dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Waldorfsalade (thumbnail)Waldorfsalade

Waldorfsalade

20m
12
-
2K
Recepten

Waldorfsalade

De beroemde salade belandde meer dan 100 jaar geleden op het menu van het legendarische Waldorf-Astoria hotel in New York. Het is een vegetarisch gerecht avant la lettre dat vandaag nog altijd gesmaakt wordt. Met wat vers bruin brood of zuurdesembrood erbij zet je in geen tijd een verse lichte lunch op de tafel.
Waldorfsalade (thumbnail)Waldorfsalade

Waldorfsalade

20m
12
-
2K
Recepten

Waldorfsalade

De beroemde salade belandde meer dan 100 jaar geleden op het menu van het legendarische Waldorf-Astoria hotel in New York. Het is een vegetarisch gerecht avant la lettre dat vandaag nog altijd gesmaakt wordt. Met wat vers bruin brood of zuurdesembrood erbij zet je in geen tijd een verse lichte lunch op de tafel.
Type gerechtVoorgerecht
Totale tijd20m
Ingrediënten12
Beoordeling-
Aantal likes2K

Ingrediënten

4 personen
Rozijnen
60 g
Eieren
2
Citroen
1
Graanmosterd
1 el
Arachideolie
0,25 l
Peper
Zout
Selder
6 stengel
Appels
3
Walnoten
100 g
Kervel
0,5 bosjes
Bruine broden

Benodigdheden

Staafmixer, een staafmixer

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

De voorbereiding

60 g rozijnen
1
Leg de rozijnen in een schaaltje lauw water en laat ze wellen.

De dressing

2 eieren, 1 citroen, 1 el graanmosterd, 0,25 l arachideolie, peper, zout
2
De basis is een lopende mayonaise. Neem daarvoor een mengbeker en doe er de dooiers in. Het eiwit wordt niet gebruikt.
3
Voeg het sap van de citroen toe, een klein scheutje water en de graanmosterd.
4
Plaats de staafmixer in de beker en mix terwijl je de olie erbij schenkt. Gebruik een olie met neutrale smaak. Beweeg de mixer op en neer tot de mayonaise voldoende gebonden is.
Advertentie
Draadloze Staafmixer (thumbnail)Draadloze Staafmixer
Op zoek naar dezelfde staafmixer als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
5
Proef de saus en kruid ze naar smaak met peper van de molen en een snuifje zout.

De salade

6 stengel selder, 3 appels, 100 g Walnoten
6
Zet een ruime mengschaal klaar.
7
Snij het loof van de selder en spoel de groente schoon. Verwijder de taaie vezels door de bolle zijde van de stengels te schillen met een dunschiller.
8
Snij de knapperige selder in hapklare stukken van ongeveer 1 centimeter en doe ze in de mengschaal.
9
Schil de appelen en snij het vruchtvlees in blokjes. Voeg ze bij de stukjes selder.
10
Doe de walnoten in de vijzel en stamp ze tot brokjes, of hak ze grof met een scherp koksmes.
11
Zet een pan op een hoog vuur en doe er de gestampte noten in. Rooster de stukjes walnoot gedurende zo’n 3 minuten. Schud de noten tussendoor een paar keer op zodat ze niet verbranden.

De afwerking

peper, zout, 0,5 bosjes kervel, bruine broden
12
Schep een deel van de saus over de stukjes selder en appel. Meng en let erop dat de groente en het fruit niet zwemmen in de saus.
13
Neem het schaaltje met gewelde rozijnen erbij, knijp ze uit en strooi ze bij de salade.
14
Doe er ook de geroosterde stukjes walnoot bij en roer.
15
Voeg naar smaak wat extra dressing toe en kruid het mengsel met peper van de molen en een snuifje zout.
16
De rest van de saus kan je bewaren in de koelkast. Ze is perfect bruikbaar voor diverse andere slaatjes.
17
Spoel het busseltje kervel en verzamel pluksels van het kruid.
18
Schep de Waldorf salade op de borden en geef ze extra smaak met een portie verse kervelpluksels.
19
Serveer de salade met vers bruin brood of zuurdesembrood.
1
Leg de rozijnen in een schaaltje lauw water en laat ze wellen.

Instructies

De voorbereiding

60 g rozijnen
1
Leg de rozijnen in een schaaltje lauw water en laat ze wellen.

De dressing

2 eieren, 1 citroen, 1 el graanmosterd, 0,25 l arachideolie, peper, zout
2
De basis is een lopende mayonaise. Neem daarvoor een mengbeker en doe er de dooiers in. Het eiwit wordt niet gebruikt.
3
Voeg het sap van de citroen toe, een klein scheutje water en de graanmosterd.
4
Plaats de staafmixer in de beker en mix terwijl je de olie erbij schenkt. Gebruik een olie met neutrale smaak. Beweeg de mixer op en neer tot de mayonaise voldoende gebonden is.
Advertentie
Draadloze Staafmixer (thumbnail)Draadloze Staafmixer
Op zoek naar dezelfde staafmixer als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
5
Proef de saus en kruid ze naar smaak met peper van de molen en een snuifje zout.

De salade

6 stengel selder, 3 appels, 100 g Walnoten
6
Zet een ruime mengschaal klaar.
7
Snij het loof van de selder en spoel de groente schoon. Verwijder de taaie vezels door de bolle zijde van de stengels te schillen met een dunschiller.
8
Snij de knapperige selder in hapklare stukken van ongeveer 1 centimeter en doe ze in de mengschaal.
9
Schil de appelen en snij het vruchtvlees in blokjes. Voeg ze bij de stukjes selder.
10
Doe de walnoten in de vijzel en stamp ze tot brokjes, of hak ze grof met een scherp koksmes.
11
Zet een pan op een hoog vuur en doe er de gestampte noten in. Rooster de stukjes walnoot gedurende zo’n 3 minuten. Schud de noten tussendoor een paar keer op zodat ze niet verbranden.

De afwerking

peper, zout, 0,5 bosjes kervel, bruine broden
12
Schep een deel van de saus over de stukjes selder en appel. Meng en let erop dat de groente en het fruit niet zwemmen in de saus.
13
Neem het schaaltje met gewelde rozijnen erbij, knijp ze uit en strooi ze bij de salade.
14
Doe er ook de geroosterde stukjes walnoot bij en roer.
15
Voeg naar smaak wat extra dressing toe en kruid het mengsel met peper van de molen en een snuifje zout.
16
De rest van de saus kan je bewaren in de koelkast. Ze is perfect bruikbaar voor diverse andere slaatjes.
17
Spoel het busseltje kervel en verzamel pluksels van het kruid.
18
Schep de Waldorf salade op de borden en geef ze extra smaak met een portie verse kervelpluksels.
19
Serveer de salade met vers bruin brood of zuurdesembrood.
1
Leg de rozijnen in een schaaltje lauw water en laat ze wellen.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Waldorfsalade (thumbnail)Waldorfsalade
4 personen
20m
Ingrediënten
Rozijnen
60 g
Eieren
2
Citroen
1
Graanmosterd
1 el
Arachideolie
0,25 l
Peper
Zout
Selder
6 stengel
Appels
3
Walnoten
100 g
Kervel
0,5 bosjes
Bruine broden

Waldorfsalade

De beroemde salade belandde meer dan 100 jaar geleden op het menu van het legendarische Waldorf-Astoria hotel in New York. Het is een vegetarisch gerecht avant la lettre dat vandaag nog altijd gesmaakt wordt. Met wat vers bruin brood of zuurdesembrood erbij zet je in geen tijd een verse lichte lunch op de tafel.
Instructies

De voorbereiding

60 g rozijnen
1
Leg de rozijnen in een schaaltje lauw water en laat ze wellen.

De dressing

2 eieren, 1 citroen, 1 el graanmosterd, 0,25 l arachideolie, peper, zout
2
De basis is een lopende mayonaise. Neem daarvoor een mengbeker en doe er de dooiers in. Het eiwit wordt niet gebruikt.
3
Voeg het sap van de citroen toe, een klein scheutje water en de graanmosterd.
4
Plaats de staafmixer in de beker en mix terwijl je de olie erbij schenkt. Gebruik een olie met neutrale smaak. Beweeg de mixer op en neer tot de mayonaise voldoende gebonden is.
5
Proef de saus en kruid ze naar smaak met peper van de molen en een snuifje zout.

De salade

6 stengel selder, 3 appels, 100 g Walnoten
6
Zet een ruime mengschaal klaar.
7
Snij het loof van de selder en spoel de groente schoon. Verwijder de taaie vezels door de bolle zijde van de stengels te schillen met een dunschiller.
8
Snij de knapperige selder in hapklare stukken van ongeveer 1 centimeter en doe ze in de mengschaal.
9
Schil de appelen en snij het vruchtvlees in blokjes. Voeg ze bij de stukjes selder.
10
Doe de walnoten in de vijzel en stamp ze tot brokjes, of hak ze grof met een scherp koksmes.
11
Zet een pan op een hoog vuur en doe er de gestampte noten in. Rooster de stukjes walnoot gedurende zo’n 3 minuten. Schud de noten tussendoor een paar keer op zodat ze niet verbranden.

De afwerking

peper, zout, 0,5 bosjes kervel, bruine broden
12
Schep een deel van de saus over de stukjes selder en appel. Meng en let erop dat de groente en het fruit niet zwemmen in de saus.
13
Neem het schaaltje met gewelde rozijnen erbij, knijp ze uit en strooi ze bij de salade.
14
Doe er ook de geroosterde stukjes walnoot bij en roer.
15
Voeg naar smaak wat extra dressing toe en kruid het mengsel met peper van de molen en een snuifje zout.
16
De rest van de saus kan je bewaren in de koelkast. Ze is perfect bruikbaar voor diverse andere slaatjes.
17
Spoel het busseltje kervel en verzamel pluksels van het kruid.
18
Schep de Waldorf salade op de borden en geef ze extra smaak met een portie verse kervelpluksels.
19
Serveer de salade met vers bruin brood of zuurdesembrood.