Artisjokken zijn een echte delicatesse. Je hebt wat werk om ze schoon te maken, maar het is de moeite dubbel en dik waard. Wil jij verse artisjokken klaarmaken? Lees hier hoe je dat doet volgens de regels van de kunst. ### **Artisjokken kopen** Hoe verser de artisjok, hoe lekkerder de smaak. Met deze aankooptips neem je alleen verse exemplaren mee naar huis: * De artisjok is **groen tot paars** en vertoont geen plekjes * De bladeren liggen **dicht bij elkaar** * De bladeren zijn **dik en vlezig**  ### **Artisjokken schoonmaken** Artsjokken hebben één nadeel: zodra je ze met een mes te lijf gaat, **oxideren** ze snel. Om de verkleuring tegen te gaan zet je een pot met **koud water en citroensap** klaar. Hierin kan je de schoongemaakte artisjokharten straks bewaren. Pluk eerst de onderste bladeren van de artisjok en **snijd de bovenkant eraf** (enkele centimeters). Haal daarna de **blaadjes rondomrond weg** en schil de artisjok vanaf het steeltje tot aan de bovenkant. Snijd bovenaan opnieuw een stukje van de artisjok af (1 cm) en lepel het ‘hooi’, de **taaie vezels in het midden** van het artisjokhart, eruit. Leg het artisjokhart zo snel mogelijk **in citroenwater**. Bewaar ze daarin tot ze weer aan bod komen in je bereiding.  ### **Artisjokken koken** Breng een pot met water aan de kook. Laat de artisjokharten **8 minuten rustig koken**. Zet daarna het vuur uit en laat de artisjokken **nog 5 minuten ‘baden’ in het warme water**. Prik met een mes in een artisjok om te controleren of ze gaar zijn: je mes zou er vlotjes door moeten glijden. Schep vervolgens de artisjokharten uit het water op een snijplank en **verdeel ze in kwartjes**.