Wat kan je klaarmaken met kikkererwten?

Kikkererwten belanden steeds vaker in onze winkelkar. Deze eiwitrijke peulvruchten zijn gezond, voedzaam, lekker, … en klaar in een handomdraai. Tenminste als je ze in blik of bokaal koopt. Wat is eigenlijk het verschil tussen kikkererwten uit blik en gedroogde kikkererwten? En wat kan je met kikkererwten klaarmaken behalve hummus? Lees er hier alles over.

Kikkererwten zijn kleine, ronde peulvruchten die rijk zijn aan eiwitten, vezels, ijzer, zink en vitamine B. Ze zijn ook een bron van gezonde koolhydraten. Kikkererwten zijn dus heel erg voedzaam en gezond, en daardoor populair bij vegetariërs. Wist je dat ze in het oude Egypte zelfs al kikkererwten aten? Inmiddels zijn kikkererwten overal ter wereld geliefd omwille van hun nootachtige smaak en veelzijdige bereidingsmogelijkheden.

Kikkererwten kopen: gedroogd of uit blik?

In de winkel kan je kikkererwten in blik of als gedroogde peulvruchten kopen? Beiden hebben hun voor- en nadelen. Of wat had je gedacht? ;-)

  • Gedroogde kikkererwten bevatten meer smaak, maar moet je eerst nog weken (+/- 8 uur) en koken (+/- 1 uur) voor je ze kan gebruiken.
  • Kikkererwten uit blik zijn al geweekt en voorgekookt. Deze kan je dus wel last minute uit de kast halen om er snel nog even hummus van te maken.
VRT

Bereidingen en recepten met kikkererwten

Dan rest ons de vraag hoe je kikkererwten lekker klaarmaakt? De mogelijkheden zijn eindeloos: gekookte kikkererwten kan je terug laten afkoelen en koud (niet rauw) serveren in een salade of pureren tot hummus. Je kan de peulvruchten ook koken, bakken in de pan en in de oven, stoven, grillen, verwerken in tajine en stoofpotjes, … Of draai ze eens in de soep?

Last but not least zijn kikkererwten ook het basisingrediënt van de populaire oosterse frituursnack: falafel. Dat zijn kruidige kikkererwtenballetjes die je goudbruin bakt in hete olie. Het proberen waard!

VRT

Wat is aquafaba of kikkererwtenvocht en wat kan je ermee?

Kikkererwten uit blik of in een pot moet je eerst afgieten, maar giet het kikkererwtenvocht nooit zomaar weg. Kikkererwtenvocht of aquafaba is een geweldig product. Veganisten gebruiken het als eiwitvervanger. Eén ei staat gelijk aan 45 ml aquafaba.

Wat kan je klaarmaken met aquafaba? Vooral in koude bereidingen waarvoor je gewoonlijk eiwitten gebruikt, is dit eiwitrijke sap een succes. Vervang de eiwitten in je chocolademousse bijvoorbeeld eens door kikkererwtenvocht. Warme gerechten zoals een luchtige cake met aquafaba maken, is een pak moeilijker. Het kikkererwtenvocht heeft namelijk niet exact dezelfde eigenschappen als eiwitten waardoor je cake niet even luchtig uit de oven zal komen.

 

VRT

Aan de slag met kikkererwten

dagelijkskoken Created with Sketch.

Dagelijks koken