Champignonballetjes ‘Provençale’ met wilde rijst
Champignonballetjes ‘Provençale’ met wilde rijst
Champignonballetjes ‘Provençale’ met wilde rijst
Champignonballetjes ‘Provençale’ met wilde rijst
Ingrediënten
4 personen
Boter
Parijse champignons
500 g
Look
3 teentjes
Peper
Zout
Platte peterselie
0,25 bosjes
Ei
1
Panko
100 g
Parmezaanse kaas
50 g
Rijst
250 g
Olijfolie
Ajuinen
2
Wortel
1
Rode paprika's
0,5
Gele paprika's
0,5
Aubergine
0,5
Venkels
0,25
Groene courgettes
0,5
Gele courgettes
0,5
Tomatenpuree
70 g
Harissa
1 el
Laurier
Tijm
Rozemarijn
Gerookt paprikapoeder
Oregano
Witte wijn
0,2 l
Tomatenblokjes
400 g
Tomaten passata
350 g
Arachideolie
Olijf
handvol
Basilicum
Benodigdheden
Blender, een blender, keukenpapier, een ovenschaal, vershoudfolie
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
boter
1
Smelt een klont boter in een pan.
500 g Parijse champignons
2
Snijd de champignons in kleine stukjes en bak ze in de boter. Schud ze regelmatig even op.
1 teentje Look, peper, zout
3
Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en stoof mee aan met de champignons. Kruid met peper en zout.
4
Wanneer er geen vocht meer in de pan is, zijn de champignons gaar. Doe ze in de blender.
0,25 bosjes platte peterselie, 1 ei
5
Was de peterselie en hak hem fijn. Doe de peterselie in de blender. Voeg ook een ei toe.
100 g panko, 50 g Parmezaanse kaas
6
Rasp er de Parmezaanse kaas bij. Strooi er ook de panko over. Mix alles fijn.
7
Drapeer een vel vershoudfolie over een ovenschaal. Spatel het champignonmengsel in de schaal. Plooi het plastic over het mengsel en druk goed aan, zodat er geen lucht bij kan. Bewaar in de koelkast.
250 g rijst
8
Kook de rijstbuiltjes gaar in water met een snuifje zout. Check de gaartijd op de verpakking.
De Provençaalse saus
olijfolie
9
Verwarm een scheut olijfolie in een grote kookpot.
2 ajuinen
10
Pel de uien. Snijd ze niet te fijn en niet te grof. Stoof ze in de olie.
2 teentjes Look
11
Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes. Stoof de knoflookpulp mee aan.
1 Wortel, 0,5 rode paprika's, 0,5 gele paprika's
12
Schil de wortel en de paprika’s. Verwijder zaden en zaadlijsten van de paprika’s. Snijd de groenten in blokjes en stoof ze aan.
0,5 aubergine, 0,25 venkels
13
Snijd de venkel en de aubergine in blokjes en doe ze bij de rest van de groenten.
0,5 groene courgettes, 0,5 gele courgettes
14
Snijd ook de courgettes in blokjes en doe ze in de kookpot.
70 g Tomatenpuree, 1 el Harissa
15
Voeg de tomatenpuree en de harissa toe. Laat even meebakken.
laurier, tijm, rozemarijn, gerookt paprikapoeder, oregano
16
Leg de blaadjes laurier en de takjes tijm en rozemarijn in de kookpot. Kruid met paprikapoeder en oregano.
0,2 l witte wijn, 400 g Tomatenblokjes, 350 g Tomaten passata
17
Bevochtig de saus met de witte wijn en een scheutje water. Doe de passata en het blik tomaten in blokjes bij de saus. Laat pruttelen op een laag vuur.
Afwerken en serveren
18
Giet de rijst af. Spoel de rijstbuiltjes onder koud stromend water. Laat de gare korrels zorgvuldig uitlekken.
arachideolie
19
Verwarm een scheut arachideolie in een pan.
20
Haal het champignonmengsel uit de koelkast en rol er balletjes van.
21
Bak de balletjes goudbruin in de olie. Laat uitlekken op keukenpapier.
handvol olijf, basilicum
22
Schep de wilde rijst in een diep bord. Serveer met een royale schep Provençaalse saus en de champignonballetjes. Werk eventueel af met wat olijven en enkele blaadjes basilicum.
boter
1
Smelt een klont boter in een pan.
500 g Parijse champignons
2
Snijd de champignons in kleine stukjes en bak ze in de boter. Schud ze regelmatig even op.
1 teentje Look, peper, zout
3
Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en stoof mee aan met de champignons. Kruid met peper en zout.
4
Wanneer er geen vocht meer in de pan is, zijn de champignons gaar. Doe ze in de blender.
0,25 bosjes platte peterselie, 1 ei
5
Was de peterselie en hak hem fijn. Doe de peterselie in de blender. Voeg ook een ei toe.
100 g panko, 50 g Parmezaanse kaas
6
Rasp er de Parmezaanse kaas bij. Strooi er ook de panko over. Mix alles fijn.
7
Drapeer een vel vershoudfolie over een ovenschaal. Spatel het champignonmengsel in de schaal. Plooi het plastic over het mengsel en druk goed aan, zodat er geen lucht bij kan. Bewaar in de koelkast.
250 g rijst
8
Kook de rijstbuiltjes gaar in water met een snuifje zout. Check de gaartijd op de verpakking.
De Provençaalse saus
olijfolie
9
Verwarm een scheut olijfolie in een grote kookpot.
2 ajuinen
10
Pel de uien. Snijd ze niet te fijn en niet te grof. Stoof ze in de olie.
2 teentjes Look
11
Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes. Stoof de knoflookpulp mee aan.
1 Wortel, 0,5 rode paprika's, 0,5 gele paprika's
12
Schil de wortel en de paprika’s. Verwijder zaden en zaadlijsten van de paprika’s. Snijd de groenten in blokjes en stoof ze aan.
0,5 aubergine, 0,25 venkels
13
Snijd de venkel en de aubergine in blokjes en doe ze bij de rest van de groenten.
0,5 groene courgettes, 0,5 gele courgettes
14
Snijd ook de courgettes in blokjes en doe ze in de kookpot.
70 g Tomatenpuree, 1 el Harissa
15
Voeg de tomatenpuree en de harissa toe. Laat even meebakken.
laurier, tijm, rozemarijn, gerookt paprikapoeder, oregano
16
Leg de blaadjes laurier en de takjes tijm en rozemarijn in de kookpot. Kruid met paprikapoeder en oregano.
0,2 l witte wijn, 400 g Tomatenblokjes, 350 g Tomaten passata
17
Bevochtig de saus met de witte wijn en een scheutje water. Doe de passata en het blik tomaten in blokjes bij de saus. Laat pruttelen op een laag vuur.
Afwerken en serveren
18
Giet de rijst af. Spoel de rijstbuiltjes onder koud stromend water. Laat de gare korrels zorgvuldig uitlekken.
arachideolie
19
Verwarm een scheut arachideolie in een pan.
20
Haal het champignonmengsel uit de koelkast en rol er balletjes van.
21
Bak de balletjes goudbruin in de olie. Laat uitlekken op keukenpapier.
handvol olijf, basilicum
22
Schep de wilde rijst in een diep bord. Serveer met een royale schep Provençaalse saus en de champignonballetjes. Werk eventueel af met wat olijven en enkele blaadjes basilicum.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u
Ingrediënten
Boter
Parijse champignons
500 g
Look
3 teentjes
Peper
Zout
Platte peterselie
0,25 bosjes
Ei
1
Panko
100 g
Parmezaanse kaas
50 g
Rijst
250 g
Olijfolie
Ajuinen
2
Wortel
1
Rode paprika's
0,5
Gele paprika's
0,5
Aubergine
0,5
Venkels
0,25
Groene courgettes
0,5
Gele courgettes
0,5
Tomatenpuree
70 g
Harissa
1 el
Laurier
Tijm
Rozemarijn
Gerookt paprikapoeder
Oregano
Witte wijn
0,2 l
Tomatenblokjes
400 g
Tomaten passata
350 g
Arachideolie
Olijf
handvol
Basilicum
Champignonballetjes ‘Provençale’ met wilde rijst
Dit vegetarische gerecht doet het prima zonder gehakt. Jeroen rolt balletjes van Parijse champignons en serveert er een pittige Provençaalse saus met harissa bij. Misschien wel de ideale manier om ook “de klein mannen” champignons te leren eten.Instructies
boter
1
Smelt een klont boter in een pan.
500 g Parijse champignons
2
Snijd de champignons in kleine stukjes en bak ze in de boter. Schud ze regelmatig even op.
1 teentje Look, peper, zout
3
Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en stoof mee aan met de champignons. Kruid met peper en zout.
4
Wanneer er geen vocht meer in de pan is, zijn de champignons gaar. Doe ze in de blender.
0,25 bosjes platte peterselie, 1 ei
5
Was de peterselie en hak hem fijn. Doe de peterselie in de blender. Voeg ook een ei toe.
100 g panko, 50 g Parmezaanse kaas
6
Rasp er de Parmezaanse kaas bij. Strooi er ook de panko over. Mix alles fijn.
7
Drapeer een vel vershoudfolie over een ovenschaal. Spatel het champignonmengsel in de schaal. Plooi het plastic over het mengsel en druk goed aan, zodat er geen lucht bij kan. Bewaar in de koelkast.
250 g rijst
8
Kook de rijstbuiltjes gaar in water met een snuifje zout. Check de gaartijd op de verpakking.
De Provençaalse saus
olijfolie
9
Verwarm een scheut olijfolie in een grote kookpot.
2 ajuinen
10
Pel de uien. Snijd ze niet te fijn en niet te grof. Stoof ze in de olie.
2 teentjes Look
11
Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes. Stoof de knoflookpulp mee aan.
1 Wortel, 0,5 rode paprika's, 0,5 gele paprika's
12
Schil de wortel en de paprika’s. Verwijder zaden en zaadlijsten van de paprika’s. Snijd de groenten in blokjes en stoof ze aan.
0,5 aubergine, 0,25 venkels
13
Snijd de venkel en de aubergine in blokjes en doe ze bij de rest van de groenten.
0,5 groene courgettes, 0,5 gele courgettes
14
Snijd ook de courgettes in blokjes en doe ze in de kookpot.
70 g Tomatenpuree, 1 el Harissa
15
Voeg de tomatenpuree en de harissa toe. Laat even meebakken.
laurier, tijm, rozemarijn, gerookt paprikapoeder, oregano
16
Leg de blaadjes laurier en de takjes tijm en rozemarijn in de kookpot. Kruid met paprikapoeder en oregano.
0,2 l witte wijn, 400 g Tomatenblokjes, 350 g Tomaten passata
17
Bevochtig de saus met de witte wijn en een scheutje water. Doe de passata en het blik tomaten in blokjes bij de saus. Laat pruttelen op een laag vuur.
Afwerken en serveren
18
Giet de rijst af. Spoel de rijstbuiltjes onder koud stromend water. Laat de gare korrels zorgvuldig uitlekken.
arachideolie
19
Verwarm een scheut arachideolie in een pan.
20
Haal het champignonmengsel uit de koelkast en rol er balletjes van.
21
Bak de balletjes goudbruin in de olie. Laat uitlekken op keukenpapier.
handvol olijf, basilicum
22
Schep de wilde rijst in een diep bord. Serveer met een royale schep Provençaalse saus en de champignonballetjes. Werk eventueel af met wat olijven en enkele blaadjes basilicum.