Bearnaisesaus
Bearnaisesaus
Bearnaisesaus
Bearnaisesaus
Ingrediënten
4 personen
Water
0,5 dl
Witte wijn
0,5 dl
Dragonazijn
0,5 dl
Sjalotten
3
Peperbolletjes
10
Tijm
Boter
250 g
Eieren
3
Gastrique
3 eierdopjes
Pepers
Zout
Citroenen
0,5
Dragon
Kervel
Benodigdheden
Een maatbeker, een garde klopper, een zeef, een mengschaal
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De gastrique
0,5 dl Water, 0,5 dl witte wijn, 0,5 dl dragonazijn
1
Neem een maatbeker en doe er het water, de witte wijn en de dragonazijn in. Schenk het mengsel in een pot en verwarm het op een matig vuur.
3 Sjalotten, 10 peperbolletjes, tijm
2
Pel de sjalotten en snipper ze grof. Voeg de stukjes sjalot toe samen met de gekneusde peperbollen en de tijm.
TIPBreek de peperbollen onder de bodem van een stevige kookpot.
3
Laat het mengsel rustig inkoken tot er een derde van overblijft.
4
Giet de gastrique door een zeef.
De bearnaise bereiden
250 g boter
5
Doe blokjes koude boter
in een pannetje en smelt ze op een zacht vuur. Schep nadien de vlokken eiwit uit de goudgele gesmolten boter. Zo houd je geklaarde boter over.
3 eieren
6
Scheid de eieren, doe de dooiers in een mengschaal en klop ze los met een garde. Het eiwit gebruik je niet.
3 eierdopjes gastrique
7
Voeg een deel van de gastrique toe en klop beide ingrediënten schuimig met de garde.
8
Giet het mengsel in een hoge steelpan. Zet ze op een zacht vuur en blijf onophoudelijk kloppen met de garde. Neem de saus af en toe even weg van het vuur om de temperatuur onder controle te houden. Blijf doorgaan tot je een schuimige gebonden saus overhoudt, waarin de garde z’n sporen nalaat.
9
Schenk de geklaarde boter beetje bij beetje bij het luchtige mengsel van dooiers en gastrique, en blijf de hele tijd lang kloppen met de garde.
pepers, zout, 0,5 citroenen
10
Neem de saus weg van het vuur en breng ze op smaak met peper, zout en een scheutje citroensap. Voeg eventueel een beetje extra van de gastrique toe.
dragon, kervel
11
Snipper de blaadjes dragon (en kervel) fijn. Meng de verse kruiden door de bearnaisesaus.
De gastrique
0,5 dl Water, 0,5 dl witte wijn, 0,5 dl dragonazijn
1
Neem een maatbeker en doe er het water, de witte wijn en de dragonazijn in. Schenk het mengsel in een pot en verwarm het op een matig vuur.
3 Sjalotten, 10 peperbolletjes, tijm
2
Pel de sjalotten en snipper ze grof. Voeg de stukjes sjalot toe samen met de gekneusde peperbollen en de tijm.
TIPBreek de peperbollen onder de bodem van een stevige kookpot.
3
Laat het mengsel rustig inkoken tot er een derde van overblijft.
4
Giet de gastrique door een zeef.
De bearnaise bereiden
250 g boter
5
Doe blokjes koude boter
in een pannetje en smelt ze op een zacht vuur. Schep nadien de vlokken eiwit uit de goudgele gesmolten boter. Zo houd je geklaarde boter over.
3 eieren
6
Scheid de eieren, doe de dooiers in een mengschaal en klop ze los met een garde. Het eiwit gebruik je niet.
3 eierdopjes gastrique
7
Voeg een deel van de gastrique toe en klop beide ingrediënten schuimig met de garde.
8
Giet het mengsel in een hoge steelpan. Zet ze op een zacht vuur en blijf onophoudelijk kloppen met de garde. Neem de saus af en toe even weg van het vuur om de temperatuur onder controle te houden. Blijf doorgaan tot je een schuimige gebonden saus overhoudt, waarin de garde z’n sporen nalaat.
9
Schenk de geklaarde boter beetje bij beetje bij het luchtige mengsel van dooiers en gastrique, en blijf de hele tijd lang kloppen met de garde.
pepers, zout, 0,5 citroenen
10
Neem de saus weg van het vuur en breng ze op smaak met peper, zout en een scheutje citroensap. Voeg eventueel een beetje extra van de gastrique toe.
dragon, kervel
11
Snipper de blaadjes dragon (en kervel) fijn. Meng de verse kruiden door de bearnaisesaus.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
30m
Ingrediënten
Water
0,5 dl
Witte wijn
0,5 dl
Dragonazijn
0,5 dl
Sjalotten
3
Peperbolletjes
10
Tijm
Boter
250 g
Eieren
3
Gastrique
3 eierdopjes
Pepers
Zout
Citroenen
0,5
Dragon
Kervel
Bearnaisesaus
De basis voor een traditionele bearnaisesaus is de gastrique. Hoe meer zorg je aan deze reductie besteedt, hoe fijner je saus zal smaken.Instructies
De gastrique
0,5 dl Water, 0,5 dl witte wijn, 0,5 dl dragonazijn
1
Neem een maatbeker en doe er het water, de witte wijn en de dragonazijn in. Schenk het mengsel in een pot en verwarm het op een matig vuur.
3 Sjalotten, 10 peperbolletjes, tijm
2
Pel de sjalotten en snipper ze grof. Voeg de stukjes sjalot toe samen met de gekneusde peperbollen en de tijm.
TIPBreek de peperbollen onder de bodem van een stevige kookpot.
3
Laat het mengsel rustig inkoken tot er een derde van overblijft.
4
Giet de gastrique door een zeef.
De bearnaise bereiden
250 g boter
5
Doe blokjes koude boter
in een pannetje en smelt ze op een zacht vuur. Schep nadien de vlokken eiwit uit de goudgele gesmolten boter. Zo houd je geklaarde boter over.
3 eieren
6
Scheid de eieren, doe de dooiers in een mengschaal en klop ze los met een garde. Het eiwit gebruik je niet.
3 eierdopjes gastrique
7
Voeg een deel van de gastrique toe en klop beide ingrediënten schuimig met de garde.
8
Giet het mengsel in een hoge steelpan. Zet ze op een zacht vuur en blijf onophoudelijk kloppen met de garde. Neem de saus af en toe even weg van het vuur om de temperatuur onder controle te houden. Blijf doorgaan tot je een schuimige gebonden saus overhoudt, waarin de garde z’n sporen nalaat.
9
Schenk de geklaarde boter beetje bij beetje bij het luchtige mengsel van dooiers en gastrique, en blijf de hele tijd lang kloppen met de garde.
pepers, zout, 0,5 citroenen
10
Neem de saus weg van het vuur en breng ze op smaak met peper, zout en een scheutje citroensap. Voeg eventueel een beetje extra van de gastrique toe.
dragon, kervel
11
Snipper de blaadjes dragon (en kervel) fijn. Meng de verse kruiden door de bearnaisesaus.