Zo haal je álles uit dat bakje Belgische aardbeien

Zodra de Belgische aardbeien in de winkelrekken belanden ziet elke hobbykok z'n kans schoon. Met een laagje bloemsuiker, op een taart of in huisgemaakte confituur? De dikke, sappige rode vruchten zijn lekker op 1001 manieren. Laat je inspireren door de verrassende zomerrecepten en handige tips van Dagelijkse kost om álles uit dat bakje verse Belgische aardbeien te halen.

Aardbeien kopen

De eerste Belgische aardbeien (uit verwarmde serres) zijn beschikbaar vanaf eind maart. Vanaf mei zijn ook de aardbeien geteeld in plastic tunnels verkrijbaar en vanaf juni kan je aardbeien uit volle grond kopen. Verse aardbeien horen dieprood, mooi glanzend en stevig te zijn.

“Juni is hét topmoment voor verse aardbeien.”

Aardbeien wassen en bewaren

Aardbeien wassen is niet nodig als je ze in de winkel of op de markt koopt. Pluk je ze rechtstreeks van de plant, bijvoorbeeld in je eigen moestuin? Dan kan je ervoor kiezen om ze toch te wassen. Je weet namelijk nooit welk dier het fijn vertoeven vindt tussen jouw aardbeiplanten. Vermijd een te harde waterstraal onder de kraan want aardbeien kneuzen heel makkelijk. Verwijder de kroontjes pas na de wasbeurt, anders zuigen je aardbeien zich vol met water en verliezen ze hun aroma. Dep ze tenslotte goed droog met keukenpapier of laat ze uitlekken in een vergiet.

Wil je aardbeien wat langer bewaren in de koelkast? Door ze enkele minuten te laten weken in koud water met een flinke scheut azijn verwijder je sporen en bacterieën en zouden je aardbeien langer vers moeten blijven. Spoel je aardbeien voor de zekerheid na met koud water zodat ze er geen azijnsmaak aan overhouden.

Aardbeien bereiden

Snijd je gewoonlijk netjes het kroontje van elke aardbei? Gooi de kroontjes niet zomaar weg. Ze zitten boordevol smaak én vitamines. De groene steeltjes geven een zoete aardbeismaak af. Gebruik ze om fris fruitwater, geïnfuseerde alcohol of een aromatische saladedressing met olijfolie of azijn klaar te maken. Of gooi ze mee in de mixer voor een smaakvolle smoothie.

Aardbeien zelf combineren met allerlei smaken. Een kommetje verse aardbeien met een laagje bloemsuiker? Heerlijk! Al hebben zoete Belgische aardbeien vaak geen nood aan die extra suiker. Durf gerust voor verrassende smaakcombinaties te kiezen. Serveer aardbeien eens met plattekaas en verse munt of wat balsamico, basilicum en een toef mascarpone. Mag het echt eens iets hélemaal anders zijn? Bekijk hieronder 10 verrassende recepten met verse aardbeien.

8 x verse aardbeien maar dan anders

1. Aardbeiensoepje met violetsiroop en muntgranité

Fris, frisser, frist! Dit zoete soepje bestaat uit vuurrode aardbeien en een gifgroene granité van munt. Samen zorgen ze voor een verkwikkend gevoel in de mond en een wauw-effect bij je gasten.

2. Javanais met aardbeien

Een zomerse variant met een botercrème van aardbei, verse aardbeien en witte chocoladeschilfers.

3. Clafoutis met aardbeien

Clafoutis is een heerlijke combinatie van een soort flensjesbeslag en vruchten die samen in een ovenschaaltje gaan. Clafoutis van kersen is een klassieker, maar ook andere rode vruchten zoals verse aardbeien komen tot hun recht in dit smakelijke nagerecht.

4. Aardbeiensalade met churros en hoeve-ijs

Verse aardbeien, limoen, Cointreau en wat bloemsuiker. Meer heb je niet nodig om een verbluffend lekkere en poepsimpele aardbeiensalade te maken. Jeroen serveert ze bij krokant gebakken churros en een bol hoeve-ijs.

5. Aardbeienlimonade

Wat is beter dan een grote kan homemade limonade om de dorst te lessen op een zomerse dag? Jeroens aardbeienlimonade met kokoswater, limoen en munt is de hemel op aarde. Schol!

6. Frozen yoghurt frisco met aardbei

Huisgemaakte yoghurtfrisco’s met verse aardbeien?! Het klinkt moeilijker dan het is. Met slechts vier ingrediënten – aardbei, Griekse yoghurt, citroenverbena en agavesiroop, klaar je de klus.

7. Aardbeiencompote en gegrilde wentelteefjes op de barbecue

Ooit al aardbeien op de barbecue klaargemaakt? Jeroen bereidt een compote van de rode vruchten in een stoofpot op de barbecue, maar het kan even goed op een klassiek fornuis. Serveer de compote vervolgens met verse basilicum en een bol vanille-ijs op een stukje zoet en mals gegrild brood en je hebt een verrassende en zomerse variant op het klassieke wentelteefje!

 

8. Expo van Parijse wafeltjes met verse aardbeien en mousse van tagada aardbei

Een expo (ijs samengedrukt tussen twee wafeltjes) roept bij Jeroen altijd nostalgische herinneringen op. Hij maakt zelf een luxueuzere versie met aardbeien en een smeuïge mousse van tagada aardbeien. Tagada is geen exotische soort, maar een populair aardbeisnoepje. De zoete aardbeicoulis bovenop zorgt voor een glansrijke afwerking.

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie