Gevulde speculaas
Gevulde speculaas
Gevulde speculaas
Gevulde speculaas
Ingrediënten
4 personen
Bloem
250 g
Boter
100 g
Bruine suiker
90 g
Basterdsuiker
60 g
Melk
30 g
Bakpoeder
9 g
Speculaaskruiden
2 el
Zout
2 g
Amandelpoeder
300 g
Bloemsuiker
200 g
Water
50 g
Amandelessentie
1 scheutje
Amandelschilfers
3 el
Eieren
2
Benodigdheden
Een keukenmachine met k hulpstuk voor deeg en beslag, een rechthoekig bakblik voor cake, een vel vershoudfolie, een vel bakpapier, een plastic spuitzak, een deegrol, een borsteltje
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voorbereiding
1
Laat de boter op voorhand op kamertemperatuur komen. Zo kan je straks makkelijk werken met malse boter.
Zachte speculaas
250 g bloem, 100 g boter, 90 g bruine suiker, 60 g basterdsuiker, 30 g melk, 9 g bakpoeder, 2 el speculaaskruiden, 2 g zout
2
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig. Verzamel de malse boter, de bruine suiker en de cassonade in de mengkom van de keukenmachine. Laat de machine alles vermengen op matige snelheid.
3
Voeg vervolgens de bloem toe, het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout. Schenk er ook melk bij. Laat de machine draaien tot je een egaal speculaasdeeg krijgt.
4
Kneed de bal nog kort met de hand en rol het deeg tot een dikke worst. Verpak het in een vel vershoudfolie.
5
Leg het deeg in de koelkast en laat het een half uur opstijven.
6
Maak de mengkom schoon, want je gebruikt hem opnieuw voor de amandelvulling.
Vulling en afwerking
300 g amandelpoeder, 200 g bloemsuiker, 50 g Water, 1 scheutje amandelessentie, 3 el amandelschilfers, 2 eieren
7
Weeg de juiste hoeveelheden amandelpoeder en bloemsuiker en verzamel beide in de mengkom van je keukenmachine.
8
Meet de juiste hoeveelheid water en breek het ei erbij. Kluts beide samen en giet het mengsel in de kom met amandelpoeder en bloemsuiker.
9
Schenk er een piepklein scheutje amandelessence bij. Kijk uit, want dit is een geconcentreerd product. Je zou dit ook kunnen vervangen door een scheutje amaretto, waardoor de vulling wel alcohol zal bevatten.
10
Laat de keukenmachine alles mengen tot een egale ‘amandelspijs’. Schep de vulling voor het gebak in een (plastic) spuitzak.
11
Gebruik een rechthoekig bakblik met anti-aanbaklaag, of smeer de binnenzijde in met een beetje boter en bepoeder het vetlaagje met bloem.
12
Verwarm de oven voor tot 180°C.
13
Snij een stukje bakpapier ter grootte van de bodem van het bakblik. Rol een deel van het speculaasdeeg uit tot een rechthoek ter grootte van het bakpapier. Het vel deeg is een kleine centimeter dik. Snij eventueel de randjes een beetje bij.
14
Leg het vel papier met het deeg erop in het bakblik.
15
Knip de top van de spuitzak en spuit een dikke laag van de amandelvulling bovenop het speculaasdeeg. Strijk het oppervlak glad.
16
Knip opnieuw een vel bakpapier ter grootte van het bakblik. Rol een tweede deel speculaasdeeg uit tot een lap die even dik is, maar net iets groter. Leg het deeg bovenop de amandelvulling, deze keer zonder het bakpapier.
17
Snij eventuele restjes deeg weg en druk de bovenste laag speculaas wat aan, in het bijzonder langs de randen.
18
Scheid een ei en doe enkel de dooier in een schaaltje. Voeg een heel klein beetje water toe en kluts het eigeel los. Gebruik een borsteltje om de bovenzijde van het gebak in te smeren met het eigeel.
19
Strooi een laagje amandelschilfers over het kleverige ei. Bak de cake gedurende 60 minuten in de oven van 180°C. (Check na 45 min) TIP: Heb je een restje deeg? Bak er speculaaskoekjes van. Snij het deeg in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik en leg ze op een bakplaat met een vel bakpapier of een bakmatje. Bak ze in een voorverwarmde oven van 180°C.
20
Laat het gebak afkoelen en haal het voorzichtig uit de vorm.
21
Serveer de gevulde speculaas in dikke plakken.
Voorbereiding
1
Laat de boter op voorhand op kamertemperatuur komen. Zo kan je straks makkelijk werken met malse boter.
Zachte speculaas
250 g bloem, 100 g boter, 90 g bruine suiker, 60 g basterdsuiker, 30 g melk, 9 g bakpoeder, 2 el speculaaskruiden, 2 g zout
2
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig. Verzamel de malse boter, de bruine suiker en de cassonade in de mengkom van de keukenmachine. Laat de machine alles vermengen op matige snelheid.
3
Voeg vervolgens de bloem toe, het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout. Schenk er ook melk bij. Laat de machine draaien tot je een egaal speculaasdeeg krijgt.
4
Kneed de bal nog kort met de hand en rol het deeg tot een dikke worst. Verpak het in een vel vershoudfolie.
5
Leg het deeg in de koelkast en laat het een half uur opstijven.
6
Maak de mengkom schoon, want je gebruikt hem opnieuw voor de amandelvulling.
Vulling en afwerking
300 g amandelpoeder, 200 g bloemsuiker, 50 g Water, 1 scheutje amandelessentie, 3 el amandelschilfers, 2 eieren
7
Weeg de juiste hoeveelheden amandelpoeder en bloemsuiker en verzamel beide in de mengkom van je keukenmachine.
8
Meet de juiste hoeveelheid water en breek het ei erbij. Kluts beide samen en giet het mengsel in de kom met amandelpoeder en bloemsuiker.
9
Schenk er een piepklein scheutje amandelessence bij. Kijk uit, want dit is een geconcentreerd product. Je zou dit ook kunnen vervangen door een scheutje amaretto, waardoor de vulling wel alcohol zal bevatten.
10
Laat de keukenmachine alles mengen tot een egale ‘amandelspijs’. Schep de vulling voor het gebak in een (plastic) spuitzak.
11
Gebruik een rechthoekig bakblik met anti-aanbaklaag, of smeer de binnenzijde in met een beetje boter en bepoeder het vetlaagje met bloem.
12
Verwarm de oven voor tot 180°C.
13
Snij een stukje bakpapier ter grootte van de bodem van het bakblik. Rol een deel van het speculaasdeeg uit tot een rechthoek ter grootte van het bakpapier. Het vel deeg is een kleine centimeter dik. Snij eventueel de randjes een beetje bij.
14
Leg het vel papier met het deeg erop in het bakblik.
15
Knip de top van de spuitzak en spuit een dikke laag van de amandelvulling bovenop het speculaasdeeg. Strijk het oppervlak glad.
16
Knip opnieuw een vel bakpapier ter grootte van het bakblik. Rol een tweede deel speculaasdeeg uit tot een lap die even dik is, maar net iets groter. Leg het deeg bovenop de amandelvulling, deze keer zonder het bakpapier.
17
Snij eventuele restjes deeg weg en druk de bovenste laag speculaas wat aan, in het bijzonder langs de randen.
18
Scheid een ei en doe enkel de dooier in een schaaltje. Voeg een heel klein beetje water toe en kluts het eigeel los. Gebruik een borsteltje om de bovenzijde van het gebak in te smeren met het eigeel.
19
Strooi een laagje amandelschilfers over het kleverige ei. Bak de cake gedurende 60 minuten in de oven van 180°C. (Check na 45 min) TIP: Heb je een restje deeg? Bak er speculaaskoekjes van. Snij het deeg in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik en leg ze op een bakplaat met een vel bakpapier of een bakmatje. Bak ze in een voorverwarmde oven van 180°C.
20
Laat het gebak afkoelen en haal het voorzichtig uit de vorm.
21
Serveer de gevulde speculaas in dikke plakken.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
45m
Ingrediënten
Bloem
250 g
Boter
100 g
Bruine suiker
90 g
Basterdsuiker
60 g
Melk
30 g
Bakpoeder
9 g
Speculaaskruiden
2 el
Zout
2 g
Amandelpoeder
300 g
Bloemsuiker
200 g
Water
50 g
Amandelessentie
1 scheutje
Amandelschilfers
3 el
Eieren
2
Gevulde speculaas
Bij de geur van verse koffie hoort een koekje of een stukje gebak. Een kleine zonde om tussendoor even te genieten. Jeroen serveert een gevulde speculoos die iedereen thuis kan bakken. In elk plakje zit een zoete amandelspijs gesandwiched tussen twee lagen ovenverse speculaas.Instructies
Voorbereiding
1
Laat de boter op voorhand op kamertemperatuur komen. Zo kan je straks makkelijk werken met malse boter.
Zachte speculaas
250 g bloem, 100 g boter, 90 g bruine suiker, 60 g basterdsuiker, 30 g melk, 9 g bakpoeder, 2 el speculaaskruiden, 2 g zout
2
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig. Verzamel de malse boter, de bruine suiker en de cassonade in de mengkom van de keukenmachine. Laat de machine alles vermengen op matige snelheid.
3
Voeg vervolgens de bloem toe, het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout. Schenk er ook melk bij. Laat de machine draaien tot je een egaal speculaasdeeg krijgt.
4
Kneed de bal nog kort met de hand en rol het deeg tot een dikke worst. Verpak het in een vel vershoudfolie.
5
Leg het deeg in de koelkast en laat het een half uur opstijven.
6
Maak de mengkom schoon, want je gebruikt hem opnieuw voor de amandelvulling.
Vulling en afwerking
300 g amandelpoeder, 200 g bloemsuiker, 50 g Water, 1 scheutje amandelessentie, 3 el amandelschilfers, 2 eieren
7
Weeg de juiste hoeveelheden amandelpoeder en bloemsuiker en verzamel beide in de mengkom van je keukenmachine.
8
Meet de juiste hoeveelheid water en breek het ei erbij. Kluts beide samen en giet het mengsel in de kom met amandelpoeder en bloemsuiker.
9
Schenk er een piepklein scheutje amandelessence bij. Kijk uit, want dit is een geconcentreerd product. Je zou dit ook kunnen vervangen door een scheutje amaretto, waardoor de vulling wel alcohol zal bevatten.
10
Laat de keukenmachine alles mengen tot een egale ‘amandelspijs’. Schep de vulling voor het gebak in een (plastic) spuitzak.
11
Gebruik een rechthoekig bakblik met anti-aanbaklaag, of smeer de binnenzijde in met een beetje boter en bepoeder het vetlaagje met bloem.
12
Verwarm de oven voor tot 180°C.
13
Snij een stukje bakpapier ter grootte van de bodem van het bakblik. Rol een deel van het speculaasdeeg uit tot een rechthoek ter grootte van het bakpapier. Het vel deeg is een kleine centimeter dik. Snij eventueel de randjes een beetje bij.
14
Leg het vel papier met het deeg erop in het bakblik.
15
Knip de top van de spuitzak en spuit een dikke laag van de amandelvulling bovenop het speculaasdeeg. Strijk het oppervlak glad.
16
Knip opnieuw een vel bakpapier ter grootte van het bakblik. Rol een tweede deel speculaasdeeg uit tot een lap die even dik is, maar net iets groter. Leg het deeg bovenop de amandelvulling, deze keer zonder het bakpapier.
17
Snij eventuele restjes deeg weg en druk de bovenste laag speculaas wat aan, in het bijzonder langs de randen.
18
Scheid een ei en doe enkel de dooier in een schaaltje. Voeg een heel klein beetje water toe en kluts het eigeel los. Gebruik een borsteltje om de bovenzijde van het gebak in te smeren met het eigeel.
19
Strooi een laagje amandelschilfers over het kleverige ei. Bak de cake gedurende 60 minuten in de oven van 180°C. (Check na 45 min) TIP: Heb je een restje deeg? Bak er speculaaskoekjes van. Snij het deeg in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik en leg ze op een bakplaat met een vel bakpapier of een bakmatje. Bak ze in een voorverwarmde oven van 180°C.
20
Laat het gebak afkoelen en haal het voorzichtig uit de vorm.
21
Serveer de gevulde speculaas in dikke plakken.