dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Sardines, salade met snijbonen en sojavinaigrette (thumbnail)Sardines, salade met snijbonen en sojavinaigrette

Sardines, salade met snijbonen en sojavinaigrette

50m
21
-
4.5K
Recepten

Sardines, salade met snijbonen en sojavinaigrette

Dit enigszins culinair voorgerecht is een variant op de klassieke ‘escabèche’, waarbij je een zure marinade gebruikt. Deze kooktechniek staat garant voor extra veel smaak. Je gebruikt er die ondergewaardeerde maar toch zo lekkere verse sardienen voor. Het is ook een ideale gelegenheid om nog eens met mooie snijbonen te werken. Ideaal om er een zomerse maaltijd mee te beginnen.
Sardines, salade met snijbonen en sojavinaigrette (thumbnail)Sardines, salade met snijbonen en sojavinaigrette

Sardines, salade met snijbonen en sojavinaigrette

50m
21
-
4.5K
Recepten

Sardines, salade met snijbonen en sojavinaigrette

Dit enigszins culinair voorgerecht is een variant op de klassieke ‘escabèche’, waarbij je een zure marinade gebruikt. Deze kooktechniek staat garant voor extra veel smaak. Je gebruikt er die ondergewaardeerde maar toch zo lekkere verse sardienen voor. Het is ook een ideale gelegenheid om nog eens met mooie snijbonen te werken. Ideaal om er een zomerse maaltijd mee te beginnen.
Type gerechtVoorgerecht
Totale tijd50m
Ingrediënten21
Beoordeling-
Aantal likes4.5K

Ingrediënten

4 personen
Sardines
4
Ciderazijn
0,25 l
Water
0,25 l
Water
2 el
Uien
0,5
Limoen
1
Rietsuiker
40 g
Koriandergraan
1 tl
Peperbolletjes
1 tl
Peper
Zout
Snijbonen
500 g
Lente-uien
0,5 bosjes
Koriander
Dragon
Rucola
50 g
Bicarbonaat
1 snuifje
Sojasaus
3 el
Honing
1 el
Sesamolie
1
Wasabi
1 tl
Gember
20 g

Benodigdheden

Een vijzel, een zeef, een silicone bakmatje of een vel bakpapier, waterkoker

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

De gemarineerde sardines (escabèche)

4 sardines, 0,25 l Ciderazijn, 0,25 l Water, 0,5 uien, 0,5 limoenen, 40 g rietsuiker, 1 tl koriandergraan, 1 tl peperbolletjes, peper, zout
1
Vraag aan je visboer om de sardines zorgvuldig te fileren. Wie er handig in is, kan natuurlijk zelf aan de slag gaan.
2
Meng de juiste hoeveelheden water en ciderazijn en breng het mengsel aan de kook.
3
Voeg meteen de rietsuiker toe.
4
Schil de rode ui en snij de groente in ringen.
5
Snij de limoen in schijfjes en voeg ze toe.
6
Kneus de korianderzaadjes en de roze peper in de vijzel. Voeg de specerijen toe aan de marinade.
7
Breng het mengsel heel even aan de kook en laat de marinade nadien goed afkoelen.
8
(Werk intussen de boontjes en de vinaigrette af.)
9
Schik de sardines in een schaal. Schenk de afgekoelde marinade doorheen een zeef over de visfilets. Hou de rode uiringen die je uit de marinade hebt gezeefd aan de kant.
10
Laat de sardines 20 minuten marineren in het vocht. Zet de schaal in de koelkast.
11
Zet de ovengrill op.
12
Haal de sardienen uit de marinade. Het zoetzure vocht heeft z’n werk gedaan.
13
Leg de sardienen met de velkant naar boven op de ovenplaat (op een bakmatje of een vel bakpapier). Strooi een beetje peper en grof zout over de visjes.
14
Na zo’n 5 minuten grillen zijn ze perfect gegaard. (Kort en krachtig, zodat het visvlees binnenin niet overgaar is.)

De snijbonen

500 g snijbonen, 0,5 bosjes lente-uien, koriander, dragon, 50 g Rucola, 1 snuifje bicarbonaat
15
Breng water aan de kook en voeg een snuif bicarbonaat toe. Dit product zal helpen om de mooie groene kleur van de snijbonen te behouden.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
16
Nadat je de topjes en de steelstukjes van de bonen verwijderd hebt, plaats je het koksmes haaks op de lange bonen. Snij de groente in dunne reepjes. (ong. 0,5 cm breed)
17
Doe de stukjes snijboon in het kokende water. Gaar ze in ongeveer 2 tot 3 minuten. Er moet nog een beetje ‘beet’ aan zijn. Spoel de boontjes onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken.
18
Snij het bleke en lichtgroene deel van de lenteuitjes in fijne ringen. Snij ook hier haaks (schuin) op de groente. Een restje rode ui kan je in fijne halve ringen snijden en hieraan toevoegen.
19
Spoel de rucola en de verse kruiden schoon.
20
Snij zowel de rucola als de koriander en de dragon in fijne snippers.
21
Neem een ruime schaal en doe er de afgekoelde gekookte boontjes in, de snippers lente-ui en rode ui. Voeg ook de fijn gesneden rucola en de snippers verse kruiden toe.

De soyavinaigrette

3 el sojasaus, 2 el Water, 1 el honing, 1 sesamolie, 1 tl wasabi, 0,5 limoenen, 20 g gember
22
Neem een mengschaal en doe er de honing en de wasabi in.
23
Pers het limoensap in de schaal en voeg de soyasaus en het water toe. Schenk er een heel voorzichtig scheutje sesamolie in.
24
Schil het stukje gember en rasp het in de vinaigrette. (Gebruik een hoeveelheid naar persoonlijke smaak.)
25
Meng de vinaigrette met een garde.

De afwerking

26
Schep een beetje van de vinaigrette bij de slamengeling en meng alles voorzichtig.
27
Serveer op elk bord een hoopje van de salade met boontjes.
28
Leg er gemarineerde en gegrilde sardinefilets bovenop.
29
Lepel een beetje vinaigrette rond het voorgerechtje en leg wat van de gemarineerde uien bovenop het visje.
1
Vraag aan je visboer om de sardines zorgvuldig te fileren. Wie er handig in is, kan natuurlijk zelf aan de slag gaan.
2
Meng de juiste hoeveelheden water en ciderazijn en breng het mengsel aan de kook.

Instructies

De gemarineerde sardines (escabèche)

4 sardines, 0,25 l Ciderazijn, 0,25 l Water, 0,5 uien, 0,5 limoenen, 40 g rietsuiker, 1 tl koriandergraan, 1 tl peperbolletjes, peper, zout
1
Vraag aan je visboer om de sardines zorgvuldig te fileren. Wie er handig in is, kan natuurlijk zelf aan de slag gaan.
2
Meng de juiste hoeveelheden water en ciderazijn en breng het mengsel aan de kook.
3
Voeg meteen de rietsuiker toe.
4
Schil de rode ui en snij de groente in ringen.
5
Snij de limoen in schijfjes en voeg ze toe.
6
Kneus de korianderzaadjes en de roze peper in de vijzel. Voeg de specerijen toe aan de marinade.
7
Breng het mengsel heel even aan de kook en laat de marinade nadien goed afkoelen.
8
(Werk intussen de boontjes en de vinaigrette af.)
9
Schik de sardines in een schaal. Schenk de afgekoelde marinade doorheen een zeef over de visfilets. Hou de rode uiringen die je uit de marinade hebt gezeefd aan de kant.
10
Laat de sardines 20 minuten marineren in het vocht. Zet de schaal in de koelkast.
11
Zet de ovengrill op.
12
Haal de sardienen uit de marinade. Het zoetzure vocht heeft z’n werk gedaan.
13
Leg de sardienen met de velkant naar boven op de ovenplaat (op een bakmatje of een vel bakpapier). Strooi een beetje peper en grof zout over de visjes.
14
Na zo’n 5 minuten grillen zijn ze perfect gegaard. (Kort en krachtig, zodat het visvlees binnenin niet overgaar is.)

De snijbonen

500 g snijbonen, 0,5 bosjes lente-uien, koriander, dragon, 50 g Rucola, 1 snuifje bicarbonaat
15
Breng water aan de kook en voeg een snuif bicarbonaat toe. Dit product zal helpen om de mooie groene kleur van de snijbonen te behouden.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
16
Nadat je de topjes en de steelstukjes van de bonen verwijderd hebt, plaats je het koksmes haaks op de lange bonen. Snij de groente in dunne reepjes. (ong. 0,5 cm breed)
17
Doe de stukjes snijboon in het kokende water. Gaar ze in ongeveer 2 tot 3 minuten. Er moet nog een beetje ‘beet’ aan zijn. Spoel de boontjes onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken.
18
Snij het bleke en lichtgroene deel van de lenteuitjes in fijne ringen. Snij ook hier haaks (schuin) op de groente. Een restje rode ui kan je in fijne halve ringen snijden en hieraan toevoegen.
19
Spoel de rucola en de verse kruiden schoon.
20
Snij zowel de rucola als de koriander en de dragon in fijne snippers.
21
Neem een ruime schaal en doe er de afgekoelde gekookte boontjes in, de snippers lente-ui en rode ui. Voeg ook de fijn gesneden rucola en de snippers verse kruiden toe.

De soyavinaigrette

3 el sojasaus, 2 el Water, 1 el honing, 1 sesamolie, 1 tl wasabi, 0,5 limoenen, 20 g gember
22
Neem een mengschaal en doe er de honing en de wasabi in.
23
Pers het limoensap in de schaal en voeg de soyasaus en het water toe. Schenk er een heel voorzichtig scheutje sesamolie in.
24
Schil het stukje gember en rasp het in de vinaigrette. (Gebruik een hoeveelheid naar persoonlijke smaak.)
25
Meng de vinaigrette met een garde.

De afwerking

26
Schep een beetje van de vinaigrette bij de slamengeling en meng alles voorzichtig.
27
Serveer op elk bord een hoopje van de salade met boontjes.
28
Leg er gemarineerde en gegrilde sardinefilets bovenop.
29
Lepel een beetje vinaigrette rond het voorgerechtje en leg wat van de gemarineerde uien bovenop het visje.
1
Vraag aan je visboer om de sardines zorgvuldig te fileren. Wie er handig in is, kan natuurlijk zelf aan de slag gaan.
2
Meng de juiste hoeveelheden water en ciderazijn en breng het mengsel aan de kook.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Sardines, salade met snijbonen en sojavinaigrette (thumbnail)Sardines, salade met snijbonen en sojavinaigrette
4 personen
50m
Ingrediënten
Sardines
4
Ciderazijn
0,25 l
Water
0,25 l
Water
2 el
Uien
0,5
Limoen
1
Rietsuiker
40 g
Koriandergraan
1 tl
Peperbolletjes
1 tl
Peper
Zout
Snijbonen
500 g
Lente-uien
0,5 bosjes
Koriander
Dragon
Rucola
50 g
Bicarbonaat
1 snuifje
Sojasaus
3 el
Honing
1 el
Sesamolie
1
Wasabi
1 tl
Gember
20 g

Sardines, salade met snijbonen en sojavinaigrette

Dit enigszins culinair voorgerecht is een variant op de klassieke ‘escabèche’, waarbij je een zure marinade gebruikt. Deze kooktechniek staat garant voor extra veel smaak. Je gebruikt er die ondergewaardeerde maar toch zo lekkere verse sardienen voor. Het is ook een ideale gelegenheid om nog eens met mooie snijbonen te werken. Ideaal om er een zomerse maaltijd mee te beginnen.
Instructies

De gemarineerde sardines (escabèche)

4 sardines, 0,25 l Ciderazijn, 0,25 l Water, 0,5 uien, 0,5 limoenen, 40 g rietsuiker, 1 tl koriandergraan, 1 tl peperbolletjes, peper, zout
1
Vraag aan je visboer om de sardines zorgvuldig te fileren. Wie er handig in is, kan natuurlijk zelf aan de slag gaan.
2
Meng de juiste hoeveelheden water en ciderazijn en breng het mengsel aan de kook.
3
Voeg meteen de rietsuiker toe.
4
Schil de rode ui en snij de groente in ringen.
5
Snij de limoen in schijfjes en voeg ze toe.
6
Kneus de korianderzaadjes en de roze peper in de vijzel. Voeg de specerijen toe aan de marinade.
7
Breng het mengsel heel even aan de kook en laat de marinade nadien goed afkoelen.
8
(Werk intussen de boontjes en de vinaigrette af.)
9
Schik de sardines in een schaal. Schenk de afgekoelde marinade doorheen een zeef over de visfilets. Hou de rode uiringen die je uit de marinade hebt gezeefd aan de kant.
10
Laat de sardines 20 minuten marineren in het vocht. Zet de schaal in de koelkast.
11
Zet de ovengrill op.
12
Haal de sardienen uit de marinade. Het zoetzure vocht heeft z’n werk gedaan.
13
Leg de sardienen met de velkant naar boven op de ovenplaat (op een bakmatje of een vel bakpapier). Strooi een beetje peper en grof zout over de visjes.
14
Na zo’n 5 minuten grillen zijn ze perfect gegaard. (Kort en krachtig, zodat het visvlees binnenin niet overgaar is.)

De snijbonen

500 g snijbonen, 0,5 bosjes lente-uien, koriander, dragon, 50 g Rucola, 1 snuifje bicarbonaat
15
Breng water aan de kook en voeg een snuif bicarbonaat toe. Dit product zal helpen om de mooie groene kleur van de snijbonen te behouden.
16
Nadat je de topjes en de steelstukjes van de bonen verwijderd hebt, plaats je het koksmes haaks op de lange bonen. Snij de groente in dunne reepjes. (ong. 0,5 cm breed)
17
Doe de stukjes snijboon in het kokende water. Gaar ze in ongeveer 2 tot 3 minuten. Er moet nog een beetje ‘beet’ aan zijn. Spoel de boontjes onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken.
18
Snij het bleke en lichtgroene deel van de lenteuitjes in fijne ringen. Snij ook hier haaks (schuin) op de groente. Een restje rode ui kan je in fijne halve ringen snijden en hieraan toevoegen.
19
Spoel de rucola en de verse kruiden schoon.
20
Snij zowel de rucola als de koriander en de dragon in fijne snippers.
21
Neem een ruime schaal en doe er de afgekoelde gekookte boontjes in, de snippers lente-ui en rode ui. Voeg ook de fijn gesneden rucola en de snippers verse kruiden toe.

De soyavinaigrette

3 el sojasaus, 2 el Water, 1 el honing, 1 sesamolie, 1 tl wasabi, 0,5 limoenen, 20 g gember
22
Neem een mengschaal en doe er de honing en de wasabi in.
23
Pers het limoensap in de schaal en voeg de soyasaus en het water toe. Schenk er een heel voorzichtig scheutje sesamolie in.
24
Schil het stukje gember en rasp het in de vinaigrette. (Gebruik een hoeveelheid naar persoonlijke smaak.)
25
Meng de vinaigrette met een garde.

De afwerking

26
Schep een beetje van de vinaigrette bij de slamengeling en meng alles voorzichtig.
27
Serveer op elk bord een hoopje van de salade met boontjes.
28
Leg er gemarineerde en gegrilde sardinefilets bovenop.
29
Lepel een beetje vinaigrette rond het voorgerechtje en leg wat van de gemarineerde uien bovenop het visje.