Verrassende recepten met rode kool

Rode kool is een graag geziene wintergroente in de Belgische keuken. Zeker als je zoals Jeroen al eens graag gezonde boerenkost op tafel zet. Je denkt daarbij misschien meteen aan gestoofde rode kool met appel, maar deze prachtige, rode groente heeft nog veel meer te bieden. Ontdek hier onze tips en tricks om rode kool eens op een heel andere manier klaar te maken.

Voor je in de recepten duikt, geven we je nog een paar tips en tricks mee om het beste uit een rode kool te halen.

  • De buitenste bladeren zeggen veel over de versheid van de rode kool. Exemplaren met plekken, scheuren of weinig glans laat je beter links liggen.
     
  • Een verse rode kool is lang houdbaar: tot 2 maanden op een koele, donkere plaats. Voorgesneden of verwerkt consumeer je de rode kool best binnen de 2 dagen.
VRT

Handige bereidingstips voor rode kool

Schoonmaken en snijden

Verwijder eerst de buitenste bladeren, halveer de kool en snijd in dunne reepjes. Moet het snel gaan? Snipper de kool fijn met behulp van een keukenrobot. Rauwe rode kool is lekker in salades en heeft een licht pittige smaak.

Garen

Stoven is veruit de populairste manier om rode kool warm te serveren. Stoof de kool kort in vetstof met een beetje water voor maximale smaak. Een scheutje natuurazijn zorgt ervoor dat de mooie, paarse kleur behouden blijft.

Lekkere combinaties

Rode kool met appel is de klassieke combinatie waar je jong en oud mee pleziert. Rode kool laat zich op vele manieren bereiden en biedt een explosie aan smaken in diverse gerechten. Experimenteer gerust met kruiden, specerijen en andere ingrediënten om nieuwe smaakcombinaties te ontdekken. Zo kan je de groente ook verwerken in lekkere salades, stoof- en ovenschotels of waarom maak je er geen originele gyoza’s of pizza van?

VRT

Opgelegde rode kool is ook leuk om te maken, en het bewaart makkelijk in de koelkast. De rode kool wordt lekker knapperig en zoetzuur van smaak. Dat is erg lekker in slaatjes of als bijgerecht bij allerlei winterse gerechten. Je kan ook verschillende smaken combineren. Denk aan ui, azijn, laurier, tijm, jeneverbessen, kaneel en kruidnagel.

Lekkere recepten met rode kool

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie