Wat is het verschil tussen witte asperges en groene asperges?

Het aspergeseizoen is één groot feest. Het witte goud is zonder twijfel Jeroens favoriete groente, maar je kan ook heerlijke gerechten klaarmaken met groene asperges. Wat is – behalve hun kleur - precies het verschil tussen deze twee soorten asperges?

Witte asperges

Wat is het?

Asperges hebben hun witte kleur te danken aan het feit dat ze in opgehoogde aspergebedden onder de grond groeien. Witte asperges uit volle grond zijn vanaf april beschikbaar. De dikste en lekkerste exemplaren liggen in mei en juni in de winkel. De schil is taai en niet smakelijk. Witte asperges kan je dus maar beter schillen als je geen lange draden tussen je tanden wil. Verwijder ook altijd het houterige ‘kontje’ van witte asperges.

Tip: de harde uiteindes en aspergeschillen kan je wel gebruiken om een lekkere bouillon of soep te maken.

VRT

Kooktijd

Afhankelijk van de dikte reken je best 5 à 10 minuten om witte asperges beetgaar te koken. Doe dit in een voldoende hoge kookpot, zodat alle asperges kopje onder gaan zonder te breken.

Bereidingen

Asperges à la flamande is een onbetwiste klassieker, maar een romige aspergesoep is minstens zo lekker. Verder kan je witte asperges ook grillen, stomen, wokken of verwerken in een ovenschotel.

Lekker bij

De lichte, zoetere smaak van witte asperges komt het best tot zijn recht bij subtiele smaakmakers zoals ei, boter, gekookte ham, etc.

Groene asperges

Wat is het?

Groene asperges zijn afkomstig van dezelfde plant als witte asperges, met dat verschil dat ze bovengronds groeien. Dankzij het zonlicht krijgen ze hun kenmerkende groene kleur. Groene asperges zijn sterker en meer uitgesproken qua smaak dan witte asperges. Ze zijn bovendien kleiner en dunner van formaat, en ze hebben een minder taaie schil. Dat is handig want daardoor hoef je ze amper te schillen. Groene asperges zijn het jaar rond verkrijgbaar.

VRT

Kooktijd 

Bij groene asperges hoef je alleen de onderste 4 cm te schillen. De rest van de schil mag je er gerust aanlaten en mee opeten. Groene asperges zijn beetgaar in 3 à 5 minuten.

Bereidingen

Groene asperges zijn nog net iets veelzijdiger dan witte asperges. Je kan ze koken, bakken, grillen, wokken, klaarmaken in de oven en zelfs frituren.

Lekker bij

Groene asperges combineren goed met iets sterkere smaken zoals gedroogde ham, Parmezaanse kaas maar ook vis, mager vlees en gevogelte.

Recepten met witte en groene asperges

Vier het aspergeseizoen met de lekkerste aspergerecepten van Dagelijkse kost.
basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis