Zeetong klaarmaken doe je zo

Zeetong à la meunière is een absolute restaurantklassieker, maar deze fantastische vis is op nog zoveel andere lekkere manieren klaar te maken. Á la minute gebakken in de pan, gepocheerd of uit de oven, je kan er alle kanten mee op. Dagelijkse kost legt je uit hoe je verse zeetong klaarmaakt.

Koken met vis is altijd een feest. Zeker als je verse zeetong in huis haalt. Zeetong is een lokaal product waar je met plezier een beetje meer voor betaalt. Van juni tot en met december is deze platvis op z’n best. Jeroens beste tip om het beste uit deze vis te halen: koop zeetong vers in en maak de vis zelf schoon. Het is prijsvoordeliger én het komt de smaak ten goede.

VRT

Vis fileren kan je leren

Bij de vishandel kan je verse zeetong ook al gefileerd of ontveld (met de kop er nog aan) bestellen. Zo ga je te werk:

  1. Knip de kop en de zijvinnen weg met een propere schaar. Knip de staart bij.
  2. Spoel alle vuilresten weg onder koud stromend water en dep de vis droog met keukenpapier.
  3. Snijd met een fileermes achter de kop in en ga met de platte punt van het mes schuin langs de middengraat tot aan de staart.
  4. Haal de filets er in een vlotte beweging af zonder in het visvlees te snijden.
  5. Snijd tenslotte de zijgraatjes weg.

Ga je voor de eerste keer verse vis ontvellen? Jeroen toont je in dit filmpje stap voor stap hoe jij er thuis ook in slaagt.

VRT

Gepocheerde zeetongrolletjes

Aangezien Noordzeetong stevig visvlees heeft, kan je de filets pocheren zonder te vrezen dat je vis uiteen valt. Tongrolletjes lenen zich perfect om zachtjes te garen in een vloeistof zoals witte wijn en/of visfond. Het duurt trouwens niet langer dan bakken in de pan: 5 à 10 minuten pocheren is meestal voldoende, afhankelijk van de dikte en grootte van je filets.

Gebakken zeetong 

Liefhebbers zeggen wel eens dat zeetong drie keer moet zwemmen: in de zee, in de boter en in de maag. Zeetong meunière is niet voor niets een populair gerecht op restaurant.

Voor deze bereiding bestrooi je de sliptongen, de kleinere variant van zeetong, met bloem en bak je ze à la minute in de pan

Een aantal aandachtspunten: 

  • Laat de boter goed heet worden, zodat de vis meteen krokant kan bakken. Leg dus niet teveel filets samen in de pan om te voorkomen dat de vetstof te snel weer afkoelt. 
  • Bak de vis 1,5 à 2 minuten per kant
  • Werk af met de bekende beurre noisette (gebruinde boter), verse peterselie en een scheutje citroensap

Aan de slag met zeetong

Geniet van een heerlijk stukje vis uit onze Noordzee dankzij de zeetong recepten van Dagelijkse kost die je hier terugvindt.

 

VRT
culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie