Potsocker vlaai
Potsocker vlaai
Potsocker vlaai
Potsocker vlaai
Ingrediënten
4 personen
Melk
80 g
Melk
0,5 l
Bloem
570 g
Bloem
Boter
275 g
Boter
Zout
2 snuifjes
Kristalsuiker
130 g
Gist
18 g
Ei
1
Vanillestok
1
Eierdooiers
5
Puddingpoeder
50 g
Abrikozenconfituur
2 flinke eetlepel
Bruine suiker
75 g
Kaneel
1 snuifje
Bloemsuiker
Benodigdheden
Taartvorm 28 cm
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
1
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
80 g melk
2
Verwarm de melk in een steelpannetje tot ze lauw is.
420 g bloem, 200 g boter, 1 snuifje zout
3
Doe de bloem met de zachte boter en een klein snuifje zout in de kom van de keukenmachine. Kneed door elkaar.
30 g kristalsuiker
4
Doe er de suiker bij.
18 g gist
5
Los de gist op in de lauwe melk en giet het mengsel bij de rest van het beslag.
1 ei
6
Voeg er tenslotte het ei aan toe en kneed verder tot een elastisch deeg.
bloem, boter
7
Vet de taartvorm intussen in met boter en bestuif met bloem.
8
Rol het deeg met een deegrol uit op een met bloem bestoven werkblad. Houd een flink stuk deeg apart voor de tweede laag deeg op de pudding.
9
Leg het deeg in de vorm en druk goed aan. Snijd het teveel aan deeg weg en bewaar het met de rest van het deeg voor later.
10
Laat het deeg in de taartvorm even rusten in de koelkast.
0,5 l melk
11
Breng voor de pudding de melk aan de kook.
1 vanillestok
12
Snijd de vanillestok overlangs in twee en schraap de zaadjes eruit. Voeg de vanillestok en de zaadjes vervolgens toe aan de melk en laat even meekoken.
4 eierdooiers, 100 g kristalsuiker, 50 g puddingpoeder
13
Klop de suiker met de eierdooiers tot ruban in de keukenmachine. Doe er het puddingpoeder bij.
14
Haal de peul uit de melk. Giet een beetje warme melk bij de ruban en roer los.
15
Giet de ruban vervolgens bij de rest van de melk en bindt het geheel al roerend op het vuur.
2 flinke eetlepel abrikozenconfituur
16
Bestrijk het deeg met een dunne laag abrikozenconfituur en doe er vervolgens de afgekoelde banketbakkersroom over. Strijk de banketbakkersroom mooi uit.
17
Rol het tweede stuk deeg uit met een deegrol en leg het over de taart. Druk mooi aan tegen de rand van de vorm.
150 g bloem, 75 g bruine suiker, 75 g boter, 1 eierdooier, 1 snuifje zout, 1 snuifje kaneel
18
Doe de bloem met de blonde suiker, de boter, de eierdooier, een snuifje zout en een snuif kaneel in een kom. Meng het geheel tot een mooie crumble.
19
Bedek er de bovenkant van de taart mee.
bloemsuiker
20
Schuif de taart gedurende 40 minuten in de voorverwarmde oven en laat vervolgens even afkoelen. Bestrooi met bloemsuiker en serveer.
1
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
80 g melk
2
Verwarm de melk in een steelpannetje tot ze lauw is.
420 g bloem, 200 g boter, 1 snuifje zout
3
Doe de bloem met de zachte boter en een klein snuifje zout in de kom van de keukenmachine. Kneed door elkaar.
30 g kristalsuiker
4
Doe er de suiker bij.
18 g gist
5
Los de gist op in de lauwe melk en giet het mengsel bij de rest van het beslag.
1 ei
6
Voeg er tenslotte het ei aan toe en kneed verder tot een elastisch deeg.
bloem, boter
7
Vet de taartvorm intussen in met boter en bestuif met bloem.
8
Rol het deeg met een deegrol uit op een met bloem bestoven werkblad. Houd een flink stuk deeg apart voor de tweede laag deeg op de pudding.
9
Leg het deeg in de vorm en druk goed aan. Snijd het teveel aan deeg weg en bewaar het met de rest van het deeg voor later.
10
Laat het deeg in de taartvorm even rusten in de koelkast.
0,5 l melk
11
Breng voor de pudding de melk aan de kook.
1 vanillestok
12
Snijd de vanillestok overlangs in twee en schraap de zaadjes eruit. Voeg de vanillestok en de zaadjes vervolgens toe aan de melk en laat even meekoken.
4 eierdooiers, 100 g kristalsuiker, 50 g puddingpoeder
13
Klop de suiker met de eierdooiers tot ruban in de keukenmachine. Doe er het puddingpoeder bij.
14
Haal de peul uit de melk. Giet een beetje warme melk bij de ruban en roer los.
15
Giet de ruban vervolgens bij de rest van de melk en bindt het geheel al roerend op het vuur.
2 flinke eetlepel abrikozenconfituur
16
Bestrijk het deeg met een dunne laag abrikozenconfituur en doe er vervolgens de afgekoelde banketbakkersroom over. Strijk de banketbakkersroom mooi uit.
17
Rol het tweede stuk deeg uit met een deegrol en leg het over de taart. Druk mooi aan tegen de rand van de vorm.
150 g bloem, 75 g bruine suiker, 75 g boter, 1 eierdooier, 1 snuifje zout, 1 snuifje kaneel
18
Doe de bloem met de blonde suiker, de boter, de eierdooier, een snuifje zout en een snuif kaneel in een kom. Meng het geheel tot een mooie crumble.
19
Bedek er de bovenkant van de taart mee.
bloemsuiker
20
Schuif de taart gedurende 40 minuten in de voorverwarmde oven en laat vervolgens even afkoelen. Bestrooi met bloemsuiker en serveer.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 15m
Ingrediënten
Melk
80 g
Melk
0,5 l
Bloem
570 g
Bloem
Boter
275 g
Boter
Zout
2 snuifjes
Kristalsuiker
130 g
Gist
18 g
Ei
1
Vanillestok
1
Eierdooiers
5
Puddingpoeder
50 g
Abrikozenconfituur
2 flinke eetlepel
Bruine suiker
75 g
Kaneel
1 snuifje
Bloemsuiker
Potsocker vlaai
Jeroen groeide op met heerlijke vlaai dankzij zijn familie in Limburg. Hij toont dan ook graag hoe je een fantastische ‘knobbelkesvlaai’ of potsocker vlaai kan bereiden.Instructies
1
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
80 g melk
2
Verwarm de melk in een steelpannetje tot ze lauw is.
420 g bloem, 200 g boter, 1 snuifje zout
3
Doe de bloem met de zachte boter en een klein snuifje zout in de kom van de keukenmachine. Kneed door elkaar.
30 g kristalsuiker
4
Doe er de suiker bij.
18 g gist
5
Los de gist op in de lauwe melk en giet het mengsel bij de rest van het beslag.
1 ei
6
Voeg er tenslotte het ei aan toe en kneed verder tot een elastisch deeg.
bloem, boter
7
Vet de taartvorm intussen in met boter en bestuif met bloem.
8
Rol het deeg met een deegrol uit op een met bloem bestoven werkblad. Houd een flink stuk deeg apart voor de tweede laag deeg op de pudding.
9
Leg het deeg in de vorm en druk goed aan. Snijd het teveel aan deeg weg en bewaar het met de rest van het deeg voor later.
10
Laat het deeg in de taartvorm even rusten in de koelkast.
0,5 l melk
11
Breng voor de pudding de melk aan de kook.
1 vanillestok
12
Snijd de vanillestok overlangs in twee en schraap de zaadjes eruit. Voeg de vanillestok en de zaadjes vervolgens toe aan de melk en laat even meekoken.
4 eierdooiers, 100 g kristalsuiker, 50 g puddingpoeder
13
Klop de suiker met de eierdooiers tot ruban in de keukenmachine. Doe er het puddingpoeder bij.
14
Haal de peul uit de melk. Giet een beetje warme melk bij de ruban en roer los.
15
Giet de ruban vervolgens bij de rest van de melk en bindt het geheel al roerend op het vuur.
2 flinke eetlepel abrikozenconfituur
16
Bestrijk het deeg met een dunne laag abrikozenconfituur en doe er vervolgens de afgekoelde banketbakkersroom over. Strijk de banketbakkersroom mooi uit.
17
Rol het tweede stuk deeg uit met een deegrol en leg het over de taart. Druk mooi aan tegen de rand van de vorm.
150 g bloem, 75 g bruine suiker, 75 g boter, 1 eierdooier, 1 snuifje zout, 1 snuifje kaneel
18
Doe de bloem met de blonde suiker, de boter, de eierdooier, een snuifje zout en een snuif kaneel in een kom. Meng het geheel tot een mooie crumble.
19
Bedek er de bovenkant van de taart mee.
bloemsuiker
20
Schuif de taart gedurende 40 minuten in de voorverwarmde oven en laat vervolgens even afkoelen. Bestrooi met bloemsuiker en serveer.