Welke soorten tomaten zijn er en wat maak je ermee?

In de zomer staat er geen maat op de tomaat. De sappige vruchtgroente is het hele jaar door verkrijgbaar in allerlei gedaantes – glad, geel, geribd of (donker)rood. Toch zijn de zomermaanden het absolute hoogtepunt voor tomatenliefhebbers. De smaak is nog beter, de keuze net iets groter. Welke soorten tomaten zijn voorhanden, en vooral: wat maak je ermee? Een overzicht.

Overgewaaid uit Zuid-Amerika werd de tomaat lang beschouwd als een giftige sierplant - de tomaat stamt uit dezelfde nachtschadefamilie als de niet-eetbare wolfskers - maar al snel groeide hij uit tot een van de populairste groenten in Europa. De tomaat is eigenlijk een vruchtgroente, net zoals paprika, courgette, aubergine en komkommer. De rijpe vruchten, het niet-giftige deel van de tomatenplant, werden vanaf de 16e eeuw op grote schaal gekweekt. Zo ontstonden er heel wat tomatenvariëteiten, van supersappig tot extra vlezig. Zoeter, groter, roder, … Ook nu liggen er af en toe nog nieuwe tomatensoorten in het schap.

Soorten tomaten

Tomaten kunnen we onderverdelen in een aantal categorieën:

  • Vleestomaten bevatten weinig vocht en veel stevig vlees.
  • Trostomaten rijpen aan de tak en zijn doorgaans voller van smaak.
  • Kerstomaten zijn kleiner van vorm en zoeter van smaak.
  • Pruimtomaten zijn langwerpig, stevig en makkelijk pelbaar.
VRT

Voor elke bereiding een tomaat

Binnen elke categorie kunnen tomaten variëren in vorm, stevigheid, kleur en smaak. Geel, groen of rood? Hartig of eerder zoet? Glad of geribd? Zo herken je de meest voorkomende tomatensoorten in de supermarkt.

Bellino pruimcherrytomaat

Deze kerstomaat in pruimvorm is sappig en barst van de zoete smaak. Bellino tomaten vind je ook wel onder de term 'snoeptomaten' of 'snacktomaten' in de winkel. Ze zijn bijzonder lekker om uit het vuistje te eten, in salades te verwerken of als hapje.

Ministar

Deze zoete minitomaten zijn verkrijgbaar in tros. Ministars zijn net iets groter dan kerstomaten, heel sappig en daarom de ideale cocktailtomaat. Vul ze als hapje of in de oven, verwerk ze in een salade of laat ze schitteren in je volgende soep of verse tomatensaus.

Coeur de Boeuf

De vleestomaat bij uitstek heet Coeur de Boeuf, die je als rode en als groene tomaat kan consumeren. De smaak is eerder friszuur dan zoet. Deze hartvormige, geribde kanjer is zeer stevig en vlezig en steelt dankzij zijn kenmerkende look de show in allerlei salades. Denk maar aan een simpele caprese of deze 'tomatencarpaccio'.

VRT

Kumato

Deze tomatenvariëteit valt meteen op door de donkerrode tot donkerbruine kleur. Snijd een kumato tomaat maar eens open: aan de binnenkant ziet hij groen. Deze stevige, 'knapperige' tomaat presenteert bijzonder mooi en voegt een intense, friszoete tomatensmaak toe aan je gerechten. Kumato tomaten in een salade, op de grill of in de oven zijn een absolute aanrader.

Prunella

Ben je op zoek naar een stevige tomaat met een intense smaak? Dan is deze pruimvormige trostomaat ideaal. Prunella rijpt aan de steel wat een heerlijke, lichtzoete en volle tomatensmaak oplevert. Ideaal om in je tomatensoep en passata te draaien. Liever een losse tomaat? De Romared tomaat is vergelijkbaar qua vorm en smaak en koop je per stuk.

Baron

Baron is wat we ook wel een typische, Belgische vleestomaat noemen. Deze soort staat bekend om het sappige, maar stevige vruchtvlees en de lichtzoete, frisse smaak. Gebruik Baron tomaten om op te vullen, in ovengerechten, om te grillen op de barbecue of om in schijfjes tussen een hamburger te leggen. 

Prince

Deze losse, dieprode vleestomaat is vergelijkbaar met Baron, maar iets kleiner van formaat. Dankzij de superieure kwaliteit kan je rekenen op een stevig vruchtvlees, een intense lichtzoete smaak en een lange houdbaarheid. Prince tomaten lenen zich perfect om op te vullen en voor grillgerechten.

De hartige smaak van tomaten

Van nature komt er glutamaat in de tomaten voor. Dat is een natuurlijke smaakversterker, die bijvoorbeeld vaak ook in de Chinese keuken gebruikt wordt, maar ook van nature in Parmezaanse kaas en allerlei paddenstoelen zit. Die stof zorgt voor die kenmerkende ‘hartige’ smaak in tomaten.

Aan de slag met tomaten

Laat je fantasie de vrije loop en tover de heerlijkste sauzen, ovenbereidingen, salades en andere gerechten met verse tomaten op tafel. Laat je inspireren door klassiekers als tomaat-garnaal en originele recepten met tomaat in de hoofdrol.
devierseizoenen Created with Sketch.

De 4 seizoenen