Tomatensoep met garnalen en Rodenbach
Tomatensoep met garnalen en Rodenbach
Tomatensoep met garnalen en Rodenbach
Tomatensoep met garnalen en Rodenbach
Ingrediënten
4 personen
Uien
5
Wortels
3
Look
3 teentjes
Steranijs
2 stuk
Witte wijn
1 fles
Water
2 l
Tijm
Laurier
Olijfolie
Garnalen
500 g
Selder
3 stengels
Tomatenvlees
2 blik
Rodenbachbier
2 flesje
Abdijkaas
200 g
Smeerkaas
200 g
Peper
Zout
Garnalenbouillon
1,2 l
Benodigdheden
Een staafmixer, een zeef
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De garnalenbouillon
2 uien, 3 Wortels, 2 teentjes Look, 2 stuk Steranijs, 1 fles witte wijn, 2 l Water, tijm, laurier, olijfolie, 500 g garnalen, 3 stengels selder
1
Schil de uien en snij ze in grove stukken. De wortels hoef je niet te schillen. Maak ze schoon en snij ze in dikke stukken. Was ook de selderstengels en snij ze grof.
2
Zet een ruime kookpot op het vuur en verhit hierin een scheut olijfolie. Pel de garnalen en doe de garnalenkoppen en –pantsers in de pot en bak ze al roerend op een hoog vuur. Zo kunnen ze veel smaak vrijgeven. De lijfjes gebruiken we voor de afwerking.
3
Na enkele minuten laat je ook de groenten meestoven. Kneus de look en gooi deze samen met het steranijs en een bouquet garni van tijm en laurier in de pot. Blijf regelmatig roeren, zodat niets kan aanbranden.
4
Zet het vuur lager en blus de pot met de witte wijn. Laat de alcohol even verdampen en giet er nu ook het water bij.
5
Laat de fumet een half uur trekken op een zacht vuur.
6
Zeef de bouillon en hou een deel apart om de soep af te werken. Het overschot kan je invriezen voor later.
De tomatensoep
3 uien, 2 blik tomatenvlees, 2 flesje Rodenbachbier, 200 g abdijkaas, 200 g smeerkaas, 1 teentje Look, peper, zout, olijfolie, 1,2 l garnalenbouillon
7
Pel de uien en snij ze grof. Snij de look in stukjes.
8
Zet een ruime pot op het vuur en verhit hierin een scheutje olijfolie.
9
Stoof de uien en de look aan op een matig vuur. Laat de groenten niet kleuren.
10
Zet het vuur op een laag pitje en voeg de smeerkaas toe. Laat de kaas rustig smelten en schenk het Rodenbachbier erbij. Roer de soep en voeg nu ook de tomatenstukjes uit blik toe.
11
Laat de soep enkele minuten pruttelen en voeg nu de gezeefde garnalenbouillon toe.
12
Mix de soep grondig. Voor een extra zacht resultaat kan je de soep ook nog eens zeven.
13
Kruid de soep naar smaak met zwarte peper van de molen en wat zout. Mix ze nog kort even op.
1
Schil de uien en snij ze in grove stukken. De wortels hoef je niet te schillen. Maak ze schoon en snij ze in dikke stukken. Was ook de selderstengels en snij ze grof.
2
Zet een ruime kookpot op het vuur en verhit hierin een scheut olijfolie. Pel de garnalen en doe de garnalenkoppen en –pantsers in de pot en bak ze al roerend op een hoog vuur. Zo kunnen ze veel smaak vrijgeven. De lijfjes gebruiken we voor de afwerking.
De garnalenbouillon
2 uien, 3 Wortels, 2 teentjes Look, 2 stuk Steranijs, 1 fles witte wijn, 2 l Water, tijm, laurier, olijfolie, 500 g garnalen, 3 stengels selder
1
Schil de uien en snij ze in grove stukken. De wortels hoef je niet te schillen. Maak ze schoon en snij ze in dikke stukken. Was ook de selderstengels en snij ze grof.
2
Zet een ruime kookpot op het vuur en verhit hierin een scheut olijfolie. Pel de garnalen en doe de garnalenkoppen en –pantsers in de pot en bak ze al roerend op een hoog vuur. Zo kunnen ze veel smaak vrijgeven. De lijfjes gebruiken we voor de afwerking.
3
Na enkele minuten laat je ook de groenten meestoven. Kneus de look en gooi deze samen met het steranijs en een bouquet garni van tijm en laurier in de pot. Blijf regelmatig roeren, zodat niets kan aanbranden.
4
Zet het vuur lager en blus de pot met de witte wijn. Laat de alcohol even verdampen en giet er nu ook het water bij.
5
Laat de fumet een half uur trekken op een zacht vuur.
6
Zeef de bouillon en hou een deel apart om de soep af te werken. Het overschot kan je invriezen voor later.
De tomatensoep
3 uien, 2 blik tomatenvlees, 2 flesje Rodenbachbier, 200 g abdijkaas, 200 g smeerkaas, 1 teentje Look, peper, zout, olijfolie, 1,2 l garnalenbouillon
7
Pel de uien en snij ze grof. Snij de look in stukjes.
8
Zet een ruime pot op het vuur en verhit hierin een scheutje olijfolie.
9
Stoof de uien en de look aan op een matig vuur. Laat de groenten niet kleuren.
10
Zet het vuur op een laag pitje en voeg de smeerkaas toe. Laat de kaas rustig smelten en schenk het Rodenbachbier erbij. Roer de soep en voeg nu ook de tomatenstukjes uit blik toe.
11
Laat de soep enkele minuten pruttelen en voeg nu de gezeefde garnalenbouillon toe.
12
Mix de soep grondig. Voor een extra zacht resultaat kan je de soep ook nog eens zeven.
13
Kruid de soep naar smaak met zwarte peper van de molen en wat zout. Mix ze nog kort even op.
1
Schil de uien en snij ze in grove stukken. De wortels hoef je niet te schillen. Maak ze schoon en snij ze in dikke stukken. Was ook de selderstengels en snij ze grof.
2
Zet een ruime kookpot op het vuur en verhit hierin een scheut olijfolie. Pel de garnalen en doe de garnalenkoppen en –pantsers in de pot en bak ze al roerend op een hoog vuur. Zo kunnen ze veel smaak vrijgeven. De lijfjes gebruiken we voor de afwerking.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
40m
Ingrediënten
Uien
5
Wortels
3
Look
3 teentjes
Steranijs
2 stuk
Witte wijn
1 fles
Water
2 l
Tijm
Laurier
Olijfolie
Garnalen
500 g
Selder
3 stengels
Tomatenvlees
2 blik
Rodenbachbier
2 flesje
Abdijkaas
200 g
Smeerkaas
200 g
Peper
Zout
Garnalenbouillon
1,2 l
Tomatensoep met garnalen en Rodenbach
De combinatie van garnalen en Rodenbach is een klassieker aan de kust. Hoe kan het ook anders, want het zijn twee topproducten. Het wat zurige Rodenbach, een van de beste bieren die ons land te bieden heeft, gaat perfect samen met de smaakvolle grijze garnaaltjes.De koppen en pantsers van de garnalen zijn ideaal om er een fumet van te maken, als basis voor de soep. Neem gerust de tijd om de verse garnalen te pellen. Je kan er meteen een rustgevend familiemoment van maken.Instructies
De garnalenbouillon
2 uien, 3 Wortels, 2 teentjes Look, 2 stuk Steranijs, 1 fles witte wijn, 2 l Water, tijm, laurier, olijfolie, 500 g garnalen, 3 stengels selder
1
Schil de uien en snij ze in grove stukken. De wortels hoef je niet te schillen. Maak ze schoon en snij ze in dikke stukken. Was ook de selderstengels en snij ze grof.
2
Zet een ruime kookpot op het vuur en verhit hierin een scheut olijfolie. Pel de garnalen en doe de garnalenkoppen en –pantsers in de pot en bak ze al roerend op een hoog vuur. Zo kunnen ze veel smaak vrijgeven. De lijfjes gebruiken we voor de afwerking.
3
Na enkele minuten laat je ook de groenten meestoven. Kneus de look en gooi deze samen met het steranijs en een bouquet garni van tijm en laurier in de pot. Blijf regelmatig roeren, zodat niets kan aanbranden.
4
Zet het vuur lager en blus de pot met de witte wijn. Laat de alcohol even verdampen en giet er nu ook het water bij.
5
Laat de fumet een half uur trekken op een zacht vuur.
6
Zeef de bouillon en hou een deel apart om de soep af te werken. Het overschot kan je invriezen voor later.
De tomatensoep
3 uien, 2 blik tomatenvlees, 2 flesje Rodenbachbier, 200 g abdijkaas, 200 g smeerkaas, 1 teentje Look, peper, zout, olijfolie, 1,2 l garnalenbouillon
7
Pel de uien en snij ze grof. Snij de look in stukjes.
8
Zet een ruime pot op het vuur en verhit hierin een scheutje olijfolie.
9
Stoof de uien en de look aan op een matig vuur. Laat de groenten niet kleuren.
10
Zet het vuur op een laag pitje en voeg de smeerkaas toe. Laat de kaas rustig smelten en schenk het Rodenbachbier erbij. Roer de soep en voeg nu ook de tomatenstukjes uit blik toe.
11
Laat de soep enkele minuten pruttelen en voeg nu de gezeefde garnalenbouillon toe.
12
Mix de soep grondig. Voor een extra zacht resultaat kan je de soep ook nog eens zeven.
13
Kruid de soep naar smaak met zwarte peper van de molen en wat zout. Mix ze nog kort even op.