Wat is aardpeer en hoe maak je het klaar?

Op zoek naar aardpeer recepten? Dan ben je bij Dagelijkse kost aan het juiste adres. Aardpeer is een groente die best wat meer aandacht verdient. Het is een knolgewas dat nog maar zelden in onze kookpot belandt terwijl aardpeer de ideale groente is om tijdens de wintermaanden wat afwisseling in je menu te brengen. Weet jij niet wat aan te vangen met dit knolgewas? De lekkerste recepten met aardpeer, van soep en puree tot winterse stoofpotjes, vind je op deze pagina.

Wat is aardpeer?

Een lichtbruin of lichtpaars knolgewas met een onovertroffen smaak, dat is aardpeer. Deze knol komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en kreeg door de jaren heen verschillende bijnamen. Misschien hoorde je al van topinamboer of knolzonnebloem? Jeruzalemartisjok is nog zo’n veelgebruikte naam voor deze groente om de simpele reden dat de lichtzoete smaak van aardpeer doet denken aan die van artisjok. Aardpeer is ook een ontzettend gezonde groente en bevat inuline wat een pluspunt is voor diabetespatiënten.

 

Aardpeer klaarmaken? Dat doe je zo

De schil van aardpeer is eetbaar. Je hoeft de knol dus niet te schillen, en dat is geen overbodige luxe als je de grillige vorm van deze knol bekijkt die erg vergelijkbaar is met een gemberknol. Maak je een puree of een crème van aardpeer? Dan is schillen wel aan te raden. 

De bereidingsmogelijkheden met aardpeer zijn eindeloos. Je kan de groente rauw eten of warm serveren door te stoven, koken, bakken, roosteren of pureren. Jeroen maakt ook regelmatig soep van aardpeer.

  • Rauw: rauwe aardpeer bereid je zoals wortels. Snijd de knol in dunne schijfjes of rasp de groente fijn en combineer met andere wintergroenten in een lekkere salade.
  • Koken: een aardpeer beetgaar koken is niet moeilijk. Voor een kleine knol of stukjes aardpeer reken je vijf minuten koken. Kook je grotere stukken of een volledige aardpeer die wat groter is, reken dan 10 minuten. Hoe dan ook, een goede test is om af en toe in de groente te prikken. Check of de groente zacht is, maar niet volledig plat gekookt.
  • Stoven: om aardpeer te stoven snijd je de knollen eerst in blokjes of schijfjes. Leg ze in een pan op laag vuur en voeg eventueel een deciliter groentebouillon of water toe. Na een kwartier is de groente gaar.
  • Bakken: bak blokjes of schijfjes aardpeer aan in hete boter gedurende 15 minuten.
  • Roosteren in de oven: schuif de stukken aardpeer met wat kruiden in een oven op 180 °C  gedurende 30 tot 45 minuten, en schep halverwege om.
VRT

Tips en recepten met aardpeer

  • De zoete, ietwat aardse smaak van aardpeer combineert bijzonder goed met smaken uit de zee. Denk aan aardpeer met coquilles of een stukje gebakken vis.
  • Aardpeer over? Je kan de groente bewaren op water in de koelkast en later opbakken voor een volgende maaltijd!
  • Aardpeer bewaar je het best op een koele en droge plaats, al dan niet in de koelkast.

Nog meer wintergroenten

Het aanbod in het groenteschap is verrassend gevarieerd tijdens het koudste seizoen van het jaar. Ontdek welke gezonde groenten tijdens de wintermaanden op hun best zijn en verwerk ze in een portie heerlijk comfortfood.
basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis