Zelf poké bowls maken met de recepten van Dagelijkse kost

Als je poké bowls nog niet kende, laat staan al zelf gemaakt hebt, zal je na het lezen van dit artikel alsnog snel verkocht zijn. De goedgevulde kommetjes met rauwe vis, verse groenten en rijst veroveren in sneltempo de wereld. Honger gekregen? Maak thuis je eigen, gezonde poke bowl of sushi bowl met de tips en recepten van Jeroen Meus.

Wat is een poké bowl?

Poké betekent letterlijk ‘in plakken snijden’. Plakjes rauwe vis, rijst en fijngesneden groenten zijn dan ook de basisingrediënten van een poké bowl. Je kan dit misschien nog het makkelijkst omschrijven als ‘sushi in een kommetje’. Vergis je echter niet. De poké bowl is niet komen overwaaien uit Japan, maar is een traditioneel Hawaïaans gerecht. Het is niet zo gek: op een eiland gelegen tussen Japan, de Verenigde Staten en Australië zijn oosterse invloeden en verse vis nooit ver weg.

Poké bowls zelf maken? Dit is hoe je te werk gaat

Een poké bowl is doorgaans opgebouwd met een vijftal ingrediënten: rijst, vis, marinade of saus, groenten en toppings. Hieronder geven we een aantal suggesties, maar experimenteer vooral zelf tot je de beste combinatie gevonden hebt.

1. Rijst

De basis van een poké bowl is rijst. Natuurlijk kan je hiermee variëren naar eigen smaak. Eet je liever bruine rijst dan witte rijst? Je kan ook zilvervliesrijst of quinoa gebruiken als basis voor deze gezonde maaltijd. 

2. Vis

Over naar de ster van dit gerecht. Typisch voor een poké bowl is de rauwe, gemarineerde vis die in fijne plakjes gesneden is. Dat kan gaan van zalm en tonijn tot inktvis. 

Je kan je poké bowl ook samenstellen met vlees zoals biefstuk en vleesvervangers zoals tofu, quorn en tempeh als je liever vegetarisch eet.

3. Marinade of saus

Een vette vis zoals zalm of tonijn gaat hand in hand met zoute smaken zoals sojasaus. De vis wordt er vaak in gemarineerd. Ook pittige smaken zoals chili, sriracha en wasabi smaken goed af.

VRT

4. Groenten

De groenten, ook steevast in blokjes of fijne plakjes gesneden, zorgen voor kleur en frisheid. Denk aan komkommer, wortel, radijsjes, sojascheuten- en bonen (edamame), avocado, zeewier, algen (wakamé), … Fruit is ook een optie. Denk aan blokjes frisse watermeloen of sappige mango.

5. Toppings

Om het feest in je kom compleet te maken, zijn er verschillende toppings. Werk af met sesamolie, sesamzaadjes, fijngesnipperde lente-ui, koriander, krokante nori (gedroogd zeewier), ingelegde gember, wasabi, cashewnoten, …

Aan de slag met de poké bowl recepten van Dagelijkse kost

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?