stukje kaas apart voor de afwerking. Snijd de rest in stukken en giet er kokend water over zodat de kaas smelt. Plet met een vork tot de kaas volledig opgelost is. Je kunt ook een staafmixer gebruiken.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
2
Doe mosterd, frambozenazijn, olijfolie en walnotenolie bij de kaas en meng met een garde. Breng op smaak met peper, zout en een eetlepel zure room.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Witloofsalade met blauwe kaas (thumbnail)Witloofsalade met blauwe kaas
4 personen
40m
Ingrediënten
Blauwe kaas
200 g
Water
0,1 l
Mosterd
2 tl
Frambozenazijn
2 el
Olijfolie
5 el
Olijfolie
1 scheutje
Walnotenolie
2 el
Zure room
1 el
Peper
Zout
Witloof
2 stronk
Roodlof
2 stronk
Roodlof
1
Granaatappel
1
Sinaasappelen
2
Waterkers
2 bosjes
Brood
5 sneetjes
Walnoten
50 g
Pijnboompitten
50 g
Boter
1 klontje

Witloofsalade met blauwe kaas

Witloof wordt ook wel ‘het witte goud’ of ‘onze Brabantse trots’ genoemd. Het werd ‘uitgevonden’ door Belgische telers in een kelder in Schaarbeek en heeft intussen de hele wereld veroverd. Geheel terecht, want je kunt er alle kanten mee uit. In deze maaltijdsalade combineert Jeroen witloof met twee familieleden: roodlof en radicchio. Sinaasappel, granaatappel en een dressing van blauwe kaas maken het af.
Instructies

De dressing

200 g blauwe kaas, 0,1 l Water, 2 tl mosterd, 2 el frambozenazijn, 5 el olijfolie, 2 el Walnotenolie, 1 el Zure room, peper, zout
1
Snijd de korst van de kaas. Houd een stukje kaas apart voor de afwerking. Snijd de rest in stukken en giet er kokend water over zodat de kaas smelt. Plet met een vork tot de kaas volledig opgelost is. Je kunt ook een staafmixer gebruiken.
2
Doe mosterd, frambozenazijn, olijfolie en walnotenolie bij de kaas en meng met een garde. Breng op smaak met peper, zout en een eetlepel zure room.

De salade

2 stronk witloof, 2 stronk Roodlof, 1 Roodlof, 1 granaatappel, 2 sinaasappelen, 2 bosjes Waterkers, 5 sneetjes brood, 50 g Walnoten, 50 g pijnboompitten, 1 klontje boter, 1 scheutje olijfolie
3
Breek de steeltjes van de waterkers en spoel ze in ruim water. Laat ze uitlekken in een vergiet.
4
Snijd de granaatappel doormidden en haal er de pitjes uit. Tik met een houten lepel (of de stamper van een vijzel) op de buitenkant van de granaatappel en vang de pitjes op in een kom.
5
Schil de sinaasappels volgens de ‘à vif’ snijtechniek. Snijd de boven- en onderkant van de sinaasappels en snijd dan de oranje schil en de buitenste vliezen weg met een scherp mes. Snijd de sinaasappelpartjes tussen de vliezen uit. Vang het sap op en doe sap en partjes bij de granaatappelpitten.
6
Verdeel de radicchio in stukken en spoel. Laat uitlekken in een vergiet.
7
Verwijder eventueel de minder mooie buitenste bladeren van het witloof en het roodlof en snijd ze overlangs in twee. Trek de blaadjes los.
8
Rooster de walnoten en de pijnboompitten in een pan met een scheutje olijfolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
9
Snijd het brood in blokjes. Smelt een klont boter met een scheut olijfolie in een pan en bak de croutons krokant. Laat ze uitlekken op een vel keukenpapier.
TIPJeroen gebruikt het liefst roggebrood dat een beetje zuur smaakt.
10
Doe de waterkers in een grote kom. Leg er de radicchio en de blaadjes witlof en roodlof bij. Schep de granaatappelpitten en de sinaasappelpartjes bij de salade. Strooi er de noten en de croutons over. Verkruimel een blokje blauwe kaas over de salade en werk af met de dressing.