Risotto van gerst met asperges, venkel en gerookte zalm
Risotto van gerst met asperges, venkel en gerookte zalm
Risotto van gerst met asperges, venkel en gerookte zalm
Risotto van gerst met asperges, venkel en gerookte zalm
Ingrediënten
4 personen
Gerst
350 g
Witte asperges
1 bosje
Venkel
1
Olijfolie
Sjalotten
2
Look
1 teentje
Tijm
Laurierblaadjes
Bieslook
0,25 bosjes
Platte peterselie
0,25 bosjes
Kervel
Peper
Zout
Xeresazijn
1 scheutje
Boter
50 g
Parmezaanse kaas
50 g
Gerookte zalm
8 sneetjes
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
350 g gerst
1
Laat de gerst een nacht op voorhand wellen.
1 bosje witte asperges
2
Schil de asperges en leg zowel de groenten als de schillen in een kookpot met koud water. Haal de asperges van het vuur als het water haar kookpunt heeft bereikt.
0,5 venkels
3
Snijd de venkel in twee. Snijd de harde kern uit de helften. Snijd één helft in dunne plakjes met behulp van de mandoline en leg de plakjes vervolgens op ijswater.
olijfolie, 2 Sjalotten
4
Zet een casserole met olijfolie op het vuur. Snijd de sjalotten fijn en stoof ze aan in de casserole met de hete olie.
0,5 venkels, 1 teentje Look
5
Snijd ook de kern uit de andere helft van de venkel en snijd de groente vervolgens fijn. Laat de venkel meestoven met de sjalot. Plet het teentje look en voeg ook toe aan de stovende groenten.
tijm, laurierblaadjes
6
Giet de gerst af en stoof ook mee aan. Breng het geheel op smaak met de fijngesneden takjes tijm en de blaadjes laurier.
7
Bevochtig de gerst met het kookvocht van de asperges (2 keer de hoeveelheid van de gerst). Laat ongeveer 20 minuten inkoken.
0,25 bosjes Bieslook, 0,25 bosjes platte peterselie, kervel
8
Snijd de bieslook, de peterselie en de kervel fijn.
olijfolie, peper, zout, 1 scheutje xeresazijn
9
Laat de venkel op ijswater uitlekken in een mengkom. Breng op smaak met olijfolie, peper, zout en xeresazijn.
10
Meng de fijngesneden kruiden onder de gerst. Snijd de asperges in stukken, houd de topjes apart en voeg de rest toe aan de casserole.
50 g boter, 50 g Parmezaanse kaas, peper, zout
11
Werk het gerecht af met de boter en de geraspte Parmezaanse kaas. Breng verder op smaak met peper en zout.
8 sneetjes gerookte zalm, kervel
12
Meng er voor het serveren voorzichtig de aspergekopjes onder. Schep de gerstrisotto op een bord. Leg er de krokante venkel en enkele plakjes gerookte zalm bij. Werk het gerecht af met enkele pluksels kervel.
350 g gerst
1
Laat de gerst een nacht op voorhand wellen.
1 bosje witte asperges
2
Schil de asperges en leg zowel de groenten als de schillen in een kookpot met koud water. Haal de asperges van het vuur als het water haar kookpunt heeft bereikt.
0,5 venkels
3
Snijd de venkel in twee. Snijd de harde kern uit de helften. Snijd één helft in dunne plakjes met behulp van de mandoline en leg de plakjes vervolgens op ijswater.
olijfolie, 2 Sjalotten
4
Zet een casserole met olijfolie op het vuur. Snijd de sjalotten fijn en stoof ze aan in de casserole met de hete olie.
0,5 venkels, 1 teentje Look
5
Snijd ook de kern uit de andere helft van de venkel en snijd de groente vervolgens fijn. Laat de venkel meestoven met de sjalot. Plet het teentje look en voeg ook toe aan de stovende groenten.
tijm, laurierblaadjes
6
Giet de gerst af en stoof ook mee aan. Breng het geheel op smaak met de fijngesneden takjes tijm en de blaadjes laurier.
7
Bevochtig de gerst met het kookvocht van de asperges (2 keer de hoeveelheid van de gerst). Laat ongeveer 20 minuten inkoken.
0,25 bosjes Bieslook, 0,25 bosjes platte peterselie, kervel
8
Snijd de bieslook, de peterselie en de kervel fijn.
olijfolie, peper, zout, 1 scheutje xeresazijn
9
Laat de venkel op ijswater uitlekken in een mengkom. Breng op smaak met olijfolie, peper, zout en xeresazijn.
10
Meng de fijngesneden kruiden onder de gerst. Snijd de asperges in stukken, houd de topjes apart en voeg de rest toe aan de casserole.
50 g boter, 50 g Parmezaanse kaas, peper, zout
11
Werk het gerecht af met de boter en de geraspte Parmezaanse kaas. Breng verder op smaak met peper en zout.
8 sneetjes gerookte zalm, kervel
12
Meng er voor het serveren voorzichtig de aspergekopjes onder. Schep de gerstrisotto op een bord. Leg er de krokante venkel en enkele plakjes gerookte zalm bij. Werk het gerecht af met enkele pluksels kervel.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
40m
Ingrediënten
Gerst
350 g
Witte asperges
1 bosje
Venkel
1
Olijfolie
Sjalotten
2
Look
1 teentje
Tijm
Laurierblaadjes
Bieslook
0,25 bosjes
Platte peterselie
0,25 bosjes
Kervel
Peper
Zout
Xeresazijn
1 scheutje
Boter
50 g
Parmezaanse kaas
50 g
Gerookte zalm
8 sneetjes
Risotto van gerst met asperges, venkel en gerookte zalm
Risotto met rijst is een Italiaanse klassieker die wellicht iedereen bekend in de oren klinkt. Risotto met gerst is er een variant op. De korrel geeft een lekkere bite aan de smeuïge bereiding. Jeroen werkt het gerecht af met seizoensgebonden groenten en gerookte zalm.Instructies
350 g gerst
1
Laat de gerst een nacht op voorhand wellen.
1 bosje witte asperges
2
Schil de asperges en leg zowel de groenten als de schillen in een kookpot met koud water. Haal de asperges van het vuur als het water haar kookpunt heeft bereikt.
0,5 venkels
3
Snijd de venkel in twee. Snijd de harde kern uit de helften. Snijd één helft in dunne plakjes met behulp van de mandoline en leg de plakjes vervolgens op ijswater.
olijfolie, 2 Sjalotten
4
Zet een casserole met olijfolie op het vuur. Snijd de sjalotten fijn en stoof ze aan in de casserole met de hete olie.
0,5 venkels, 1 teentje Look
5
Snijd ook de kern uit de andere helft van de venkel en snijd de groente vervolgens fijn. Laat de venkel meestoven met de sjalot. Plet het teentje look en voeg ook toe aan de stovende groenten.
tijm, laurierblaadjes
6
Giet de gerst af en stoof ook mee aan. Breng het geheel op smaak met de fijngesneden takjes tijm en de blaadjes laurier.
7
Bevochtig de gerst met het kookvocht van de asperges (2 keer de hoeveelheid van de gerst). Laat ongeveer 20 minuten inkoken.
0,25 bosjes Bieslook, 0,25 bosjes platte peterselie, kervel
8
Snijd de bieslook, de peterselie en de kervel fijn.
olijfolie, peper, zout, 1 scheutje xeresazijn
9
Laat de venkel op ijswater uitlekken in een mengkom. Breng op smaak met olijfolie, peper, zout en xeresazijn.
10
Meng de fijngesneden kruiden onder de gerst. Snijd de asperges in stukken, houd de topjes apart en voeg de rest toe aan de casserole.
50 g boter, 50 g Parmezaanse kaas, peper, zout
11
Werk het gerecht af met de boter en de geraspte Parmezaanse kaas. Breng verder op smaak met peper en zout.
8 sneetjes gerookte zalm, kervel
12
Meng er voor het serveren voorzichtig de aspergekopjes onder. Schep de gerstrisotto op een bord. Leg er de krokante venkel en enkele plakjes gerookte zalm bij. Werk het gerecht af met enkele pluksels kervel.