Vanillewafels met witte chocolade, karamel, banaan en roomijs
Vanillewafels met witte chocolade, karamel, banaan en roomijs
Vanillewafels met witte chocolade, karamel, banaan en roomijs
Vanillewafels met witte chocolade, karamel, banaan en roomijs
Ingrediënten
4 personen
Patisseriebloem
250 g
Boter
250 g
Suiker
350 g
Bakpoeder
1 tl
Puddingpoeder
1 tl
Vanillestokje
1
Zout
1 snuifje
Witte chocoladedruppels
50 g
Room
0,05 l
Water
1 scheutje
Banaan
1
Pindanoten
40 g
Vanille-ijs
Eieren
3
Benodigdheden
Een keukenweegschaal, een keukenmachine menghulpstuk voor deeeg de, een wafelijzer, evt een taartrooster, een vijzel
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voor het wafelbeslag
250 g patisseriebloem, 200 g boter, 150 g suiker, 1 tl bakpoeder, 1 tl puddingpoeder, 1 vanillestokje, 1 snuifje zout, 50 g witte chocoladedruppels, 3 eieren
1
Haal de boter tijdig uit de koelkast zodat ze mals wordt. Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.
2
Neem de mengkom van de keukenmachine en doe hierin de bloem en de suiker.
TIPJe kan 1/3 van de klassieke kristalsuiker vervangen door vanillesuiker.
3
Voeg ook het bakpoeder toe en het puddingpoeder (poeder voor vanillepudding).
4
Snij de vanillestok overlangs en schraap uit elke halve peul de vanillezaadjes. Doe de zaadjes bij het bloemmengsel.
5
Voeg een snuifje zout toe.
6
Plaats de mengkom op de keukenmachine en laat ze draaien op lage snelheid. Gebruik het ‘K’-menghulpstuk om het beslag te bereiden.
7
Verdeel de malse boter in stukjes en doe ze in de pot met droge ingrediënten.
8
Laat de machine een minuutje draaien. Breek aansluitend de eieren - één voor één - in de kom. Blijf mengen tot je een egaal wafelbeslag verkrijgt.
9
Stort het wafelbeslag in een schaal, voeg de witte chocoladedruppels toe en meng ze doorheen het wafelbeslag. (Je kan ook grof gehakte chocolade gebruiken.)
10
Laat het beslag een uur opstijven in de koelkast.
De blonde karamel
200 g suiker, 0,05 l Room, 50 g boter, 1 scheutje Water
11
Kijk uit bij de bereiding met hete suiker. Vermijd spatten, werk voorzichtig en hou kinderen uit de buurt.
12
Doe de suiker samen met een beetje water in een propere pot. Zet het mengsel op een matig vuur.
TIPVeeg met een vochtig borsteltje de randen van de pan met suikerstroop schoon. Suikerkorrels die tegen de rand kleven kunnen snel verbranden.
13
Eerst zal het water verdampen. Wanneer de gesmolten suiker begint te kleuren zet je het vuur iets lager en verhit je de suiker nog een paar minuten.
14
Neem de lichtbruine karamel van het vuur en roer er heel voorzichtig de room door. Werk met de garde. (Kijk uit voor hete spatten.)
15
Roer er vervolgens ook de boter doorheen. (Zet de karamel eventueel nog kort op een zacht vuur.)
16
Laat de romige karamelsaus afkoelen.
De wafels bakken
17
Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand.
18
Haal het beslag uit de koelkast en schep er met een eetlepel een balletje uit. (Reken ong. 50g beslag per wafel.)
19
Leg twee (of meer) balletjes beslag in het wafelijzer en bak ze tot goudbruine wafeltjes. Gebruik een (prik)vork om de wafels uit het ijzer te halen.
20
Leg de wafels op een rooster zodat ze kunnen afkoelen; (Hoewel: zo’n warm versgebakken wafeltje smaakt ook al bijzonder lekker...)
Afwerken en serveren
1 banaan, 40 g pindanoten, vanille-ijs
21
Stamp de pinda’s met een suikerlaagje in de vijzel.
22
Pel de banaan en snij ze in dunne plakjes.
23
Leg op elk bord een versgebakken wafeltje. Verdeel er enkele schijfjes banaan op en rond.
24
Schep er een bolletje vanille-ijs bovenop en werk de dessertjes af met een paar lepels blonde karamel en wat zoete pindakruimels.
Voor het wafelbeslag
250 g patisseriebloem, 200 g boter, 150 g suiker, 1 tl bakpoeder, 1 tl puddingpoeder, 1 vanillestokje, 1 snuifje zout, 50 g witte chocoladedruppels, 3 eieren
1
Haal de boter tijdig uit de koelkast zodat ze mals wordt. Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.
2
Neem de mengkom van de keukenmachine en doe hierin de bloem en de suiker.
TIPJe kan 1/3 van de klassieke kristalsuiker vervangen door vanillesuiker.
3
Voeg ook het bakpoeder toe en het puddingpoeder (poeder voor vanillepudding).
4
Snij de vanillestok overlangs en schraap uit elke halve peul de vanillezaadjes. Doe de zaadjes bij het bloemmengsel.
5
Voeg een snuifje zout toe.
6
Plaats de mengkom op de keukenmachine en laat ze draaien op lage snelheid. Gebruik het ‘K’-menghulpstuk om het beslag te bereiden.
7
Verdeel de malse boter in stukjes en doe ze in de pot met droge ingrediënten.
8
Laat de machine een minuutje draaien. Breek aansluitend de eieren - één voor één - in de kom. Blijf mengen tot je een egaal wafelbeslag verkrijgt.
9
Stort het wafelbeslag in een schaal, voeg de witte chocoladedruppels toe en meng ze doorheen het wafelbeslag. (Je kan ook grof gehakte chocolade gebruiken.)
10
Laat het beslag een uur opstijven in de koelkast.
De blonde karamel
200 g suiker, 0,05 l Room, 50 g boter, 1 scheutje Water
11
Kijk uit bij de bereiding met hete suiker. Vermijd spatten, werk voorzichtig en hou kinderen uit de buurt.
12
Doe de suiker samen met een beetje water in een propere pot. Zet het mengsel op een matig vuur.
TIPVeeg met een vochtig borsteltje de randen van de pan met suikerstroop schoon. Suikerkorrels die tegen de rand kleven kunnen snel verbranden.
13
Eerst zal het water verdampen. Wanneer de gesmolten suiker begint te kleuren zet je het vuur iets lager en verhit je de suiker nog een paar minuten.
14
Neem de lichtbruine karamel van het vuur en roer er heel voorzichtig de room door. Werk met de garde. (Kijk uit voor hete spatten.)
15
Roer er vervolgens ook de boter doorheen. (Zet de karamel eventueel nog kort op een zacht vuur.)
16
Laat de romige karamelsaus afkoelen.
De wafels bakken
17
Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand.
18
Haal het beslag uit de koelkast en schep er met een eetlepel een balletje uit. (Reken ong. 50g beslag per wafel.)
19
Leg twee (of meer) balletjes beslag in het wafelijzer en bak ze tot goudbruine wafeltjes. Gebruik een (prik)vork om de wafels uit het ijzer te halen.
20
Leg de wafels op een rooster zodat ze kunnen afkoelen; (Hoewel: zo’n warm versgebakken wafeltje smaakt ook al bijzonder lekker...)
Afwerken en serveren
1 banaan, 40 g pindanoten, vanille-ijs
21
Stamp de pinda’s met een suikerlaagje in de vijzel.
22
Pel de banaan en snij ze in dunne plakjes.
23
Leg op elk bord een versgebakken wafeltje. Verdeel er enkele schijfjes banaan op en rond.
24
Schep er een bolletje vanille-ijs bovenop en werk de dessertjes af met een paar lepels blonde karamel en wat zoete pindakruimels.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
45m
Ingrediënten
Patisseriebloem
250 g
Boter
250 g
Suiker
350 g
Bakpoeder
1 tl
Puddingpoeder
1 tl
Vanillestokje
1
Zout
1 snuifje
Witte chocoladedruppels
50 g
Room
0,05 l
Water
1 scheutje
Banaan
1
Pindanoten
40 g
Vanille-ijs
Eieren
3
Vanillewafels met witte chocolade, karamel, banaan en roomijs
Als er wafels gebakken worden dan fleurt de sfeer in huis helemaal op. Ik gebruik de versgebakken wafels met witte chocolade als basis voor een dessert met banaan, een blonde karamelsaus en vanille-ijs. Een handje verbrokkelde zoete pindanoten zorgen voor wat crunch. Bak van de rest van het beslag wafeltjes waar je ook morgen nog kan van genieten.Instructies
Voor het wafelbeslag
250 g patisseriebloem, 200 g boter, 150 g suiker, 1 tl bakpoeder, 1 tl puddingpoeder, 1 vanillestokje, 1 snuifje zout, 50 g witte chocoladedruppels, 3 eieren
1
Haal de boter tijdig uit de koelkast zodat ze mals wordt. Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.
2
Neem de mengkom van de keukenmachine en doe hierin de bloem en de suiker.
TIPJe kan 1/3 van de klassieke kristalsuiker vervangen door vanillesuiker.
3
Voeg ook het bakpoeder toe en het puddingpoeder (poeder voor vanillepudding).
4
Snij de vanillestok overlangs en schraap uit elke halve peul de vanillezaadjes. Doe de zaadjes bij het bloemmengsel.
5
Voeg een snuifje zout toe.
6
Plaats de mengkom op de keukenmachine en laat ze draaien op lage snelheid. Gebruik het ‘K’-menghulpstuk om het beslag te bereiden.
7
Verdeel de malse boter in stukjes en doe ze in de pot met droge ingrediënten.
8
Laat de machine een minuutje draaien. Breek aansluitend de eieren - één voor één - in de kom. Blijf mengen tot je een egaal wafelbeslag verkrijgt.
9
Stort het wafelbeslag in een schaal, voeg de witte chocoladedruppels toe en meng ze doorheen het wafelbeslag. (Je kan ook grof gehakte chocolade gebruiken.)
10
Laat het beslag een uur opstijven in de koelkast.
De blonde karamel
200 g suiker, 0,05 l Room, 50 g boter, 1 scheutje Water
11
Kijk uit bij de bereiding met hete suiker. Vermijd spatten, werk voorzichtig en hou kinderen uit de buurt.
12
Doe de suiker samen met een beetje water in een propere pot. Zet het mengsel op een matig vuur.
TIPVeeg met een vochtig borsteltje de randen van de pan met suikerstroop schoon. Suikerkorrels die tegen de rand kleven kunnen snel verbranden.
13
Eerst zal het water verdampen. Wanneer de gesmolten suiker begint te kleuren zet je het vuur iets lager en verhit je de suiker nog een paar minuten.
14
Neem de lichtbruine karamel van het vuur en roer er heel voorzichtig de room door. Werk met de garde. (Kijk uit voor hete spatten.)
15
Roer er vervolgens ook de boter doorheen. (Zet de karamel eventueel nog kort op een zacht vuur.)
16
Laat de romige karamelsaus afkoelen.
De wafels bakken
17
Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand.
18
Haal het beslag uit de koelkast en schep er met een eetlepel een balletje uit. (Reken ong. 50g beslag per wafel.)
19
Leg twee (of meer) balletjes beslag in het wafelijzer en bak ze tot goudbruine wafeltjes. Gebruik een (prik)vork om de wafels uit het ijzer te halen.
20
Leg de wafels op een rooster zodat ze kunnen afkoelen; (Hoewel: zo’n warm versgebakken wafeltje smaakt ook al bijzonder lekker...)
Afwerken en serveren
1 banaan, 40 g pindanoten, vanille-ijs
21
Stamp de pinda’s met een suikerlaagje in de vijzel.
22
Pel de banaan en snij ze in dunne plakjes.
23
Leg op elk bord een versgebakken wafeltje. Verdeel er enkele schijfjes banaan op en rond.
24
Schep er een bolletje vanille-ijs bovenop en werk de dessertjes af met een paar lepels blonde karamel en wat zoete pindakruimels.