Pruimentaart met nootjes en havermoutcrumble
Pruimentaart met nootjes en havermoutcrumble
Pruimentaart met nootjes en havermoutcrumble
Pruimentaart met nootjes en havermoutcrumble
Ingrediënten
4 personen
Bloem
310 g
Boter
185 g
Bloemsuiker
90 g
Bloemsuiker
1
Amandelpoeder
30 g
Maïszetmeel
1 tl
Zout
1 scheutje
Mirabellen op siroop
600 g
Pruimenconfituur
300 g
Notenmix
120 g
Gelatine
2 blaadje
Havermoutvlokken
50 g
Suiker
30 g
Vanillesuiker
20 g
Kaneelpoeder
1 snuifje
Ei
1
Benodigdheden
Hakmolen, een ronde bakvorm voor taart diameter ong 23 25 cm, een vel bakpapier, baklinzen of bakgewichtjes, een hakmolen, een zeef
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voorbereiding
1
Neem boter uit de koelkast en laat ze mals worden. Bewaar een deel voor de bereiding van de crumble.
De taartbodem
250 g bloem, 125 g boter, 90 g bloemsuiker, 30 g amandelpoeder, 1 tl maïszetmeel, 1 scheutje zout, 1 ei
2
Weeg de ingrediënten zorgvuldig. Doe de malse boter in de mengschaal van de machine. Gebruik het ‘K-hulpstuk’ voor deeg en beslag, en laat het toestel rustig draaien.
3
Voeg kort nadien de bloemsuiker toe en zodra de beide ingrediënten goed gemengd zijn gaat ook het ei erbij.
4
Volgende in de rij is het amandelpoeder. Giet de fijngemalen noten bij het mengsel terwijl de machine blijft draaien.
5
Voeg na een minuut de bloem toe. Let wel: schep ze beetje bij beetje in de mengpot en laat de machine draaien tot je een homogeen deeg krijgt.
6
Voeg tenslotte nog een beetje maiszetmeel toe (maizena) en een snuifje zout. Laat de machine nog kort draaien.
7
Schep het deeg uit de pot, kneed even, rol het tot een bol en verpak het deeg in een vel vershoudfolie. Leg de bal minstens een half uur in de koelkast.
8
Verwarm de oven voor tot 180°C.
9
Smelt een klontje boter op een zacht vuur of gebruik wat malse boter. Neem een borsteltje of een prop keukenpapier en strijk de taartvorm in met boter. Bepoeder de vorm nadien met een laagje bloem. Zo zal je de taart na het bakken gemakkelijk kunnen ontvormen.
10
Strooi ook een beetje bloem op je werkvlak en rol de gekoelde bal deeg uit tot een grote lap van zo’n 5 millimeter dik.
11
Bekleed de taartvorm met het vel kruimeldeeg. Druk het stevig aan in de randjes en snij of druk de overtollige stukjes deeg weg. De lap deeg mag een klein beetje boven de rand van de vorm uitsteken, want tijdens het bakken krimpt het vaak een beetje.
12
Bedek de bodem en de randen van de taartvorm met een (rond) vel bakpapier. Giet baklinzen of bakgewichtjes op de bodem.
13
Bak de taartbodem blind in de voorverwarmde oven van 180°C, gedurende 20 tot 25 minuten, tot de bodem goudbruin krokant is. Bereid intussen de crumble en de taartvulling.
De vulling voor de taart
600 g mirabellen op siroop, 300 g pruimenconfituur, 120 g notenmix, 2 blaadje gelatine
14
Vul een beker met koud water en week daarin de blaadjes gelatine.
15
Giet de gemengde noten in de hakmolen en cutter ze matig fijn. In de mix mogen nog grove stukjes noot zitten. Zet de gemalen noten even opzij.
16
Open de pot met mirabellen en giet de inhoud in een zeef. De siroop gebruik ik niet.
17
In mirabellen zit een steen. Daarom moet je de kleine pruimen ontpitten. Doe de ontpitte mirabellen in de hakmolen.
18
Voeg ook de pruimenconfituur toe en maal het fruit kort tot je een grove puree overhoudt.
19
Giet de gemalen noten bij de fruitcompote en roer.
20
Breng een bodempje water aan de kook in een kleine pan. Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en los ze op in het hete water.
21
Giet de opgeloste gelatine in de mix van fruit en noten, en roer zorgvuldig.
De crumble
60 g bloem, 50 g havermoutvlokken, 30 g suiker, 20 g vanillesuiker, 60 g boter, 1 snuifje kaneelpoeder
22
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig. Doe de malse boter, de bloem, de suiker en de vanillesuiker in een mengschaal.
23
Voeg ook de havermoutvlokken en een snuif kaneelpoeder toe.
24
Was je handen en kneed alle ingrediënten met de vingers tot een kruimelig mengsel.
Afwerking
1 bloemsuiker
25
Neem de voorgebakken taartbodem erbij en hou de oven op temperatuur. (180°C) Verwijder de baklinzen en het bakpapier. Haal de bodem voorzichtig uit de vorm. OPMERKING: Controleer of de bodem van de taart voldoende gebakken is. Indien niet: zet de bodem dan nog even in de oven.
26
Zet de taartbodem op een ovenbakplaat. Giet het mengsel van pruimen en noten in de bodem. Strijk het oppervlak glad.TIP: Heb je een restje van de fruitvulling over? Bewaar ze koel in een bokaal en serveer de pruimencompote op een getoaste boterham of bij kaas.
27
Verdeel de brokjes crumble over de hele oppervlakte van de taart.
28
Zet de confituurtaart in de voorverwarmde oven van 180°C. Bak ze ongeveer een half uur tot de crumble knapperig goudbruin is.
29
Laat de taart op de ovenplaat afkoelen, tot de vulling is opgesteven. Bepoeder het gebak eventueel met een beetje bloemsuiker en snij ze in punten met een groot vlijmscherp mes.
Voorbereiding
1
Neem boter uit de koelkast en laat ze mals worden. Bewaar een deel voor de bereiding van de crumble.
De taartbodem
250 g bloem, 125 g boter, 90 g bloemsuiker, 30 g amandelpoeder, 1 tl maïszetmeel, 1 scheutje zout, 1 ei
2
Weeg de ingrediënten zorgvuldig. Doe de malse boter in de mengschaal van de machine. Gebruik het ‘K-hulpstuk’ voor deeg en beslag, en laat het toestel rustig draaien.
3
Voeg kort nadien de bloemsuiker toe en zodra de beide ingrediënten goed gemengd zijn gaat ook het ei erbij.
4
Volgende in de rij is het amandelpoeder. Giet de fijngemalen noten bij het mengsel terwijl de machine blijft draaien.
5
Voeg na een minuut de bloem toe. Let wel: schep ze beetje bij beetje in de mengpot en laat de machine draaien tot je een homogeen deeg krijgt.
6
Voeg tenslotte nog een beetje maiszetmeel toe (maizena) en een snuifje zout. Laat de machine nog kort draaien.
7
Schep het deeg uit de pot, kneed even, rol het tot een bol en verpak het deeg in een vel vershoudfolie. Leg de bal minstens een half uur in de koelkast.
8
Verwarm de oven voor tot 180°C.
9
Smelt een klontje boter op een zacht vuur of gebruik wat malse boter. Neem een borsteltje of een prop keukenpapier en strijk de taartvorm in met boter. Bepoeder de vorm nadien met een laagje bloem. Zo zal je de taart na het bakken gemakkelijk kunnen ontvormen.
10
Strooi ook een beetje bloem op je werkvlak en rol de gekoelde bal deeg uit tot een grote lap van zo’n 5 millimeter dik.
11
Bekleed de taartvorm met het vel kruimeldeeg. Druk het stevig aan in de randjes en snij of druk de overtollige stukjes deeg weg. De lap deeg mag een klein beetje boven de rand van de vorm uitsteken, want tijdens het bakken krimpt het vaak een beetje.
12
Bedek de bodem en de randen van de taartvorm met een (rond) vel bakpapier. Giet baklinzen of bakgewichtjes op de bodem.
13
Bak de taartbodem blind in de voorverwarmde oven van 180°C, gedurende 20 tot 25 minuten, tot de bodem goudbruin krokant is. Bereid intussen de crumble en de taartvulling.
De vulling voor de taart
600 g mirabellen op siroop, 300 g pruimenconfituur, 120 g notenmix, 2 blaadje gelatine
14
Vul een beker met koud water en week daarin de blaadjes gelatine.
15
Giet de gemengde noten in de hakmolen en cutter ze matig fijn. In de mix mogen nog grove stukjes noot zitten. Zet de gemalen noten even opzij.
16
Open de pot met mirabellen en giet de inhoud in een zeef. De siroop gebruik ik niet.
17
In mirabellen zit een steen. Daarom moet je de kleine pruimen ontpitten. Doe de ontpitte mirabellen in de hakmolen.
18
Voeg ook de pruimenconfituur toe en maal het fruit kort tot je een grove puree overhoudt.
19
Giet de gemalen noten bij de fruitcompote en roer.
20
Breng een bodempje water aan de kook in een kleine pan. Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en los ze op in het hete water.
21
Giet de opgeloste gelatine in de mix van fruit en noten, en roer zorgvuldig.
De crumble
60 g bloem, 50 g havermoutvlokken, 30 g suiker, 20 g vanillesuiker, 60 g boter, 1 snuifje kaneelpoeder
22
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig. Doe de malse boter, de bloem, de suiker en de vanillesuiker in een mengschaal.
23
Voeg ook de havermoutvlokken en een snuif kaneelpoeder toe.
24
Was je handen en kneed alle ingrediënten met de vingers tot een kruimelig mengsel.
Afwerking
1 bloemsuiker
25
Neem de voorgebakken taartbodem erbij en hou de oven op temperatuur. (180°C) Verwijder de baklinzen en het bakpapier. Haal de bodem voorzichtig uit de vorm. OPMERKING: Controleer of de bodem van de taart voldoende gebakken is. Indien niet: zet de bodem dan nog even in de oven.
26
Zet de taartbodem op een ovenbakplaat. Giet het mengsel van pruimen en noten in de bodem. Strijk het oppervlak glad.TIP: Heb je een restje van de fruitvulling over? Bewaar ze koel in een bokaal en serveer de pruimencompote op een getoaste boterham of bij kaas.
27
Verdeel de brokjes crumble over de hele oppervlakte van de taart.
28
Zet de confituurtaart in de voorverwarmde oven van 180°C. Bak ze ongeveer een half uur tot de crumble knapperig goudbruin is.
29
Laat de taart op de ovenplaat afkoelen, tot de vulling is opgesteven. Bepoeder het gebak eventueel met een beetje bloemsuiker en snij ze in punten met een groot vlijmscherp mes.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 15m
Ingrediënten
Bloem
310 g
Boter
185 g
Bloemsuiker
90 g
Bloemsuiker
1
Amandelpoeder
30 g
Maïszetmeel
1 tl
Zout
1 scheutje
Mirabellen op siroop
600 g
Pruimenconfituur
300 g
Notenmix
120 g
Gelatine
2 blaadje
Havermoutvlokken
50 g
Suiker
30 g
Vanillesuiker
20 g
Kaneelpoeder
1 snuifje
Ei
1
Pruimentaart met nootjes en havermoutcrumble
Wat is er gezelliger dan een lekker stukje taart? Jeroen maakt voor de gelegenheid een pruimentaart waar hij uiteraard zijn eigen draai aan geeft.Instructies
Voorbereiding
1
Neem boter uit de koelkast en laat ze mals worden. Bewaar een deel voor de bereiding van de crumble.
De taartbodem
250 g bloem, 125 g boter, 90 g bloemsuiker, 30 g amandelpoeder, 1 tl maïszetmeel, 1 scheutje zout, 1 ei
2
Weeg de ingrediënten zorgvuldig. Doe de malse boter in de mengschaal van de machine. Gebruik het ‘K-hulpstuk’ voor deeg en beslag, en laat het toestel rustig draaien.
3
Voeg kort nadien de bloemsuiker toe en zodra de beide ingrediënten goed gemengd zijn gaat ook het ei erbij.
4
Volgende in de rij is het amandelpoeder. Giet de fijngemalen noten bij het mengsel terwijl de machine blijft draaien.
5
Voeg na een minuut de bloem toe. Let wel: schep ze beetje bij beetje in de mengpot en laat de machine draaien tot je een homogeen deeg krijgt.
6
Voeg tenslotte nog een beetje maiszetmeel toe (maizena) en een snuifje zout. Laat de machine nog kort draaien.
7
Schep het deeg uit de pot, kneed even, rol het tot een bol en verpak het deeg in een vel vershoudfolie. Leg de bal minstens een half uur in de koelkast.
8
Verwarm de oven voor tot 180°C.
9
Smelt een klontje boter op een zacht vuur of gebruik wat malse boter. Neem een borsteltje of een prop keukenpapier en strijk de taartvorm in met boter. Bepoeder de vorm nadien met een laagje bloem. Zo zal je de taart na het bakken gemakkelijk kunnen ontvormen.
10
Strooi ook een beetje bloem op je werkvlak en rol de gekoelde bal deeg uit tot een grote lap van zo’n 5 millimeter dik.
11
Bekleed de taartvorm met het vel kruimeldeeg. Druk het stevig aan in de randjes en snij of druk de overtollige stukjes deeg weg. De lap deeg mag een klein beetje boven de rand van de vorm uitsteken, want tijdens het bakken krimpt het vaak een beetje.
12
Bedek de bodem en de randen van de taartvorm met een (rond) vel bakpapier. Giet baklinzen of bakgewichtjes op de bodem.
13
Bak de taartbodem blind in de voorverwarmde oven van 180°C, gedurende 20 tot 25 minuten, tot de bodem goudbruin krokant is. Bereid intussen de crumble en de taartvulling.
De vulling voor de taart
600 g mirabellen op siroop, 300 g pruimenconfituur, 120 g notenmix, 2 blaadje gelatine
14
Vul een beker met koud water en week daarin de blaadjes gelatine.
15
Giet de gemengde noten in de hakmolen en cutter ze matig fijn. In de mix mogen nog grove stukjes noot zitten. Zet de gemalen noten even opzij.
16
Open de pot met mirabellen en giet de inhoud in een zeef. De siroop gebruik ik niet.
17
In mirabellen zit een steen. Daarom moet je de kleine pruimen ontpitten. Doe de ontpitte mirabellen in de hakmolen.
18
Voeg ook de pruimenconfituur toe en maal het fruit kort tot je een grove puree overhoudt.
19
Giet de gemalen noten bij de fruitcompote en roer.
20
Breng een bodempje water aan de kook in een kleine pan. Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en los ze op in het hete water.
21
Giet de opgeloste gelatine in de mix van fruit en noten, en roer zorgvuldig.
De crumble
60 g bloem, 50 g havermoutvlokken, 30 g suiker, 20 g vanillesuiker, 60 g boter, 1 snuifje kaneelpoeder
22
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig. Doe de malse boter, de bloem, de suiker en de vanillesuiker in een mengschaal.
23
Voeg ook de havermoutvlokken en een snuif kaneelpoeder toe.
24
Was je handen en kneed alle ingrediënten met de vingers tot een kruimelig mengsel.
Afwerking
1 bloemsuiker
25
Neem de voorgebakken taartbodem erbij en hou de oven op temperatuur. (180°C) Verwijder de baklinzen en het bakpapier. Haal de bodem voorzichtig uit de vorm. OPMERKING: Controleer of de bodem van de taart voldoende gebakken is. Indien niet: zet de bodem dan nog even in de oven.
26
Zet de taartbodem op een ovenbakplaat. Giet het mengsel van pruimen en noten in de bodem. Strijk het oppervlak glad.TIP: Heb je een restje van de fruitvulling over? Bewaar ze koel in een bokaal en serveer de pruimencompote op een getoaste boterham of bij kaas.
27
Verdeel de brokjes crumble over de hele oppervlakte van de taart.
28
Zet de confituurtaart in de voorverwarmde oven van 180°C. Bak ze ongeveer een half uur tot de crumble knapperig goudbruin is.
29
Laat de taart op de ovenplaat afkoelen, tot de vulling is opgesteven. Bepoeder het gebak eventueel met een beetje bloemsuiker en snij ze in punten met een groot vlijmscherp mes.