Gebakken zalm met geplette aardappel en witte kool
Gebakken zalm met geplette aardappel en witte kool
Gebakken zalm met geplette aardappel en witte kool
Gebakken zalm met geplette aardappel en witte kool
Ingrediënten
4 personen
Loskokende aardappelen
1.000 g
Witte kolen
0,5
Platte peterselie
Kervel
Zout
Boter
25 g
Boter
1 klontje
Bloem
25 g
Melk
0,5 l
Citroenen
0,5
Ansjoviszout, op olie
30 g
Peper
Zalmfiletsop het vel (ongeveer 200g/portie)
4
Olijfolie
1 scheutje
Benodigdheden
Een mandoline of een chinese mandoline
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De kool voorbereiden
1
Schil de aardappelen, snij ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.
2
Snij (het stuk) witte kool in grote parten en rasp de groente met een mandoline (of een Chinese mandoline) in fijne slierten.
3
Breng een pot met water aan de kook, voeg een snuifje zout toe en kook de snippers kool beetgaar.
Bechamelsaus maken
4
Smelt een klont boter op een matig vuur. Strooi de bloem bij de boter en roer tot je een malse roux krijgt. Blijf even doorroeren met de garde, maar laat de roux niet verkleuren. Zodra je een koekjesgeur ruikt, schenk je de melk erbij.
5
Blijf roeren met de garde tot de saus bindt. Bereid een witte saus die relatief vloeibaar. Maak er geen beton van.
6
Zet het vuur uit of neem de pruttelende saus weg van de kookplaat.
7
Knijp er een klein scheutje citroensap in. Dat geeft de saus wat extra smaakdiepte.
8
Roer en kruid de saus met peper van de molen. Vervang het zout door wat zoute ansjovis. Hak de kleine visfilets in kleine stukjes en roer ze door de saus tot ze weggesmolten zijn.
9
Voeg een beetje vers citroensap toe en proef of de smaken goed zitten.
10
Giet de aardappelen af en doe hetzelfde met de gare snippers witte kool. Meng de aardappelen met de kool en plet alles met een vork. Maak er geen puree van.
11
Schep de witte saus erbij en roer alles tot een smeuïge bereiding.
De zalm bakken
12
Kruid de stukken zalmfilet met wat peper van de molen en een beetje zout.
13
Smelt een klontje boter in een braadpan op een matig vuur. Voeg ook een scheutje olijfolie toe.
14
Leg de zalm op de velkant in de hete pan. Zet het vuur na een paar minuten zachter en laat de vis op het gemak garen, van onder naar boven. Reken hiervoor zo’n 10 minuten.
15
Draai de vis een eerste keer om en laat de zalmstukken nog zo’n 5 minuten garen op het zacht vuur. De kern van de zalm hoort nog een beetje glazig te zijn.
Afwerken en opdienen
16
Spoel wat platte peterselie en fijne kervel. Snipper de kruiden matig fijn en meng het groen door de geplette aardappelen met kool. TIP: Wie dragon in huis heeft kan dit kruid in de koolbereiding verwerken. Het past perfect bij een portie zalm.
17
Serveer het gerecht in diepe borden. Begin met een flinke lepel geplette aardappelen met kool. Leg er een stuk sappig gebakken zalm bovenop.
De kool voorbereiden
1
Schil de aardappelen, snij ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.
2
Snij (het stuk) witte kool in grote parten en rasp de groente met een mandoline (of een Chinese mandoline) in fijne slierten.
3
Breng een pot met water aan de kook, voeg een snuifje zout toe en kook de snippers kool beetgaar.
Bechamelsaus maken
4
Smelt een klont boter op een matig vuur. Strooi de bloem bij de boter en roer tot je een malse roux krijgt. Blijf even doorroeren met de garde, maar laat de roux niet verkleuren. Zodra je een koekjesgeur ruikt, schenk je de melk erbij.
5
Blijf roeren met de garde tot de saus bindt. Bereid een witte saus die relatief vloeibaar. Maak er geen beton van.
6
Zet het vuur uit of neem de pruttelende saus weg van de kookplaat.
7
Knijp er een klein scheutje citroensap in. Dat geeft de saus wat extra smaakdiepte.
8
Roer en kruid de saus met peper van de molen. Vervang het zout door wat zoute ansjovis. Hak de kleine visfilets in kleine stukjes en roer ze door de saus tot ze weggesmolten zijn.
9
Voeg een beetje vers citroensap toe en proef of de smaken goed zitten.
10
Giet de aardappelen af en doe hetzelfde met de gare snippers witte kool. Meng de aardappelen met de kool en plet alles met een vork. Maak er geen puree van.
11
Schep de witte saus erbij en roer alles tot een smeuïge bereiding.
De zalm bakken
12
Kruid de stukken zalmfilet met wat peper van de molen en een beetje zout.
13
Smelt een klontje boter in een braadpan op een matig vuur. Voeg ook een scheutje olijfolie toe.
14
Leg de zalm op de velkant in de hete pan. Zet het vuur na een paar minuten zachter en laat de vis op het gemak garen, van onder naar boven. Reken hiervoor zo’n 10 minuten.
15
Draai de vis een eerste keer om en laat de zalmstukken nog zo’n 5 minuten garen op het zacht vuur. De kern van de zalm hoort nog een beetje glazig te zijn.
Afwerken en opdienen
16
Spoel wat platte peterselie en fijne kervel. Snipper de kruiden matig fijn en meng het groen door de geplette aardappelen met kool. TIP: Wie dragon in huis heeft kan dit kruid in de koolbereiding verwerken. Het past perfect bij een portie zalm.
17
Serveer het gerecht in diepe borden. Begin met een flinke lepel geplette aardappelen met kool. Leg er een stuk sappig gebakken zalm bovenop.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
50m
Ingrediënten
Loskokende aardappelen
1.000 g
Witte kolen
0,5
Platte peterselie
Kervel
Zout
Boter
25 g
Boter
1 klontje
Bloem
25 g
Melk
0,5 l
Citroenen
0,5
Ansjoviszout, op olie
30 g
Peper
Zalmfiletsop het vel (ongeveer 200g/portie)
4
Olijfolie
1 scheutje
Gebakken zalm met geplette aardappel en witte kool
Witte kool in al even witte saus is een klassieke groentebereiding uit onze Vlaamse keuken. Lekker met een kotelet, maar ook een stuk gebakken vis past er wonderwel bij. Jeroen laat enkele stukken zalm op ’t gemakje bakken en mengt de geplette aandappelen met de groente en de saus. Het zout vervangt hij door enkele ansjovisfilets.Instructies
De kool voorbereiden
1
Schil de aardappelen, snij ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.
2
Snij (het stuk) witte kool in grote parten en rasp de groente met een mandoline (of een Chinese mandoline) in fijne slierten.
3
Breng een pot met water aan de kook, voeg een snuifje zout toe en kook de snippers kool beetgaar.
Bechamelsaus maken
4
Smelt een klont boter op een matig vuur. Strooi de bloem bij de boter en roer tot je een malse roux krijgt. Blijf even doorroeren met de garde, maar laat de roux niet verkleuren. Zodra je een koekjesgeur ruikt, schenk je de melk erbij.
5
Blijf roeren met de garde tot de saus bindt. Bereid een witte saus die relatief vloeibaar. Maak er geen beton van.
6
Zet het vuur uit of neem de pruttelende saus weg van de kookplaat.
7
Knijp er een klein scheutje citroensap in. Dat geeft de saus wat extra smaakdiepte.
8
Roer en kruid de saus met peper van de molen. Vervang het zout door wat zoute ansjovis. Hak de kleine visfilets in kleine stukjes en roer ze door de saus tot ze weggesmolten zijn.
9
Voeg een beetje vers citroensap toe en proef of de smaken goed zitten.
10
Giet de aardappelen af en doe hetzelfde met de gare snippers witte kool. Meng de aardappelen met de kool en plet alles met een vork. Maak er geen puree van.
11
Schep de witte saus erbij en roer alles tot een smeuïge bereiding.
De zalm bakken
12
Kruid de stukken zalmfilet met wat peper van de molen en een beetje zout.
13
Smelt een klontje boter in een braadpan op een matig vuur. Voeg ook een scheutje olijfolie toe.
14
Leg de zalm op de velkant in de hete pan. Zet het vuur na een paar minuten zachter en laat de vis op het gemak garen, van onder naar boven. Reken hiervoor zo’n 10 minuten.
15
Draai de vis een eerste keer om en laat de zalmstukken nog zo’n 5 minuten garen op het zacht vuur. De kern van de zalm hoort nog een beetje glazig te zijn.
Afwerken en opdienen
16
Spoel wat platte peterselie en fijne kervel. Snipper de kruiden matig fijn en meng het groen door de geplette aardappelen met kool. TIP: Wie dragon in huis heeft kan dit kruid in de koolbereiding verwerken. Het past perfect bij een portie zalm.
17
Serveer het gerecht in diepe borden. Begin met een flinke lepel geplette aardappelen met kool. Leg er een stuk sappig gebakken zalm bovenop.