Verse artisjokken klaarmaken: zo doe je dat

Artisjokken zijn een echte delicatesse. Je hebt wat werk om ze schoon te maken, maar het is de moeite dubbel en dik waard. Wil jij verse artisjokken klaarmaken? Lees hier hoe je dat doet volgens de regels van de kunst.

Artisjokken kopen

Hoe verser de artisjok, hoe lekkerder de smaak. Met deze aankooptips neem je alleen verse exemplaren mee naar huis:

  • De artisjok is groen tot paars en vertoont geen plekjes
  • De bladeren liggen dicht bij elkaar
  • De bladeren zijn dik en vlezig
VRT

Artisjokken schoonmaken

Artsjokken hebben één nadeel: zodra je ze met een mes te lijf gaat, oxideren ze snel. Om de verkleuring tegen te gaan zet je een pot met koud water en citroensap klaar. Hierin kan je de schoongemaakte artisjokharten straks bewaren.

Pluk eerst de onderste bladeren van de artisjok en snijd de bovenkant eraf (enkele centimeters). Haal daarna de blaadjes rondomrond weg en schil de artisjok vanaf het steeltje tot aan de bovenkant. Snijd bovenaan opnieuw een stukje van de artisjok af (1 cm) en lepel het ‘hooi’, de taaie vezels in het midden van het artisjokhart, eruit.

Leg het artisjokhart zo snel mogelijk in citroenwater. Bewaar ze daarin tot ze weer aan bod komen in je bereiding.

VRT

Artisjokken koken

Breng een pot met water aan de kook. Laat de artisjokharten 8 minuten rustig koken. Zet daarna het vuur uit en laat de artisjokken nog 5 minuten ‘baden’ in het warme water. Prik met een mes in een artisjok om te controleren of ze gaar zijn: je mes zou er vlotjes door moeten glijden.

Schep vervolgens de artisjokharten uit het water op een snijplank en verdeel ze in kwartjes.

Recepten met artisjok

De smaak van artisjok te pakken? Ga aan de slag met deze heerlijke groente en laat je inspireren door de recepten van Dagelijkse kost.
hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?