Amandel-vijgentaart
Amandel-vijgentaart
Amandel-vijgentaart
Amandel-vijgentaart
Ingrediënten
4 personen
Bladerdeeg
1 vel
Vijgen
10
Vijgenconfituur
150 g
Boter
200 g
Bloem
180 g
Kristalsuiker
125 g
Bloemsuiker
125 g
Amandelpoeder
125 g
Melk
125 g
Eieren
2
Amandelextract
Benodigdheden
Een ronde taartvorm diameter ong 22 cm, een vel bakpapier, baklinzen of bakgewichtjes, een keukenweegschaal, een deegrol, een keukenmachine met k hulpstuk, een keukenborsteltje, een pannenlikker
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Vooraf
1
Gebruik een (dikker) vel bladerdeeg van bij de bakker, of bak met een kant-en-klaar vel deeg.
2
Haal de melk en de boter tijdig uit de koelkast en laat de ingrediënten op kamerteperatuur komen.
3
Bewaar de verse vijgen zorgvuldig. Het zijn delicate vruchten.
Taart bakken
1 vel bladerdeeg, 10 vijgen, 150 g vijgenconfituur, 200 g boter, 180 g bloem, 125 g kristalsuiker, 125 g bloemsuiker, 125 g amandelpoeder, 125 g melk, 2 eieren, amandelextract
4
Verwarm de oven voor tot 160°C.
5
Indien nodig: Bestuif je werkvlak met een beetje bloem, leg het vel bladerdeeg erop en rol het nog een beetje extra uit.
6
Gebruik een keukenpenseel om de binnenzijde van de taartvorm in te vetten met een beetje boter. Strooi er vervolgens wat bloem over, en zorg dat ze blijft kleven aan het vet. Schud de overtollige bloem eruit.
7
Bedek de taartvorm met het vel bladerdeeg. Druk het deeg zorgvuldig aan.
8
Rol met de deegrol over de rand van de vorm, zodat de overhangende restjes deeg eraf gesneden worden.
9
TIP: Druk nadien het bladerdeeg rondomrond aan, zodat het een klein beetje boven de rand van de bakvorm uitsteekt. Tijdens het blind bakken durft het deeg al eens te krimpen.
10
TIP: De restjes bladerdeeg kan je later gebruiken om bv. aperitiefhapjes of soepstengels te maken.
11
Leg een vel bakpapier over de taartbodem en giet er baklinzen of bakgewichtjes in.
12
Bak de taartbodem gedurende 30 minuten in de hete oven van 160°C. (blind bakken)
13
Maak de vulling voor het gebak. Weeg alle ingrediënten zorgvuldig. Doe alvast de malse boter en de kristalsuiker in de mengkom van de keukenmachine.
14
Plaats het K-hulpstuk en laat de machine draaien, tot beide ingrediënten perfect vermengd zijn.
15
Voeg de eieren toe en even later de het amandelpoeder en de bloemsuiker.
16
Schenk de melk in een straaltje in de mengkom, voeg enkele druppels amandelextract toe en als laatste schep je de bloem in delen bij het beslag.
17
Halveer de verse vijgen en lepel het vruchtvlees in één vlotte beweging uit elk half exemplaar. Hak het vruchtvlees grof en schep het in de pot met beslag.
18
Laat de machine heel kort draaien en meng alles een laatste keer met een pannenlikker.
19
Haal de blind gebakken taartbodem uit de oven en verwijder de baklinzen of gewichtjes. Hou de oven warm op 160°C.
20
TIP: De baklinzen kan je bewaren en later opnieuw gebruiken. Bewaar ze in een gesloten bokaal.
21
Smeer een royale laag vijgenconfituur over de voorgebakken bodem.
22
Schep de taartvulling met verse vijgen in de taartbodem en strijk het oppervlak glad met de pannenlikker.
23
Bak de taart gedurende zo’n 60 minuten in de oven van 160°C. Controleer of de taart voldoende gebakken is door er even in te prikken. Er mag geen beslag aan de prikvork kleven. Laat het gebak afkoelen.
24
Strijk het oppervlak van de taart in met wat extra vijgenconfituur en bepoeder ze met een laagje bloemsuiker
Vooraf
1
Gebruik een (dikker) vel bladerdeeg van bij de bakker, of bak met een kant-en-klaar vel deeg.
2
Haal de melk en de boter tijdig uit de koelkast en laat de ingrediënten op kamerteperatuur komen.
3
Bewaar de verse vijgen zorgvuldig. Het zijn delicate vruchten.
Taart bakken
1 vel bladerdeeg, 10 vijgen, 150 g vijgenconfituur, 200 g boter, 180 g bloem, 125 g kristalsuiker, 125 g bloemsuiker, 125 g amandelpoeder, 125 g melk, 2 eieren, amandelextract
4
Verwarm de oven voor tot 160°C.
5
Indien nodig: Bestuif je werkvlak met een beetje bloem, leg het vel bladerdeeg erop en rol het nog een beetje extra uit.
6
Gebruik een keukenpenseel om de binnenzijde van de taartvorm in te vetten met een beetje boter. Strooi er vervolgens wat bloem over, en zorg dat ze blijft kleven aan het vet. Schud de overtollige bloem eruit.
7
Bedek de taartvorm met het vel bladerdeeg. Druk het deeg zorgvuldig aan.
8
Rol met de deegrol over de rand van de vorm, zodat de overhangende restjes deeg eraf gesneden worden.
9
TIP: Druk nadien het bladerdeeg rondomrond aan, zodat het een klein beetje boven de rand van de bakvorm uitsteekt. Tijdens het blind bakken durft het deeg al eens te krimpen.
10
TIP: De restjes bladerdeeg kan je later gebruiken om bv. aperitiefhapjes of soepstengels te maken.
11
Leg een vel bakpapier over de taartbodem en giet er baklinzen of bakgewichtjes in.
12
Bak de taartbodem gedurende 30 minuten in de hete oven van 160°C. (blind bakken)
13
Maak de vulling voor het gebak. Weeg alle ingrediënten zorgvuldig. Doe alvast de malse boter en de kristalsuiker in de mengkom van de keukenmachine.
14
Plaats het K-hulpstuk en laat de machine draaien, tot beide ingrediënten perfect vermengd zijn.
15
Voeg de eieren toe en even later de het amandelpoeder en de bloemsuiker.
16
Schenk de melk in een straaltje in de mengkom, voeg enkele druppels amandelextract toe en als laatste schep je de bloem in delen bij het beslag.
17
Halveer de verse vijgen en lepel het vruchtvlees in één vlotte beweging uit elk half exemplaar. Hak het vruchtvlees grof en schep het in de pot met beslag.
18
Laat de machine heel kort draaien en meng alles een laatste keer met een pannenlikker.
19
Haal de blind gebakken taartbodem uit de oven en verwijder de baklinzen of gewichtjes. Hou de oven warm op 160°C.
20
TIP: De baklinzen kan je bewaren en later opnieuw gebruiken. Bewaar ze in een gesloten bokaal.
21
Smeer een royale laag vijgenconfituur over de voorgebakken bodem.
22
Schep de taartvulling met verse vijgen in de taartbodem en strijk het oppervlak glad met de pannenlikker.
23
Bak de taart gedurende zo’n 60 minuten in de oven van 160°C. Controleer of de taart voldoende gebakken is door er even in te prikken. Er mag geen beslag aan de prikvork kleven. Laat het gebak afkoelen.
24
Strijk het oppervlak van de taart in met wat extra vijgenconfituur en bepoeder ze met een laagje bloemsuiker
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
40m
Ingrediënten
Bladerdeeg
1 vel
Vijgen
10
Vijgenconfituur
150 g
Boter
200 g
Bloem
180 g
Kristalsuiker
125 g
Bloemsuiker
125 g
Amandelpoeder
125 g
Melk
125 g
Eieren
2
Amandelextract
Amandel-vijgentaart
Wanneer de verse vijgen rijp zijn en in de winkel of op de markt liggen, dan moet je daarvan profiteren. Jeroen bakt een eenvoudig taartje met een vulling van gemalen amandelnoten, veel verse vijgen en vijgenconfituur. Zet de koffie maar klaar…Instructies
Vooraf
1
Gebruik een (dikker) vel bladerdeeg van bij de bakker, of bak met een kant-en-klaar vel deeg.
2
Haal de melk en de boter tijdig uit de koelkast en laat de ingrediënten op kamerteperatuur komen.
3
Bewaar de verse vijgen zorgvuldig. Het zijn delicate vruchten.
Taart bakken
1 vel bladerdeeg, 10 vijgen, 150 g vijgenconfituur, 200 g boter, 180 g bloem, 125 g kristalsuiker, 125 g bloemsuiker, 125 g amandelpoeder, 125 g melk, 2 eieren, amandelextract
4
Verwarm de oven voor tot 160°C.
5
Indien nodig: Bestuif je werkvlak met een beetje bloem, leg het vel bladerdeeg erop en rol het nog een beetje extra uit.
6
Gebruik een keukenpenseel om de binnenzijde van de taartvorm in te vetten met een beetje boter. Strooi er vervolgens wat bloem over, en zorg dat ze blijft kleven aan het vet. Schud de overtollige bloem eruit.
7
Bedek de taartvorm met het vel bladerdeeg. Druk het deeg zorgvuldig aan.
8
Rol met de deegrol over de rand van de vorm, zodat de overhangende restjes deeg eraf gesneden worden.
9
TIP: Druk nadien het bladerdeeg rondomrond aan, zodat het een klein beetje boven de rand van de bakvorm uitsteekt. Tijdens het blind bakken durft het deeg al eens te krimpen.
10
TIP: De restjes bladerdeeg kan je later gebruiken om bv. aperitiefhapjes of soepstengels te maken.
11
Leg een vel bakpapier over de taartbodem en giet er baklinzen of bakgewichtjes in.
12
Bak de taartbodem gedurende 30 minuten in de hete oven van 160°C. (blind bakken)
13
Maak de vulling voor het gebak. Weeg alle ingrediënten zorgvuldig. Doe alvast de malse boter en de kristalsuiker in de mengkom van de keukenmachine.
14
Plaats het K-hulpstuk en laat de machine draaien, tot beide ingrediënten perfect vermengd zijn.
15
Voeg de eieren toe en even later de het amandelpoeder en de bloemsuiker.
16
Schenk de melk in een straaltje in de mengkom, voeg enkele druppels amandelextract toe en als laatste schep je de bloem in delen bij het beslag.
17
Halveer de verse vijgen en lepel het vruchtvlees in één vlotte beweging uit elk half exemplaar. Hak het vruchtvlees grof en schep het in de pot met beslag.
18
Laat de machine heel kort draaien en meng alles een laatste keer met een pannenlikker.
19
Haal de blind gebakken taartbodem uit de oven en verwijder de baklinzen of gewichtjes. Hou de oven warm op 160°C.
20
TIP: De baklinzen kan je bewaren en later opnieuw gebruiken. Bewaar ze in een gesloten bokaal.
21
Smeer een royale laag vijgenconfituur over de voorgebakken bodem.
22
Schep de taartvulling met verse vijgen in de taartbodem en strijk het oppervlak glad met de pannenlikker.
23
Bak de taart gedurende zo’n 60 minuten in de oven van 160°C. Controleer of de taart voldoende gebakken is door er even in te prikken. Er mag geen beslag aan de prikvork kleven. Laat het gebak afkoelen.
24
Strijk het oppervlak van de taart in met wat extra vijgenconfituur en bepoeder ze met een laagje bloemsuiker