dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Luikse wafel (thumbnail)Luikse wafel

Luikse wafel

1u 20m
10
100%
3.4K
Recepten

Luikse wafel

Smaken verschillen. De ene zet z’n tanden het liefst in een luchtige Brusselse wafel, de andere kiest voor de suikerrush van een Luikse wafel. Wat deze Belgische klassiekers volgens Jeroen gemeen hebben? Je kan er tijdens het bakken maar moeilijk van afblijven.
Luikse wafel (thumbnail)Luikse wafel

Luikse wafel

1u 20m
10
100%
3.4K
Recepten

Luikse wafel

Smaken verschillen. De ene zet z’n tanden het liefst in een luchtige Brusselse wafel, de andere kiest voor de suikerrush van een Luikse wafel. Wat deze Belgische klassiekers volgens Jeroen gemeen hebben? Je kan er tijdens het bakken maar moeilijk van afblijven.
Type gerechtDessert
Totale tijd1u 20m
Ingrediënten10
Beoordeling100%
Aantal likes3.4K

Ingrediënten

4 personen
Melk
60 ml
Gist
42 g
Bloem
390 g
Zout
1 snuifje
Vanillesuiker
30 g
Kristalsuiker
10 g
Boter
170 g
Eieren
2
Parelsuiker
170 g
Bloemsuiker

Benodigdheden

Een garde, een keukenmachine met spiraalvormige deeghaak, huishoudfolie, een wafelijzer, een vel bakpapier of een siliconenmatje, een schone keukenhanddoek, een prikvork

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

60 ml melk, 42 g gist
1
Verwarm de melk tot ze lauw is. Brokkel de verse gist in de lauwe melk en roer met een garde tot de gist volledig opgelost is.
TIPZorg ervoor dat de melk warm genoeg is om de gist in op te lossen.
390 g bloem, 1 snuifje zout, 30 g vanillesuiker, 10 g kristalsuiker
2
Doe de bloem met een snuifje zout in de kom van de keukenmachine. Voeg de vanillesuiker en de gewone suiker toe. Plaats de deeghaak in de machine en laat ze alle droge ingrediënten mengen.
170 g boter
3
Laat het toestel draaien en schep de malse boter beetje bij beetje bij de bloem.
4
Giet er dan traag de melk met opgeloste gist bij.
2 eieren
5
Breek de eieren in de mengkom. Kneed zeer goed tot een elastisch deeg.
TIPLaat de keukenmachine lang genoeg kneden tot het deeg mooi elastisch oogt.
6
Dek het deeg af met huishoudfolie. Laat 40 minuten rijzen op een warme plaats waar niet te veel temperatuurschommelingen zijn.
170 g parelsuiker
7
Meng de parelsuiker onder het deeg.
8
Bekleed de bakplaat met bakpapier of een siliconenmatje. Bestuif met bloem.
9
Rol het deeg uit in een worst en maak bolletjes van 70 g. Leg de bolletjes deeg op de bakplaat en dek af met een schone keukenhanddoek.
10
Laat dit deeg nog eens 20 minuten rijzen.
11
Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand.
12
Leg twee bolletjes deeg naast elkaar in het wafelijzer en bak ze tot twee goudbruine wafeltjes. Gebruik een (prik)vork om de wafels uit het ijzer te halen.
TIPKijk regelmatig naar je wafels om te voorkomen dat ze zouden aanbranden.
13
Leg de gebakken wafels op een rooster zodat ze kunnen afkoelen.
bloemsuiker
14
Doe wat bloemsuiker in een zeefje (of strooibus) en bepoeder de wafels met een laagje van het zoete poeder.
1
Verwarm de melk tot ze lauw is. Brokkel de verse gist in de lauwe melk en roer met een garde tot de gist volledig opgelost is.
2
Doe de bloem met een snuifje zout in de kom van de keukenmachine. Voeg de vanillesuiker en de gewone suiker toe. Plaats de deeghaak in de machine en laat ze alle droge ingrediënten mengen.

Instructies

60 ml melk, 42 g gist
1
Verwarm de melk tot ze lauw is. Brokkel de verse gist in de lauwe melk en roer met een garde tot de gist volledig opgelost is.
TIPZorg ervoor dat de melk warm genoeg is om de gist in op te lossen.
390 g bloem, 1 snuifje zout, 30 g vanillesuiker, 10 g kristalsuiker
2
Doe de bloem met een snuifje zout in de kom van de keukenmachine. Voeg de vanillesuiker en de gewone suiker toe. Plaats de deeghaak in de machine en laat ze alle droge ingrediënten mengen.
170 g boter
3
Laat het toestel draaien en schep de malse boter beetje bij beetje bij de bloem.
4
Giet er dan traag de melk met opgeloste gist bij.
2 eieren
5
Breek de eieren in de mengkom. Kneed zeer goed tot een elastisch deeg.
TIPLaat de keukenmachine lang genoeg kneden tot het deeg mooi elastisch oogt.
6
Dek het deeg af met huishoudfolie. Laat 40 minuten rijzen op een warme plaats waar niet te veel temperatuurschommelingen zijn.
170 g parelsuiker
7
Meng de parelsuiker onder het deeg.
8
Bekleed de bakplaat met bakpapier of een siliconenmatje. Bestuif met bloem.
9
Rol het deeg uit in een worst en maak bolletjes van 70 g. Leg de bolletjes deeg op de bakplaat en dek af met een schone keukenhanddoek.
10
Laat dit deeg nog eens 20 minuten rijzen.
11
Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand.
12
Leg twee bolletjes deeg naast elkaar in het wafelijzer en bak ze tot twee goudbruine wafeltjes. Gebruik een (prik)vork om de wafels uit het ijzer te halen.
TIPKijk regelmatig naar je wafels om te voorkomen dat ze zouden aanbranden.
13
Leg de gebakken wafels op een rooster zodat ze kunnen afkoelen.
bloemsuiker
14
Doe wat bloemsuiker in een zeefje (of strooibus) en bepoeder de wafels met een laagje van het zoete poeder.
1
Verwarm de melk tot ze lauw is. Brokkel de verse gist in de lauwe melk en roer met een garde tot de gist volledig opgelost is.
2
Doe de bloem met een snuifje zout in de kom van de keukenmachine. Voeg de vanillesuiker en de gewone suiker toe. Plaats de deeghaak in de machine en laat ze alle droge ingrediënten mengen.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Luikse wafel (thumbnail)Luikse wafel
4 personen
1u 20m
Ingrediënten
Melk
60 ml
Gist
42 g
Bloem
390 g
Zout
1 snuifje
Vanillesuiker
30 g
Kristalsuiker
10 g
Boter
170 g
Eieren
2
Parelsuiker
170 g
Bloemsuiker

Luikse wafel

Smaken verschillen. De ene zet z’n tanden het liefst in een luchtige Brusselse wafel, de andere kiest voor de suikerrush van een Luikse wafel. Wat deze Belgische klassiekers volgens Jeroen gemeen hebben? Je kan er tijdens het bakken maar moeilijk van afblijven.
Instructies
60 ml melk, 42 g gist
1
Verwarm de melk tot ze lauw is. Brokkel de verse gist in de lauwe melk en roer met een garde tot de gist volledig opgelost is.
TIPZorg ervoor dat de melk warm genoeg is om de gist in op te lossen.
390 g bloem, 1 snuifje zout, 30 g vanillesuiker, 10 g kristalsuiker
2
Doe de bloem met een snuifje zout in de kom van de keukenmachine. Voeg de vanillesuiker en de gewone suiker toe. Plaats de deeghaak in de machine en laat ze alle droge ingrediënten mengen.
170 g boter
3
Laat het toestel draaien en schep de malse boter beetje bij beetje bij de bloem.
4
Giet er dan traag de melk met opgeloste gist bij.
2 eieren
5
Breek de eieren in de mengkom. Kneed zeer goed tot een elastisch deeg.
TIPLaat de keukenmachine lang genoeg kneden tot het deeg mooi elastisch oogt.
6
Dek het deeg af met huishoudfolie. Laat 40 minuten rijzen op een warme plaats waar niet te veel temperatuurschommelingen zijn.
170 g parelsuiker
7
Meng de parelsuiker onder het deeg.
8
Bekleed de bakplaat met bakpapier of een siliconenmatje. Bestuif met bloem.
9
Rol het deeg uit in een worst en maak bolletjes van 70 g. Leg de bolletjes deeg op de bakplaat en dek af met een schone keukenhanddoek.
10
Laat dit deeg nog eens 20 minuten rijzen.
11
Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand.
12
Leg twee bolletjes deeg naast elkaar in het wafelijzer en bak ze tot twee goudbruine wafeltjes. Gebruik een (prik)vork om de wafels uit het ijzer te halen.
TIPKijk regelmatig naar je wafels om te voorkomen dat ze zouden aanbranden.
13
Leg de gebakken wafels op een rooster zodat ze kunnen afkoelen.
bloemsuiker
14
Doe wat bloemsuiker in een zeefje (of strooibus) en bepoeder de wafels met een laagje van het zoete poeder.