Wat kan je doen met oud brood?

Taaie korsten, een boterham die uit zichzelf toast is geworden of een beenharde pistolet. Weg ermee? Nee! Oud brood kan je hergebruiken in tal van gerechten. Met broodresten maak je wentelteefjes, broodpudding en zelfs gepaneerde kip. Ontdek hier de tips en recepten met oud brood van Dagelijkse kost.

Stokbrood, pistolets en broodjes die taai of hard zijn? Probeer dit trucje: maak de korst nat met water (hou het twee tellen onder de kraan), wikkel je broodje in aluminiumfolie en steek het 10 minuten in een oven op 180 °C. Dat taaie broodje komt er weer warm en krokant uit, heerlijk!

Oude boterhammen kan je helaas niet meer redden, maar je kan ze wel een tweede leven geven in deze fantastische recepten met brood:

1. Broodpudding

Broodpudding of bodding is de ideale manier om grote hoeveelheden oud brood te verwerken. Met witte chocolade, stukjes gedroogd fruit en andere lekkere smaken maak je een lekker dessert of tussendoortje dat je zowel warm als koud kan eten.

2. Wentelteefjes

Verloren brood, gewonnen brood, wentelteefjes: het zijn verschillende namen voor een nostalgisch dessert dat generatie na generatie populair blijft. Door (oud) brood onder te dompelen in een mengsel van ei, melk en room en te bakken in de pan tover je een fantastisch luxe-ontbijt of verrassend vieruurtje op tafel.

3. Bruschetta

Italianen zijn verzot op krokant gegrild brood dat ze beleggen met allerlei hartige smaakmakers. Van een simpele tomatensalsa tot een mediterraanse caponata met makreel, bruschetta’s zijn het perfecte aperitiefhapje om je oud brood op te werken.

4. Broodkruim of panko zelf maken

Verzamel je oud brood in een zak en neem in het weekend de tijd om er je eigen paneermeel of panko van te maken. Mix het brood in een blender tot het grof of heel fijn gemalen is en bewaar het in een luchtdichte doos of bokaal. Bij je volgende paneergerecht zal je jezelf dankbaar zijn!

5. Croutons

Oud brood kan je ook in kubusjes snijden tot croutons. Bak ze in een hete pan met olijfolie, wat look en kruiden en je hebt de perfecte afwerking voor een soep of salade. Hou je ook wel eens van een zachtgekookt eitje met soldaatjes? Snijd je oud brood in repen en bak ze in een hete pan met olijfolie. Laat ze uitlekken tot ze krokant zijn en serveer ze meteen.

6. Toast en croques

Het ligt voor de hand, en toch: oude boterhammen lenen zich perfect voor toast en croques. Bak ze op in de pan, leg ze op de grill of steek ze in je broodtoaster. Je kan ze trouwens met veel meer beleggen dan enkel kaas en ham. Kijk zeker eens tussen deze recepten.

7. Quiche met broodbodem

Boterhammen die je niet meer opeet kan je gebruiken als quichebodem. Bekleed de bodem en de randen van de quichevorm met boterhammen en duw ze goed aan. Werk vervolgens je quiche af zoals je dat gewend bent. Zie daar: een originele quiche met krokante broodbodem.

8. Binding in de soep

Een boterham bij de soep kennen we allemaal, maar doe je ook wel eens een boterham in de soep? De wereldbekende soep Pappa al pomodoro bewijst dat boterhammen in de soep voor een extra goede binding zorgen, net zoals een aardappel. Deze ‘pappa’ of dikke broodsoep kan zowel warm als koud gegeten worden.

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?