Weekendtip: 14 zoete en hartige recepten voor een uitgebreid ontbijt

Een lekker ontbijt is de beste wekker. Maak jij tijdens het weekend graag tijd om uitgebreid te ontbijten? En mag het dan vooral eens iets anders zijn dan pistolets, koffiekoeken of spek met eieren? Hier zijn 14 zoete en hartige ontbijt ideeën om je dag mee te beginnen.

Zoet ontbijt

1. Koekjes als ontbijt

Pak het eens anders aan en serveer koekjes als ontbijt. Vers gebakken havermoutkoekjes, bananen en yoghurt vormen een voedzame en originele start van de dag.

2. Havermout(pannen)koeken

Deze uit de kluiten gewassen havermoutkoeken hebben iets weg van kleine pannenkoeken, maar dan zonder eieren. Met een toef plattekaas en vers fruit is dit een leuke afwisseling voor de klassieke zondagse pistolet.

3. Muesli à la Meus

Meusli, da’s Meus zijn versie van muesli of granola. Deze geroosterde ontbijtmix zit tjokvol havermout, noten, pitten, zaden en wat zoetigheid. Dit kan je nog een aantal weken bewaren in een afgesloten pot dus maak ineens een dubbele portie!

4. Lactosevrije en glutenvrije ontbijtpannenkoeken

Dit is een gezond ontbijt voor echte kampioenen. Door het gebruik van boekweitmeel, amandelpoeder en rijstmelk verteren de pannenkoeken makkelijker en zijn ze ook geschikt voor een lactosevrij of glutenvrij dieet. Wat een feest!

5. Wentelteefjes

Verloren brood, wentelteefjes, gewonnen brood, … Noem het hoe je wil. Dit ontbijtrecept is de perfecte manier om brood van gisteren te upcyclen tot een fantastisch ochtendmaal. Supermakkelijk en superlekker!

6. Bananenbrood met noten

Dit fruitig ontbijt slaat de brug tussen cake en brood. Met rijpe bananen, wat bloem, eieren en smaakmakers flans je een eenvoudig maar overheerlijk bananenbrood in elkaar waar je zowel ’s ochtends als om vier uur heerlijk van kan smullen.

7. American pancakes en blueberry muffins

Dit is de real deal. Nergens bakken ze pannenkoeken en muffins luchtiger dan in de VS. Deze ontbijtpannenkoeken en ontbijtmuffins kan je pimpen naargelang je goesting en zijn bovendien makkelijk mee te nemen. Win win!

8. Yoghurt met rabarbercompote

Voor een licht ontbijt raadt Jeroen yoghurt met rabarbercompote en havermoutcrumble aan. Dit is de perfecte combinatie van zoet en zuur, smeuïg en krokant. Soit, alles waar je hartje ’s ochtends naar verlangt.

9. Drie verschillende smoothies

Smoothies zijn snel klaar én gezond, ook als ontbijt. Jeroen maakt drie soorten: mango-munt, appel-kiwi en banaan-amandel. Maar voel je vooral vrij om je eigen ontbijtsmoothie uit te vinden.

Hartig ontbijt

1. Mexicaanse ontbijtburrito’s

Niemand verwacht zich aan burrito’s aan de ontbijttafel, maar smaken doen ze zeker. De tortillavellen zijn gevuld met een Mexicaanse mix van eieren, bonen, tomaten en kaas. Kortom, alles wat je nodig hebt om stevig aan de dag te beginnen.

2. Hartige pannenkoek of galette Bretonne

Jeroen ontbijt steevast met een boekweitpannenkoek en een tas koffie. In dit recept vult hij de hartige pannenkoek met spiegelei, ham en kaas om hem daarna toe te vouwen als een enveloppe. Snel, simpel en leuk om te maken!

3. English breakfast

De Britten houden er een atypische ontbijtgewoonte op na: hun favoriete ontbijt bestaat uit een uitgebreid en hartig bord vol worstjes, spek, bonen in tomatensaus en spiegelei. Geloof ons, zo’n Engels ontbijt staat garant voor tonnen energie!

4. Kruimelvrije ontbijtrolletjes

Een ontbijt op bed is leuk … tot je de avond nadien kruimels in bed terugvindt. Deze twee soorten ontbijtrolletjes met omelet kruimelen niet – beloofd! – en barsten van smaak.

5. Eggs Benedict

Eggs Benedict is een typisch Amerikaans ontbijt van toast met een gepocheerd ei, Hollandaisesaus en krokant spek. Hiermee krijg je jong én oud snel uit bed.

Wacht, er is nog meer ...

Van een klassiek ontbijt op bed tot zelfgemaakte pruimenjam. Blader hier door alle ontbijt recepten van Dagelijkse kost.
dagelijkskoken Created with Sketch.

Dagelijks koken