Wat is het vettige laagje op sommige vruchten en hoe krijg ik het weg?

Appels met een vettige schil, citrusvruchten met een waslaagje, … Waar komt dat vettige laagje op je fruit vandaan? Is het eetbaar of moet je het verwijderen, en hoe doe je dat dan?

Natuurlijke beschermlaag van een appel

Je nam vast zelf ook wel al eens een appel uit de fruitmand die vettig aanvoelde, maar dat waslaagje was nog niet aanwezig in de winkel, of wel? Het laagje vet op je appel is – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – niet het resultaat van een chemische behandeling tijdens de oogst, maar wel van een volkomen natuurlijk proces.

Elke appel heeft namelijk een waslaagje om zichzelf te beschermen tegen wind, regen, schimmels of bacteriën. Bij jonge appels is het vettig laagje heel dun. Bij appels die je even bewaart, wordt de schil hoe langer hoe meer vettig. Hoe komt dat? Een ‘oudere’ appel maakt een grotere hoeveelheid van een bepaalde stof aan die ervoor zorgt dat het natuurlijke beschermingslaagje van de appel vloeibaarder wordt. Dat is dus de reden voor appels met een blinkende, vettige schil.

Dit volkomen natuurlijk verschijnsel zorgt er bovendien voor dat we sommige appelsoorten erg lang kunnen bewaren. Jonagold appelen zijn geneigd om een vettige schil te krijgen, maar hierdoor zijn ze ook geschikt om langer te bewaren. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld Elstar appels die minder snel een vettige laag aanmaken, en bij gevolg ook minder geschikt zijn als bewaarappel.

Vraag je je toch af hoe je de vettige laag weg krijgt? Veeg je appel schoon met een droge doek. Spoelen onder water of een natte doek hebben geen zin want de natuurlijke waslaag is water proof.

VRT

Gewaxte citrusvruchten

Bij de meeste citrusvruchten wordt wel met opzet een laagje was aangebracht. Onze westerse drang naar perfecte vruchten qua vorm en uiterlijk heeft hiertoe geleid. Op zich is er geen probleem met een gewaxte citroen, limoen of appelsien, maar als je graag de zeste of schil van de vruchten gebruikt, is het wel aangeraden om ongewaxte vruchten te kopen. Deze zijn beschikbaar in speciaalzaken en biowinkels.

 

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?