dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Lamsbout met groenten en Yorkshire pudding (thumbnail)Lamsbout met groenten en Yorkshire pudding

Lamsbout met groenten en Yorkshire pudding

1u 20m
19
-
2K
Recepten

Lamsbout met groenten en Yorkshire pudding

Vandaag kookt Jeroen very British: een zondags gebraad met groenten en onvervalste Yorkshire pudding. Het favoriete gerecht van zijn favoriete schrijver Roald Dahl én een ode aan zijn Schotse vrienden op het eiland Foula.
Lamsbout met groenten en Yorkshire pudding (thumbnail)Lamsbout met groenten en Yorkshire pudding

Lamsbout met groenten en Yorkshire pudding

1u 20m
19
-
2K
Recepten

Lamsbout met groenten en Yorkshire pudding

Vandaag kookt Jeroen very British: een zondags gebraad met groenten en onvervalste Yorkshire pudding. Het favoriete gerecht van zijn favoriete schrijver Roald Dahl én een ode aan zijn Schotse vrienden op het eiland Foula.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd1u 20m
Ingrediënten19
Beoordeling-
Aantal likes2K

Ingrediënten

4 personen
Aardappelenzachtkokend
800 g
Boter
Lamsbout
1.000 g
Peper
Zout
Look
2 teentjes
Sjalotten
2
Wortelsjonge
8
Kerstomaten
300 g
Tijm
Rozemarijn
Laurier
Balsamicoazijn
5 el
Reuzel
15 g
Bloem
120 g
Melk+ extra voor de puree
150 ml
Eierdooiers
3
Ajuin
1
Erwtendiepvries
300 g

Benodigdheden

Een muffinvorm, aluminiumfolie

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Het stoofpotje

1
Verwarm de oven voor tot 160 °C.
boter
2
Smelt een klont boter in een stoofpot.
1.000 g lamsbout, peper, zout
3
Kruid het vlees met peper en zout. Kleur het aan alle kanten in de boter.
2 teentjes Look, 2 Sjalotten, 8 Wortels
4
Kneus en pel de knoflook. Pel de sjalotten en snijd ze in stukken. Was de wortelen en snijd ze grof.
5
Doe de knoflook en de sjalotten bij het vlees. Haal de bout uit de pan en doe er de wortelen bij. Leg het vlees op de wortelen.
300 g kerstomaten, tijm, rozemarijn, laurier
6
Snijd de kerstomaten in kwartjes en doe ze ook in de stoofpot. Leg er enkele takjes tijm en rozemarijn en een paar blaadjes laurier bij.
5 el balsamicoazijn
7
Voeg er de balsamicoazijn aan toe. Zet een deksel op de stoofpot.
8
Zet de stoofpot in de oven en laat 40 minuten garen.
9
Maak intussen het beslag voor de Yorkshire pudding (zie verder).
10
Haal het vlees na het garen uit de oven en draai het om. Laat het minstens 20 minuten rusten onder aluminiumfolie.

De Yorkshire pudding

11
Verhoog de temperatuur van de oven naar 230 °C.
12
Zet de muffinvorm even in de oven om op te warmen.
15 g reuzel
13
Smelt de reuzel (smout).
TIPJe kunt de reuzel ook vervangen door boter.
120 g bloem, 150 ml melk
14
Meng de eieren met de bloem, de melk en een eetlepel gesmolten reuzel. Kruid met peper en zout.
15
Haal de verwarmde vorm uit de oven en vet de vormpjes in met de resterende reuzel.
16
Vul de vormpjes voor de helft met het beslag. Bak 15 tot 20 minuten in de oven.
17
Haal de Yorkshire pudding uit de oven. De puddings zullen wat inzakken als ze uit de oven zijn.

De aardappelpuree

800 g aardappelen
18
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
3 eierdooiers
19
Giet de aardappelen af en plet ze met een klont boter, een scheut melk en de eierdooiers. Breng op smaak met een snuif zout.

Afwerken en serveren

20
Smelt een klont boter in een pan.
1 ajuin
21
Pel en snipper de ui. Stoof hem in de boter met enkele takjes gesnipperde tijm.
300 g erwten
22
Doe er de erwtjes bij en kruid met peper en zout.
23
Snijd de lamsbout in plakken. Serveer het vlees met aardappelpuree, Yorkshire pudding, wortelen en erwtjes.
1
Verwarm de oven voor tot 160 °C.
2
Smelt een klont boter in een stoofpot.

Instructies

Het stoofpotje

1
Verwarm de oven voor tot 160 °C.
boter
2
Smelt een klont boter in een stoofpot.
1.000 g lamsbout, peper, zout
3
Kruid het vlees met peper en zout. Kleur het aan alle kanten in de boter.
2 teentjes Look, 2 Sjalotten, 8 Wortels
4
Kneus en pel de knoflook. Pel de sjalotten en snijd ze in stukken. Was de wortelen en snijd ze grof.
5
Doe de knoflook en de sjalotten bij het vlees. Haal de bout uit de pan en doe er de wortelen bij. Leg het vlees op de wortelen.
300 g kerstomaten, tijm, rozemarijn, laurier
6
Snijd de kerstomaten in kwartjes en doe ze ook in de stoofpot. Leg er enkele takjes tijm en rozemarijn en een paar blaadjes laurier bij.
5 el balsamicoazijn
7
Voeg er de balsamicoazijn aan toe. Zet een deksel op de stoofpot.
8
Zet de stoofpot in de oven en laat 40 minuten garen.
9
Maak intussen het beslag voor de Yorkshire pudding (zie verder).
10
Haal het vlees na het garen uit de oven en draai het om. Laat het minstens 20 minuten rusten onder aluminiumfolie.

De Yorkshire pudding

11
Verhoog de temperatuur van de oven naar 230 °C.
12
Zet de muffinvorm even in de oven om op te warmen.
15 g reuzel
13
Smelt de reuzel (smout).
TIPJe kunt de reuzel ook vervangen door boter.
120 g bloem, 150 ml melk
14
Meng de eieren met de bloem, de melk en een eetlepel gesmolten reuzel. Kruid met peper en zout.
15
Haal de verwarmde vorm uit de oven en vet de vormpjes in met de resterende reuzel.
16
Vul de vormpjes voor de helft met het beslag. Bak 15 tot 20 minuten in de oven.
17
Haal de Yorkshire pudding uit de oven. De puddings zullen wat inzakken als ze uit de oven zijn.

De aardappelpuree

800 g aardappelen
18
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
3 eierdooiers
19
Giet de aardappelen af en plet ze met een klont boter, een scheut melk en de eierdooiers. Breng op smaak met een snuif zout.

Afwerken en serveren

20
Smelt een klont boter in een pan.
1 ajuin
21
Pel en snipper de ui. Stoof hem in de boter met enkele takjes gesnipperde tijm.
300 g erwten
22
Doe er de erwtjes bij en kruid met peper en zout.
23
Snijd de lamsbout in plakken. Serveer het vlees met aardappelpuree, Yorkshire pudding, wortelen en erwtjes.
1
Verwarm de oven voor tot 160 °C.
2
Smelt een klont boter in een stoofpot.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Lamsbout met groenten en Yorkshire pudding (thumbnail)Lamsbout met groenten en Yorkshire pudding
4 personen
1u 20m
Ingrediënten
Aardappelenzachtkokend
800 g
Boter
Lamsbout
1.000 g
Peper
Zout
Look
2 teentjes
Sjalotten
2
Wortelsjonge
8
Kerstomaten
300 g
Tijm
Rozemarijn
Laurier
Balsamicoazijn
5 el
Reuzel
15 g
Bloem
120 g
Melk+ extra voor de puree
150 ml
Eierdooiers
3
Ajuin
1
Erwtendiepvries
300 g

Lamsbout met groenten en Yorkshire pudding

Vandaag kookt Jeroen very British: een zondags gebraad met groenten en onvervalste Yorkshire pudding. Het favoriete gerecht van zijn favoriete schrijver Roald Dahl én een ode aan zijn Schotse vrienden op het eiland Foula.
Instructies

Het stoofpotje

1
Verwarm de oven voor tot 160 °C.
boter
2
Smelt een klont boter in een stoofpot.
1.000 g lamsbout, peper, zout
3
Kruid het vlees met peper en zout. Kleur het aan alle kanten in de boter.
2 teentjes Look, 2 Sjalotten, 8 Wortels
4
Kneus en pel de knoflook. Pel de sjalotten en snijd ze in stukken. Was de wortelen en snijd ze grof.
5
Doe de knoflook en de sjalotten bij het vlees. Haal de bout uit de pan en doe er de wortelen bij. Leg het vlees op de wortelen.
300 g kerstomaten, tijm, rozemarijn, laurier
6
Snijd de kerstomaten in kwartjes en doe ze ook in de stoofpot. Leg er enkele takjes tijm en rozemarijn en een paar blaadjes laurier bij.
5 el balsamicoazijn
7
Voeg er de balsamicoazijn aan toe. Zet een deksel op de stoofpot.
8
Zet de stoofpot in de oven en laat 40 minuten garen.
9
Maak intussen het beslag voor de Yorkshire pudding (zie verder).
10
Haal het vlees na het garen uit de oven en draai het om. Laat het minstens 20 minuten rusten onder aluminiumfolie.

De Yorkshire pudding

11
Verhoog de temperatuur van de oven naar 230 °C.
12
Zet de muffinvorm even in de oven om op te warmen.
15 g reuzel
13
Smelt de reuzel (smout).
TIPJe kunt de reuzel ook vervangen door boter.
120 g bloem, 150 ml melk
14
Meng de eieren met de bloem, de melk en een eetlepel gesmolten reuzel. Kruid met peper en zout.
15
Haal de verwarmde vorm uit de oven en vet de vormpjes in met de resterende reuzel.
16
Vul de vormpjes voor de helft met het beslag. Bak 15 tot 20 minuten in de oven.
17
Haal de Yorkshire pudding uit de oven. De puddings zullen wat inzakken als ze uit de oven zijn.

De aardappelpuree

800 g aardappelen
18
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
3 eierdooiers
19
Giet de aardappelen af en plet ze met een klont boter, een scheut melk en de eierdooiers. Breng op smaak met een snuif zout.

Afwerken en serveren

20
Smelt een klont boter in een pan.
1 ajuin
21
Pel en snipper de ui. Stoof hem in de boter met enkele takjes gesnipperde tijm.
300 g erwten
22
Doe er de erwtjes bij en kruid met peper en zout.
23
Snijd de lamsbout in plakken. Serveer het vlees met aardappelpuree, Yorkshire pudding, wortelen en erwtjes.